Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linuxdistar år 2011

Det verkar bli ett intressant Linuxår 2011. Om man kollar på Distrowatchlistan tror jag det blir en hel del ändringar där. Jag tror att Mandriva trillar ur 10 i topp listan för gott . I stort sett har ju PCLinuxOS blivit en värdig efterträdare som har placerat sig högt uppe. Att ta betalt för den bästa versionen som Mandriva gör med Powerpack tror jag inte är en så lyckad affärsidé helt enkelt.

Möjligen att Ubuntu tappar ledartröjan med Ubuntu 11.04 och Unity också, blir nog mycket buggar och tjorv av att döma det man har läst om Unity på olika forum. Hela Gnome 3.0 projektet känns också väldigt osäkert med 2 uppskjutna lanseringer redan, Gnome VD:n har hoppat av och ingen ny har tagit platsen ännu.

Så man får känslan av att Ubuntu/Canonical har tröttnat och tar sin egen väg istället.

Sen tror jag också att Pardus 2011 lär stiga också, om det räcker för att ta sig i tio topp återstår dock att se.

Netbooksen lär tappa i popularitet och pekplattorna slår igenom istället. Det får möjligen till följd att Google Chrome OS aldrig lanseras på allvar. Personligen tror jag Google satsar allt krut på Android 3.0 istället som ska vara mer anpassat till pek/läsplattor. Inte minst för att Android är ett gångbart kommersiellt känt namn numera tack vara så kallade "smartphones"

 

Men det är ju bara lite personliga funderingar jag har. Vad tror ni andra händer till 2011?