Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Intresset för Linux dalande?

Jag tycker det är ganska tyst om linux numera. För runt 3 år sedan var det mer fart. Släpptes det nån ny distribution så kom det rätt mycket recensioner omgående. Magea 1 som släpptes i dagarna har bara uppmärksammats i en artikel:

http://distrowatch.com/table.php?distribution=mageia

Har inte synts någon riktig recension ännu så länge.

Även för Pardus är det rätt krisartat. Det "dream team" som utvecklade och kom med Pardus 2007 är i stort sett borta:

http://blog.erkantekman.org/?p=402

Det är frågan om ens någon myndighet/företag i Turkiet nyttjar Pardus, det verkar tveksamt. Är det för många distributioner så att folk inte orkar bry sig längre?

Så är slaget om skrivbordet över nu? Ids skrivartillverkare och andra utveckla drivrutiner för Linux om det blir alltför marginaliserat? Det kanske bara blir Windows och Mac där i slutändan trots allt.

Det känns nästan som det bara är Shuttleworth/Ubuntu som har en viss chans. Eller vad tror ni andra om framtiden?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

atas bild

LInux på desktopen är väll inte jättehett direkt, men det har det väll alldrig varit?

Linux å andra sidan verkar ju gå bättre kommersiellt än nånsin. När det gäller servrar så går ju Redhat bra, de är ju så stora och tillförlitliga numera att de verkar anses som en tillförlitlig leverantör hos de flesta. Dock har de ju verkar det som i stort sett lagt beslag på hela marknaden för linux på servrar, Shuttleworth påstod ju i sin senaste blogg att de hade 80% av marknaden, utrymmet för någon mer kommersiell leverantör är väll ganska begränsat kanske.

När det gäller linuxkärnan i sig så verkar den ju dessutom göra väldigt bra ifrån sig på alla möjliga integrerade system i allt från tv-apparater till mobiltelefoner, men ofta verkar det ju då bara vara kärnan i stort som finns kvar från desktoplinux.

extons bild

Ett av de mera populära "skrivbords-systemen" är ju Android. Det är Linux-baserat - Android relies on Linux version 2.6 for core system services such as security, memory management, process management, network stack, and driver model. The kernel also acts as an abstraction layer between the hardware and the rest of the software stack.

Det finns de som påstår att Google bryter mot GPL genom att använda en Linux kernel i Android.

Å andra sidan hävdar vissa (på oklara grunder?) att Android inte är Linux.

Android spås en lysande framtid bl a också genom Android@Home. Så visst lever Linux!

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Jag tror nog att Ubuntu och liknande distributioner har tagit lite av strålkastarljuset från andra "användarvänliga" distributioner, likt Pardus och Mageia. Det ska mycket till för att en ny distribution (eller release av en distribution) ska uppmärksammas på samma vis som förut. Det sägs att 50% av desktopanvändarna använder Ubuntu (ej inräknat Mint, som lägger till några procent). Siffran är högst osäker, 30-40% använder en "okänd distribution" eftersom de installerat en webbläsare som inte kommit med distributionens pakethanterare. Siffran för Ubuntu kan med andra ord vara högre (eller lägre, högst osäkert som sagt).

Jag tror att det i långa loppet är bra om en Linuxdistribution växer sig stor och i sin tur stjäl strålkastarljus från OS X och Windows. Därefter kommer nog de mindre distributionerna att få mer utrymme också. Det är viktigt att Linux på skrivbordet är gångbart för en större massa. Tror med andra ord att alla distributioner har en chans, beroende på vad man menar med begreppet (är det att nå 200 miljoner användare ligger nog många efter Ubuntu).

Jag håller nog med dig om att det kanske är lite tystare, men å andra sidan tycker jag att Linuxstödet verkligen ökar på olika håll. Dropbox, SpiderOak, Wuala och andra molnet-tjänster har Linuxstöd, bankerna börjar vakna till, det börjar dyka upp lite spel, det talas om Steam för Linux, Desura håller på att konverteras till Linux osv. Sen växer det självklart i smartphones, plattor och tv-apparater med mera.

Ganska nyligen gick Asus ut med att de ska lansera hela tre nya modeller av sina netbooks, men denna gång med Ubuntu som distribution istället för Xandros. Tycker det är ett ganska bra tecken på att slaget inte är över Smile

johnh3s bild

Eee PC med Xandros blev ju en flopp. Nu går det visst inte ens att köpa/installera Xandros heller:

http://us.generation-nt.com/answer/confirmed-xandros-desktop-dead-help-2...

Xandros ansågs ju en gång vara ett användarvänligt alternativ som låg närmast Windows.

Huruvida Ubuntu lyckas bättre återstår att se? Jag hoppas på det. Dell/Ubuntu lyckades inte nåt vidare.

