Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Ännu en vecka..

Så är denna vecka slut också, nu väntar bara hemfärden och sen handla lite godis och spela PS2 med lilla sonen ikväll. Har vi tur kommer vi klara bossen vi fastnat på..

 

Veckan som gått har varit rätt tung. Jag och Marcus uppgraderade LP i söndags och sedan dess har jag inte sovit mycket. Det var en hel del problem (en del är inte lösta ännu) efter uppgraderingen, men det mest allvarliga har vi nog löst. En del småfixar kvar. Efter uppgraderingen fick vi massor av beröm, mycket roligt att arbetet var uppskattat! Tack!

 

Vi håller på och förändrar LP, kanske blir det bättre, kanske blir det sämre. Det visar sig, vi är ju rätt kända (hoppas jag) för att prova på nya ideer. Vi testar och frågar, ibland behåller vi det nya ibland kastar vi bort det. En sådan sak som vi testade var imbumba.se . Imbumba var tänkt att bli en neutral samlingsplats för alla linuxanvändare, vi bjöd in andra sidor att delta i det gemensamma projekt vi hade tänkt skapa för att samla dokumentation, videofilmer, ljudupptagningar och annat som rör öppen- och fri programvara. Tyvärr verkar det finnas ett motstånd i den svenska linuxcommunitien att just samarbeta. Vi ser det inte minst på det nyligen startade ubuntu.se som är en avknoppning från ubuntu-se.org.

 

Vi måste inse en sak: linux är inte så stort så vi kan splittras. Vi har en marknadsandel på ... uppskattningsvis 3% av alla datorer som används som desktop i Sverige. 3% är ingenting, ok det är lite mer än när vi började med Linux i mitten av 1990-talet.. Vi måste förstå att användarna där ute sitter med Windows i någon form. Det är där användarna finns. Veckan som gått har det varit många ideer och tankar som skrivits ner på LP, jag tycker vi skall ta och läsa igenom dem och kommentera och bolla ideer. Jag tror att alla som besöker LP har någon form av vilja att fler skall börja använda Linux. Oavsett vilken distribution man kör.

 

Personligen har jag börjat skriva Linux (när jag kommer ihåg det) istället för den distribution jag (eller eleverna) använt. Det visar sig vara lugnast så, för skriver jag openSUSE blir en del arga på mig - för att jag valt fel distribution! Egentligen ganska konstigt, det verkar som det största motståndet mot Linux finns i linuxkretsar. Microsoft-användarna pratar inte om Linux speciellt ofta.

 

För ett år sedan var jag nog känd på LP som den som kritiserade Ubuntu mest. Jag bestämde mig för att ge Ubuntu en chans och började använda det i skolan tillsammans med eleverna. Nu har det snart gått ett läsår och jag har en hel del erfarenheter av Ubuntu, speciellt i samband med nya linuxanvändare. Vi kan inte med ärlighet säga att de flesta gymnasieelever har goda datorkunskaper. Visst säger de att de kan datorer när de kommer hit, men det visar sig vara att surfa på nätet, spela spel och ladda ner film och musik de kan. Det andra klarar de inte av. För sakens skull skall jag naturligtvis skriva att det finns undantag - men de är få. Så hur fungerar Ubuntu (7.10) med nya användare? Är det så användarvänligt som det sägs? Till en viss del är det det - ja, men sen finns det brister, vilka jag kommer skriva i en senare blogg.

 

Jag var på första HeLUG träffen i måndags och satt med, tror det var sex andra, på Harrys i Helsingborg och pratade om öppen- och fri programvara. För en gångs skull pratade jag inte så mycket, utan lyssnade på vad andra hade att säga. Jag har en förmåga att kunna prata hela tiden.. Jag och Lennart (känd som lasp på LP) har påbörjat ett projekt att skriva ett ekonomiprogram. Vi berättade att vårt mål är att det skall kunna köras i Windows och Linux (kanske MacOSX också, isf får jag ju en anledning att köpa den där Macbook Pro:n jag vill ha Wink). Detta väckte en del känslor hos de andra deltagarna på träffen, hur kan man få över folk till Linux om programvaran finns på Windows också?

 

För att få klarhet i detta måste du låta mig förklara min livssyn. Jag tror enbart på en enda sak i livet: kärleken. Kärleken till medmänniskor. Jag tror att det enda sättet att skapa en bättre värld är att älska de människor som jag delar luften med. Jag tror att respekt till andra är något som glömts bort under tiden vi jobbat med att utveckla oss själva och uppnå de mål vi själva har. Vårt egocentriska tänkande har gjort att vi knappt vet vilka skyldigheter vi har mot andra - för vi har ju bara rättigheter. Jag skall få det jag vill, får jag inte det blir jag arg. En del anser sig att rätt att bestämma vad andras arbete är värt, det kan yttra sig i form av att man går över, inte bara lagen utan även, andra människors önskan och vilja genom att piratkopiera deras musik/film/program/spel/böcker. För jag har rätt att säga till dig vad du skall tjäna eller inte tjäna på att skapa saker. Piratkopieringsfrågan lämnar vi åt sidan, eftersom det är infekterad debatt i sig..

