Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Slut med Svenska Pardus (och i och med det mitt engagemang också).

Det ser ut som den inte blir någon mer Svensk version av Pardus:

http://pardus.nu/

Själv kommer därmed mitt huvudsakliga operativsytem bli Windows 7 också. GNU/Linux generellt sett har inte utvecklats som jag hade önskat efter 2008/2009 ungefär:

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207999/desktop_linux_the_dream_is_dead.html

http://www.itworld.com/it-managementstrategy/192173/will-linux-miss-its-big-desktop-shot

http://linuxcanuck.wordpress.com/2010/11/03/why-windows-is-better-than-linux/

Windows 8 lär inte ändra mycket heller:

http://www.zdnet.com/blog/hardware/windows-8s-downfall-still-doesnt-give-linux-a-chance/20975?tag=main;carousel

De flesta forum är mer eller mindre avsomnade, så det är inte lika kul som för några år sedan.

Tyvärr ser jag lite mörkt på att det kommer att växa på skrivbordet:

http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=8&qpcustomd=0

Jag önskar alla lycka till här, och hoppas jag kan återkomma om GNU/Linux skulle få en nytändning i framtiden på desktop.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Det är mycket möjligt att Windows 8 inte kommer driva över användare till Linux. Dock tycker jag inte argumenten håller som ZDNet-artikeln tar upp (om fram- och bakåtkompatibilitet).

Om Windows 8 sedan gör att användare stannar kvar på gamla Windows-versioner så kommer det ju innebära att de ändå, förr eller senare, måste byta. Och då finns Linux där, i ännu bättre form Smile I och med de senaste tidens positiva nyheter för spel på Linux så ser jag ljusare på "Linux på skrivbordet" än på länge. Tycker det är den punkten som varit den tydligaste akilleshälen, och inte mjukvara och drivrutiner.

200 miljoner användare till år 2015 verkar inte fullt så larvigt längre.

Edit: Asus verkar inte ge upp :P www.omgubuntu.co.uk/2012/06/asus-quietly-launch-new-ubuntu-netbook

extons bild

Det finns väl kanske ingen anledning att kasta in handduken bara för att Pardus.se lägger ner, men sant är att linuxintresset/aktiviteten avtar betänkligt. Jag har gett min lilla förklaring till det HÄR.

Man kan befara att kommande Windows 8 kommer att påskynda den negativa utvecklingen. De som redan använder Linux kommer nog att fortsätta med det, men...

LINUX.EXTON.NET

Tror inte på ett minskat intresse men tror att intresset snarare centrerats kring *buntu och linux mint vilket fått folk att byta forum.

Sedan tror jag att många vänder sig till engelska forum då svaren och den allmänna kunskapen är bättre där.

Tror snarare att det minskade intresset på svenska forum beror på att det inte är någon som driver dessa aktivt längre och inte har något mål med sidorna och då själv dör dom med tiden.

Alla populära sidor behöver eldsjälar som driver dessa och det saknas på dom flesta svenska linux sidorna idag och då kan det verka som om intresset för linux avtar fast så inte är fallet.

Sedan så tror jag dom flesta som engagerar sig är yngre och när dom blir äldre och börjar jobba och skaffar familj så får dom annat att lägga tiden på än linuxforum.

Tycker jag sett forum komma och gå i våger och snart kommer en ny våg och då verkar intresset för plattformen öka men oftast så är det ungefär samma bara att nya med ny energi engagerar sig och det är det som syns.

Förr var det massor med linux träffar, fika och lan mm när folk engagerade sig men tror dom flesta fortfarande kör linux och har intresset kvar men det är ingen som drar det tunga lasset längre.

FoHs bild

+1 Smile

Överlag tror jag intresset ökat för Linux. Så känns det åtminstone om man även tittar på engelska sidor och forum. Sen koncentreras nog intresset kring de distributioner som har medvind i seglen. Pardus har ju alltid varit en väldig nischad distribution och som väl varit på nedgång ganska länge. Tycker inte det är förvånande att den svenska delen av den inte går vidare, när hela projektet verkar lite avsomnat/osäkert.

Det finns fler distributioner, någon bör ju kunna ersätta Pardus plats känns det som.

JanPihlgrens bild

Mageia kanske? Smile

FoHs bild

Ja, varför inte Smile Den känns ju ganska "up and coming"!

johnh3s bild

Visst skulle Mageia kunna vara ett alternativ. Men nu ser det ut som KDE som helhet har stora problem också:

http://techworld.idg.se/2.1014/1.456563/trott-kde-utvecklare-anser-slaget-forlorat

Det som jag gillade med Pardus var att den var en av få distar som funkade "out of the box" så den var användarvänlig. KDE var bra implementerat i deras system också. 

Men Microsoft tog knäcken på dem pga politik:

"After a few days, a highly ranked manager had an unprofessional speech as “Microsoft decreased the license prices by 5TL/computer and the minister of transportation already told me that the project will be given to Microsoft”, in front of the institute employees."

http://developer.pardus.org.tr/people/ozan/blog/?p=144

Det tar sin tid att vänja sig med en ny distribution. Så jag är en passiv Linuxanvändare som kommer att köra Windows 7 tills vidare. Men jag håller koll på läget ändå så att säga.

Men kommer inte att vara aktiv på samma sätt som förut.

FoHs bild

Jag har slutat läsa Techworld IDG sedan länge. Tycker det är alldeles för mycket "Aftonbladet" över deras rapportering. Nu hade väl Phoronix (tror det var där jag läste denna nyhet) ungefär samma vinkling. Om man läser källan till det hela så framkommer det att utvecklaren har hållt på i 6 år på frivillig basis, och huvudanledningen att han lämnar över rodret är tidsbrist. Han uppskattar att han inte kan fortsätta utveckla Dolphin inom rimlig tid, nu när det ska portas till en ny version av QT.

