Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: En bok med blanka sidor

Många av er på LP känner mig nog mer än vad jag känner er. Jag är i princip alltid öppen med vad jag tycker och i vissa frågor har jag mycket bestämda åsikter. Jag tror att det är skönt för er att veta var ni har mig. Ibland har jag dåliga dagar, det märks nog tydligast på vår IRC-kanal. Livet är inte enkelt, inte ens för mig.

Så vem är jag? Egentligen? Jag vet inte, så hur skall jag förvänta mig att ni vet? Blickar jag tillbaka på mitt 0x20-åriga liv ser jag en kille som sedan barnben varit fascinerad av datorer. Jag tror jag har berättat min historia om hur jag hamnade med datorn dygnet runt ett par gånger och tänker inte tråka ut er med det igen. Istället tänkte jag skriva om mina erfarenheter av mitt år i en gymnasieskola. Barnen ligger och sover och min blivande fru åkte ner till hamnen med sin väninna för att avnjuta vin och solnedgång ikväll. Så trist har jag, och vad passar inte bättre än att skriva ner tankar från livet?

Hösten 2007. Jag hade precis kört ett år KY-utbildning som hette Linux Systemspecialist. Jag hade, tillsammans med EC Utbildning, skapat en ettårig kvalificerad yrkesutbildning med full inriktning på SUSE Linux. Under året på KY planerade jag, tillsammans med skolledningen på Tycho Braheskolan i Helsingborg, för en helt ny - unik - inrikting på Teknikprogrammet. Det var mycket osäkert om det överhuvudtaget skulle bli av, skolledningen var skeptiska till att några elever skulle söka utbildningen (precis som EC var med KY). Jag var övertygad att det var helt rätt. I augusti 2007 startade den första klassen på Open Source i Helsingborg. Jag var, på något sätt, given som lärare. Jag fortsatte med SUSE Linux, denna gång med openSUSE som OS.

Problemen kom ganska snabbt. Det saknades hårddiskar till eleverna. I början hade vi inte ens datorer. Leveransen var försenad. Men vad gör det? man kan alltid köra lite teori, så jag gick igenom vad open source är och historian bakom alltihopa. Jag deklarerade mitt missnöje med Microsoft och deras produkter tydligt. Jag blev nog känd på skolan som linux-jonas i början. Ibland var det några tuffa elever som ropade Linux suger! när jag gick i korridorerna. Gamers, tänkte jag och gick vidare. Problemet med hårddiskarna höll i sig och jag började titta på att köra Linux från USB-minnen. Det fanns flera fördelar med detta: 1) priset per elev blev lägre än med hårddisk, 2) eleven kan ta med sig USB-minnet hem och köra Linux hemma 3) det är en viss coolhetsfaktor att kunna starta ett komplett OS från ett USB-minne.

openSUSE hade en del nackdelar vid den tidpunkten. Det tog ganska lång tid att installera openSUSE, Ubuntu var betydligt snabbare. Dyrbar lektionstid försvann eftersom det tog nästan en hel lektion att installera openSUSE. Det var svårt att få in openSUSE på ett USB-minne. Jag började läsa på om hur man bygger livesystem för USB-minnen och efter ett par försök hade jag dem igång. Jag hade haft Staffan Andersson som hjälpreda och fikakompis under en längre tid och Staffan byggde upp en terminallösning i salen som avhjälpte problemen med saknade hårddiskar.

USB-systemet var klart. Beställning av 140 stycken 4GB-minnen gjordes. Leveransproblem. När de väl kom ägnade jag en kväll till att skriva över systemet på 130 minnen. Great success!

Vi har kört Ubuntu sedan oktober ungefär. Då jag lämnade openSUSE till förmån för Ubuntu 7.10. Hyllad av många som gillar Ubuntu.  Jag är inte en av dbara fungerarem, som gillar Ubuntu alltså. Jag skall förklara varför.

Det är lätt att tycka om Ubuntu. Man stoppar in en CD-skiva i datorn som man antagligen har laddat ner själv och bränt på CD-R eller fått hemskickad till dörren. Datorn startar upp och 20 minuter senare har man en komplett linuxmiljö som bara fungerar. Underbart. Det är faktiskt riktigt trevligt. Så långt.

Jag är en sådan där som tycker standarder är viktiga. Jag vill till exempel att alla linuxdistributioner skall certifieras enligt något vi kan kalla Linux System eller något. En gemensam regeluppsättning som säger att det här skall finnas i systemet för att det skall gå kallas Linux. Eftersom friheten i Linux är något jag också värderar högt, ter det sig ganska konstigt att jag vill standardisera Linux. Det förstår jag. Vad jag är ute efter är att vi skall få en plattform som utvecklare kan skriva mot och vara säkra på att applikationen fungerar på alla Linux. Det finns sådana standarder, Linux Standard Base är en sådan. Synd bara att inte fler linuxdistar följer den.