 

Så, linuxanvändare, har jag rätt att bestämma vad en medmänniska skall köra för operativsystem? Jag har ungefär lika lite rätt att bestämma detta som att jag kan bestämma att min granne skall köra en bil av ett visst märke eller modell. Jag kan inte säga till min granne att hon skall köra Linux. Då bryter jag ju mot allt jag tror på. Jag kan ha en önskan om att hon skulle köra Linux, jag kan till och med berätta för henne vilka fördelar hon skulle få om hon körde Linux, men jag kan aldrig bestämma detta åt henne. Valet måste komma från henne själv, annars blir det inte rätt. Då kan vi ju hävda att det är vår skyldighet att berätta för andra om att det finns alternativ till Windows. Det är inte bara vår skyldighet, det är vårt uppdrag! Men vi måste samtidigt förstå att Linux inte är ett alternativ för alla användare. Det finns inte speciellt många jag pratat med som går igång på tankarna bakom GPL. Det är liksom inte det som är det avgörande när de väljer att installera Firefox i sin windowsdator, de väljer Firefox för att den är bättre än den där andra webbläsaren. Om Firefox så kostade $399 och gick att ladda ner från någon piratsida skulle de köra Firefox, så GPL är av underordnad betydelse för användarens val av programvara. Så tycker inte vi, vi som tycker GPL är en fantastisk licens som ger oss möjligheten att använda programvara vi tycker är bra och dessutom utforska hur den är skriven och till och med hjälpa till att förbättra den. Sådana värden är viktiga för mig iaf och gör att jag aktivt söker programvara som är öppen- och fri.

 

Så vad gör jag? Jag beställer hem ett annat operativsystem, Windows Vista Business. Detta operativsystem tillsammans med Office 2007 är Microsofts framtid. Jag är nyfiken och installerar det på min laptop. Jag är imponerad. Är jag en sellout nu? I någras ögon är jag det. I mina ögon är jag en smart individ. Jag försöker lära mig vad det är som gör att andra användare hellre kör Windows än Linux. För jag tycker ju att Linux är det bästa (ur flera aspekter) operativsystemet. Jag laddar ner en hel del öppen- och fri programvara och installerar på Vista. Visst fungerar det. Jag kör openOffice.org, GIMP med mera på Vista och gör egentligen samma sak som jag gör dagligen i Linux. Jag sitter alltså och kör öppen- och fri programvara på ett slutet operativsystem. Varför?

 

Jag tänker så här, och nu kommer vi tillbaka till mötet i måndags där jag berättade att vårt program skall kunna köras på Windows och Linux: om användaren redan är van med öppen- och fri programvara i Windows kommer hon ha lättare att flytta över till en linuxbaserad plattform. För en användare kör hon inte Windows XP eller Windows Vista: hon kör openOffice, Firefox eller Thunderbird. Hon bryr sig inte speciellt mycket om vad som ligger där under, bara programvaran, spelen och webkameran fungerar är hon nöjd. Det är vad hon använder och fungerar det är allt frid och fröjd.

 

Så slutet på mitt förvirrade fredags-filosofiska-inlägg är: fokusera på öppen- och fri programvara från användarens perspektiv - inte från teknikens eller licensernas perspektiv. Jag vet att det här kommer att väcka en del känslor inom många som just tycker att licenserna/tekniken är viktigare, men fundera först på vad jag skriver innan du svarar är du snäll Flört

 

Nu skall jag ta helg, spela lite (sluten konsoll) PS2 med min son och imorgon blir det nog av att jag kodar lite mer på nya LP. Jag skall passa på att installera openSUSE 11 betan som kom idag också och se vad som händer i den. Ha en trevlig helg alla linuxvänner! Take care!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

distens bild

Bra skrivet.. tur att du inte hade X-box, då hade du väckt känslor hos mig.. Flört Sitter och installerar Fedora 8 på min PS3 just nu.

--------------------

Play Ogg

mauths bild

Jag håller med dig i att det är en god sak att få folk att använda öppna program i win.

Jag har idag rekommenderat en jobbarkompis att tanka hem Open Office till windows. Mitt argument var att det är skönt att slippa stjäla saker.

Han sa, helt spontan utan att jag nämnt några OS, att det var en tröskel att lära sig linux.

Jag sa, -Skitsnack, tanka hem en live-skiva och prova.

Det skulle han.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

elwiss bild

Jag håller fullständigt med Herr Björk. Hur många av "dussin användarna" bryr sig egentligen om vad det är för OS som ligger på burken? De interagerar inte precis med det och hittar väl knappt till kontrollpanelen.

Nä, fungerar hårdvaran, deras vanliga program och man kan kopiera och radera filer på ett begripligt sätt är de nog nöjda...

