Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nokia och Android

Nokia verkar inte alls tro på Android:

http://www.dn.se/ekonomi/nokia-nobbar-android-1.864947

http://www.mobil.se/nyheter/Nokia-tror-inte-pa-Android-1.364593.html

 

Frågan är om det inte är en jättemiss som på sikt marginaliserar Nokia?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Nej, det tror inte jag. Jag tror att varje gång något blir alldeles för populärt så kommer det en motreaktion. Om "alla" andra kör med Android kommer nog Nokias telefoner stå ut med Symbian. Dessutom kan ju inte alla mobiler som säljs vara sk smartphones, och där har väl Nokia en fördel genom att de kan erbjuda Symbian (och därmed deras Ovi Store) även på enklare enheter.

Hur som helst kul att de öppna systemen står emot Apple och Microsoft.

johnh3s bild

Det blir intressant hur Windows 7 mobile kommer att slå.

Frågan är om inte de är väl sent ut med "smartphones"?

http://www.idg.se/2.1085/1.262296/windows-mobile-7-microsofts-sista-suck

 

valdermans bild

Att de fortfarande inte tagit livet av Symbian är onekligen att skjuta sig i foten, men att tro att Android skulle vara det enda gångbara är befängt; nästan lika befängt som att kalla det för ett öppet system.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Nej, det är inte befängt att kalla det ett öppet system Smile

Allt är relativt, och jag kan bara anta att din invändning grundar sig på (eftersom du likt ett troll bara kläcker ur dig ospecificerade svar) att det inte är öppet som i "GNU Project"-öppet, dvs att du inte kan modifiera mjukvaran i din telefon som levereras med Symbian. Eller jag vet inte, kan tycka att det är en konstig invändning mot Symbian eftersom öppenheten i systemet i sig inte bestäms av hur andra använder det. Du kanske tänker på arbetssättet som Symbian Foundation använder sig av eller något åt det hållet?

Edit: Oavsett vilket så är det fortfarande öppen källkod, så begreppet "öppet system" är hur som helst ett icke-befängt "uttalande".

mikehers bild

De kan inte slå ihjäl symbian av flera själ:

1. Engeeineers på Nokia kan Symbian bäst

2. Aktieägare skulle troligen fly fältet om de helt plötsligt svängde om totalt och la ner Symbian. De har lagt mycket pengar i det och dessutom köpte de ju upp Symbian för några år sen.

3. Det faktum att de köpt Trolltech (eg: QT) och integrerar det både i Symbian och MeeGo kan få fart på thirdparty utvecklarna igen. Deras flaskhals med Symbian har bland annat varit att det varit svårt för thirdparty att utveckla apps. gamla UI API är bloatad, C++ kompiler som endast funkar i windows osv..  men med QT löser de åtm på sikt detta problem. På sikt tror jag tom det kan bli bättre än Android SDK då både Symbian och MeeGo. Exempelvis fler språk  för utvecklare. Det utvecklas ju redan nu mycket både i Python och C++ på Maemo/Meego platformen och med OSS communityns hjälp även med web toolkit osv.

4. Android är idag mest riktad till Amerikanska marknaden och jag tror, utan att veta, att Android mest har inriktat sig till 18-25 års i norden. Symbian har , trots sina flaskhalsar, en mer breddad användargrupp (läs företagare även om Iphone börjar ta marknadsandelar där)

5. Det lilla jag tittat på ANdroid vs Maemo/Meego iutvecklingsmiljöer kan jag redan nu säga att jag föredrar QT SDK låååååångt före Andoid SDK. Kanske för att jag redan tidigare är van vid C/C++ och Python då förståss men jag tror det gäller många fler proutvecklare där ute också Smile

Samanfattningsvis vore helt vansinnigt av Nokia att helt plötsligt gå över till Android både rent ekonomiskt och rent tekniskt. Oavsett vad man tycker om hur Nokia skött sig så har de XX antal duktiga ingenjörer och att bara kasta ut alla dessa för att byta till Android för att det just nu e så f*rbannat hypat vore totalt vansinne.

Det som däremot skulle faktiskt skulle kunna hända, om den nya VD:n är fel person (Amerikan), är väl att han är köpt av Microsoft och därmed kastas Meego ut i kylan och WinMobile tar hightech Smart(Computer)Phone marknaden Sad den dagen slår jag nog sönder min N900 i protest Sad :-(

Viktiga nu är dock att Meego slår!

http://themeegoblog.com/2010/08/02/possible-nokia-meego-ui-captured-on-v...

 

Vidare kan väl tilllägas att det går inte så dåligt för Nokia som Media får det att låta. Media är köpta av Apple idag och har en förbannad förmåga att jämföra allt med Iphone trots den phonen redan är tekniskt sett sämre. Detta gäller även Android Qualcom 1Ghz är exempelvis INTE snabbare än TI Cortex 600Mhz (som sitter i N900).

johnh3s bild

Gartner verkar döma ut Symbian:

http://www.idg.se/2.1085/1.331576/analytiker-symbian--kommer-sluta-som-t...

Men den analysfirman har ju gjort en massa felaktiga bedömningar tidigare.

Jag har för mig att Nokia tänkte öppna Symbianplattformen för utomstående aktörer tidigare men ändrade sig. Men det är möjligt att jag minns fel. Jag tycker också mångfald är bäst. Vore det bara Android och iPhone i "smartphones" vore det nog inte så bra.

FoHs bild

Verkar som du missat att Symbian numera styrs av Symbian Foundation. "Alla" de stora mobiltillverkarna sitter med där: http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian_Foundation

johnh3s bild

Nu har jag en egen Android telefon. Kul, men jag tror ändå att enklare telefoner kommer ha sin marknad. Skulle nån ringa vet man knappt hur man ska svara nu. Så det tar ju sin tid att lära sig.