Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lite synpunkter på Android mobiler.

Nu har jag använt en Androidmobil med 2.1 systemet en längre tid. Men har nu gått tillbaks till en traditionell standardmobil. Varför det kan man fråga sig?

1.För att den ska vara bra ska man ha en stor skärm. Men då blir den för klumpig för att ha i fickan.Så det är ett dilemma som är svårlöst.

2.Batteriet är som en vanlig standard mobil men enheten i sig är som en liten dator så batteriet räcker bara en dag om man använder nåt.
Så är det även på de dyraste märkena som några kollegor har på jobbet som TDC och Ericsson. Laddaren får vara i ständigt. (hur Apples iPhone är vet jag dock inte)

3. För buggit system (android 2.1 och 2.2) så du kan inte nås via samtal ibland även fast mobilen är igång och en massa liknande saker.Batteriet kan visa slut fast ström är kvar m.m..Har du jourtjänst på ett jobb kan det bli problem.

Tror man måste vänta tills Android 3.0 har kommit och batteritiden har utvecklas för att de ska vara nåt riktigt alternativ. Nån gång till vår/sommaren:
 

http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/and...

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Mina synpunkter:

1. Tycker gränssnittet är alldeles utmärkt för att använda fingarna till. Jämför med Windows Mobile där man tvingas ha en penna för att träffa rätt. Själv har jag en mobil med 3.2"-skärm, en bra avvägning mellan skärmstorlek och telefonstorlek.

2. Batteriet fungerar för mig i över en dag, minst. Och då har jag inte ens stängt av datatrafik och synkning, eller enbart inställt på 2G, vilket man kan göra för att spara batteri. Det är väl inte heller aktuellt att ha en massa datatjänster aktiverade på en jourtelefon kan tänkas.

3. Aldrig upplevt att man inte kunnat nå någon annan som har Android-mobil eller att inte kunna bli nådd själv pga buggar i systemet. Jag tror att eventuella problem kan ha mer med telefonhårdvara och drivrutiner att göra, något som ligger utanför Googles kontroll.

johnh3s bild

Jag har aldrig testat Windows 7 mobile. Det är väl först nu den börjar komma ut. Men du kanske menar den tidigare Windows mobile?

Visst kan det bero på själva telefon hårdvara/drivrutiner att den funkar dåligt också.

Men jag tycker nog det behövs en penna i en 3.2" Android också, men det beror väl på hur små händer man har och vilken vana man har också.

Personligen föredrar jag vanliga knappar.

FoHs bild

Japp, det tidigare Windows Mobile. Deras nya heter Windows Phone 7. Tycker man behöver gigantiska händer för att missa de en centimeter höga menyerna och knapparna Smile Att surfa är ju så klart väldigt beroende på sida man är in på, och så får man ju komma ihåg att man kan zooma också. Tycker dock att systemet är riktigt bra på att "gissa" vilken länk man vill åt när man klickar.

LAltinells bild

 Jag har haft min HTC Desire runt ett halvår nu och jag älskar den. Tidigare hade jag en Nokia E51 som jag tyvärr råkade tappa i havet.. :/ Desiren kör Android 2.2 med HTC Sense och har fungerat kanon.

 

Jag har känt på Sony Eriksson X10, X10 mini PRO, och HTC Hero. Av dem är desiren den självklara vinnaren (även om jag är partisk). X10an saknar känslan, har haft massa buggar och saknar det där intuitiva som gör användandet naturligt. X10 mini PRO är helt enkelt för liten. Den går att använda som telefon men inte så mycket mer. Om man bara ska använda telefon-delen så finns det inte en enda smartphone som slår en gammal hedlig telefon med knappsats, typ Nokia 3310. Heron tycker jag känns bra. Men eftersom det var en av de första androidlurarna så finns det såklart barnsjukdommar. Dessutom är den snäppet för långsam för min smak.

 

HTC Desire har en skärm på 3,7 tum vilket kan tyckas stort. Men faktum är att den är så smal att den utan problem slinker ner i byxfickan. Tips! Vänd alltid skärmen mot benet så att displayen inte knäcks om du skulle råka luta dig mot ett hörn eller liknande! Skärmstorleken är bra. Den är tillräckligt liten för att hantera med en hand om det skulle behövas, men tillräckligt stor för att kunna surfa med den och skriva snabbt och bekvämt på tangentbordet.

 

Angående stylus penna så är jag glad att de försvinner i från mobilmarknaden. Jag har haft ett par Palm och det är värdelöst när man sitter på bussen då det skakar, eller behöver använda telefonen med en hand. 

 

Batteriet var den största anledningen till jag väntade såpass länge att byta till en smartphone. Min Desire laddar jag varje natt, men den klarar precis en dag extra om jag skulle råka glömma det, dock får den användas lite sparsamt dag 2. Då använder jag aldrig (läs två gånger per månad) WLAN då det slukar batteri som bara den. Mobilen synkar Facebook och Twitter och runt tio RSS-feeds via 3g en gång i timmen. Jag ringer ganska normalt och skickar runt 10 SMS per dag. Plus lite surfning lite då och då. Jag använder också mobilen som GPS i bilen när jag behöver det, men då har jag alltid laddare ikopplad.

 

Mobilen har några mindre buggar, där den största är att den någon gång då och då (en gång i veckan, dvs runt 1 på 70) vägrar den skicka iväg SMSet direkt. Då kommer det bara upp ett meddelande att det inte gick att skicka, försöker igen. Typ fem gånger i rad (ca 1 sek) väljer man sedan att skicka igen går det bra! En gång har en widget tappat inställningarna. Försöker man byta skrivbordsyta med den optiska styrkulan så laggar det, men inte när man använder skärmen Wink Vad jag önskar skulle vara lite bättre är lite mer internt minne. 100MB är lite för lite för appar och ledigt utrymme för uppdateringar. :/

 

Har du testat att kalibrera batteriet? Android 2.2 kommer med inställning för detta, jag har inte testat det själv än. Men tydligen ska det fungera väldigt bra!

