Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Vad är bäst?

Om jag kopplar in min mobil i Linux så skall det fungera! En kommentar jag får höra ofta från windowsanvändare som vill att Linux skall fungera likadant. Om vi tar och tittar på arbetsflödet för att få igång synkronisering och anslutning mellan Windows XP och min Sony Ericsson K610i ser det ut så här: Ladda ner PC Suite (eller vad det heter) på en 280 MB. Installera. Starta om XP. Har jag tur fungerar det över Blåtand, har jag otur måste jag använda USB-kabeln för att ansluta telefonen med. Enkelt? Visst. Första gången jag skulle fixa med detta tog det mig (trots att jag är en avancerad användare) ett par timmar. Varför ställer man kravet på att det skall fungera på en gång i Linux? Är det så att vi förtränger allt det där svåra i Windows, och bara ser att nu fungerar ju synkroniseringen mellan dator och mobil (efter installationen)?

 

Min scanner/valfri hårdvara fungerar inte i Linux! Som vanlig användare bryr man sig kanske inte så mycket om att tillverkaren som gjort hårdvaran man köpte totalt skiter i både Linux och standarder. En skrivare från Canon till exempel är inte världens enklaste sak att installera i något annat än Windows, eftersom de använder en egen standard för hur dator och skrivare skall kommunicera. Vem vet hur deras kretsar fungerar när de inte berättar? Vem vet hur protokollet som används fungerar? Vill du vara 99% säker på att du skall få utskrifter i något annat än Windows skall du titta på HP, de använder iaf standarder som PS och PCL för utskrifter.

 

Får vi bara spelen till Linux kommer folk gå över! Har jag hört det i tio år nu? En undersökning som nyligen gjordes på skolan jag jobbar på visar att det har ingen som helst betydelse för ungdomarna om spelen fungerar på Linux, de vill ändå inte köra Linux. Min personliga åsikt är att man spelar spel på spelkonsoller, inte på datorer. Men som sagt, det är min personliga åsikt - och den överensstämmer inte alltid med verkligheten.

 

Varför kan vi inte ha en skiva som fungerar på alla datorer/spelkonsoller, bara stoppa in den och sen fungerar allt. Här handlar det nog mest om att man inte förstår hur mycket olik hårdvara det finns och jag skulle inte vilja vara den som supporterade hundratals processorarkitekturer, tusentals ljudkort och grafikkort..

 

Vi måste få över hemanvändarna! Jag frågar mig varför? Vad är värdet av att få över så många som möjligt till Linux? Varför hör vi ofta detta? Som om att bara för att vi har alla hemanvändare så skulle Linux per automatik bli mycket bättre?

 

Jag tror att vi skall börja städa upp hos oss själva och inte tycka en massa saker om andras val och beslut. Vi kan inte ens hålla sams när det gäller val av distribution. Om jag skriver SUSE i mina inlägg kommer jag få höra hur korkad jag är som valt SUSE. Varför? Var inte hela idéen att vi ville få över folk till Linux? Men de måste välja rätt (enligt dig) dist också? Skall man vara (hur är det ni brukar skriva? politiskt korrekt?) så skall man köra Ubuntu. Vad har det för betydelse vad jag kör för distribution på min dator? Lider du verkligen så mycket av att jag kör Slackware/Red Hat/SUSE på min dator? Vad är frågan egentligen? Handlar inte open source om valfrihet? Men den gäller inte mig?

 

Jag körde igång Vista på min laptop (som för övrigt är min privata dator) i skolan och eleverna nästan buade åt mig. För jag kan ju inte köra Vista på min dator! Nej, Debian skall jag köra!

 

Jag är så trött på folk som tror sig ha rätten att bestämma vad jag skall köra på mina datorer. Jag är trött på folk som sitter och skriver en massa skit hela dagarna på internet, precis som jag gör nu. Jag vill ju bara vara politiskt korrekt..

