Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Bara en undran

 Om jag ska köpa en dator så vill jag kunna välja om jag ska ha Linux, Mac eller Windows på den. Jag vill kunna välja om jag ska betala cirka 1500 kr mer för den bara för att det är Windows på den, jag vill kunna välja om jag vill betala cirka det dubbla för det är Mac på den, jag vill kunna välja om jag bara ska betala för just datorn och då ha Linux på den.

Valfrihet är alltid bra. Ska jag köpa en bil kan jag välja vilket märke jag vill ha. Vill jag ha en Mac kan jag välja det, men inte Windows eller Linux!

Det mesta är en smaksak och varje individ ska få välja, självklart!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Man får "rösta med pengarna" så gott det går, så blir det nog sakta men säkert bättre :) Asus kommer med några Eee-netbooks snart som har Linux (Ubuntu). Annars får man nog hålla sig till de fåtal butiker som säljer datorer med Linux förinstallerat (Dell har några, men kan vara lite svårt i Sverige), eller köpa en utan operativsystem. Tror signalen är viktig att skicka.

pingus bild

Du kan faktiskt välja Linux på ny dator - fast då kostar den mer...
Anledningen är faktiskt enkel: Windowsdatorer massproduceras, Linux installeras manuellt.

Så det billigaste är att köpa dator med Windows och själv installera Linux.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Både ja och nej. När Asus första Eee PC lanserades var versionerna med Linux aningens billigare än Windows-alternativen. Där "massproducerades" förvisso båda versionerna. Köper du en Dell-dator med Linux istället för Windows så brukar det bli några hundralappar billigare (fast där kan du nog inte välja Linux på alla hårdvarukonfigurationer, förmodligen av anledningen du nämner, dock har de haft vissa modeller som gått att få med endera operativet). För de datorer som massproduceras (eller som man bygger själv) utan Windows blir det så klart även där billigare med Linux (finns ett antal HTPCs som exempelvis kommer utan operativ).

Men, man kan ju faktiskt från vissa (borde vara alla) datortillverkare och med varierande grad av möda få tillbaka pengar för Windowslicensen. Så går man igenom den processen så är det billigare även på massproducerade datorer.