Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En månad med Vista

Nu har jag återigen haft Vista Home premium i en burk en månad (mest beroende på att en pojke spelar med den ibland). Men det är ingen angenäm upplevelse.

Allt som oftast fryser Explorer 8, så det blir mycket väntetid om man räknar. Jag vill helst arbeta med datorn och inte mot den så att säga. Även nya Live Messenger funkar mindre bra med webbkameran. Kameran fryser för det mesta också, jag hade haft lika stor nytta av en stillbildskamera..

(av nån anledning funkar det bättre med Yahoo Messenger/webbkamera än med Microsofts eget system)

Hårdvaran överstiger med råga vad Vista kräver så det kan inte bero på det, systemet är uppdaterat efter alla konstens regler också eftersom det är en laglig version installerad. Rensar regelbundet också.

Så det blir 2 åtgärder som kommer att vidtas. Jag kommer att köpa Windows 7 trots att det är dyrt eller vänta in nya Ubuntu 10.10 när den kommer. Har ibland tyckt att det är överdrivet att Vista var sånt skräp, men nu när jag själv har använt den en längre tid så är frågan om det inte är rätt.

 

Som tur är har jag en extra dator med Ubuntu 10.04 också.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lyfangs bild

Wine och CodeWeavers CrossOver Games klarar många Windows spel.

Wine (1.1.35) och CodeWeavers CrossOver Games (CXGames 8.1.4) i ett test

leochingkwakes bild

 Men sällan rätt spel... Smile

johnh3s bild

Det är möjligt att Vista är bättre med Chrome eller Mozilla Firefox. Men det verkar vara fel på själva systemet. Jag har testat med en netbook med XP och då fryser inte Live Messenger/webbkameran på samma sätt.

Vill man bara spela kanske en ren spelkonsol är bättre. Sony eller Xbox.

Jag har använt Linux rätt länge innan jag provade med Vista igen. Men kanske Windows användare är så vana med sånt så de reagerar inte på samma sätt. Men det blir rätt tröttsamt med att använda ctrl+alt+delete ständigt och jämnt.

Det var såna här saker som gjorde att jag började med Linux från början. Inte så mycket ideologi om öppen källkod utan rent praktiska saker.

 

marremuss bild

 

Vi skaffade Cedega. Det funkar fint på de absolut flesta spelen. Spelen går för mig alltid bättre under cedega än en "bra" xp-burk. Nu har vi inget skäl att använda Windows längre! Härlig känsla. Skall rensa bort Det sista windows i veckan.

 

 

Ora et Labora