 

Vem har gett oss uppgiften att rädda världen från Microsoft? Är Microsoft verkligen så onda som vi föreställer oss? Vad har det för praktisk betydelse om mamma skriver sina recept i MS Word och inte i OpenOffice Writer? Är mamma korkad som kör Vista med MS Office? Eller är hon smart? Hennes dator fungerar ju uppenbarligen alltid och jag slipper supportsamtal från henne..

 

Varför tycker man att det är mitt fel att min hårdvara fungerar inte i Linux? Varför skall jag se till att du kan synka din SE P1:a med Linux? Varför skall jag se till att spelen du spelar i Windows skall fungera i Linux?

 

Jag är inte den som skapar hårdvaran du köpte och inte heller har jag gjort distributionen du använder. Ställ inga krav på mig, jag är en enkel användare som råkade halka in på Linux 1994 och tyckte det var skoj.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

"Är Microsoft verkligen så onda som vi föreställer oss?"

Nja, det handlar väl inte om att de är onda egentligen. Det är ju monopolet som är farligt. Oavsett vem som har det. I ärlighetens namn så har inte Microsoft gjort något som får mig att tro gott om dom, vilket är, ja.. vad ska man säga? De gör rätt mycket för att göra våra liv svårare, och att de pressar igenom en standard på ett sådant sätt som med OOXML. Fan vet om dom inte är onda i alla fall. Smile

zxspectrums bild

Det enda jag har emot Windows (Microsoft) är att datoraffärerna som säljer datorn till mig tvingar mig att införskaffa en windowslicens. Tycker inte om när andra ska välja åt mig.


Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

Marcuss bild

Ah, gårdagens diskussioner sammanfattade.

 

Du har rätt i det du skriver angående användare. Vill vi verkligen ha över hemanvändarna? Då kommer alla frågor om ditten och datten som är självklart för de flesta. Ni vet, de där som inte kan leta lösningar själv utan direkt ser att de kan bli matade som fågelungar och tar chansen (Tänk att få mp3 frågan en gång om dagen). Jag vill inte ha det så, gärna många över till linux, men inte på samma gång. Över 20 år kanske. Innan dess kan Microsoft och Dells support få ta hand om de dumma frågorna =)

 

Får vi bara spelen till Linux kommer folk gå över!

Nu utbrister någon säkert. "Men, men, WINE finns ju. Det är jättebra!!!". Congrats, det är inte alls bra ur en "Pro-gamers" (De vill gärna va pro's) perspektiv. "Sämre FPS i CS? Nej tack". "Krångla i winecfg? Nej tack". "Konsoll? Det finns bara i CS! Där man skriver CL_SHOWFPS 1 eller CL_NETSTAT 3".

 

Än en gång. Vill vi ha över dem? Det jag tycker är tjusningen med linux är attför det mesta är det Program (Läs INTE SPEL) och utvecklingsmöjligheter som är neat, inte möjligheten att slösa tid på saker som inte skapar mer än slöhet och dumhet.

dikatlons bild

"...och utvecklingsmöjligheter som är neat, inte möjligheten att slösa tid på saker som inte skapar mer än slöhet och dumhet."

+1 for that tought!

- ARCH LINUX -

zxspectrums bild

Min vision går ut på att ALLA ska gå över till linux i framtiden. Detta för kompatibilitet med programvaror, lättare att byta operativsystem m.m. Ingen skulle bli gladare än jag om Microsofts kommande operativsystem hette "Windows Linux" eller något i den stilen. Valfriheten är viktigare än något annat. Dessutom med öppna format så ingen har någon fördel av det ena eller andra.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

Marcuss bild

"It is true that, in theory, Windows applications that run in Wine or are recompiled with Winelib will not be able to achieve the same performance as native Unix applications. But that's theory. In practice you will find that a well written Windows application can beat a badly written Unix application at any time."

