Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Facebooks nedgång och fall?

Jag läste ett klockrent blogginlägg om Facebook:

http://www.logia.se/blog/samhalle/facebooks-nedgang-och-fall

Måste säga att det ligger mycket i det. Man börjar tröttna på att företag har sin facebook "gilla" logga på olika annonser.

Folk som aldrig har varit intresserade av nätet har plötsligt en profil där. På jobbet förutsätts man nästan ha en profil...(Jo jag har haft en Facebooksprofil en gång i tiden också, men den är borta sen länge)

En annan kommentar såg jag i en tidning också:

"Facebook är ett enda stort slöseri med tid, det är som att tillbringa två timmar om dagen med att läsa Hänt i veckan. Användaren tittar på sin wall och ser vilka bilder kompisarna har lagt upp på sina barn, eller vilka ställen de har checkat in på. Men när man frågar folk vilken nytta det ger att lägga två timmar om dagen på Facebook då svarar de: absolut ingenting"

Louise Wachtmeister grundare av Best of all worlds. 

 

Jag är med i en massa forum men det är mer baserat på mina intressen. I USA är Facebook på nedgång också. Man undrar onekligen hur de ska utveckla sajten framöver? Frågan är om den har haft sin "peak" eller vad tror ni?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Eftersom det totala användarantalet fortfarande ökar så har det uppenbarligen inte haft sin peak. Det är ju lite svårt att öka i USA när halva befolkningen är med.

Om man nu råkar ha sina vänner som sitt största intresse måste ju Facebook vara det ultimata forumet, eller hur? :) Som med allting annat så är för mycket inte bra. Sitter man flera timmar framför Facebook så får man kanske inte ut något av det. Spenderar man lite mindre tid så väger nog det positiva över, exempelvis vänskap, gamla kontakter, jobbnätverkande osv.

Jag använder Facebook ganska måttligt, det är kanske någon statusuppdatering i veckan från min sida. Läser i Svenska Dagbladet då och då om hur folk använder Facebook på ett lite mer givande sätt än att tala om hur det gick på toaletten senast. Ovan nämnda jobbnätverkande är ett exempel. Ett annat är att kunna länka sin Facebook-profil till blivande arbetsgivare, istället för det vanliga tråkiga personliga brevet. Så slutsatsen måste ändå vara att hur och hur mycket är viktigare än att man har Facebook. Det är, så klart, inte ensidigt dåligt.

Lasps bild

Jag tror att det peakar lite olika i olika länder beroende på mognad.

Jag är nog inte ensam om att ha rensat inlägg och avslutat kontot.

Men så måste jag ha det för ordentligt kunna följa Formel1, nytt race till helgen Wink

johnh3s bild

Jag hörde en diskussion på radion idag om Facebook. Socialtjänsten, Föräkringskassan och Arbetsförmedligen kollar upp uppgifter där i vissa fall. De som är drabbade blir väldigt upprörda. Men å andra sidan är det ju ingen privat sfär, utan ett mer eller mindre offentligt rum. Så man bör nog tänka på vad man skriver där:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socialbidragstagare-granskas-pa-facebo...

Håller med om att det kan vara bra att ha sina vänner där och använda den med måtta. Sen är det väl frågan vad man menar med "vänner" också. Har känslan av att många har en massa vänner där som de inte skulle hälsa på om de stötte på varandra inne i ICA affären i det verkliga livet.

Facebook har nog haft sin peak bland många användare.

Men jag tror att facebook kommer ökat i användarantal ett bra tag till då dom tar sig in på nya marknader med nya användare.

Men även dessa kommer tröttna efter ett tag.

Visst finns det mycket bra med facebook men på något sätt blir det bara förmycket av allt.

Du spottas med information som du skiter och får förslag på vänners vänner mm som du inte känner och myndigheter snokar men även arbetsgivare och rekryteringsföretag.

Jag undrar varför alla tar facebook på sådand allvar?

För jag antar att allt ni skriver där inte är på allvar och folk kan feltolka ett skämt mm,

själv skriver jag saker i fullaste ironi många gånger på fb och folk verkar så förvånade precis som om allt på fb måste vara på riktigt och sant och humor inte kan finnas bland inlägg.

 

FoHs bild

Facebook har enligt obekräftade uppgifter nått 750 miljoner användare: http://feber.se/webb/art/214993/facebook_har_nu_750_miljoner_a/

fysikers bild

Facebook kommer inte att dö ut, möjligen förändras efter behov.

