Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nokias ödesdag (och Meegos)

Mycket tyder på att Nokia satsar på Windows 7 Phone:

http://www.idg.se/2.1085/1.367087/nokia-lutar-at-windows-phone-7

 

Så det ser ut som Meego dör innan den ens har lanserats. Möjligen att man får se den på pekplattor. Men det är väl tveksamt även där. Troligen blir det väl Android 3.0 som det satsas mest på:

http://www.idg.se/2.1085/1.366895/fyra-saker-du-inte-visste-om-android-30

Version 3.0 lanseras i slutet av månaden.

Vem vågar satsa på Meego i det här läget?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

 Det mesta de sanaste dagarna har väll baserats på det som sägs vara Elops massutskick till de nokia-anställda http://www.engadget.com/2011/02/08/nokia-ceo-stephen-elop-rallies-troops... dock tycker jag inte det låter som windows  Phone 7 som är lösningen på det, iallfall i nuvarande form går det ju inte släppa midrange telefoner med Windows Phone.

Jag gissar naturligtvis, men jag gissar på att den nyhet som Elop förbereder för är skotandet av Symbian 4 plattformen. Nokia behöver Symbian  i dagsläget i lowrange segementet, där är de fullständigt överlägsna konkureneternas plattformar. Men för det räcker Symbian 3. Jag tror nokia har svårt att hinna få symbian 4 klart i tid för midrange telefonerna. Än lösning på det skulle kunna vara Android (eller om microsoft är på väg att släppa en ny windows Phone 7 plattform för budgettellefoner, tveksamt) När Symbian 3 börjar bli för gammalt för lowrange segmentet har redan dagens midrange plattformar (Android etc.) nått lowrangesegementet.

Samtidigt tror jag nokia (liksom samsung) inte vill bli en av alla andra tillverkare som bara släpper andras os. Så jag tror meego överlever som ett alternativt os på dyrare telefoner. 

Men vi får väll se imorgon hur det blir.

FoHs bild

Tycker det skulle kännas konstigt om Nokia gick från Symbian till Windows Phone 7, det är ju inte direkt att byta den "brinnande plattformen" mot en superstabil grund, med tanke på att det går segt för WP7. Något öppet system tror jag de definitivt kommer ha i sin portfölj. Jag hoppas de tittar på Android, gillar Nokias telefoner förutom mjukvaran så vore kul om de började med Android också. De kommer definitivt inte lägga alla ägg i samma korg igen.

Meego är framtiden för Nokia och slutar dom med den så tror jag att Nokia kommer rasa och bli ett lågprismärke med endast lågbudget telefoner.

Om Nokia hoppar på andriod så kommer dom endast att vara en i mängden och ser inte hur man då ska kunna vara en ledande tillverkare.

Jag kan tänka mig att Nokia skulle kunna få ett riktigt bra avtal för win7 licenser tror nästan dom skulle kunna få betalt i början för att skeppa det i smartmobiler.

Men jag är tveksam till att kunderna vill ha produkten, men microsoft ska inte underskattas då dom klarat sig ur katastrofer tidigare tack vara avtal med tillverkare.

Jag hoppas att dom forsätter satsa på Meego och Qt för jag tror det är svårare att få tillbaka gamla kunder genom att vara en i mängden och inte erbjuda något nytt.

FoHs bild

Framtiden för smartphones handlar nog mest om applikationer och inte operativsystemen i sig. MeeGo eller något annat operativsystem kommer aldrig bli stort om det inte har bra "appstores". Apples AppStore och Androids Market är tveklöst ledande, Microsofts Marketplace kommer säkert växa till något betydligt (ingen vill missa Microsoft-tåget). Ovi Store har väl hittills handlat om Symbian och det saknar "native"-applikationer, Java ME och Flash räcker nog inte för att det ska bli lika stort.

MeeGo och Qt är väldigt intressant, men just nu tror jag inte det är framtiden för dom. De måste satsa på något annat också, det skulle ta för lång tid att bygga upp någon appstore med MeeGo/Qt. Jag ställer mig lite tveksam till om det kommer kunna konkurrera med de andra, det känns som att utvecklingen är lite för avancerad. Här tror jag Apple, Microsoft och Google har ett väldigt försprång på sina plattformar.

atas bild

 Windows mobile verkar ju varit korrekt. Dock verkar både Meego och Symbian vara kvar. Nokia verkar ju fortfarande planera släppa sin första meegomobil i år. Fast mera lär väll komma under dagen.