 

Sen kan man fråga sig hur många program/spel det är som är skrivna för att fungera med topprestanda i wine.

dholms bild

Om du hade läst vidare så hade du kommit till "Also, and that's what people are usually interested in, the combination Wine+Unix may be more efficient that Windows. Just as before it's just how good/bad their respective algorithms are." och "There is no obvious performance loss, except for some slow graphics due to unoptimized Wine code and X11 driver translation performance loss".

-- Risen from the ashes of previous iterations

Marcuss bild

Slows graphics? Undra vad alla gamers tycker om det.. Ska jag läsa vidare? Står där kanske "Games in wine is really  really fast.. IF THEYRE OPTIMIZED". du greppar nog.

dholms bild

Det gällde iofs specialfall. Prova att köra någon av de benchmarks som är kompatibla. Man får rätt bra siffror.

-- Risen from the ashes of previous iterations

patrikisakssons bild

Nu måste jag bara försvara lite..

 

Spel skapar inte dumhet  spel tillfredställer en del behov och utvecklar människor på olika sätt. Människor skapar dumhet.

 

Vi har idag spel som används av millitärer för att öva strategier och för att skapa olika scenario. Vi har idag simulatorer som används som pilot träning och vi har spel idag där du kan utveckla dina ledarskaps färdigheter med många människor och kulturer samtidigt.

Vi har spel där du måste öva på dina social skills med andra medmänniskor (mmo är sådant) och vi har spel där du individuellt kan utvecklas inom språk och matematik och strategiskt tänkande.

 

Sedan finns det då applikationer som rent av fördummar folk och inte lär dem att tänka utan följa blint och lita på applikationen eller OS (fönsterputsning kanske).

Titta på Eurosport 2 denna veckan kl 20.00 - hel vecka med E-games - där har du individuellt strategi tänk blandat med teambuilding inom Electronic sport ( och jag pratar inte om datorbaserat schackspel här).

Var bara tvungen marcus...är en inbiten Esportare som är djupt involverad i denna tids sports utveckling...

 

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

Marcuss bild

Håller med dig till viss del

 

Men låt säga som såhär. De som spenderar 100-tals timmar varje månad i World of warcraft, och inte äns vet vad "idol" på Tv4 är för någpt (inte för att det är i allas intresse att veta vad idol är), Tro mig, dem finns. På mitt förra arbete pratade jag en gång med en kvinna som var helt bestört över att hennes GFX var pajj. Hon kunde inte spela WoW, hela hennes familj spela. Hon hade ditten och datten. Tror det var 5-6 karaktärer som var Full Epic lvl 70. Hon hade 4 barn som även dem spelade allihop. Jovisst, det var ju jättegulligt. Men hon hade fått kicken från sitt jobb pga att hon inte dök upp, det var viktigare att få mycket guld. Tv4, Idol, Vad är det för något?

 

Nu är detta förstås ett extremfall. Men jag har träffat alldeles för många nötter som tappat allt det andra viktiga i livet för att se E-sport players som något bra. En i min klass hoppade av skolan för han skulle bli proffs på CS. Tror du han blev det? Nej, tänkte väll det.

 

Teamplaying ser jag förvisso som en bra grej, jag spelade själv (ålder 14-18) Natural-Selection, som lärde mig väldigt mycket om hur man anpassar sig efter den man vid det tillfället "arbetade med", i detta fallet spelade med under alla hundratals matcher man spelade. Men det får finnas gränser Smile.

 

Anyways, jag lämnade spelandet bakom mig och det är inget jag saknar. Problemet jag ser i spelandet idag, jämfört med förr är att alla är så mycket mer arroganta jämtemot varandra. Egoismen styr som fan. Och det tycker jag inte hör hemma i linuxmiljö, där allt handlar om öppenhet (right?)

Därför vill jag inte ha över spelarna.

patrikisakssons bild

På den punkten håller jag med dig helt och hållet - att hålla egoism helt utanför. Men elitism då ? ... varför inte plocka in "ego tripparna" - de kommer endå att bli "natural Selected" så att säga..vi kan inte säga NEJ om de VILL ha linux och möjligheten att spela på det - idag kan vi "hyfsat" spela - men inte fullt ut.

Vad gäller folk som inte vet vad begränsningar är  - så finns det terapi. När vi körde Clan Online och Team Eyeballers som ett företag - Xtreme Gaming - så hade vi skola och hälsa på vårt tränings schema - ingen skötsel i skolan - inget spelande - inget tränande på gymmet eller annan "fysisk" sport - inget spelande. Vi hade en enorm dialog med föräldrarna för dessa lagen. Och jag tror tack vare det och spelarnas enorma kapacitet - så blev vi världsmästare i The Cpl.

Vad gäller din kvinnliga bekant som inte kunde sätta gränser - och som dessutom lärde sina barn att det inte finns gränser  - det finns många sådana fall - och inte bara inom E-sport - även om nu WOW inte är det. Ta bara de som spelar bort hus och ungar på svenska spels djävulsmonopol ( nu kom lite personligt in här) - det finns som sagt överallt.

Jag vill inte iheller att folk som har denna "problematik" skall in i linux och spel och snurra - men jag vill ge dem MÖJLIGHETEN - som du sa innan VALFRIHETEN - idag är det inte en valfrihet för mig att jag måste dra igång Det blåa fönstret för att spela mitt favorit spel. För att sedan boota om till Suse för att jobba. Vi måste kunna erbjuda en möjlighet iallafall att kunna spela i linux. Idag måste vi använda WINE och cedega med mera för att kunna spela hyfsat i linux - det är ingen lösning - ett enkelt bamseplåster med lilla skutt på för att tillfälligt lösa "behovet". Det måste finnas en möjlig påtryckning på speltillverkarna att ge dem Open Source lösningar. Vi kommer dit snart misstänker jag.

Jag vill även här - passa på att ge en tanke till Christian "divino" Sellergren ifrån Team Eye - som gick bort 2006. En kille som var en av de bästa unga lagkaptener inom denna E-sport och särskilt då CS. Tyvärr tog hans liv slut drastiskt och onödigt. Har iofs inte med Linux och göra - men Christian som var en helt underbar person - tog sitt liv pga av att han inte hann sätta begränsningarna i rätt tid för sitt nätpoker beroende. Detta kanske inte är relaterat till LP - men - jag vill peka tillbaka till marcus inlägg om hans kvinnliga bekant som inte satt stop för sitt spelande och förlorade sitt jobb - det kan sluta illa.

Till minne av Christian.
http://www.christiansellergren.se

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

mindlights bild

Vad hände med NS-communityt i Sverige? Helt plötsligt dog NS helt ut... Sad

 

Mitt favvospel fortfarande... flytet och känslan som infann sig när man hade en bra Com är obeskrivbart...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

Det var väll aldrig mycket till enbart svenskt community? NR.SE, .BM, Reaction.se var väll dem som var helsvenska. Annars brukade det vara skandinaviskt.

Min sista klan (InNox) var iallafall skandinaviskt, förutom finnarna. De kunde ingen av oss med =).

Natural-Selection var verkligen eget. Nog de roligaste spelet jag spelat. En bra com gjorde allt. Vi hade vår egna pundardansk, han var grym som com.

mindlights bild

fan... jag har sånt jävla sug just nu efter NS....

Undrar om 2an nånsin blir av...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

(Glömde MtMe). De körs fint under wine. Jag upplevde inte några större prestandaförluster. Hade gärnat sett 2an men de känns lite hopplöst faktiskt, de har bara visat skisser  och hive effekten. Fast i skrivande stund har där kommit prototyp på hur de vill att det skall se ut. Hoppet kom tillbaka!

mindlights bild

För övrigt vill jag tillägga att combat-läget dödade halva communityt... CSifiera NS...bah!

