Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

ATI drivrutiner stödjer Ubuntu 10.04

Jag läste detta på ubuntu.se:

http://ubuntu.se/content/ati-drivrutiner-med-stoed-foer-ubuntu-10-04-278/

Det låter bra. Frågan hur det blir om man använder nåt annat än Ubuntu 10.04? Men om man ska köpa ny dator vilken grafikprocessor är generellt bäst för Linux? AMD/ATI, Intel eller Nvidia?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

ATi-drivarna har fungerat i senaste Ubuntu sedan version 10.4 (detta var tydligen 10.7) av drivarna. Så det är inget direkt specifikt för Ubuntu, vad man menade från AMDs sida var väl att det nu anses vara lämpligt att använda i produktion också. Så länge man inte kör något allt för nytt så ska nog drivarna fungera på andra distar också (allt hänger ju på vilken version av xserver och kärnan man har).

Rent generellt så skulle jag nog säga att Intel är bäst, eftersom man inte behöver bry sig om tredjepartsdrivare då. Eventuellt saknas kanske stöd för deras allra senaste modeller. Å andra sidan handlar det ju då om integrerade enheter. Vill man ha något saftigare skulle min personliga rekommendation vara ATi just nu, dels för att deras kort verkar bättre och dels så tycker jag fortfarande att deras Linuxstöd är bättre.

andys bild

Nvidia har bra stöd i Ubuntu.

Dock ej öppen drivrutin men enkelt installation och en fin programvara för linux.

mikehers bild

NVidia för mer grafikinntensivt i annat fall Intel.

 

Sist ATI.

FoHs bild

ATI har bättre kort om man vill ha mest kort för pengarna, och deras prestanda på Linux är inte långt efter Windows under rätta förhållanden (ibland bättre också).

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part1&n...