Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Skrivbordsmiljön KDE

Jag erkänner. Jag är en GNOME-användare. Fast jag körde KDE (1.x och 2.x) en gång i tiden, GNOME 1.x var verkligen FULT. Sen kom GNOME 2.x och jag bytte, kanske mest för att distributionerna verkade vilja köra GNOME som standard-skrivbordsmiljö.

Det händer ibland att jag installerar KDE, för att se hur det ser ut och jag stannar där ett par dagar. Sen orkar jag inte leta efter "den där saken jag med enkelhet kan göra i GNOME" och byter till GNOME igen. Men den här gången är annorlunda. Jag är mer nyfiken på KDE än någonsin (kanske är det KDE4 som lockar?). Jag har dessutom experthjälpen Jeff (jeekl) som hjälper mig med de problem jag stöter på. Att jag programmerat i Qt en del under åren och gillar Qt kanske gör det mer intressant med KDE (som bygger på det grafiska biblioteket Qt).

Linus Torvalds skrev så här i en diskussionslista:

I personally just encourage people to switch to KDE.

This "users are idiots, and are confused by functionality" mentality of
Gnome is a disease. If you think your users are idiots, only idiots will
use it. I don't use Gnome, because in striving to be simple, it has long
since reached the point where it simply doesn't do what I need it to do.

Please, just tell people to use KDE. [Källa]

Så, jag installerade KDE 3.5.x i openSUSE och uppgraderade det till version 3.5.9 som är den senaste versionen. Nu skulle jag hårdtesta KDE. Jag visste sedan innan att bland annat kommunikationen med mobiltelefonen över blåtand är betydligt enklare i KDE än i GNOME. Jodå, det stämde fortfarande. Klick klick. In med en kod och sedan bläddrar jag fritt bland filer och kataloger i telefonens minne och minneskort. Systemet känns snabbare. Detta är ju helt klart enbart en känsla, jag har inte mätt något alls och kan inte uttala mig på vetenskapliga grunder hurvida det faktiskt är snabbare eller ej. Men det känns så.

En sak som imponerar på mig är alla dessa program som skrivs för KDE, tittar man på kde-apps.org som GNOME-användare blir man lite lätt avundsjuk. Det finns program till allt, inklusive program man aldrig ens tänkt på att man behöver. Visst fungerar alla programmen även i GNOME, men på något sätt känns det ju mer "rätt" att köra dem i sin tänkta miljö.

Jag skulle, precis som många andra, ladda ner Fedora 9. Klart man skall testa vad Fedora-folket kommit med. Till min hjälp hade jag programmet KTorrent. En fullfjädrad torrentklient som, precis som alla andra KDE-program, integreras i systemet. Detta är något som imponerar på mig iaf. Allt verkar hänga ihop i KDE. Applikationerna känner till varandra och de pratar med varandra!

Det känns lite grann som jag är nybörjare igen, och hittar nya saker hela tiden. Jeff berättar något nytt varje dag för mig och jag bara "wow". KDE går att anpassa precis som man vill ha det, och är mycket flexibelt. Jag gillar det. Visst kan det kännas lite bloat som de riktigt tuffa linuxanvändarna benämner funktionell programvara - men jag gillar det. Program med funktioner alltså. Program som underlättar mitt dagliga arbete.

Nackdelar då? Jag har inte hittat någon speciell nackdel. GNOME är snyggare än KDE, tycker jag. GNOME ser riktigt bra ut, grafiskt. Men skall jag välja bort funktionalitet för att jag vill ha ett snyggare skrivbord? Tror inte det. Jag skulle dock inte bli förvånad om jag nästa vecka kör GNOME igen, men tills dess skall jag upptäcka fler tuffa funktioner i KDE.

Har du inte provat KDE själv? Installera det och testa. Vad har du att förlora? Smile

Socialstyrelsen varnar: Detta inlägg kan uppfattas som ett KDE äger ditt GNOME-inlägg. Det är inte alls författarens mening, utan en skildring av en GNOME-användares upplevelser av en annan skrivbordsmiljö. Det som återspeglas i texten är författarens egna upplevelser av KDE och är varken vetenskapligt bevisat eller underbyggt med vedertagna fakta.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Grattis Jonas, välkommen till KDE-gänget.. Glad Jo det finns fina program i KDE, såsom K3b, Digikam, Ktorrent osv. Jag tror du kommer att gilla det. Kör också 3.5.9. Det enda som som jag tror är klart sämre än Gnome är integrationen med Compiz (skrivborden).

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

dps bild

Bra inlägg, känner igen mig. Glad

Har verkligen försökt att gilla KDE eftersom jag uppelver det mycket snabbare än Gnome, men av någon anledning trivs jag inte alls i KDE.

jeffs bild

Jag tycker också om GNOMEs utseende och kör med exempelvis Tango-ikoner och lite GTK-liknande teman i KDE. Sen är KDE lika snyggt som GNOME. Smile Bra va?

--------------------------

------

dps bild

Ja, det var riktigt bra.

