Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu 11.04

Ja då har man installerat Ubuntu 11.04 Unity. Men ju mer man testar på djupet så hittar man en hel del fel eller buggar om man så vill.

Klickar man längst upp till vänster på bildskärmen med Unity (Ubuntu symbolen) kommer man till en meny med program och genvägar.Där finns även en sökfunktion som ska vara nån slags motsvarighet till Nepomuk i KDE:

http://nepomuk.kde.org/

Problemet är att det inte går att skriva nåt där och söka igenom systemet. Så det är en allvarlig bugg. Lite trist att de släpper igenom sånt som inte funkar ordentligt.

En annan sak är om man öppnar flera fönster med Mozilla Firefox så öppnar den inte med startsidan utan med en vit tom sida. Man ska dessutom klicka med ett vänsterklick och sen gå in på menyn där det står "öppna ett nytt fönster" Flera extra moment i onödan. Man borde bara kunna klicka på Firefox ikonen med att öppna flera fönster men det går ej. Då öppnas bara den sidan man redan är på.

 

ClipArt går ej heller installera till LibreOffice fast det finns i programförrådet. Några beroenden som inte stämmer tydligen? Men på andra distributioner har det gått att installera ClipArt till LibreOffice utan problem.

Ubuntu har ju varit känd för sin användarvänlighet men detta är en blunder som lär kosta dem mycket tyvärr.
Om nu Unity ska vara bättre en Gnome 3 (enligt idg.se) så undrar jag vilken katastrof den måste vara..

Jag tror risken är att Unity skrämmer bort nybörjare som kommer från Windows världen.Att göra ett operativsystem med "one size fits all" är inte så lyckat. De borde i så fall ha behållt netbooksversionen istället.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

johnh3s bild

En uppdatering:

Det gick att skriva på "sök" trots allt. Men man är ju van att man ska vänsterklicka på en sån meny så man får ett blinkande streck eller nåt. Sedan skriver man in sökordet och klickar på symbolen som ser ut som ett förstorningsglas brevid och får fram sök resultatet. Men man ska bara skriva direkt i rutan utan att göra nåt annat. Muspilen behöver inte ens vara i rutan utan kan ligga varsomhelst i skrivbordet. Tog ett bra tag att klura ut det..

 

Förstorningsglaset verkar inte ha nån funktion alls utan man bara raderar sökordet efteråt med den symbolen.

tux-svens bild

Den där sökfunktionen, är det nå't motsvarande till det som funnits i Linux Mint:s startmeny sedan några generationer?

(Fast DÄR vänsterklickar man i sökrutan först...) Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Jag har inte använt Mint så mycket så jag vet inte riktigt?  Jag trodde som sagt också att man skulle klicka med ett vänsterklick och sen skriva in sökordet. Sen är det en symbol som ser ut som ett förstorningsglas brevid. Normalt klickar man på den senare och så börjar den söka. Men förstorningsglaset har ingen sån funktion där. Man klickar på den efteråt för att radera sökordet.

 

Faktum är att muspilen kan vara var som helst på skrivbordet, den har inget med sökfunktionen att göra.

Kolla på denna skärmbild hur det ser ut:

(Unity.png)

 http://worldforum.pardus-linux.nl/index.php?topic=3816.msg20044#msg20044

Jag tycker kanske att de har gjort om onödigt mycket. Det känns lite som om man skulle byta plats med gaspedalen och bromspedalen på en bil. Samt skifta plats med blinkerspaken och vindrutetorkarspaken.

Alla bilar är ju olika men har en viss grundstandard på placering av grejer.

Det är nog ingen slump att Windows har i princip funkat på samma sätt från Windows 95 till Windows 7.

Visserligen är sjuan förfinad, men själva grunderna hur det funkar är samma.

Man ska känna igen sig helt enkelt.

FoHs bild

Nej, jag skulle inte påstå att det är som Mints meny. Unity har ingen meny öht (vilket jag tycker är jobbigt). Funktionen är väl snarare mer lik Gnome Do: Bara att trycka på Windows-knappen (på tangentbordet, även kallad Super) och börja skriva.

Unity har en hel del användsbarhetsbrister, något Canonical/Ubuntu förmodligen insett nu när de gjort en liten användarstudie. Bland annat togs det där med avsaknaden av blinkande markör i sökrutan upp, var fler som var förvirrade över det. Men Unity är ändå avsevärt bättre än Gnome 3 i dagsläget, anser jag. Tror inte Gnome 3 kommer vara redo förrän nästa släpp, eventuellt nästnästa (dvs om ett år).

