Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Reklamens makt.

Jag läste en intressant artiklel om nya Snow Leopard 10.6 Trots 2 års arbete är det inte en enda ny sak i den som införs jämfört med version 10.5 

Version 10.5 hade 300 nyheter och nya 10.6 har 0 nyheter.

Men folk betalar ändå för att uppgradera. Författaren av artikeln tror att utvecklarna helt enkelt flyttades över till iPhone avdelningen istället när den blev en sån succé. Det ligger nog säkert nåt i det. iPhone säljer bra och drar in pengar.

Jag kan tänka mig vilket liv det hade blivit om Windows 7 hade varit samma sak som Vista. Eller om Ubuntu 10.04 hade varit samma som föregångaren. Men Apple verkar klara sånt här nästan obemärkt. Kanske för att företaget är "inne" för tillfället.

Hela artikeln här:

http://arstechnica.com/apple/reviews/2009/08/mac-os-x-10-6.ars

 

 

 

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fsns bild

Artikeln på ARS Technica är på 23 "sidor". Ganska lång artikel för att tala om att det inte har hänt något.

Som jag förstår det, så finns det inte några nyheter som hoppar upp och visar sig på bildskärmen för användaren. Inga nya coola appar, inga nya grafiska effekter osv. Fast det där med grafiska effekter var visst inte sant, det fanns en del sånt, enligt artikeln.

Däremot finns det ganska mycket nya saker under skalet; möjlighet att köra en helt ren 64bitarskärna (om man kan hitta rätt drivrutiner), nya kompilatorer och optimerare, ny schedulerare som hanterar multi-core-cpuer bättre, nydesignat QuickTime-subsystem, optimeringar i filsystemet, optimeringar i fönsterhanteraren, osv. Ganska avancerade saker, en schedulerare snyter man inte ur näsan (titta på Linux, där har man försökt en 5-6 gånger hittills), samma sak med kompilatorer. En hel del, skulle jag säga.

Om man läser din kommentar så skulle man kunna tro att du tror att Apple tagit MacOS X 10.5-skivor och tryckt om som MacOS X 10.6, utan att man gjort några förändringar alls. Anledningen skulle alltså vara att Apple vill tjäna mer pengar på korkade MacOS X-människor, medans alla deras programmerare egentligen jobbar med IPhone. Jag är skeptisk.

Givet allt detta tycker jag ARS-artikeln verkar lida av personlighetsklyvning. Den verkar föra både tesen att ingenting hänt sedan sist eftersom användaren inte ser nåt, och sedan beskriver den på 22 ytterligare sidor varför det inte är sant.

johnh3s bild

Jag har lite erfarenhet av Mac. Har mest bara testat i butiker. Visst är det väl en del ändringar, buggfixar och liknande på 10.6

Det är ju ändringar om man kör ett servicepack på Windows också. Då gör man ju det gratis utan att behöva investera i en ny skiva.

 

fsns bild

Samma här, har mest sett MacOS X på bild.

Apple är fri att välja sin affärsmodell, och är inte tvugna att följa vad Microsoft gör. En enkel prisjämförelse, en Windows 7 Home Premium-licens kostar 1356:- på Dustin. MacOS X 10.6 kostar 319:- för en användare. Säkerhetsuppgraderingar och buggfixar är gratis med bägge operativen (senaste versionen av MacOS X 10.6 heter 10.6.3, om jag förstår det rätt). Microsoft släpper nya versioner med ny OSfunktionalitet mer sällan, ibland kallar dom det för en ServicePack, ibland för ett nytt OS. Apple släpper minor-versioner av sitt OS oftare, som innehåller ny funktionalitet, och som dom tar betalt för. Men priserna för MacOS X är lägre än för Vista.