Här är en intervju med Mark Shuttleworth hur Ubuntu ska försöka öka i framtiden:

http://www.youtube.com/user/celebrateubuntu#p/a/f/1/4wZd77h6aUg

FoHs bild

Jag tror Ubuntu kommer fungera avsevärt bättre, eftersom Xandros var gammalt redan när det släpptes med Eee. Drivrutiner är väldigt viktigt, och att enkelt kunna uppgradera. Ubuntu har nog en stor fördel i deras PPA som man hyfsat enkelt kan uppdatera enskilda paket med. När man nu gör ett nytt försök så torde det innebära att saker och ting fungerar out of the box med Ubuntu, och då bör man även ganska enkelt kunna uppgradera till nyare Ubuntu-versioner också.

Sen tror jag iofs att det största problemet var att folk trodde de köpte en vanlig Windows-dator. Vet man inte vad ett operativsystem är så tror man nog att de alla fungerar likadant.

Tycker inte Dells satsning är något misslyckande. De riktar sig inte till den stora massan med sina datorer, och de säljer fortfarande netbooks med Ubuntu. Även laptops och workstations också tror jag. Det är säkert väldigt lite i förhållande till Windows-diton men de har hållt på i minst 3 år nu.

tux-svens bild

Tror inte det är dalande. Det är bara inte så exclusivt längre! Wink

Exempel:

1. Min dotter fick en gammal laptop av en granne, den var det nyinstallerat Ubuntu på!  (Som jag givetvis bytte till Linux Mint! Smile)

2. När jag satt och grejade med den datorn kom en pappa och skulle hämta dotter-dotterns kompis.  Oj, sa han - Jag ser att du kör Linux, vad är det för dist?

3. För några veckor sedan var en kille hemma och gjorde husbesiktning. När vi satt vid köksbordet stod min "enorma" Aspire One framme som vanligt. Wink

- Jaha sa han, jag ser att du kör Linux.  Han frågade åxå vad det var för dist, för själv körde han Ubuntu.

4. Grannens mjölkningsrobot bootade om efter ett strömavbrott för en tid sedan. Administrationsdatorn är som vanligt en Win-maskin, men det visade sig vid omstarten att själva roboten körde Linux! Smile

5. Servern hos min ISP kör Linux sedan många år. (Gotanet)

Jag tycker att Linux är i allra högsta grad aktuellt.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

hoths bild

Instämmer.

Linux är stora på i stort sett allt, utom desktop. De senaste trenderna kan ses nedan. Man kan se att Apples OS växer och att Android också är på väg upp. Linux ligger och svävar runt 1% fortfarande!

http://marketshare.hitslink.com/os-market-share.aspx?qprid=9&qptimeframe...

http://en.atinternet.com/Resources/Surveys/Internet-user-equipment/Opera...

----
Linux växer snabbast!

johnh3s bild

De gånger jag har installerat Ubuntu hos någon är det ofta att XP eller Vista har krashat, fått nån Trojan eller nåt sånt.

Går man bara sen igenom lite grunder brukar det gå bra sedan. Angående Dell/Ubuntu så är de ju svåra att finna på Dells hemsida numera. Det går att hitta om man söker aktivt:

http://search.dell.com/results.aspx?s=gen&c=us&l=en&cs=&k=ubuntu&cat=all...

Men det är få modeller jämfört med förut. Sen är det installerat med en speciell "Dell Ubuntu OEM version" som inte går att uppgradera som vanligt. De har fått kritik för det på olika forum.

 

Vill man sälja Ubuntu borde en hemsida se ut så här:

http://www.system76.com/

Det är ju också en stor debatt om Gnome 3, har de verkligen gått rätt väg med Gnome?

http://www.dedoimedo.com/computers/gnome-3.html

Däremot tycker jag de senaste KDE4 versionerna börjar kännas stabila och bra.

FoHs bild

Tror inte det är färre system än förut. Du har serierna Latitude, Inspiron och Vostro. När jag köpte min Dell XPS M1330 för 3-4 år sedan var det bland de första att kunna köpas med Ubuntu, vill jag minnas. Och då fanns det så vitt jag vet inga andra alternativ. Den kör för övrigt fortfarande Ubuntu och det fungerar fortfarande lika bra (bättre än 7.10 som var OEM-versionen då, jag fick förvisso inte med den men man kunde ladda ned ison). Visst går det att uppdatera, men du kanske får ladda ned ison från ubuntu.com och lägga på USB-minne själv Smile

mernilios bild

Som de flesta redan har nämnt är Android redan ett fritt alternativ. Tillsammans med det "fria" java och min älskling sqlite i botten så kan man ju bara gilla det!

Personligen har jag ingen egen Androidtelefon, men det går utmärkt att utveckla appar, på sin egen pc, med hjälp av Eclipse.

Jag vill dock  förvarna och säga att det är lite knöligt (som slacker) att installera alla dependensies...

Men skam den som ger sig.. ;-) 

Lyfangs bild

Det är inte så många som köper en ny dator med Linux eller utan operativsystem.

På jakt efter en ny dator med Linux eller utan operativsystem?

Det är ganska svårt att få tillbaka Windowsskatten?

Returnera Windows licens