Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: openSUSE 11 beta1, oh yeah!

Nu har jag installerat openSUSE 11 beta1 från DVD-skiva. Det tog mig 17 minuter och 23 sekunder från att jag startade datorn tills jag kunde logga in i GNOME. Det är rätt imponerande, speciellt med tanke på att jag installerade från en DVD-skiva som läses långsammare än en CD-skiva.

 

Dessutom fick jag skapa användare och grupp för gdm, då det inte skapades någon sådan under installationen vilket gjorde att gdm (den grafiska inloggningen) inte kunde starta.

 

useradd -r gdm

groupadd -r gdm

 

Var lösningen.

Jag är imponerad. MP3-stöd finns (gst-fluendo-mp3), Flash fungerar (flash-player-9.0.124), Java 1.6.0.u5 är installerad - både JRE och webbläsarplugin, RealPlayer 10.0.9 är installerad, OpenOffice 2.4.0.6 är med liksom Firefox 3.0b5 och en hel del andra programvaror. Kärnan är i version 2.6.25-rc9.

 

Jag skapade en textfil från rpm -qa som listar alla installerade paket om du är nyfiken på vad som installeras. Jag installerade ett GNOME-skrivbord. Det finns KDE4, KDE3 och XFCE4 att välja på också, liksom en minimal textinstallation. Installationsprogrammet var riktigt snyggt och jag behövde aldrig starta om datorn, trots att jag krympte min vistapartition under installationen..

Nu skall jag testa lite mer Smile

BilagaStorlek
os11b1-gnome.txt21.67 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag glömde skriva att det går mycket snabbare att ansluta till mitt WLAN (WPA2) med NetworkManager än vad det gjorde i openSUSE 10.3.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Jag har alltid irriterat mig på BlueTooth i Linux, att komma åt mobilen över blåtand och kunna hämta/skicka filer mellan laptopen och mobiltelefonen.. Högerklickar på bluetooth-ikonen nere vid klockan, väljer bläddra enhet. Väljer mobiltelefonen och telefonen piper till, skriver en kod i mobilen och datorn vill ha koden av mig. Nu är de parade. På skrivbordet dyker en mobiltelefonikon upp, namnet är Jonas610, som min telefon heter. Jag öppnar ikonen och där... ligger mitt memorystick och min telefons minne. Kopierar filer till och från telefonen precis som om det vore en vanlig hårddisk.. Imponerande!

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Pakethanteringen i YaST är ruggit snabb. Ännu mer imponerad..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

stefanstefans bild

Fantastiskt Smile ännu en blogg innehållande närmast lyriska omdömen om linux. Jag skrev själv några rader om Xubuntu och Linux Mint nyligen för att sälja in dom litet och skapa litet positiv anda här på portalen,

 

Tänkte köpa en ny bärbar burk snart. Kanske ska tänka om och installera OpenSuse på den då, känner dock viss skepsis till OpenSuse pga att jag upplevde svårigheter med få till rätt skärmupplösning förra gången jag provade OpenSuse (10.2).

?

fdahlqvists bild

ha ha... Jonas... du låter som ett barn på julafton...

elwiss bild

jag tycker nog SuSE är den dist som är snyggast och trevligast ur ett estetiskt perspektiv. Dock vet jag att jag kommer att sakna apt-get install .. och alla underbara alternativ som där residerar. De gånger jag kört SuSE har jag ofta haft problem med att hitta rätt version av ngt obskyrt paket, men man kanske skulle testa igen .. det ÄR onekligen vackert

jeffs bild

Om du är så beroende av kommandoradsverktyg för pakethantering så finns Zypper som fugnerar utmärkt. Du kan även köra denna i Rug-läge för en mer mattlik upplevelse. Eller så tar du och instalelrar Smart, som är ett annat bra kommandoradsverktyg för pakethantering. Eller om desperationen verkligen tar fart så kolla in Apr4suse.

Obskyra paket går enklast att hitta och installera med ett enda musklick via buildservice. Ett vackert sökgränsnitt för buildservice finns på software.opensuse.org/search.

 

Mycket nöje!

--------------------------

------

elwiss bild

Inte just kommandoverktyget som sådant mer kravet på att allt skall finnas tillgängligt. Så har det inte varit i SuSE tidigare (10.x var väl sista som jag körde seriöst).

Numer lattjar jag inte lika mycket som förr dock så det SuSE tillhandahåller kanske räcker gott, får testa att smälla in det i VmWare fusion och ge det en chans

distens bild

Går det att installera yum i suse?

--------------------

Play Ogg

jeffs bild

Svar: Ja.

--------------------------

------

fredentofts bild

Enligt news.opensuse.org/ så är det inte bara användaren gdm som saknas, utan även några andra, och deras rekommenderade lösning är att helt enkelt installera om paketen som skapar dessa:

for i in aaa_base avahi beagle cups dbus-1 festival fuse \
gdm hal ntp openssh PolicyKit postfix pulseaudio pwdutils \
samba scrollkeeper uuid-runtime yast2-registration; \
do rpm -q $i && echo zypper in -f -n $i; done

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mauths bild

Nu står man i valet och kvalet. fedora 9 om knappt tre veckor eller openSuSE 11 om knappt två månader.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

fredentofts bild

Vaddå valet och kvalet, du har ju lagom tid på dig att köra fedora för att upptäcka hur mycket du saknar kameleonten innan och bygga upp en liten längtan innan 11 kommer. Flört
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

mauths bild

Du har inte träffat min fru! Hon gillar inte att jag byter dist allt för ofta.

Men jag försöker nog om det finns tid, jag skyller på dig om hon upptäcker det.

Byter jag ut huvudmenyn på SuSE märker hon nog inget.

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill