Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Apple det nya Microsoft?

Apple agerar på ungefär samma sätt som Microsoft gjorde för ca: 10 år sedan:

http://www.idg.se/2.1085/1.397471/android-pa-vag-att-krackelera

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13446220.ab

Folk börjar nog mera se dem som de "onda" företaget numera med alla deras patentstämningar hit och dit för att stoppa konkurrens. Det verkar som om USA.s mjukvarupatentlagar börjar tillämpas mer och mer runt om i världen.

Hade USA haft samma lagar som före 1976 hade det inte gått, då det inte gick att ta såna patent helt enkelt. Men som det är nu stoppas utvecklingen upp generellt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Act_of_1976

Världen (och EU) borde sätta emot sådant här svammel tycker jag och inte låta USA ha agendan på sånt här hela tiden.

En misslyckad lag borde väl gå att återkalla? Eller är det en naturlag att den måste gälla i hela världen?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

IDG är ju rätt värdelösa på nyheter överlag. Jag skrev så här på ett annat forum angående den där artikeln: 
"Alltså... det där är ju en väldigt FUD:ig artikel. Känns inte som han vet riktigt vad han pratar om. Samsung vs Apple som det handlat om på senare tid rör ju mönsterskydd, så det har inget med Android att göra (mycket möjligt att Apple ser det som ett sätt att komma åt operativsystemet förstås). Där skulle inga licenser i världen hjälpa.

Oracle vs Google går ju mer Googles väg. Den striden är väl det största bekymret för Android.

Slutsatsen att det är öppen källkod som är problemet är ju helt befängd. Inte som att folk stämmer Sony för att de har Linux i sina tv-apparater, eller alla andra tusentals som använder Linuxkärnan med mera i sina produkter."

Att öppen källkod skulle vara ett problem tror jag knappast Google håller med om, det är ju anledningen till att Android gått så otroligt bra. Som sagt så blandar artikeln ihop patentstriderna med mönsterskyddet som det nu har handlat om mellan Apple och Samsung, och ingen kan nog förneka att Samsungs surfplatta ser väldigt mycket ut som iPad.

Hur som helst, angående det här med patent så bör du nog läsa den här artikeln, det är faktiskt inte så mörkt som man kan tro: http://ipwatchdog.com/2011/06/29/one-year-post-bilski-how-the-decision-is-being-interpreted/id=17935/

johnh3s bild

Just det där med mönsterskydd är intressant. Var Apple först med en sådan form/utseende?

http://www.zdnet.com/blog/hardware/apples-patent-could-prevent-all-oems-...

De vill gärna hävda det men det fanns tydligen liknande saker före. Annars kan jag hålla med dig att IDG.se kan vara lite slarviga med nyheter.

Jag undrar om man för övrigt kan ta mönsterskydd (som teckningarna visar) på en viss form om andra har varit ute flera år före? Det vill jag ha osagt. Oavsett blir det intressant att se vad processen slutar i.

Men det känns lite som om jag skulle ta mönsterskydd på en kökstol. De har funnits länge. Platta bildskärmar likaså. Ingen ny "innovation" precis.

En platt skärm kan ju bara se ut som en platt skärm och inte likna just nåt annat även om det är Apple eller Samsung som tillverkar den. Ett kylskåp ser ut som ett kylskåp oavsett märke.

Det riktigt intressanta blir nog när Windows 8 kommer på pekplattor. Microsoft har ju en hel armé av jurister/advokater. Vågar Apple stämma dem?

FoHs bild

Ja, det ska bli intressant att se var det här tar vägen. Just Samsungs platta är ju väldigt lik iPad, mer än vad Xoom är (speciellt om man ser till baksidan). Asus har Apple inte gått på än vad jag vet, men Transformern är ju rätt unik både i att den kan sättas ihop med ett tangentbord men även att höljet är mönstrat.

Tror Apple får väldigt svårt att vinna i slutändan, det är som sagt allt för generellt. Dock sätter det ju stora käppar i hjulet för Android-plattor, som precis börjat komma till Europa. Det kanske räcker, de som går i köptankar när det gäller plattor kanske drar sig till Apple istället. Har man väl kört in sig på ett OS kan det ju vara svårt att byta Smile

fysikers bild

Man får hoppas att det inte får för stora konsekvenser. Själv så är jag hellre utan en platta än att jag släpper in en Appleprodukt i mitt hem.

marremuss bild

Hej

Jag tror det är en naturlag från USA. 

 

MM

 

Ora et Labora