Vi skulle göra en labb, koppla en seriell nollmodemskabel mellan två datorer. Starta mgetty på den ena och logga in på den med hjälp av terminalprogrammet minicom från den andra datorn. En labb jag gjort många gånger. Ubuntu har inte init, de kör sitt egna upstart. Utan att ha undersökt saken djupare tror jag inte att någon annan distribution använder upstart. Detta ställde till en del, kanske mest för att jag inte var bekant med upstart.

Ju mer jag suttit i Ubuntu, desto mer börjar jag känna mig främmande i miljön. Jag får känslan av att man inte längre pysslar med Linux, utan man kör Ubuntu. Det är iof ingen nackdel, men känslan av att Ubuntu är nästa Microsoft finns där. Jag, personligen, känner mig illa till mods. Jag upplever en hel del egenheter i Ubuntu som jag inte är van med från SUSE (som jag körde mycket innan). Stabiliteten verkar som bortblåst. Inte om du kör de program som installeras från början, men efter att du installerat det du behöver på maskinen känns den ruskigt intabil.

Därför kommer jag basera nästa läsårs USB-minnen på openSUSE 11, som kommer i juni. Under sommaren kommer jag pyssla med att få det att snurra från USB-minne. Även om jag är präglad av många års bekantskap med SUSE Linux känns SUSE mer rätt. Den är stabilare och känns mer komplett än Ubuntu. Senaste Beta2 tar inte mer än 20 minuter att installera heller. Det händer saker Smile.

Tolka mig rätt. Jag har kört Ubuntu en längre tid, jag har erfarenhet av Ubuntu och jag känner att det är inte rätt. 8.04 är en riktig besvikelse för mig, liksom många andra.
Jag tänker inte ge mig på att föra något distributionskrig. Du kan ha helt andra erfarenheter av Ubuntu än vad jag har och då tycker jag det är bra.

Hur hamnade jag nu i det här? Jag skulle ju skriva om mig själv och drömmar.. Jag tror att vi alla har drömmar. Jag hoppas det iaf. En del sitter och svär dagligen på internet över att saker är skit, men gör inget åt det. Jag svär mycket jag med, men jag försöker också göra något åt det. Jag såg att det inte fanns någon KY-utbildning, så jag startade en. Jag såg att det inte fanns något gymnasieprogram som handlade om Open Source så jag startade en. Det har tagit mig mycket tid, mycket svett och tårar. Under tiden jag körde KY-utbildningen undervisade jag på dagarna och skrev kursmaterialet på kvällarna och helgerna. Blev jag rik? Nej. varför gjorde jag det? För att det kändes rätt för mig. Jag får fortfarande (nästan ett år senare) mail från kursdeltagarna på utbildningen där de skriver tack. Jag vet att utbildningen var uppskattad av dem som gick den och jag vet att jag förändrade livet för många av dem som gick på den. Det tycker jag är värt massor!

I skolan där jag jobbar har jag ofta varit högljudd om att kafeterian är stäng i tid och otid. Nu är flickan som jobbar där sjukskriven och vad faller sig mer naturligt än att jag erbjuder mig att hålla kafeterian öppen? Så idag jobbade jag med att sälja mackor och dricka. Jag gnäller inte bara, jag försöker göra något åt saken.

Det är vad jag vill att du också skall göra. Sitt inte bara och gnäll, fundera på en plan som kan skapa förändring. Ta reda på vad din motståndare vill höra och lägg fram ditt budskap iklädda de orden.  Här duger inte ord som talibaner eller mediamaffia. Ingen kommer ta dig på allvar med de orden. Kanske i någon ultrahemlig elitfalang av undergroundpolitiskt aktiva ungdomar. Men ärligt, vilken makt har de? Förtydligande: makt är inte samma sak som att bränna ner dagis och slå ner gamla tanter på stan.

Behöver du hjälp? Skriv ner dina funderingar på LP och låt oss alla hjälpa dig så att även du kan påverka din lokala omgivning och förverkliga dina drömmar. Det, är vad jag tycker LP skall vara till för. Inte sitta och bråka om vilken dist som är bättre än den andra, eller att vi tycker att de som inte tycker som vi är dumma i huvudet.

