Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Är det kört för Google/Android?

Det har säkert inte undgått någon om Samsung vs Apple.

Nu tror jag i och för sig Samsung klarar sig. De har ändå sitt eget Bada att falla tillbaka på:

http://www.bada.com/

Men hur går det för Google/Android på sikt? Troligan är väl nästa mål för Apples advokater HTC, Sony och Motorola  som använder Android i sina enheter:

http://www.guardian.co.uk/technology/2012/aug/25/what-apple-victory-samsung-means

Kanske Nokia/Microsoft blir den stora vinnaren också,  i perspektiv kanske de gjorde rätt som inte gick på Android spåret:

http://www.zdnet.com/the-real-winner-in-samsung-vs-apple-microsoft-7000003165/

 

Även Samsung kommer släppa Windows 8 mobiler:

http://www.ubergizmo.com/2012/08/samsung-windows-phone-8-devices-leaked/

Google/Android riskerar väl att bli "stympat" i längden pga alla såna här affärer även om sista ordet inte är sagt ännu.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Men herregud, det är långt ifrån över mellan Apple vs Samsung. Samsung kommer överklaga detta. För övrigt handlar det mer om design än något grundläggande för Android. Samsung ska mycket riktigt ha en smäll på fingrarna för att de gjort produkter så lika Apples. De mjukvarupatent som Apple hade uppe i målet (slide-to-unlock, pinch-to-zoom etc) kommer förmodligen inte hålla när målet går vidare. För övrigt har det redan framkommit en del information om juryns arbete, de besvarade 700 frågor på endast 3 dagar och förmannen har själv patent. De har förmodligen gjort ett hastverk och det är inte helt omöjligt att domaren kommer ändra detta: http://www.groklaw.net/article.php?story=2012082510525390

Android kommer inte bli stympat, mjukvarupatenten kommer att programmeras runt om det behövs. Det är ingen som helst fara för operativsystemet som sådant, och med en marknad på nästan två tredjedelar så kommer Samsung inte "falla tillbaka" på något litet Bada, tro mig Smile

johnh3s bild

Jag är inte så säker på det:

Google a big loser
No matter how it may spin today's verdict, this was a big loss for Google. And don't expect Apple to stop here. By pursuing a harder legal tack against its rivals, Apple's gambit worked out to perfection. And if this puts any stumbling blocks in Android's path or raises any questions in the minds of potential smartphone makers and buyers, so much the better for Apple.

 

Apple kommer att sätta alla hinder om de kan.Det här är nog bara början..

FoHs bild

För det första är det inte så konstigt att nyhetssidor över hela världen målar upp det här på sämsta tänkbara sätt. Det har de gjort redan innan rättegången, det har varit väldigt pro-Apple väldigt länge. Samsung var mer eller mindre dömda på förhand.

För det andra så handlar det om design, först och främst. Självklart kan man designa Android-lurar som inte ser ut alls som iPhones. Det finns en anledning till att Apple gick efter Samsung. Samsung blev till och med varnade av Google att inte försöka efterlikna iPhone för mycket.

För det tredje blev faktiskt Samsungs surfplattor mer eller mindre frikända, de som det varit mest skriverier om innan rättegången eftersom de blockerades i Tyskland och Australien bland annat. Med andra ord är inte det här så självklart man kan tro, och gör man inte produkter som är så slående lika Apples så kommer förmodligen ingen sansad jury att fälla dig.

För det fjärde så vann Samsung i Sydkorea över Apple, så det här är inte världsomspännande.

Självklart kommer Apple fortsätta med mjukvarupatent, och de gör de ju redan mot andra aktörer. Dock tror jag de är ganska ovilliga att gå till rättegång med dessa, utan försöker i första hand att få säljstopp för sina konkurrenter. Anledningen till det är att patenten är ganska klena och inte håller för en större granskning.

Edit: Sen så vann ju Google stort över Oracle för inte så länge sedan. Det hade varit en definitivt större hot.

johnh3s bild

Google/Android betalar ju redan avgifter till Microsoft:

"Microsoft first made big news in early 2010 when it reached an agreement with HTC where the phone maker pays Microsoft $5 for every Android phone it ships. Now Microsoft is trying to get $15 for each handset that Samsung ships"

http://www.informationweek.com/mobility/business/microsoft-squeezes-android-with-patent-f/231001194

Ska de dessutom börja betala till Apple, ja vem vet hur det går:

http://www.theregister.co.uk/2011/08/22/inq_meehan_android_alternatives/

Börjar det bli för dyrt så lär tillverkare se sig om efter andra alternativ. Apple och Microsoft skulle nog gärna dela upp marknaden mellan sig och peta ut Google/Android om möjligt..

Så långt kanske det inte går men nog är det oroande.