 

Marcuss bild

Så säger du varannan vecka. Wow, kde är så jävla coolt. ändå kör du grottmänniskofoten.

polters bild

Linus Torvalds klagomål på Gnome ska man kanske ta med en nypa salt. Jag vet inte om jag anser att en kernel-maintainer nödvändigtvis ger de bästa råden om användbarhet i skrivbordsmiljöerna. Personligen föredrar jag Gnome. Det känns som att det allting är någonting som går sönder i KDE. Gnome känns mao stabilare.

tux-svens bild

Har min husgud LINUS sagt så, då ÄR det också så! KDE är bäst. Därefter lägger jag till den mening som beskäftiga tanter brukar göra, när de inte vill riskera att bli överargumenterade av någon som de fruktar kanske har rätt: "-Så talar vi inte mer om den saken!!" Flört Fast jag VET förstås att jag har rätt...

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

polters bild

Missförstå mig rätt nu. Linus är en cool snubbe, men även hans kompetens lär ju ha några begränsningar. Smile

pbs bild

Men i det här fallet har han verkligen en poäng i sin kritik. Användarvänlighet modell "bort med features" som bl.a. Ubuntu och GNOME sysslar med har sina uppenbara brister.
 
Den riktiga utmaningen är att producera ett användargrässnitt som samtidigt tillfredställer både "t0tal n00bs" och erfarna användares behov. I GNOME och Ubuntu finns det grafiska gränssnitt enbart för bassaker, medan allt ens lite mer avancerat (t.ex. brandväggskonfigurering) måste skötas via kommandoraden eller inofficiella program.
 
T.ex. KDE och openSUSE har valt en annan väg och t.o.m. lyckats helt hyfsat med det. Det finns dock ännu utrymme för förbättring.
 
Användarvänlighetsmodellen a la GNOME och Ubuntu är bra om man vill fria till "halvtimmesrecensenter" eller n00bs med oproblematisk hårdvara och minimala behov, men i längden blir det nog en verklig fälla för alla utom gamla "Unixskägg".

polters bild

Inte för att vara sån, men de allra flesta "vanliga" människor konfar nog inte sin brandvägg själv ändå. Jag brukar få rycka in hos Windowsanvändare som aldrig har kört med brandvägg, för att de helt enkelt inte har vetar vad, hur, eller varför när det kommer till saken. Det är nog likadant överlag, om vi ska vara ärliga. De allra flesta känner någon som är "datorkunnig" som sköter alla sådana saker till dom. Vilket jag kan tycka gör att det är bättre att skeppa basfunktionalitet och sen låta folk välja det som känns bäst. Att ha för många saker integrerade kan väl leda till en del stabilitetsproblem också. Men det är lite "smaken är som baken" över hela denna diskussionen. Vissa älskar KDE, och vissa älskar Gnome. Jag gillar båda, men föredrar Gnome. (Och tycker fortfarande inte att Linus Torvalds råd angående användbarhet väger tyngre än vad Berit 75 säger Smile

mauths bild

"Visst kan det kännas lite bloat som de riktigt tuffa linuxanvändarna benämner funktionell programvara"

Riktiga űberhackers bryr sig inte om vad de tuffa killarna säger?

Jag tänker nog också gå över till KDE. KDE4 känns som en ny generation av MMI. Ska testa med fedora 9 nu till helgen. Trots att Gnome är snyggare.

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

marremuss bild

Just det KDE rockar fett!

Heja Linus!

 

 

Ora et Labora

 

Ora et Labora

distens bild

Har provat KDE många gånger man faller alltid tillbaka till Gnome. Kan bero lite på att jag använder Fedora och de flesta program görs (tyvärr) till Gnome i den disten. Men jag trivs i Gnome.. Senast provade jag KDE 4 i Fedora 9. Gillade utseendet men inte sabiliteten.. Men det lär garanterat bli bättre och jag ska prova igen när 4.1 släpps. Håller det helt öppet att byta desktop. Varför låsa sig till ett? Glad

jensos bild

Tycker vare sig om KDE eller Gnome, men bägge har sina för och nackdelar. En 'cool' grej för KDE.

http://phonon.kde.org/ mer om den på http://en.wikipedia.org/wiki/Phonon_(KDE)

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

---

Registered User # 259689 http://counter.li.org

Aw come on .... Joe is a Microsoft guy, and is probably having GUI withdrawal. You don't expect him to quit cold turkey do you?

cryingfreemans bild

Jag körde in Kubuntu-desktop-paketet. Allvarligt talat, det ser ju ut som hejkomochhjälpmig om man inte ställer ner fontstorleken. Alltså, sämre utnyttjande av skärmutrymme har jag aldrig sett. Kändes som jag gick från 1680x1050-upplösning till max 1024x768. Uäck!

 

Som KDE-n00b visste jag inte heller hur man enkelt ställde om detta, så jag gick in i kontroll-centret och ställde ner font-storleken och ändrade DPI. Men det spelade tydligen ingen roll för konqueror... Hur gör man?