Angående "Man ska känna igen sig helt enkelt" så är det inget jag nödvändigtvis tror på, eftersom det kan skapa förhinder för större framsteg. Jag tror jag kommer gilla Unity ju mer jag använder det. För de som är intresserade finns det en genomgång av funktionerna här: http://omgubuntu.co.uk/natty/

Här är 10 saker man bör göra efter att ha installerat Natty: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu-11-04/

Och här är en guide med tangentbordsgenvägar och annat för Unity: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/04/become-a-natty-power-user-in-no-time-using-this-unit-keyboard-shortcuts-wallpaper/

Uppdatering: Förresten, det där med att man inte får upp ett nytt Firefox-fönster när man trycker på ikonen är väl inte konstigt. Det är ju en integrerad launcher med taskbar. Du får inte upp ett nytt fönster om du trycker på ett minimerat fönster i Windows taskbar Smile Tänk Windows 7, där får du upp existerande fönster också (bör väl kännas igen?)

johnh3s bild

Tack för guiderna. Jag ska ge Unity en chans i alla fall och använda det ett tag.

Jag är van med att om man minimerar en öppen sida i Firefox och sen trycker på Firefox ikonen i skrivbordet igen så öppnas en ny sida medan den andra är fortfarande är kvar minimerad i listen, klickar man sen på den öppnas den igen. Bra om man exempelvis ska kopiera flera länkar i adressfönstret för att sen klistra in här exempelvis. Man kan ha en fyra, fem sidor uppe samtidigt så att säga och skifta enkelt mellan dem.

Eller om man skriver inlägg i flera forum, debatter eller nåt liknande samtidigt är det praktiskt.

Har man Explorer ikonen på skrivbordet i Windows 7 går det att göra på samma sätt, jag brukar inte öppna den via taskbaren.

Ska man göra så på Unity ska du gå in på Firefoxikonen som är placerad i den vänstra listen och göra att vänsterklick till du kommer till en meny där det står "öppna ett nytt fönster" samt klicka på den också, mer omständigt. Har du uppe fyra eller fem fönster ser man inte riktigt var de är heller som på Ubuntu 10.10 eftersom sidan du har uppe för tillfället täcker hela listen och allt annat också.

Man kan se att man har flera sidor uppe med små minimala pilar till vänster om Firefox ikonen om man minimerar sidan, men de är så små så man behöver nästan ett förstorningsglas för det. Det går ju inte heller se vilken sida som finns i dessa små pilar heller.

På ett vanligt skrivbord syns det ju om jag är inne på ubuntu.se och exempelvis Pardus Worldform även om jag har minimerat dessa sidor till listen.

De program jag använder mest brukar jag av vana ha på skrivbordet för att slippa gå in i en meny.

Fast man får väl lära om sig helt enkelt. Men man har en känsla av att Unity inte är tänkt för "multitasking" alls utan man ska bara var inne på en sida åt gången. Då är det inga problem.

FoHs bild

Jag förstår absolut vad du menar med Firefox och Explorer, men Unity är inte skrivbordet. Du borde istället jämföra med taskbaren i Windows 7, den fungerar på samma sätt som Unity. Ska man kritisera beteendet bör man nog kritisera att Unity saknar skrivbord Smile

MEN, jag håller inte alls med om att det skulle vara omständigare i Unity. Jag tycker personligen att det är omständigare att nå en ikon på skrivbordet eftersom det potentiellt innebär att jag måste minimera alla andra öppna fönster (på tal om att inte vara gjort för multitasking). I Unity högerklickar man bara på Firefox-ikonen och väljer att öppna ett nytt fönster. Det bästa alternativet dock är att använda en tangentbordsgenväg (som jag länkade ovan), där det både går att växla till den specifika applikationen och öppna ett nytt fönster.

Så att det inte är tänkt för multitasking tror jag inte alls är sant. Tvärtom verkar man ha tänkt en del på det, speciellt eftersom Workspaces-väljaren finns med i listan.