Vad blir det för ekonomiprogram? Ett svenskt GNUCash eller ett SPCS? Java?

jonasbjorks bild

Målet är inställt på att Visma skall få lite konkurrens, men det lär dröja innan vi är där. Programmeringsspråket är inte helt klart än, vi utvärderar och bollar ideer kring det. COBOL känns lite fel dock Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Det finns ju Turbocash som är fri mjukvara, http://www.turbocashuk.com/accounting-software-compare.html .

Endast Windows, men jag tänkte att det kanske är något i turbocash som kan hjälpa er i ert arbete, om ni inte känner för att porta hela programmet. Om det ens är något liknande det programmet ni vill ha.

Licenser är mindre viktiga för mig, så länge det är fri mjukvara. Jag föredrar GPL framför BSD för att jag är rädd för att våra konkurrensfördelar ska integreras i de stängda operativsystemen. Jag tänker inte tvinga någon att gå över till fri mjukvara, men jag är övertygad om att Linux är ett bättre alternativ än Vista, för de allra flesta. Jag har inte velat uttala mig om Vistas tekniska egenskaper innan, då jag inte ens hade provat det, men nu.. när jag har testat det, så förstår jag inte vad som är nytt. Det känns som XP, fast betydligt snyggare, men mycket långsammare.

För övrigt så tycker jag inte att man kan anta vilka som är människors rättigheter och skyldigheter gentemot sina medmänniskor. Det är inte så enkelt. Jag brukar använda svälten i fattigare länder som ett exempel. Det är jättefint att bry sig, men om du lägger så mycket tanke på andra människors lidande att du själv lider, är det verkligen rätt val?

Svåra filosofiska frågor, som kanske bäst lämnas till ett litet mer vaket tillstånd. Tack för kvällsläsningen.

 

P.S. Vilket spel spelar du och din son?

jonasbjorks bild

Pirates of the Caribbean . Jag är Jack Sparrow och min fyraåriga (snart fem) son är Will Turner. Tyvärr visade det sig att sonen lekt lite för mycket med PS2:an och utforskat minneskortsmenyerna. Troligen har han tömt hela minneskortet, så vi fick börja om från början. Vi klarade fem bossar igår och är på väg mot den där hemske Black Smoke Jack som vi fastnat på tidigare. Black Smoke är inte så enkel :/ Vi har iaf inte klurat ut hur man skall få honom att släppa oss vidare. När han är i ett moln av rök är han omöjlig att tillfoga skada..

 

Tror jag skall investera i ett minneskort till så jag kan sägerställa våra framgångar Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Ingen kommer att byta till Linux bara för att applikation X enbart finns på Linux.

 

Där har du helt rätt. Det kommer inte att hända. Därför är det så viktigt att applikationerna finns på både Linux och Windows samt att Windows format kan läsas och sparas på Linux.

 

Vill vi få fler Linux-användare, och de vill vi ju, så får man nog ta det i två steg. Första steget är då att vänja Windows-användare vid program som även finns på Linux. Här fyller då exempelvis Firefox och OpenOffice.org en stor roll. Även andra applikationer som Gimp och liknande är viktiga. I ett andra steg när de väl har vant sig vid sina "nya" applikationer så är det ingen big deal att för dem att byta till ett annat OS; "Vadådå? mina program finns ju här med.". Alla kommer ju inte att byta, men några byter i alla fall. Alla bäckar små ger till slut en stor... Pingvin Glad De som inte byter är till Linux är också till nytta. De bidrar säkerligen till att sprida sina "nya" program till nya människor. På så vis kan man sakta men säkert få en allt större anvädarbas som använder öppna program och OS.

 

----

Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

cryingfreemans bild

Apropå samarbete har jag lagt till er som partner på framsidan av SFD-sajten. Så nu är det er boll. Wink

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

lokpests bild

Mycket bra skrivet! Smile

 

Jag tror iofs att du har en poäng i att man gör rätt i att inte köra upp GNU GPL 3 i ansiktet på människor som bara är lite nyfikna. Men å andra sidan tror jag på att när personerna försår hur underbar den här världen är så har män enkelt vunnit den människan som FLOSS-anhängare genom att påpeka att det hade varit mycket osanolikt att ett så bra programm utvecklats om det inte gjort så under frihet. Är det någon som tror att Firefox hade haft ett sådant himmelrike av plugins om det inte vore för att programmet ingår i en community som skattar friheten högt?

 

Angående biten med upphovrätten som du nämnde så skall jag inte bli långrandig då det är en infekterad fråga, men jag bygger mina ställningstaganden på samma principer som du, men kommer till en helt annan slutsats! Smile

 

Angående att skapa körbara binärer för andra platformar än linux, även dom som är ofria som t.ex. Windows tror jag det är helt rätt, mångt å mycket av dom anledningarna du nämner. Sedan ska man oxå komma ihåg att även om ursprungsskaparen inte gör detta så kan ett program som är fri programmvara/öppen källkod andå portas till dessa "befläckade system". Hell, till och med emacs finns ju till Windows!

 

Återigen, mycket tänkvärt fredags-filosofiskt-inlägg! Smile