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

jeffs bild

INte för att kriga, men personligen tycker jag människan som gjort default-inställningarna i Kubuntu-desktop borde skjutas. Den är hemsk.

--------------------------

------

cryingfreemans bild

Är iofs nästan lika illa när det kommer till font-storleken i Gnome. Vem behöver accessibility-options när det ser ut sådär?

 

Men Jeff, du ska ju vara någon sorts expert. Hur ställer man in font-storleken för Konquerors fildialoger? Resten av DE'n lyckades jag med, men inte den.

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

tux-svens bild

Jag förstår inte era problem med KDE. KDE är ju anpassningsbart i det oändliga nästan. Jag tycker jag har nått en mycket bra inställning i alla fall. Den har vuxit fram under en längre tid, eftersom jag använt KDE till så många releaser nu. Detta är innan jag startat Compiz.

--

Jag skulle byta bilden här, men tydligen frigjordes inte bildutrymmet efter föregående bild....så det gick inte..Rynkar på näsan

"Den valda filen skärmdump_KDE-361-3.png kan inte bifogas till detta inlägg eftersom utrymmeskvoten på 1 MB har nåtts."

 

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

zxspectrums bild

Detta svar känner jag igen från Windowsanvändare när jag kommer med frågor. Allt går att fixa. Bara att gå in i registret eller kontrollpanelen/****/****/****/**** osv.

Jag vill ha en tanke bakom defaultinställningarna där majoriteten av användarna tycker det är ok.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

jeffs bild

Förinställningarna i Vanilj-KDE är, enligt mig, mycket bra. Förinställningarna i Kubuntu är horribla, men det kan jag inte skylla på KDE. Det största problemet som folk i allmänhet brukar ha med Vanilj-inställnignarna i KDE är att KDE använder enkelklick istället för dubbelklick för att öppna filer och kataloger.

--------------------------

------

tux-svens bild

Nu börjar det nästan bli fjantigt. Alla vill att det skall se snygg ut default. Hur skulle det gå till? Smaken är som röven -- klöven! Det kvittar egentligen hur det hade sett ut default, så hade ändå några av er tyckt att det skulle vara annorlunda. Var istället glada över friheten som KDE ger er, att med lättanvända menyer ändra på i stort sett vad som helst. Det grundläggande vikitga finns med från början, GOD funktionalitet och HÖG stabilitet. Det går inte att göra ett skrivbord som faller alla på läppen! Tycke och smak kan divideras i det oändliga utan att man kommer till consensus.

---

ODF är den enda sanna öppna ISO-certifierade dokumentstandarden idag - Sprid ODF genom att konsekvent använda dig av ODF. Våga vägra MS-format!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

zxspectrums bild

Om alla behöver ändra defaultinställningarna så måste det ju vara fel på konstruktionen, eller hur?

Nu vet jag inte vad folk tycker i allmänhet men ofta hör jag gnäll om att KDE ser bedrövligt ut. Är det bara en liten klick användare som tycker så och det är dessa som skriver i forumen?

Om ~90% måste ändra på en viss funktion så måste default vara felinställt. Sen bryr jag mig inte om ifall jag själv får modifiera vissa inställningar för det går inte att anpassa sig efter alla.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

jeffs bild

Det är alltid de som är missnöjda som hörs mest. ta linuxportalen som ett exempel. Om alla de som var nöjda emd saker och ting eller ahde något bra att säga hördes lika mycket som Mernil eller Plun, då skulle portalen se helt annorlunda ut.

--------------------------

------

zxspectrums bild

Jag brukar inte skrika ut mitt missnöje, men när jag testade Kubuntu en gång förra året så var jag inte förtjust i utseendet. Kritiken som KDE får av vissa är sådant som jag kan hålla med om. Mycket möjligt att detta går att ändra på och mycket möjligt att det bara är Kubuntu som lider av tråkiga defaultinställningar.

När det gäller programvaror så är KDE-programmen oftast oslagbara. Använder själv K3B och Ktorrent.

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

------------------------

Jag vet vad jag vill, men vill inte det jag vet, men ändå vet jag ingenting och nu vet jag garanterat inte vad jag snackar om

hanss bild

I menyn, Settings - Configure Konqueror... - Appearance. Ändra Font size.

 

Jag tycker också standardutseendet i Gnome är mer tilltalande men är ändå inbiten KDE-människa. Jag gillar alla funktioner och inställningar. Sedan är jag inte så petig med att alla program ska integrera med varandra och ett homogent utseende på skrivbordet. Trots det är de flesta program jag använder skrivna för KDE, helt enkelt för att jag gillar dem mer, exempelvis Amarok, Konqueror, Kate och Kile.

cryingfreemans bild

Tack hans! Skrattande

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

Marcuss bild

Instämmer att gnome ger ett finare förstaintryck. Men alla features som KDE erbjuder gör det värt att använda denna eminenta skrivbordsmiljö!

jentins bild

Kör man KDE måste man bara ha de snyggaste kickers som finns, :=)

http://jentin.com/79036-Arquivo1.zip

-------------------------------------

www.jentin.com