FoHs bild

Google/Android betalar ingenting, enskilda tillverkare gör det. Och ja, de är många. Patentet det gäller är väl i första hand relaterat till filsystemen (FAT32 och EXFAT), och det är något som även GPS-tillverkare behövt betala tidigare. Det patentet har utmanats men överlevt, så vitt jag vet, och då är det inget konstigt att man behöver en licens på det. Apples mjukvarupatent har inte genomgått samma process ännu. Det återstår att se om de håller i domstol. Om de håller så kommer Apple sannolikt inte vilja licensiera ut dessa, och då kommer Android behöva programmeras om och kanske bli lite tråkigare.

Eftersom allt detta handlar om mjukvaruimplementeringar så är det ju inget egentligt hot, i den bemärkelsen att Android ska försvinna. Slutar man använda Microsofts filsystem och hittar andra lösningar så slipper man betala den avgiften, programmerar man bort slide-to-unlock och andra Apple-patent så har Apple inte något att komma med. Samsung skickade ut OTA-uppdateringar för att ta bort multisökning i USA på S3:an (var det väl?) och så fick den fortsätta säljas. Det blir på sin höjd ett tråkigare system, och möjligtvis förlorar det markandsandelar till Microsoft och Apple, men att det skulle marginaliseras tror jag definitivt inte på.

Edit: Nu har Google gett sin åsikt kring detta, och de tycker inte att det här handlar om "Android Core". www.theverge.com/2012/8/26/3270837/google-responds-apple-samsung-verdict

FoHs bild

Här är en annan läsvärd länk för hur man kommer runt Apples patent och ändå kan göra bra produkter: www.theverge.com/2012/8/25/3268609/how-google-has-avoided-apples-patents-trade-dress-other-claims

Slide to unlock har väl neonode patent på och jag tror att Samsung licensierar av dom, men vet inte säkert.

Men domen kommer garanterat att överklagas av Samsung då den är så viktig för dom.

Men Samsung fick inte ens använda sin bevisning i rättegången och det ger dom rätt att överklaga.

Sedan så är domen inte konsekvent utan tillåter apple en sak men samma sak är inte tillåten för Samsung.

I dommen krävdes från början skadestånd av Samsung för friade produkter men det har korrigerats.

Tycker även att man kan läsa http://www.groklaw.net/article.php?story=20120726121512518

Det finns många oklarheter i den rättegången så den borde ogiltighetsförklaras och tas om från början.

Men kort handlar den om att Apple använder teknik som Samsung har patent på som du inte kan göra en telefon utan, men Apple vill inte betala för dessa vitala patent men kan tänka sig en summa på 0,5cent per telefon.

Utan dessa patent kan du inte tillverka en telefon och apple vill inte betala vad andra betalar för patenten.

Men Apple vill ha $24 per enhet av Samsung för rundade hörn.

Så rundade hörn är värt så mycket mer än grundläggande tekniska patent.

Anledningen till att folk tror att apple har rätt kan du tacka PR-byråer och lobbyister för t.ex lobbyisten Florian Mueller som ofta refererats som patent expert men som är en lobbyist.

Florian har själv uppgett att han jobbat åt oracle under rättegången mot google, men även Microsoft och andra för att påverka hur FRAND patent uppfattas och kan användas.

Och man kan inte säga annat än att han är väldigt duktig på det han gör.

johnh3s bild

Apple ligger inte på latsidan efter domen:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/apple-vill-snabbstoppa-samsung-i-usa_7453794.svd

 

EU har ju hittills försökt stå emot USA.s regler kring mjukvarupatent, men ändå verkar vi gå åt det hållet:

http://www.ffii.se/patent/

 

Det är i så fall illavarslande för Google/Android och kanske GNU/Linux i stort också.

 

Idag finns det inget fungerande patentsystem och dom som drabbas är konsumenterna samt nya företag.

Undrar hur länge detta kan pågå innan luftslottet rasar, fast det finns många som kommer kämpa för att hålla kvar systemet.

Jag ser hellre att patent får en kortare gilltighetstid samt kontrolleras mot tidigare känd teknik samt kan ogilltighetsförklaras lättare pga prior art.

Mjukvarupatent är det värsta vi kan införa och det leder inte till något possitivt överhuvudtaget.

FoHs bild

Rekommenderar den här Youtube-videon om man vill veta lite mer om exakt hur tokigt USAs patentsystem är Smile

www.youtube.com/watch

mr007xs bild

Tänker lite på ordet Domedagsprofet när jag läser dina texter. Google kommer förhoppningsvis inte ha några problem att överleva saker, dom är stora nog att hantera skit som Apple. Man får hoppas att det kan komma in lite bättre innovatörer i dom bolag som konkurrerar med Apple och att det kan komma produkter som Apple inte kommer åt.

Apple kommer aldrig få mig som kund och jag vet att jag inte är den enda som har den tanken. Jag går hellre tillbaka till en NMT telefon än köper deras Iphone. Jag letar hellre upp en kassettfreestyle än att jag kör deras mp3-spelare. Och det för att dom är ett riktigt skitbolag och inte för att jag tycker att deras produkter är skit.