Uppdatering: Klickar man på firefox-ikonen när man har flera fönster öppna så byter den till en överblick över fönstrena, om Firefox redan är aktivt. Rätt coolt. En Windows-thumbnail går att få till med CompizConfig Settings Manager, men inte på alla Firefox-fönster dock. Kanske ändras med tiden. Där kan man även ställa in att taskbaren alltid ska vara synlig.

FoHs bild

Läste guiden nu och där står det att man kan klicka med mittenmusknappen för att öppna ett nytt fönster också Smile

johnh3s bild

Unity är ju nytt. Vi får nog räkna med en del buggar och liknande i början. Frågan är hur Linux Mint kommer att göra framöver? Satsa på den eller Gnome 3?

benzins bild

Läste guiden nu och där står det att man kan klicka med mittenmusknappen för att öppna ett nytt fönster också Smile

 

 

Eller vänster och höger knapp samtidigt.

 

jaha <quote> </quote> funkar ju bra.. Sad

FoHs bild

Varför en ledsen smiley när det funkar bra? :) Var inga problem för mig iaf (med Firefox, andra program kan ju ha begränsningar i hur många fönster de kan ha förstås).

Jag tar för givet att folk känner till hur man simulerar mittenklick om man inte har en mittenmusknapp (eller scrollhjul som det oftast är idag på mössen). Fungerade bra på laptopen med vänster+höger.

benzins bild

@FOH

Jag försökte att citera text från dej när jag svarade på ditt inlägg men tyvärr så funkade det sådär.. därav min ledsna smiley.

Sedan ville jag bara tipsa om man (som jag) använder laptop så kanske det inte är helt självklart man vet hur man "mitten-klickar". 

FoHs bild

Aha, missuppfattade, my bad Smile

johnh3s bild

Jag tycker Påvel skriver en rätt bra analys om Unity här:

http://pavel.frimix.se/2011/04/28/natty-natty-ubuntu/

FoHs bild

"Varför kommer förresten 0 efter 9?"

För att 0 är efter 9 på tangentbordet :) (Undantaget numpaden men den finns som bekant inte på alla laptops). Ibland är det väldigt enkelt att ha åsikter på något nytt, utan att man riktigt tänker på hur man hade det innan. Vad gjorde Påvel innan Unity när han hade mer än 10 fönster/applikationer öppna? Alt+tab månne? Det funkar ju fortfarande!

Dock håller jag (och många andra) med om det där med menyerna. Det är ett beteende som de måste se över och göra mer konsekvent på något vis. Förstår dock inte varför någon som i huvudsak jobbar med datorn inte har lärt sig att kopiera med tangentbordet istället för att använda menyerna... Tycker han är lite inkonsekvent i sin recension. Är man en poweruser och bara arbetar på datorn torde man kanske även ha hittat workspaces? Som recensionen står nu har den inget tydligt fokus utan listar fel både för powerusers och nybörjare. Det är inget fel i sig, men det blir fel när man bara listar fel. Ska man lista sådant som inte passar alla så blir ju allt fel Smile

Tycker det är viktigt att fortsätta understryka att man kan logga ut och logga in på en vanlig Gnome-miljö. Jag tror att man från Canonicals sida varit väldigt medvetna om att Unity inte är 100% skarp och färdigutvecklat. Ska man utveckla ett nytt gränssnitt så fungerar det ju inte riktigt att ha det som ett valbart paket, någon gång måste det sjösättas i stor skala. Och lösningen nu för att det inte är helt genomtänkt är helt enkelt att fortsätta tillhandahålla Gnome-miljön.

benzins bild

Bra svar!

Tycker att man skall ge Unity en chans att mogna lite innan man sågar det fullständigt.

 

En sak som jag ändrade på är launcherns autohide. Satte den att vara synlig hela tiden istället, tycker det går snabbare/enkalre att se vilka program/fönster som körs. Detta ändras för övrigt i compizconfig settings manager under unity plugin:et.

 

/B

johnh3s bild

Det är nog riktigt. Nu är Unity ute i skarpt läge och lär förbättras eftersom. Jag kommer att ge det en chans i alla fall och använda det även om jag initialt var negativ.

Med tiden brukar man man lära sig mer och kanske uppskatta det.

FoHs bild

För de som gillar KDE så kan man tydligen köra med KDEs Plasma-skrivbord under Unity: http://www.omgubuntu.co.uk/2011/05/how-to-run-kde-plasma-widgets-in-ubuntu-unity/