Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Windows 8 Release Preview.

Då har jag för första gången testat Windows 8:

http://windows.microsoft.com/sv-SE/windows-8/release-preview?ocid_O_MSC_WR8_OandO_MSCOM_sv-se

Mitt första intryck är att det inte är intiutivt för en fullstor 20" skärm, tangentbord och mus. Ingen startknapp eller meny där man ser nåt. Stora block i mitten där man väljer en app.

Öppnar man webbläsaren explorer vet man inte hur man ska stänga den igen. Det tog ett bra tag innnan jag kom underfund att man ska dra muspilen till nåt hörn på höger eller vänster sida innan det kommer upp något.

Som man läste på denna kommentar på Zdnet:

http://www.zdnet.com/blog/bott/windows-8-release-preview-microsoft-gets-its-apps-together/5042?tag=must-read

Why would showing less be better on a Desktop?

"1. Why would removing the clock,volume, pinned apps from being visible at all times(yes, I'm talking about the task bar) be more useful? A desktop has a big screen.
2. And why would only being able to see a max of only 2 apps on screen be better? Don't tell me we can still use the Desktop mode, we all know it is as good as dead, it won't be around in the future.
2. The only apps you can install on metro will be from the MS App Store. This is horrible. All the things we hate about Apple's control over what Apps you can install will be in Windows now. Scary"
 

 

Eller en annan på Sweclockers:

http://www.sweclockers.com/forum/52-nyhetskommentarer/1117304-helgsnack-erfarenheter-av-windows-8-rp/

"Summerar tråden som att det är skralt med nyheter i Win8. Microsoft har fått tablet/smartphone/TV-panik när Android drar iväg och beslutat sig att göra en Linux/embedded-kopia där man riskar med hela sin användar-bas. Problemet för dem är att de som vanligt har noll koll på användar-behov utanför sin nörd-sfär.

Fältet är för första gången på 20 år helt vidöppet för andra tillverkare att ta över marknadsandelar på desktop."
 

Håller med, efter att Linux har varit uträknat ser jag en stor chans att de kan få fäste på skrivbordet igen.

Jag har en Windows Phone i och för sig. Där passar Metro gränssnittet bättre:

http://news.cnet.com/8301-1001_3-57447984-92/qualcomm-reminds-us-that-dual-core-windows-phone-8-is-coming/?tag=cnetRiver

Även på pekplattor, men du pekar och styr med fingrarna direkt på skärmen då. Att ha ett system både för mobiler, pekplattor och vanliga PC är jag mer tveksam till.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Ja, för oss lite vanare datoranvändare så förstår man (speciellt om man kört Linux) att ett operativsystem inte behöver en Startmeny. Vi förstår förmodligen även skillnaden mellan Metroappar och riktiga program (Internet Explorer kommer ju i två versioner i Windows 8, gissar att du lyckades hitta Metro-versionen). Vi kommer förmodligen lära oss det nya sättet att styra operativsystemet på också, även fast det är bökigt på en skrivbordsdator.

Men för alla andra datoranvändare är det här förmodligen något som kommer få dom att vilja testa något annat. Nu har man ju idag inte så mycket val om man köper en ny dator, då kommer den med Windows 8. Förhoppningsvis så kanske det öppnar för förinstallerat Linux, men jag tror dessvärre att det kanske är för mycket begärt.

Kan ju posta den här jämförelsen mellan Windows 8 och Ubuntu för en förstagångsanvändare modell lite äldre Smile

Windows 8

Ubuntu

Tycker Ubuntu klarar sig bättre än Windows 8, och då har personen i fråga ändå erfarenhet från tidigare Windows-versioner samt att han störs och förvirras en aning av att Ubuntu körs i Parallells på en Mac.

johnh3s bild

Såg den här videon om Windows 8, den är inte ny. Men det mesta han säger har en poäng:

http://www.youtube.com/watch?v=zck5Bd0VCfQ&feature=related

 

Särskilt punkt 8.

FoHs bild

Nej, de är absolut inte nya, men de passar bra i sammanhanget :) Tycker det är intressant att jämföra det just med Linux. Det gäller ju att alternativen är bättre och mindre förvirrande än Windows 8, annars kommer "vi" inte vinna några andelar. Tycker den där videon illustrerar det ganska bra. Sen är det förstås en äldre Windows 8-version som testas, och det gäller för Ubuntu också förstås men där har det ju inte hänt lika mycket.