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

Det håller jag med om. Det var förbannat roligt på cuper dock! Men public, nej tack!

pluns bild

Ett litet sakfel bara som start...

De flesta skickar i sin medföljande CD skiva och sitter sedan som en fågelholk när det inte funkar... vilket det ofta inte gör, en mindre mängd besöker sedan supporten för sin mobil och hittar nyaste versionen som ofta funkar för WIndows...Cool

---------------

Angående Linux så är din argumentation något man ser hos riktiga baktsträvande användare tex Debian o Gentoo som ser sin religion som överlägsen allt annat.

.

Den här synen är dödfödd i det långa loppet för det finns ingen trovärdighet för att skapa förutsättningar för en större mängd användare att använda Linux.

.

Däremot så kan det vara så att man måste ha lite mer under pannbenet för att klara en Linuxdist och det är kanske ett dilemma att förklara....Cool

Hursomhelst är det ett mycket interssant läge just nu när Ubuntu bränt Hardy som det ser ut pga mjukvarureligion samt dålig timing vilket medfört usla lösningar för

speciellt nybörjare.

.

Är OpenSuse o Fedora smarta så skapar de plats för en community som behövs för en dist.  Debian/Gentoo folket kan krypa in i sina grottor och stanna där.
Jag ser ingen framtid för Linux med dessa moralpredikanter i farten...

 

 

 

 

---------------

Theos song

mindlights bild

"Vi måste få över hemanvändarna! Jag frågar mig varför? Vad är värdet av att få över så många som möjligt till Linux? Varför hör vi ofta detta? Som om att bara för att vi har alla hemanvändare så skulle Linux per automatik bli mycket bättre?"

Nej. Hemanvändare har aldrig drivit utvecklingen mer än som en skock boskap. De är många men det är fan ingen av dem som egentligen har koll på vart de är påväg...

.

Det är företagen som är första steget. Företag har klart definierade behov... och, det är det här som skiljer hemanvändare från företagen, de har en direkt koppling till att kunna betala för att få sina behov tillgodosedda.

Alltså, ett företag vill ha en videouppspelningsapplikation för att kunna visa HDTV-reklam i skyltfönstret. Man räknar att man lätt kommer öka försäljningen med 100000kr första året bara genom att köra filmen på tvn i skyltfönstret. Då kan man alltså lätt betala en konsult för att sitta och programmera upp en skräddarsydd mjukvara för videouppspelning om det så krävs.

En hemanvändare stimulerar inte marknaden på det sättet. De inväntar tills den färdiga produkten finns och då köper de. För de lever inte efter en budget på samma sätt. De har inte prognoser som gör att de vågar satsa.

.

Så fixa över Linux på desktopen och hemanvändarna kan dra nytta av framstegen som kommer som efterdyningar av företagens krav.

Ungefär som med bredband, för att ta något som alla fattar, där företagens behov av snabbt bredband gjort att utrustning för snabbt bredband kommit upp i volymförsäljning och då blivit billigare vilket gjort det möjligt för ISPerna att byta ut gammal utrustning och slänga in ny och kunna räkna hem pengarna inom rimlig tid...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

patrikisakssons bild

Jag håller delvis med dig mindlight.

 

Företagen har klart definerade behov av olika hjälpmedel i sin verksamhet. ( där hjälpmedel i detta fallet är = Öppen Källkod), där är vi IDAG - där var vi inte för 6 år sedan - att företagen blev varse och accepterade en annan form av hjälpmedel än det blåa fönstrets makt.

 

Men - låt oss titta på hemma marknaden - utan drivet ifrån vad hemma marknadens krav var på möjligheter att kunna lyssna på musik i bättre ljudåtergivning - så "uppfanns" CD tekniken. Utan drivet ifrån den vanliga människan i hemmet som ville lyssna på valfri låt ifrån en musik skiva så uppfanns mp3 formatet. Samt då - utan möjligheten att kunna sprida och hämta denna musik var dom ville och när dom ville och vilken låt dom vill ha ute på internet så uppfanns fildelning.