FoHs bild

Fast det har ryktats om att de skulle lägga ned MeeGo-mobilen innan den ens är släppt. Personligen tror jag nog inte man gör det, men Elop gav väl uttryck att det är alldeles för lite med bara en MeeGo-mobil i år. De är ju väldigt sena till smartphone-segmentet. Edit: Eller kanske ska man säga att de är sega, någon mobil har de ju lanserat Smile

Edit2: De lägger inte ned den, de ska släppa "en enhet" senare i år.

atas bild

 Jag gissar att "en" Meego enhet har blivit nedlagd iom. de stora förseningarna som meego verkar drabbats av. Det är väll inte otroligt att det var den omskrivna N9. Men de påstår ju att de kommer släppa något senare i år. Frågan är ju dock hur mycket resurser meego kommer få på sikt. Kanske blir det hela en återgång till hur det var med maemo, att det blir en nishprodukt.

fedors bild

ja två ledande jättar inom varsitt område som sett sig omsprungna  av två uppstickare. Ganska logiskt att det slår sig ihop.
Satsningen på Meego har ju varit ganska otydlig ifrån Nokias sida och dragit ut på tiden.
Även om MS mobilOS  länge varit rejält efter så ska man inte räkna ut de. Förmodligen kommer MSWP7 bli den ända tillåtna smartphonen på de flesta större företag inom knappt ett år.
 

tux-svens bild

jag hörde just på radion att Nokia-aktien sjönk när den nya strategin presenterats...

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

atas bild

 Inte konstigt. De har ju just bekräftat att alla de rykten om problem med att få ut sin plattform i tid var sanna i och med omfokuseringen.

valdermans bild

Trist; MeeGo dött, Nokia dömt till fortsatt irrelevans på smartphonemarknaden. Det ser ut som att man alltså blir tvungen att vänja sig vid Android. Sad

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Personligen tycker jag förvisso också att WP7 är rätt irrelevant, men jag tror inte Microsoft lägger ned sina satsningar på länge så Nokia kommer nog ha en någorlunda relevant plats på smartphonemarknaden.

MeeGo tror jag inte heller är dött än på ett tag. Det har ju brett ut sig och dykt upp på andra enheter så det behöver tack och lov inte gå under med Nokias avsaknade satsningar. Väljer man rätt hårdvara med Android så kan det ju finnas möjlighet att dual-boota med MeeGo också Smile

valdermans bild

WP7 har ju varit mer eller mindre dödförklarat sedan två år innan det släpptes; ingen vill helt enkelt ha skräpet. Enda sättet att rädda WP7 var just att fixa ett kontrakt med en stor telefontillverkare, så MS har onekligen fått en fantastisk deal. Nokia, däremot, har totalt skjutit sig i foten och kommer att tjäna som WP7-krycka tills MS dödförklarar projektet om fem år. Lite som OS/2-historien.

Det vore onekligen trevligt om MeeGo skulle överleva, men den bistra verkligheten är att utan pengar dör projekt. De andra stora tillverkarna av telefoner och surfplattor har redan stora mängder pengar investerade i Android, för att inte tala omm alla fördelar varumärket medför. Att fragmentera sin produktlineup för att ta in ett oprövat, okänt OS som MeeGo vore rent ut sagt skitdumt av någon av dem.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

johnh3s bild

Jag är inte så säker på att Windows 7 Phone blir ett fiasko. Microsoft har ju för en gångs skull gjort helt rätt den här gången med att bygga upp ett helt nytt system utan att försöka göra det bakåtkompatiblet med tidigare versioner som med sina operativsystem för datorer. De har ju fått igång sitt markeplace med appar (i dagsläget runt 6000 stycken):

http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/apps/default.aspx

Men hur det går lär väl visa sig inom nåt halvår eller så.

FoHs bild

Om man inte dödförklarar WP7 förrän om 5 år så skulle jag säga att det verkar skapligt lyckat :) Jag misstänker att det innan dess kommit ett nytt Windows Phone, troligtvis en "åtta" . Jag tror att WP7 kommer rikta sig mot ungefär samma användarkategori som RIM/Blackberry och kunna skapa sig ett utrymme där. Visst har det varit utdömt på förhand, men generellt sett så har det ju mottagits väldigt bra (inte i antal enheter dock). Det verkar råda konsensus kring att det är ett kapabelt operativsystem som kan ge de andra en match. Det är den uppfattning jag fått. Nokia kan mycket väl vara den spark i arslet som det behöver för att ta sig någonstans.

