Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntus definitiva genombrott?

 Det ser ut som om Valve ska porta sina spel till Ubuntu men inte till någon annan GNU/Linux distribution:

"The first version of the Steam client will be released for Ubuntu 12.04 with all the major features in the near future."

http://blogs.valvesoftware.com/linux/

http://steamforlinux.com/?q=en/node/68

Som jag ser det får därmed Ubuntu ett stort försprång jämfört med alla andra Gnu/Linuxdistributioner.

De kommer att hamna i bakvattnet, de har för lite folk och resurser jämfört med Canonical.

Jag tror att man framöver mer kommer att prata om Windows , Mac och Ubuntu än om Linux generellt för hemma användaren. Inte mig emot, jag har alltid tyckt att det har varit för många Linux distributoner och för spretigt. En stor anledning varför den vanliga användaren blir förvirrad.

Jag vet att alla inte håller med, men det är i alla fall min personliga åsikt.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

men inte till någon annan GNU/Linux distribution

Nja, jag skulle väl snarare formulera det som att de inledningsvis kommer stödja Ubuntu. Beroende på framgångarna där så kommer andra distributioner följa efter. Mestadels beror det ju på att de vill ha en enda distribution i fokus under utvecklingsfasen. Sen handlar det om support, dvs det finns inget som säger att det inte kommer fungera under exempelvis Linux Mint och Debian utan några större problem, bara att Valve inte kommer erbjuda support för de som har problem under dessa distributioner.

De kommer att hamna i bakvattnet, de har för lite folk och resurser jämfört med Canonical.

Fast det är ju inte Canonical som utvecklar Linuxversionen av Steam. Och resursmässigt så ligger Red Hat före.

Jag tror att man framöver mer kommer att prata om Windows , Mac och Ubuntu än om Linux generellt för hemma användaren. Inte mig emot, jag har alltid tyckt att det har varit för många Linux distributoner och för spretigt. En stor anledning varför den vanliga användaren blir förvirrad.

Håller med Smile Men det handlar nog mer om varumärken. Man pratar ju inte om Linux när man pratar om Android (viss skillnad jämfört med en Linuxdistribution, men iaf). Tror även fortsättningsvis att det kommer finnas rum för andra distributioner, det finns många som inte är nöjda med Ubuntu och kommer använda andra.

atas bild

Det borde väll bara vara  att extrahera debpaketet på valfri distribution  den behöver ju inte ens använda dpkg. Antagligen borde väll de flesta dependensys distriberas med steamclienten. Så jag håller med om att det nog främst är en fråga om support. 

Kriget om desktopen vanns av microsoft med Apple som tvåa. Numera när tiden för ständig tillväxt av segmentet är slut lär intresset gradvis minska. Marknaden försvinner inte men det lär inte bli lättare att bli framgångsrika när man måste ta marknadsdelar för att öka sin försäljning. Jag tror det blir svårt för någon linuxdist att bli riktigt stor på desktopen.

johnh3s bild

 

 

Nu ser det ut som Gnome brottas med stora problem:

 

http://www.idg.se/2.1085/1.458962/katastrofscenario-hotar-gnome-projektet

Även KDE:

http://www.idg.se/2.1085/1.456563/trott-kde-utvecklare-anser-slaget-forlorat

 

Det gör att jag tror Ubuntu får det problematiskt på sikt. Frågan är om det var ett misstag och gå Unity vägen och särskilja sig från Gnome 3?

Jag har inte varit en Apple fantast förut, men nästa dator kanske blir en iMac. Windows 8 blir en väg som jag ser blir problemfylld också:

http://www.youtube.com/watch?v=qIMuJTrxuhQ

 

atas bild

Det är snarare IDG som är motsvarigheten till Aftonbladet. KDEs och Gnomes problem är desamma som de alltid vaŕit. Kompetenta utvecklare är det alltid brist på, i alla projekt. Jag kan inte se att situationen är värre än den varit de senaste 10 åren. 

Osx är om än kompetent mera instängt än det någonsin varit tidigare. Jag kommer inte köpa en mac igen nästa gång. Fast det beror väll på vad man vill ha. Kan inte säga att jag är direkt insatt i frågan men min känsla är att apple sparat in på utvecklingen av osx nu när det blivit än allt mindre del av Apple, uppdateringen till Mountain Lion kändes extremt tunn, och då hade jag ändå hoppat över att uppdatera till lion dessförinnan..

FoHs bild

Precis. Andersson på IDG snappar upp de där domedagsscenariona blixtsnabbt Smile Var mycket positiva utvecklare på GUADEC i år tydligen, och sedan dess har flera Gnome-utvecklare uttalat sitt stöd och framtidstro.

Men ja, jag tror Canonical gjorde rätt som valde Unity över Gnome Shell. Gnome behöver nog absolut sätta upp lite fler mål och lyssna mer på användare, men förändringen de gör tycker jag är beundransvärd. Det är ju inget skrivbord idag som inte gör den resan.

FoHs bild

Såg en kommentar idag från Unity 3D angående deras kommande Unity-motor som ska stödja Linux. De sa typ att det kommer fungera på de flesta distributioner men att de endast kommer ge officiellt stöd till Ubuntu 32- och 64-bitar.

Misstänker att det blir något liknande med Steam Smile