Så, det är ju svårt att jämföra affärsmodellerna och prissättningarna. Men som jag uppfattade ditt inlägg så var din tes, som du upprepar från ARSartikeln, att Apple blåser sina kunder (ARSartikeln är ganska kritisk mot Apple på den punkten) genom att sälja en ny version av OSet utan några egentliga nyheter, och anledningen till det är att dom har flyttat alla programmerare till iPhone för det är där dom tjänar pengar (ett sunt affärsbeslut, det hade jag också gjort).

Oavsett om det är så att Apple har flyttat programmerare eller inte, det vet vi inte, så tycker jag inte att det stämmer att den nya versionen är så fattig på nyheter som artikeln vill påskina. Tvärtom, visa av dom här sakerna är nästan små revolutioner inom MacOS X-världen. Men det är klart, dom animeras inte framför näsan på användaren.

 

johnh3s bild

Jag läste bara artikeln och man får det intrycket att Apple blåser sina kunder där. Det är nog mycket möjligt att du har rätt att artikeln är felaktig.

 

319 kr är billigt för en uppgradering jämfört med Microsofts prisättning. Det är lite konstigt att det är så dyrt i Sverige.

På amazon.com och amazon.uk får du en fullversion av en boxad Windows 7 relativt billigt. Så det kanske vi Svenskar som är blåsta av MS?

 

mikehers bild

Nu har jag ju inte läst artikeln men det är inget snack om att reklam llurar oss konsumenter oavsett om saken är bra eller inte och avsett vilken tillverkare.

Det är definitivt den största anledningen till att Linux aldrig kommer slå. Det finns ingen som gör gigantiskt reklam för det.

Jag om man nu bortser från hypade Broken Linux i form av Android då Wink

Det gäller se upp hur man påverkas av media/förretagen hela tiden. Jag tror väl iofs inte jag är bättre men ändå ser man ju hur alla macibaner hela tiden måste försvara allt de köpt. Iphone när den först kom ut sa folk "multitasking e ju inte så viktigt men det kommer ju med tiden" istället för att erkänna att det faktiskt var ett steg tillbaka i jämförelse med SE och Nokia som haft multitasking i S60 lååångt tidigare. Att den sen hade sina fördelar, när den kom, ska ju inte förnekas.Nu är den dock överspelad av både Android och på sikt Meego/Symbian4.

Men säg inte det till en pplenörd nedå deras Iphone har minsann inga brister hur bra som helst (nästan löjligt att se på mitt jobb där säkert hälftenspringer runt och försvarar sin lilla Iphone och nu har det kommit XXX löjlig app till som man betalar för).

Ta bara det här med hur media blåser upp hur Iphone minsann tar marknadsandelar från Nokia jag menar kom igen ja visst är det så men i samanhanget  är det ingenting 2%!! hallå Nokia blöder!!! Hmm okej!!

Det är förstås samma försvar bland Windowsfolket och naturligvis om man ransakar sig själv som Linuxnörd är man likadan men ändå kanske inte lika påverkad eftersom vi slipper masspsykos reklamen från multinationella företagen Wink Eller? Ja jag vet inte kanske man är fanatiskt på andra hållet då vad vet jag Smile

Just nu i har tex. Nokia inte en chans i media aatt hjävda sig nu är det endast Google och Iphone som gäller men jag är säker på att helt plötsligt lägger Android, IOS hypen sig och det kommer nåt nytt som vi tror är bäst.

Kort sagt se upp för fällorna Smile Dom spelar med våra pengar varje dag oavsett vilka de är.

 

 

FoHs bild

Rätt idiotiskt att kalla något för "Broken Linux" bara för att man inte kan ta källkoden för en vanlig desktop-applikation och kompilera det på enheten som har en Linuxkärna. Finns tusentals enheter som kör anpassade Linux-versioner, exempelvis routrar och tv-apparater. Företagen har en anledning till att anpassa Linux.

fsns bild

Applenörd, alltså? Vi har alla valt vår "religion", vare sig den heter Linux, Apple eller Windows. Smile

Den här stripen är 14 år gammal, men fortfarande lika aktuell:

The beginning of a very long flight.