Jag är inte så säker på att MeeGo kommer dyka upp på surfplattor eller telefoner (annat än som hobbyprojekt för rootade enheter). Det behövs en appstore för att det ens ska vara aktuellt. Dock tror jag att det mycket väl kan leta sig in i andra typer av enheter. Kanske som "instant-on"-operativsystem i datorer eller inbäddade system i bilar och annat (vissa säger att det är det enda segmentet som MeeGo har kvar).

valdermans bild

Notera: innan MS dödförklarar det. Hur länge höll de fast vid MSN innan de insåg att de inte kunde skapa sitt eget Internet nu igen? Wink

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Ja, ok, MS kanske inte dödförklarar sina produkter först. Men jag vet inte riktigt vem som dödförklarde WP7 "två år" innan det släpptes. Och om de gjorde det så satte de nog kaffet i halsen när det visade sig mottas väl bland "experterna".

Jag förstår inte att folk är förvånade över att Nokia valde WP7 som plattform med Elop vid rodret.

Var det ett strategiskt beslut eller ett privat ekonomiskt/själviskt?

Enligt finska tidningar är Elop den 7:de största privata ägaren i Microsoft så jag är inte förvånad.

Jag tyckte det såg ut som den 8:de när jag tittade men han är endå med på top 10.

http://www.dailyfinance.com/company/microsoft-corporation/msft/nas/insti...

Samt att Elop inte äger aktier i Nokia.

Så i finnland är det mycket liv om detta nu.

I finnland har tidningar (Kauppalehti (finnans/affärstidning)) publicerat  konspirationsteorier som nyheter bland annat att Fidelity Management & Research som är Nokias näst största institutionella investerare tvingat fram Elop.

I USA har ytterligare en ex Microsoftchef tagit över Nokia rodret.

http://www.mobiletechworld.com/2011/02/12/former-microsoft-corporate-vic...

Så detta tas inte mot väl i finnland.

Ett samarbete med Microsoft på mibilmarknaden är det nytt?

http://www.asymco.com/2011/02/11/in-memoriam-microsofts-previous-strateg...

 

Nu får ni dra era egna slutsatser men jag undrar om Nokia gjort rätt val.

johnh3s bild

Nu börjar det komma mer ut om affären:

http://www.idg.se/2.1085/1.368408/nokia-microsoft-kommer-att-betala-oss-...

Som man ser så är det ingen halvhjärtad satsning från Microsofts sida. De har nog mycket pengar att ösa ur sin skattkista som de har fått ihop under åren som kan knäcka det mesta.

Så Nokia kanske har gjort rätt val trots allt.

FoHs bild

Elop har gjort följande uttalande om det:

"About me being the 7th largest shareholder in Microsoft: that is not true. That would be a substantial amount of money that I don't have... when I moved from Microsoft from Nokia, I was legally prohibited from selling my shares. As soon as that lifted, I began selling. But when our discussions began, I had to stop selling again -- the laws are very clear. As soon as the legal restrictions lift, of course I'll sell those shares. I have been given an equity position in Nokia but that won't be disclosed until later in the year for some financial and legal reasons." (Inte min fetmarkering.)

Jag tycker inte det är ett dugg konstigt beslut av Nokia, hyser inga tvivel om att det var ett strategiskt beslut och inte ett privatekonomiskt. Dels blir de tydligen betalade för det, och dels så har de ju faktiskt ett Linuxbaserat telefon-OS om de skulle vilja använda det (även om avsaknaden av en riktig appstore är ett problem för MeeGo).

FoHs bild

En MeeGo-netbook får vi se innan MeeGo och netbooks dör ut Smile http://www.engadget.com/2011/02/13/fujitsu-unveils-worlds-first-meego-ne...

hoths bild

Meego lever vidare med stöd av Intel, så det finns nog någon som kan tänka sig att satsa på den...

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/mobiltele/article3098825.ece

----
Linux växer snabbast!

hoths bild

Intel ger lugnande besked om Meego

http://www.idg.se/2.1085/1.368708/intel-ger-lugnande-besked-om-nokia-pro...

----
Linux växer snabbast!