Jag använder Facebook för att det har blivit ett sätt att följa olika ämnen. En annorlunda variant av en nyhetsläsare. Jag skriver sällan nåt privat i loggen där eller följer vänners loggar. Man kan ju hindra att vissa saker syns på ens "vägg". (dölj inlägg från ...)

Jag följer bland annat sånt som Scientific American, Science, PhysOrg.com etc. Detta då dom är ganska flitiga på att uppdatera med intressant information. Jag gillar även sidor där man kan följa ämnen som intresserar en och konversera med likasinnade. Favoriter där är Theoretical Physics för att nämna något.

Precis som med vilken sida som helst där vanliga människor tillåts interaktera så finns det meningslösa saker och intressanta saker.

Jag gillar förövrigt Twitter med då det också är ett bra sätt att få information och man kan tipsa andra om saker som man finner intressanta. Allt blir vad man gör det till. Smile

FoHs bild

Ja, det är en trevlig funktion med Facebook och Twitter. Företag och organisationer når ut på ett lättare sätt. Dock tror jag att Google+ kommer ha en fördel gentemot Facebook på den fronten, eftersom det är en bättre kombination av Facebook och Twitter. Du delar helt enkelt in vänner och kontakter i grupper, sådana som du bara är intresserade av att följa på Twitter-vis hamnar i en speciell grupp. Då blir det nog enklare att själv använda tjänsten på liknande sätt, eftersom man har samma kontroll så kan man dela med sig av intressanta nyheter med de som man kanske jobbar med, spelar med eller vad det nu kan vara.

Tror det kommer födas en motreaktion mot Facebook nu när allas mammor och pappor går med, man kommer vilja ha en bättre kontroll över vilka man delar med, egentligen perfekt timing av Google+ att komma in på marknaden. Plus att snart har var och varannan en Android-mobil och ett Google-konto redan Smile Fast Facebook kommer så klart leva kvar, endera gör de om sitt system eller så blir det den mer opersonliga tjänsten. Nu ser man ju Facebook-loggan i reklam på tv, och det kommer säkert bara bli mer av det. Facebook-vågen har långt kvar innan den mattas av.

Jag gillar den enkla gruppstyrningen av vilka som kan se varje inlägg på google+ där slår dom facebook.

Men har inte vant mig vid google+ än.

 

fysikers bild

Har anmält mitt intresse för Google+ men inte fått se något än. Det värsta med saker är att människor sällan gillar förändring så det kommer vara svårt att locka folk från Facebook till Google+ oavsett hur bra den blir. Trist men en sanning jag sett allt för ofta.

FoHs bild

Jo, det är svårt att locka bort folk, de är ju som flockdjur Tongue Men i det här fallet tror jag mer på att folk som varit på Facebook har tröttnat över "bruset" och söker sig till något annat. Som sagt tror jag Google time:at in det ganska bra. Sen tycker jag personligen att Google+ är mycket modernare, det känns mer som en applikation och Facebook mer som en gammal statisk webbsida (plus att den är offantligt rörig med alla inställningar hit och dit). Visst saknas lite funktioner ännu, så jag tror inte att Facebook-frälsta köper det rakt av just nu. Men när det får mogna lite mer så kommer det säkert bli ett godtagbart alternativ.

Läste en intressant krönika i Modern Psykologi skriven i mars i år, hela finns här: http://www.modernpsykologi.se/amnen/personlighet/vad-ska-man-gora-med-mamma.htm

Just de sista styckena är väldigt träffande för Facebooks problem och lösningen som Google har gjort:

"Många jag träffar tycker att det är svårt att använda sociala medier som det var tänkt: för att interagera och umgås med vänner och bekanta. Facebook har tvingat människor att föra ihop sina parallella identiteter i samma sfär. Systemet verkar förutsätta att det är dåligt att skilja på olika delar av sig själv. I själva verket vet vi från psykologin att det är ändamålsenligt att inte berätta allt för alla. Vi vill inte heller alltid veta allt om alla. Mammor ska inte alltid veta vilka udda intressen man har, och chefer behöver inte veta vilka svartklubbar man går till på helgen.

Det här fenomenet att allt samlas i samma flöde kallas context collapse och har av vissa beskrivits som ett hot mot sociala plattformar. För när våra sociala lager kollapsar och blandas samman blir de också på sikt mindre relevanta. Bruset och röran blir för överväldigande och värdet för var och en minskar. Kanske skulle man kunna beskriva det som en intressant diskussion runt ett bord på en fest, som fler och fler ansluter sig till. Snart har samtalet förändrats, förytligats och blivit mer generellt i stället för specifikt och personligt som det först var.