Sen säger han uttryckligen i slutet att han inte hoppas att inlägget ska ses som att det kommer från en frustrerad utvecklare, dvs raka motsatsen till hur Nichlas valde att rapportera det Smile

Själv tycker jag att KDE har medvind i seglen. QT verkar utvecklas väldigt aktivt, med planer för QT5 (5.1 5.2 etc) redan. KDE har stabiliserats (var ett par punktreleaser sedan) och verkar rulla på bra.

Det är jag som är ”PardusPatrik”. Smile

Tänkte bara skriva lite kort om vad som gällde för mig, Pardus och engagemang.

Jag började använda Pardus 2007 och märkte att det var den linuxdistribution med det absolut mest överlägsna stödet för _min_ hårdvara, och som enkelt kunde hantera wifi, ntfs mm, kom ihåg att det var 2007. Smile Nu i efterhand kan jag se att Pardus var linuxdistributionernas motsvarighet till OS X, enkel och stabilt som berget. 

Pardus var en ganska hårt patchad KDE-distribution och det gjorde att vissa termer återgick till engelska och nya tillkom. Detta plus att de unika ”pardusteknologierna” också var på engelska fick mig att översätta Pardus till svenska, mest för min egen skull, men kunde det glädja någon annan så var det också ok.

När jag började med Pardus var jag som ”fullvuxen” tillbaka i skolbänken och hade betydligt mer fritid än vad jag hade något år senare. Min fritid på senare tid prioriterar jag på annat än att driva forum, skriva installationsguider och uppdatera wikis.

Sedan två år tillbaka kör jag OS X på MacBook Pros, både hemma och på jobbet. Med mac ports har jag tillgång till en pakethanterare med 15338 fria program, så jag fortsätter att köra de program jag gillar och är van vid. Jag har alltid någon virtuell linux tillgänglig när jag vill köra en specifik skrivbordsmiljö.

Under en tid letade jag en ersättare till Pardus men jag har inte hittad någon som ger samma enkla rena känsla.

Sitter jag i linux blir det Sabayon, som inte alltid är så enkel om någon börjar trassla, men det brukar gå att reda ut utan större problem. Smile Jag letar nog fortfarande efter en ersättare...

Nu är ju inte Pardus helt dödförklarad, dels pratas det om något från officiellt hål men även en communityvariant. Om Pardus stabiliserar sig är det inte omöjligt att jag återupptar översättningen, men att driva någon form av hemsida känns inte aktuellt.

Pardus har haft en ganska sluten utvecklingsmodell. Betalda utvecklare som agerade på de direktiv de fått och som kommunicerade på turkiska gynnade inte insynen och möjligheten att påverka. Som användare med en fri vilja och ett fritt val tycker jag faktiskt att det bara var att gilla läget, eller avinstallera Pardus. Det är fantastiskt att de släpper resultatet gratis och fritt.

När det gäller träffar afk, så var det en del roligheter i Göteborg för ett par år sedan men det har helt klart ebbat ut. Jag är inte den som skulle dra igång detta igen men jag skulle gärna delta i någon form.

 

FoHs bild

Tack för inlägget, Patrik Smile Kul att ditt intresse har kunnat gagnat andra! Det måste vara smickrande att somliga har valt och hållt kvar vid Pardus tack vare din insatts Smile

Det här med operativsystem är väl lite tungrott, vi är väl alla lite vanemänniskor. Eftersom en stor del av utvecklingen av distributioner sköts av frivilliga så kanske det blir lite mer turbulens än vad man är van vid annars.

Windows XP snurrar på i två år till, totalt ca 13 år. Det är inte många Linuxdistributioner som har hållits vid liv så länge, och jag vet inte ens om det är önskvärt?

dikatlons bild

Kanske ses jag som väldigt självisk gällande denna synen. Men jag anser att Gnu/Linux inte behöver bli ett desktop operativsystem utan ett poweruser-system som används av datorentusiaster. Precis som att det finns bilentusiaster som kör en entusiastbil så finns det vanliga bilanvändare som kör svensson-bilar.

Öppen källkod har redan gjort mycket gott även om man sitter i ett operativsystem som är proprietärt eller inte. Det betyder att alla kan få tillgång till bra mjukvara och gynnas.

Jag blir glad om Gnu/Linux fortsätter att tuffa på i sin innovativa anda vad gäller att ligga i framkanten med att stödja ny hårdvara samt nya teknologier utan att det fördenskull behövas finnas skrivbordsmiljöer som KDE och Gnome som skall nå en allmän skara. Låt datorentusiasterna ha det roligt.

- ARCH LINUX -

FoHs bild

Eftersom det är fri mjukvara i alla dess bemärkelser så har du naturligtvis rätt: det finns inget direkt behov av ekonomisk stimulans i form av försäljning till kreti och pleti Wink

Men jag tycker nog det är en icke-fråga. Det är väl ingen som varken kan eller vill få det till att det ska bara finnas en enda GNU/Linux-distribution som ska slå sig in på skrivbordet hos världens datoranvändare. Det kommer finnas flera distributioner som tilltalar olika skaror av användare.

(Sen kan man ju fråga sig om den skara entusiaster är så pass stor att systemet blir självförsörjande med nya personer som bidrar till att hålla det levande. Många gånger brukar man argumentera för att ju fler som använder systemen desto fler möjliga bidragsgivare. På det viset kan de enklare distributionerna tjäna som inkörsport. Hade inte systemen blivit mer använda så kanske vi inte haft det Linux vi har idag, utvecklingen kanske inte gått lika fort?)