Nu har jag inte läst vad jag har skrivit, jag skrev ner det som kom upp i mitt huvud under tiden jag tryckte på tangenterna på min laptop. Kanske är detta ännu ett helt osammanhängande inlägg från Jonas en fredagskväll. Kanske kan du ta till dig något jag skrivit, eller så skrattar du bara åt mig och tycker att jag är den där knasiga dåren ännu en gång. Det är ok med mig, vilket som. Vi är olika och vi måste få vara det. Tänk vad konstigt det skulle vara annars. Vad skulle vi då diskutera?

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

majos bild

Jonas, du verkar vara en reko kille.

Jag har tittat och läst på LP under ett par år och många gånger blivit imonerad, både av personer, som du själv, och att det går att få en samling människor som många gånger inte känner varandra mer än genom text att sammarbeta och få gemensamma tankar frammåt.

Så finns det alltid olika tankar och tyckande och det är ju bra, då finns det personer att öva på Smile

"Ta reda på vad din motståndare vill höra och lägg fram ditt budskap iklädda de orden."

Jag önskar oss alla mod att ta tag i den stora elefanten och äta en bit i taget.

/MArtin

Lasps bild

Hjärtligt tack för ditt inlägg. Inte bara för att du kommer från den stad du gör utan kanske mer för vad du är idag.

Vi har ett antal faser i våra liv som vi kan stanna i eller fortsätta.

Jag tror att du med din inställning inte kommer att stanna länge på varje trappsteg.

Jag ger dig här ett visdomsord som jag fick i min ungdom.

"Klättra gärna fort på stegen, men låt andra dra bort sina fingrar från pinnarna innan du kliver på dem!"

Det liv vi lever idag i detta land, är så få förunnat, att jag förbannar de som inte inte inser och tar vara på det som Jonas nu beskriver.

En än gång tack för ditt inlägg, det vi tycker och tänker idag är sant från vår horisont, låt oss alltid vara öppna för förändring.

Det är det världen behöver.

/PS Vi ses på måndag väl? /DS

tux-svens bild

Tack Jonas, jag läste inlägget med stort intresse och ett litet insiktsfullt leende på läpparna. Därefter kunde jag inte missa ordvitsen: "Det är gott virke i den grabben"....Flört

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

polters bild

Fedora 9 kommer att använda Upstart istället för Init. Jag är inte speciellt insatt i de grejerna, men vad jag vet så blev Canonicals utvecklare mötta med jubel från många håll då de hittade på Upstart. Init-systemet är hur gammalt? Smile
Vad jag ser så verkar Upstart vinna mer och mer av utvecklarnas gunst så det kan nog vara en grej som är bra för dig, som lärare, att hålla koll på när du väljer material.

För övrigt så förstår jag verkligen inte hur du kan vara rädd för att Ubuntu skulle bli den nya Microsoft. Det är ju trots allt ett mer öppet än stängt operativsystem. Apple däremot, är den som jag tror vi ska vara mest rädda för ur den aspekten.

Huruvida man upplever ett operativsystem som stabilt är väl som alltid beroende av många olika saker. Jag håller med dig om att Ubuntu inte är något slags ideal när det kommer till den punkten, men å andra sidan så hade jag större problem med OpenSUSE. Jag lägger ingen värdering i det, förutom att det antagligen är mycket svårt att säga att den eller den disten är mer eller mindre stabil.

Om något av det jag skrev i denna kommentaren upplevs som en provokation så vill jag försäkra dig om att sådant inte är fallet.

hoths bild

upstart är framtiden?

 

Är inte alla på väg mot upstart, och lämnar init? Även om det går (väldigt) långsamt och möjligen att Ubuntu är den enda som verkligen har bytt. Nuvarande system med init verkar ha nått vägs ände och passar inte längre i en modern datamiljö, har jag förstått. Speciellt gäller detta nu med allt fler USB-tillbehör som för en nomadiserande tillvaro mellan olika system. Det går inte längre att säkert veta konfigurationenen på en dator, vilket init i princip kräver. Där passar uppstart mycket bättre. När ny hårdvara kommer till systemet så startas den, eventuellt beroende på systemets status (runlevel, även om det möjligen inte längre heter så).

 

Tack annars för en bra blogg och insikter. Mitt lilla strå till stacken vad gäller påverkan är att enbart köra Linux i hemmet. Ungefär en gång om året så köper jag också en boxad variant och stödjer på så sätt även min dist finansiellt. Alla familjemedlemamr har var sitt konto på datorn och gör obehindrat allt de vill göra. Mycket smidigt och säkert, inte minst.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

trappskis bild

Bah... BSD-style init är skiten! Tongue

mindlights bild

Precis vad ajg tänkte när jag läste Jonas text men jag är alldeles för dåligt insatt i vad init m m gör för att komma med ett uttalande så jag höll käft för att slippa bli överkörd av ett rungande RTFM Wink

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...