Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

LibreOffice och kvalitet.

Det verkar som om det är en hel del problem med den senate LibreOffice versionen. Läste detta på Påvels blogg:

http://pavel.frimix.se/2011/08/06/libreoffice-3-4-haller-fortfarande-int...

Lite trist. Det kanske trots allt är OpenOffice som har framtiden för sig.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Tvivlar på att OpenOffice kommer se någon samlad utveckling. Tror snarare att folket samlas runt LibreOffice och att delar av OpenOffice kommer utvecklas och tas med i andra projekt.

När man ökar släpptakten så kommer det säkert finnas buggar som inte borde vara med. Det går att dra paralleller till Ubuntu och Debian. Ubuntu släpps i stabila versioner redo för "enterprise use", enligt Canonical. Men det finns ändå buggar. Debian å andra sidan släpper en version med flera års mellanrum. Då har man som användare ett val att göra, vill man ha de nya "coola" funktionerna eller vill man prioritera stabilitet? Om man inte behöver de nya funktionerna kan man lika gärna köra med OpenOffice, om man upplever det som stabilare.

Företag hoppar säkert inte på den senaste versionen, förmodligen inte utan att rulla ut det i liten skala för att testa först. Var för ett tag sedan väldiga diskussioner kring Firefox när de skulle öka släpptakten, då företagen inte skulle hinna med och testa versioner. Tror nog en Office-svit är lite viktigare för företagen då. 3.4.2 släpptes för en dryg vecka sedan, och nästa version ska komma redan i slutet på månaden.

Tycker det är ett icke-problem. Det är upp till användaren vad de vill prioritera. Om LibreOffice skulle anammat samma utvecklingsprocess som OpenOffice hade det ju inte funnits någon mening att forka öht (nästan iaf). Så jag tycker absolut att de ska hålla kvar vid den modell de har, och så får vi se vilken svit som har framtiden framför sig. Oracle tyckte tydligen inte att det var intressant att fortsätta den komersiella utvecklingen av OpenOffice iaf.

johnh3s bild

Just hur LibreOffice arbetar har ju varit omdiskuterat:

http://pavel.frimix.se/2011/05/29/har-libreoffice-nagon-framtid/

 

När det blogginlägget skrevs var framtiden mer osäker för OpenOffice.Men nu ska ju IBM satsa på OpenOffice:

http://www.idg.se/2.1085/1.395732/ibm-storsatsar-pa-openoffice

Så nu har ju förutsättningarna ändrats en hel del.

FoHs bild

IBMs arbete har mer med nya funktioner att göra än stabilitet. De har en helt annan produkt baserad på OOo. IBM kommer knappast inom överskådlig framtid byta gränssnitt på sin kontorssvit, de kommer nog fortsätta storsatsa på Lotus Symphony och försöka plocka det bästa ur OOo under Apache-styre. Det är möjligt att de kommer kunna forma någon community runt sitt arbete som driver på utvecklingen av OOo, men tills vidare handlar det bara om en "code drop".

Påvels blogginlägg ser jag först och främst som FUD, och åsikter tagna ur luften. Eller kanske rättare sagt så argumenterar han utifrån de åsikter han redan har baserat på dåliga erfarenheter av Ubuntu. Att det skulle behövas ett enda stort företag med massa pengar bakom utvecklingen är definitivt inte sant:

"LibreOffice 3.4.2 is the result of the combined activity of 300 contributors having made more than 23,000 commits, with the addition, deletion or modification of around five million lines of code. The developer community is well balanced between company-sponsored contributors and independent community volunteers: Oracle and SUSE have each provided around 25% of the commits, with a further 25% coming from community volunteers new to the project since our inception, and with a further 20% from RedHat. The remaining commits came from a combination of pre-TDF contributors, Canonical developers, and organizations like Bobiciel, CodeThink, Lanedo, SIL, and Tata Consultancy Services. If we look at the same data for individual developers, the top 12 by number of commits since the inception of LibreOffice is composed of a mixture of corporate-sponsored contributors (from 4 companies: Canonical, Oracle, RedHat and SUSE) and a number of private individual contributors, indicating a balanced situation and a healthy community."

Och detta sägs om stabiliteten:
"TDF was born with the aim of evolving the OpenOffice.org code to develop a cleaner and leaner free office suite and, after ten months, we are right on track to achieve this objective," says Bjoern Michaelsen, one of the four Canonical contributors, and a key member of the Engineering Steering Committee. "Of course, with such a large code renovation effort, we are aware of the short-term risk of reduced stability, but this is counterbalanced by the long-term improvement in features, speed and - again - stability."

Dessutom går det att få support från olika TDF-partners. Slutligen är ju själva det faktum att Oracle mer eller mindre la ner sin egen utveckling ett bevis på att det inte hjälper att ha ett stort företag med pengar bakom utvecklingen. Utan communityn (som gick till LO) så var de så illa tvungna att lägga ned. Så ja, jag ser det som FUD Smile

FoHs bild

Läste den här intressanta artikeln om LO och OOo: http://www.h-online.com/open/features/LibreOffice-a-dive-into-the-unknow...

Tror verkligen det var nödvändigt för LO att bryta sig ut. Framförallt om man ser det inte bara som en ögonblicksbild (då såg ju OOo ganska bra ut, som Office-sviten för Linux) utan även hur saker ska utvecklas framöver. Artikeln målar upp en bild där det var väldigt svårt för OOo att behålla tredjepartsutvecklare och få nya bidragsgivare. Jag tror det hade stagnerat och halkat efter mer och mer.