Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu förknippas med Linux.

Det finns lite ny statistik om att Ubuntu nu har gått om ordet Linux i popularitet:

http://www.techdrivein.com/2010/08/ubuntu-probably-first-ever-linux-dist...

Så om man pratar operativsystem så kanske man säger "Windows, Mac och Ubuntu"

Istället för "Windows, Mac och Linux"

Statistik ska man ju ta med en nypa salt. Men det går nog ändå inte komma ifrån att Ubuntu/Canonical/Shuttleworth har lyckats mer med marknadsföring än de andra distributionerna.

Det är bara läsa en vanlig dagstidning/kvällstidning, eller om det är nåt BBC reportage så är det i stort sett endast Ubuntu som nämns i Linuxsammanhang. Jag har tyckt att sexmånadersläppen för Ubuntu har varit för ofta, eftersom det blir mycket buggar med så pressat schema. Men det är väl det som å andra har gett ett så stort medialt genomslag. Det blir ju alltid en viss "hype" inför ett Ubuntu släpp.

Sen ska Ubuntu också ändra på sitt arbetsätt (sett på Ubuntu konferenser på Youtube), det ska bli hårdare med deadlines och mindre buggar som släpps igenom. Ubuntu 10.10 blir den första Ubuntu distributionen som har gjorts med det arbetsättet.

Det anses nödvändigt eftersom en genomsnittlig Windows användare har i stort sett noll tolerans med strul/buggar. Funkar allt inte perfekt på en gång är det skräp och sen går de tillbaks till Windows igen.

(Vi känner säkert alla någon familjemedlem eller bekant som har testat Linux, och sen har stött på codeks problem eller nåt liknande och dömt ut systemet snabbt)

En Linux entusiast har ofta mer förståelse, överseende med sånt och engagerar sig skriver buggrapporter m.m..

Så det blir spännande hur de lyckas med det. Just med codeks kan det nog bli lite svårt. Ubuntu går ju ofta ut med devisen "just works"

Ser man på "Ubuntu touren" på Ubuntus internationella hemsida och kommer in på film och video så sägs det ingenstans att det behövs installeras Gstreamer paket och libvidcs för att allt ska funka:

http://www.ubuntu.com/desktop/features

Det kan nog bli en stötesten om man nu är ute efter Windows användare.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Linuxkärnan släpps med 3 månaders mellanrum. Det måste betyda att det är ännu mer buggig Wink Jag tror nog mer på att det är arbetsrutinerna (som de nu tydligen ska fixa, hoppas det funkar) och att man tar med mycket nytt varje release som gör att det blir mycket buggar.

Angående graferna där så ser det ju ut som att Ubuntu legat på samma nivå sedan 2007 och att det är Linux som minskar. Sen finns det ju många som använder Google istället för adressfältet i webbläsaren för att hitta till en webbplats. Är man intresserad av att prova Linux så lönar det sig inte att googla på den termen, eftersom man måste få tag i en distribution. Med andra ord tror jag det är en helt naturlig process att distributionernas namn ökar i popularitet hos Google.

Sen tillhör jag dom som anser att fler Linuxanvändare är bra för plattformen, oavsett vad de använder och ens om de vet om det (gäller ju exempel tv-apparater och allt möjligt annat som har Linux i sig också). Linux behöver några procent av operativsystemsmarknaden för att tillverkare av hårdvara och mjukvara ska börja ta det på allvar.

johnh3s bild

Skulle Ubuntu kanske komma upp till säg 5% skulle nog de flesta tillverkare av skrivare, webbkameror m.m.. satsa på Linuxdrivrutiner. Så man får hoppas de lyckas.

Det är lite synd att Dells Ubuntusatsning blev så halvhjärtad. Jag skulle tror att det är svårt att veta hur många som kör Linux eftersom de flesta installerar i efterhand själva.

Man får väl se om nån annan tillverkare vågar satsa på Linux. Om inte annat som dualbootad med Windows 7.

Men det gillar nog inte Microsoft i så fall.

andys bild

Det vore bra, men tyvärr är det många som prova linux för första gången av ren snålhet.

"det var gratis" heter det oftast.

Sen installerar man en iso som man bränt själv, och köper man dator så vill man oftast ha en utan os för att sedan bränna sin skiva själv.

 

Det handlar så mycket mer om att köpa en linuxdistribution, man kan bidra på andra sätt.

Bränner man sin iso så kan man skänka pengar till sin favoritdist, via paypal tex 50 kr i /mån eller vad det nu kan vara.

 

Man kan hjälpa till att sprida linux och dess kunska genom att bidra till linuxportalen tex.

 

Jag själv skulle tex kunna tänka mig att köpa en dell med ubuntu enbart för att få utvecklingen att gå framåt.

 

 

Men problemen är företagen, det måste ut på företagen då kommer fler använda  det i hemmet.

 

Det är jag övertygad om.

leochingkwakes bild

 Då var det bättre på 90-talet, då började folk för att det var nåt nytt och spännande. Visserligen fanns gratis med i det hela men för det mesta så var det för att det var nån entusiast som gjorde en själv entusiastisk. En lärare på byggsoft berättade om Linux för mig och hjälpte mig att komma igång... Smile

extons bild

Deprimerande.

LINUX.EXTON.NET

atas bild

Ubuntu är ju lite ovanliga som linuxdist i det att de inte nämner linux på sin förstasida. Man måste klicka sig vidare för att namnet linux ska nämnas.

Jag har inga siffror på det men jag tycker det känns som hypen för linux på skrivbordet inte ökat nämnvärt sedan 2004 då ubuntu dök upp. Kanske beror detpå att den största distrubutitionen riktar in sig på att marknadsföra sitt eget namn istället. Bra eller dåligt?

När det gäller frågan om täta realeser så kanske man ska väga in att buggraporterna blir mera användbara när användarna kör aktuell programvara. Det är ju faktiskt inte ubuntu själva som står för det mesta kodandet (vilket det ju förövrigt varit massa flamewar om på sista tiden Smile ) utan buggrapporterna ska väll främst användas uppströms. Tjansen att buggen inte redan är väldokumenterad från någon av de mera edgeinriktade distibutuitonerna minskar ju då de kör aktuell programvara.

 

När det gäller Google trends statestiken tror jag att de nybörjarinriktade distributitionerna alltid kommer vara överrepresenterade. Ju längre man använt linux ju mindre tjans att man behöver googla efter lösningen. Dessutom har jag skjälv märkt (som ganska ordinär användare) att det ofta ger mera att kolla arkiven från epostlistorna för programvaran och bugglistorna för den specika programvaran än att söka distributitionspecifikt. Där finns  i stort sett alla buggar beskrivna och oftast bra och användbara komentarer.  Detta leder ju till att varken linuxdistributitionens namn eller linux i sig kommer gynnas av google trends. Detta ända som får ökad sökningar är programmet i sig.

Lyfangs bild

Ubuntu är populärt bl.a. p.g.a. att många tycker det är lätt att använda.

johnh3s bild

Ubuntu 10.04.1 har släppts igår:

http://techworld.idg.se/2.1014/1.334379/forsta-stora-uppdateringen-av-ubuntu-1004-ute

Det är väl deras "service pack 1" ungefär. Jag tycker också Ubuntu är enkel att använda. Mycket beroende på att Gnome känns mindre komplicerad än KDE skrivbordet.

Lyfangs bild

Nedladdning av Ubuntu 10.04.1 LTS (Lucid Lynx) kan göras här.