 

Nu vill jag inte dra igång ett war om fildening skall berömmas eller pajkastas men - vi är defacto i den tiden just nu. Det var inte Musikbolagens "drivkraft" av den klara visionen att skapa ett mp3 format eller att kunna sprida sitt material som gjorde att dessa sakerna uppfanns. De åkte på den kängan med buller och bång och försöker nu hitta klara mål att infinna sig i denna tid samt infinna sig i ett annat tanke sätt ( se Itunes - underbart verktyg)

 

Varför säger jag alltid till jonas "fixa spelen så kommer användarna" - nu är det inte så att jag vill att JONAS skall fixa det - jag kan fixa det - men inte rent tekniskt - utan jonas har bättre förståelse än mig vad gäller det tekniska - jag kan hjälpa till med mina bitar. Varför skall vi då ha spel i linux ? vill vi ha den marknaden där ? ..

 

Ja .. jag vill kunna spela mitt favoritspel Everquest2 i vilken miljö som helst - PC - Ps3 - Xbox - P1i .- nu är det kanske inte JONAS jag skall hoppa på - jag skall hoppa på Sonys utvecklare för eq2 och be dom göra spelet "plattforms oberoende" .. men de säger NEJ - för det finns inte tillräckligt många olika plattformar att välja på som har MASSAN av spelare - som idag är WINDOWS HEMMA ANVÄNDARE.

 

Så - massan för ett företag inom då spel exempelvis finns i windows. Inte i linux. Då kör jag windows då för jag kan spela där - och vill jag jobba och "känna mig hemma" så slår jag över till SLED. (nu kom den in endå). Men min dröm - utopi - är att kunna spela och jobba i linux.

 

Vad får vi för effekter om vi då lyckas "få över" massan. Jo - en massa andra behov tillfredställs som kanske redan finns täckta i windows. Fildelning - video- surf - mail - utveckling med mera. Vi får kommunikations mjukvaror ( ventrilo) till linux - vi får kanske en klon av FRAPS- underbart verktyg för oss lite mer avancerade gamers, jag vet inte - möjligheterna är oändliga eftersom vi har OLIKA BEHOV.

 

Vi får en massa möjligheter att utveckla linux framåt - för vi får en dialog på vad vi kanske missar i applikations väg ( svenskt bokförings program med mera) osv osv .

 

Jag sa att jag håller delvis med dig Mindlight...Hemmanvändare stimulerar marknaden - och oftast leder de en del av utvecklingen som den stora "företags marknaden " måste ta efter - se musikbolagens stora skälva med att nu använda internet och fildelning (eller annat sätt) som en alternativ väg att sprida sina produkter på - det var ju hemanvändarnas stora samlade tekniska förståelse som skapa möjligheter för företagen.

 

 

Tittar man på support .. ja det behovet har alltid funnits - jag vill inte och kan inte mecka med min bil - jag ringer verkstaden och frågar - kontrollen blinkar blå (frågestund vem gjorde den texten). Jag åker till verkstaden och lämnar in min toyota - för jag vill inte och kan inte mecka med den, vi skapar arbetstillfälle.

 

Så om vi nu applicerar detta på Öppen Källkod och vill vi ha in hemma användarna. Ja för då utvecklas vi.....

 

TheEnd.

 

ps...Marcus....jonas....radbryt...

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

dikatlons bild

Adophson & Falk - Blinkar blå.

Kontrollen blinkar blå, en signal, jag är redo.

Usch o fy haha.