I flera år har det sagts att filtrering är det nya på nätet. Men nätverkssajternas sociala filtrering är omogen. Om det inte blir ändring kommer folk att överge plattformar som Facebook och flytta sitt sociala samspel till platser på nätet som tillåter att man delar upp sina relationer."

fysikers bild

Jo, jag har hört en del om det. Själv så behöver jag inte tänka på dom sakerna. Jag har inte olika sociala lager. Oavsett vem personen är så får dom bara se en version av mig då det bara finns en version. Jag har aldrig hymlat med nåt utan alltid varit ärlig med vem jag är, vad jag tror på och vad jag står för. Jag har inget att skämmas för. Dessutom slutade jag med alkohol för flera år sedan så jag lär inte riskera att göra bort mig i fyllan Wink

Jag hoppas verkligen att Google+ kan bli ett vettigt alternativ. Bara dom kör sitt egna race och inte försöker bli en annan variant av Facebook. När man försöker bli en variant av något annat så blir det sällan lyckat. Vilket Linuxfolk säkert känner till. Vad som än händer så kommer det bli riktigt intressant att följa. Smile

FoHs bild

Tror nog även du har sociala lager! Det handlar väl inte så mycket om att man har olika personligheter som att man beter sig olika. Du bemöter naturligtvis dina föräldrar på ett annat sätt än en affärsbekant som du träffar för första gången. Gör du INTE det så tror jag nog nästan du skulle klassas som konstig Smile Nu handlade ju inte artikeln så mycket om det som att det blir jobbigt att föra intima/intressanta konversationer i större grupper.

Alkohol eller ej så finns det så klart saker som bara vissa i ens bekantskapskrets är intresserade av. Linux och programmering är t.ex. sådant som det stora flertalet av mina bekanta inte har något intresse i, och då är det ingen mening i att posta det på Facebook. Skulle jag göra det så riskerar mina poster att bli ett brus för andra.

fysikers bild

Då har du inte mött min bror Sheldon Cooper Wink

fysikers bild

Jag är nog konstig då för jag visar i stort sätt samma sida oavsett person som jag möter. Mycket beror på att jag är totalt ointresserad av dom flesta människor och vad dom tycker och tänker om mig. Jag pratar sällan bara för pratandets skull. Jag är väldigt selektiv med vilka jag umgås med. Jag åker sällan på släktträffar för jag finner dom ointressanta och tidskrävande. Folk förstår ju aldrig det jag pratar om endå. Därav skämtet med Sheldon Cooper.

Min chef, mina arbetskamrater och mina familjemedlemmar ser i princip samma person. Så jag har definitivt avsevärt färre sociala lager. Som mest två... Smile

Jag har inte lagt in några som helst begränsningar på Facebook, vem som helst kan se allt jag gör på Facebook. Och jag har heller inga planer på att ändra på detta.

Bazinga!

Du kanske har vänner som pratar olika språk och kanske inte vill spotta svenska inlägg till dom som inte förstår dom.

Men skillnaden är att du får chansen att välja. Den saknar jag på facebook.

Nu går det att skillja lite på facebook med men inte alls på samma sätt och lika enkelt.

fysikers bild

Det lilla jag sett nu så känns upplägget bra på Google+. Allt är ju givetvis ovant men sånt kommer man över till slut. Ser fram emot att få se Google+ utvecklas. Smile

Det handlar inte om olika personligheter eller att inte våga stå för sig själv.

Se det snarare som att du känner folk på olika sett och ni har olika saker gemensamt.

Jag delar t.ex datorrelaterat med dom jag känner som är intresserade av sådant och fotboll med dom som jag möter på matcher mm.

Detta gör att jag inte spammar dom med saker dom inte bryr sig om.

Tänk instället att du kan dela med dig av just det du vill till vilken grupp(cirkel) du vill.

Detta är vad facebook saknar, du vill väl kanske inte att din arbetsgivare ska see hur ofta du är ute och festar loss med dina kompisar mm.

Inviterna kommer och går på google+

Här om dagen hade jag 50st men hittar dom inte idag, men får säkert nya om någon dag.

Så kan skicka om dom dyker upp.

 

*edit: dom hade bara bytt plats på inviterna så om jag får ett pm med en epost adress så kan jag skicka en inbjudan.

fysikers bild

Dom har inte låst inviter nu då? Tyckte dom pratade om att dom har så mycket folk inne nu att det är svårt för nya inbjudna att komma åt google+?

I alla fall, tack, skickar ett pm...

Nä dom är inte låsta men dpm har en stenhård policy om att man ska använda riktiga namn.

Så alla som vill ha en inbjudan till google+ kan skicka ett pm så skickar jag en inbjudning.