 

Jag valde en smartphone för att jag vill kunna använda mobilen till mer än att bara ringa och smsa. Jag vill kunna uppdatera min facebook status on the run, ladda upp bilder, surfa, använda mobilen som GPS, dela ut mitt mobila bredband etc. Hade jag bara velat använda telefonen för att ringa och smsa hade jag haft en vanlig telefon pga batteri och enkelheten att bara kunna slå nummret.

 

Detta var lite av mina erfarenheter och åsikter. Smile

Sitter med en X10 mini PRO i näven just nu och finner den helt underbar.

Har dock en övergång med att vänja sig vid pekskärmen samt byta tummen mot pekfingret användarmässigt.

X10 mini PRO är den bästa pekmobilen jag skrivit på samt gillar jag att man skriver text på skärmen som ett telefontangentbord då knapparna blir för små på andra pekskärmsmobiler.

Och att den har ett "riktigt" tangentbord om man ska skriva mer.

Angående att det ska vara buggigt så är det inget jag någonsin märkt utan är snarare förvånad att jag inte har några buggar alls i mitt användande.

Det är inte en buggar orsakade av någon "operatörsbrandning" ni sprungit på?

Kör andriod 2.1 i denna sonyericsson mobilen och har aldrig varit så nöjd med en mobil någonsin.

johnh3s bild

Jag har en billigare Huawei med Android 2.1. Det kanske går att göra några inställningar för att kalibrera batteriet.

Att jag inte gick att nås via samtal kanske hände 1 gång på 15 samtal i genomsnitt. Då hörde den som ringde i andra änden en telefonsvarare som sa att "abbonenten kan inte nås för tillfället"

Men att nån ringde då syntes inte på mobilen fast den var på som vanligt har jag senare fått veta i efterhand. En bugg eller hårdvarufel? Svårt att veta. Har kvar den telefonen men använder nu en mer tradionell Samsung för tillfället.

För min del så är jag nog mer intresserad av Android 3.0 och pek/läsplattor. Så när de finns på marknaden så kanske jag investerar i en sådan.

Jag vet inte om det kommer att gå få såna med Ubuntu eller nåt annan Linuxdist?

FoHs bild

Tror inte det är en bugg i Android. Om det hade varit så att det gick fram signaler men inte synts på din telefon hade man förmodligen kunnat prata om en bugg i Android. "Abbonenten kan inte nås"-meddelande får man ju i andra telefoner också, om det exempelvis är dålig mottagning. Så vad det handlar om, gissar jag, är att endera drivrutiner från Huawei är dåliga så att den inte kan ta emot samtal trots att mottagning finns, eller att du helt enkelt haft dålig mottagning (som också kan inträffa oftare med en billigare telefon).

Jag vet inte om det kommer att gå få såna med Ubuntu eller nåt annan Linuxdist?

Archos levererar en uppdatering som gör att man kan dualboota deras plattor (dock försvinner garantin om man installerar det), och man har lyckats boota Ubuntu på den. Det är dock en hel del arbete kvar tills det fungerar för gemene man, men kul är det :) Kan läsa mer om försöket här: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=884797

ein.anderssons bild

 Om du väntar på Android 3.0 får du nog vänta något/några år först. Google släppte  Gingerbred   (Android 2.3)  strax före julafton. Så jag har väldigt svårt att tro att dom slänger ut 3.0 detta, eller knappt nästa år.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Tycker det är märkligt att basera lanseringen av 3.0 på när 2.3 släpptes, och dra slutsatsen att det dröjer 1+ år Smile

Det gick ca ett halvår mellan versionerna 2.0/2.1, 2.2 och 2.3 (tre versioner på ett år och en månad). Version 3.0 kommer garanterat under detta år. Det förhandvisas på CES just nu, och det är unikt när det gäller Android-verisoner (att det förhandsvisas alltså). Anledningen till allt detta är troligtvis för att det handlar om en version anpassad till surfplattor. Som det verkar har versionen utvecklats parallellt med 2.3, eftersom de i princip visas upp samtidigt.

Men hur som helst så lär man få vänta på det om man är telefonägare. Det ska vara rätt mycket mer krävande.

Edit: Läste precis att 2.4 skymtats i Sony Ericssons kommande Arc. Läs mer på Swedroid.se

johnh3s bild

Det finns uppgifter att Android 3.0 kommer redan i mars:

http://www.idg.se/2.1085/1.361143/rykte-android-30-slapps-redan-i-mars

Det är väl den versionen som ska vara mer anpassad till pek/läsplattor än nuvarande versioner.

alberts bild

Jag har en HTC Wildfire och den funkar utmärkt. Det enda jag kan klaga på är batteritiden. Men det verkar vara ett gemensamt problem för alla telefoner av den här typen.

fnurrs bild

Jag har en Samsung Galaxy S och är mycket nöjd, förrutom just batteritiden. Men sedan jag installerat en app för att stänga av datatrafiken så håller batteriet i flera dagar trots filmuppspelning mm. Jag slår på datatrafik när jag ska surfa eller kolla mail. Jag tycker att det är en bra kompromiss, får inte så mycket viktiga mail som inte kan vänta tills jag kollar dem.

andys bild

Jag har den också inget att klaga på förutom att skärmen är lite sämre men det visste jag innan jag köpte den.

 

Blixten från kameran kan vara lite för ljud ibland, där är nog nokia bättre med sin carl seiss optik.

 

 

Jag är nöjd med wildfire.