- ARCH LINUX -

fredentofts bild

Jag får alltid fina radbrytningar om jag trycker [SHIFT][ENTER]
Och styckebrytningar om jag trycker [ENTER]

Och väljer inmatningsformat "Full HTML"

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

jonasbjorks bild

Det är bara moderatorerna på LP som har full HTML Wink Jag har noterat att felet med radbrytningarna ligger i filtret för vad som får postas och inte. Förhoppningsvis kommer en lösning snart.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

andys bild

Jag arbetade tidigare i en supportorganisation hos en stor mobiloperatör, och en av dom vanligaste frågorna var just att synka sin telefon och använda mobilen som modem till datorn.

Jag fick ändå kanske 2 eller 3 samtal i månaden angående sådana frågor på just linux (och det är imponerande mycket) det började oftast med " Ni vet inte hur man gör i linux?" "Jag kör ett annorlunda os linux heter det" eller "jag tror inte du känner till det, det heter linux"

 

Sen när man frågade om det var suse eller ubuntu eller vilken dist det var så sa en del "jaha du känner till det?"

 

Så intresset finns.

Sen hade vi windowsanvändarna, jisses säger jag bara, som är egentligen samma som macanvändarna, som linuxanvändandarna som använder bluetooth första gången.

Där spelar det ingen roll om det heter ubuntu, suse eller xp, vista , dom har inte en sportkeps om hur dom skall då tillväga, det är lika svårt (försök förklara för någon att dom skall högerklicka på startmenyn) tror ni dom kör det, nej dom klickar på startmenyn men klickar fel, dom västerklickar.

 

Det Handlar egenligen om ren vana, när jag skaffade en dator hemma hos oss så vart det suse för att jag använder det tjejen hade aldrig sett det förut , xp satte jag inte som default enbart för att hon skall tvingas använda linux.

Hon har nu använt det i 1 år för surf och mail och msn, youtube m.m.

Häromdan visste hon inte vart hon sparat sitt cv och skulle ringa mig om om stötte på patrull. det visade sig att hon klickat på "my computer" på skrivbordet och klickat runt och det låg i "mina dokument" vilket är en logisk mapp att leta i om man letar efter ett dokument det är större chans att det ligger där en i "trash".

 

Hon använder inte suse (kde) för att jag tvingat henne utan mest för att "its here" det är det första som startas och man kan surfa och skriva och lyssna på mp3 m.m.

Det spelar egentligen mindre roll , mer att det fungerar på samma sätt, och det är därför jag alltid vidhålligt att man skall lära ut grundläggande datorkunskaper och inte sätta sin egen standard, för ingen kan säga att det är linux, mac, eller windows som gäller det är vad du själv väljer att använda för att uppnå precis det du vill, bara du uppfyller dina mål.

och jag är trött på datorkriget så fort det pratas om bredband så kommer någon in och prata om fps utan att oftast ha en aning om vad det är, man läste det på något forum för world of worcraft.

Och allt tjat om suse eller ubuntu får mig som linuxanvändare att skämmas, läs bara på idg, en artikel kan inte innehålla linux eller open source utan att det startas ett suse vs ubuntu krig.

hoths bild

Antalet användare är själva Nyckeln till allt ovan

 

Så länge som Linux ligger under 1% i marknadsandel så struntar ärligt talat alla tillverkare av hård- och mjuk-vara i Linux. För stor kostnad och för liten vinst. Med så liten andel är det bara avv intresse för en liten "nörd-elit".

 

Men, med marknadsandel på 10-tals procent då går det inte att ignorera Linux längre. Hur komma dit? Ja, det blir lite Moment 22 eftersom man behöver bättre stöd för hårdvara för att locka tillräckligt många användare... Rynkar på näsan Så, tills den kritiska massan har uppmåtts då allt rullar iväg av sig själv så får vi fortsätta och gneta på och värva nya användare, en i sänder. Ubuntu har gjort fantastiskt mycket för att sprida och popularisera Linux.Mycket återstår, men det gör det å andra sidan alltid.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!