Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Linuxportalen, the past, the present and the future.

Jag tror det var 2005... tiden går snabbt. Svenska Linuxföreningen ville inte skapa något som var bra för deras medlemar, jag och Tim satt med en del ideer.. Vi bestämde oss för att skapa något helt nytt för svenska linuxanvändare. Vi skulle starta sveriges bästa linuxcommunity. Vi fick med oss ett par medlemar från Svenska Linuxföreningen i detta och vi startade Linuxportalen. Domännamnet registerades och betalades av mitt företag TriNix AB. Jag tyckte det verkade smartare att använda pengar på att skapa något bra för svenska linuxanvändare än att ge dem till en reklambyrå för att annonsera om hur bra TriNix är för kunderna.

Servrar hade jag köpt in. Jag behövde datakraft för den verksamhet jag bedriver (och bedrev) i TriNix. Det fanns en del överkapacitet i maskinerna och Linuxportalen fick starta i dem. Från början körde vi på Debian Stable, om det nu har någon betydelse. Jag tror att vi hade installerat om maskinerna när LP startade, annars har LP faktiskt körts på FreeBSD också! Efter ett år ungefär köpte jag maintaince av Novell för SUSE Linux Enterprise Server 10 för ett par servrar. LP hamnade på en av dem och kördes på SLES ett bra tag.

Hela tiden har maskinerna stått runt 30-40 meter över havet mitt i centrala helsingborg. I ett rum brevid mitt kontor har det surrats och rasslat av hårddiskaktivitet. Så är det inte längre. Företagsgruppen TriNix ingår i har köpt en fastighet och vi kommer flytta på vårt kontor nu under sommaren.

Jag har dessutom varit väldigt förbannad över all denna drift. Internetleverantörer som gräver sönder fiberkablar, nät som går ner, routrar som hänger sig... LP har stått stilla ett par gånger. Detta tillsammans med flytten, innebär att jag bestämde mig för att hitta en driftspartner, någon som jobbar med drift av maskiner och som älskar det jag hatar att göra - se till att fixa problem som uppstår. Jag är mer av typen: det skall fungera!

Jag fick en mycket bra kontakt med en kille på Ipeer och vi började prata om detta, han ville hjälpa mig att komma från driften. Iof inget konstigt då hans företag jobbar med sådant och han vill ju sälja deras tjänster.. Wink

Så nyligen skaffades en Virtuell Privat Server (VPS) hos Ipeer för LP. Jag tänkte att jag skulle gå in med en låg kostnad, eftersom att de små pengar vi får in på LP knappast täcker co-location hosting av servern. LP har helt enkelt inte råd att sitta med en egen server hos någon annan. Personligen har jag pyntat in allt för många tusenlappar ur egen ficka under åren för att erbjuda denna webbplats. Personligen har jag stått inför diverse otacksamheter från enskilda medlemar under åren som tack för vad jag försökte skapa.

LP behöver få in minst 1500 kronor/mån för att det skall gå plus/minus noll på en co-location-lösning. Det får vi inte. Vi ligger runt 200 kr/mån i intäkter idag.

Så en bra början är ju att de som tycker LP är för långsamt faktiskt skickar in en tia varje månad.. så vi får in ett par kronor och kanske kan bygga vidare på detta. Alternativt fortsätter jag själv betala ur egen ficka, eftersom jag gillar LP och tycker att LP faktiskt blev det jag ville.

Vad vi behöver hitta är en vettig affärsmodell för LP, vi har provat att sälja t-shirts och visst. 500 kr har vi fått de två år vi pysslar med spreadshirt. 500 kr in, ett antal timmar för att sätta upp produkterna och förstå spreadshirts system. Jag hade nog, så här i efterhand, hellre betalat 500 kr till LP själv än att sitta och pyssla med t-shirts..

Tid är pengar. Så enkelt är det. Vissa saker kanske låter skitbra. Som att sälja t-shirts, vad gnäller jag för? Vi har ju fått in 500 kr på det! Räkna lite på det, det är ingen lönsamhet. Säg att det tog fem timmar att sätta igång alltihopa (lågt räknat), det innebär att timersättningen var 100 kr/timme. Räknar vi på två år (jag tror det är två år vi haft butiken) är det 17520 timmar = 0,03 kr/timme. AdSense reklamen då? Jodå, vi har fått en utbetalning om 600 kr. SMS? Jodå, 1700 är utbetalat från leverantören och på bankkontot har vi fått in runt 3000 under alla år.

Problemet med LP är vår målgrupp. Vi riktar oss till linuxanvändare. Förlåt mig nu när jag skriver det här: linuxanvändare är en mycket speciell grupp människor. 1) Ad-blocker (att vägra visa reklam, och ännu viktigare - aldrig klicka på reklam) hör till en regel 2) betala gör man om man känner för det, och så länge man inte behöver låter man bli 3) kräver mycket, men ger inget tillbaka.

Det gäller naturligtvis inte alla, men jag skulle vilja påstå att de som hörs mest är de som faller in i de där tre kategorierna. Ibland undrar jag varför jag envisas med att driva LP. Kanske är det för att jag älskar Linux och brinner för Open Source?

Vad känner du? Vilka ideer har du för LP? Behövs LP?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

benzins bild

Självklart behövs LP! Jag besöker denna sida ett par ggr per dag. Det är så jäkla kul att läsa bloggarna Smile

Jag ska försöka bidra lite mer vad gäller pengar, har inga problem att betala en slant för sånt som jag gillar.

Mvh

B

jentins bild

Tja, jag har bidraget med pengar denna månad. Gjordes iofs dagen efter jag fick 15 kärnor dedikerat till mig. Men det räcker som sagt inte långt.

 

Jag är väl en av dem som tycker, att till den normale användaren skall denna typ av siter vara fri. Men verkligheten säger, som Jonas säger. Allt kostar pengar. Någon måste betala i slutändan. Vem kan då gagnas över att en  plats som Linuxportalen finns.

Enligt mig många. Företag tar del av den frukt som mognas genom frågor och utveckling som sker på portaler och mötesplatser. Många företag hittar lösningar på sina problem på platser som denna. Det är inte bara privata användare som sitter o lurar här. Nu skall man väl inte sticka under stolen att just en open source site som LP inte prioriteras reklammässigt för företag. Men man får faktiskt inte reda på detta om man inte frågar. F r o m tisdag, skall jag faktiskt fråga de chefer jag träffar, som på något sätt använder fri programvara i sin verksamhet om de skulle vara intresserade att på något sätt gagna utvecklingen här. Det skadar faktiskt inte att fråga. Närmast till hands ligger förmodligen mina egna chefer. Inte världens givmildaste, men frågan är fri.

 

Pratar man några tior dit och några tior hit och får ihop några företag så blir det faktiskt pengar av det hela. Kanske just det sista som behövs för att det skall gå ihop.

 

Nu vet jag inte vad det kostar att ha en reklamplats på denna site kostar. Dock har jag kunder som verkligen vill synas överallt. Inte för det är en open source site, utan för att den får så många träffar i t ex Google mm.

Så varför inte ställa frågan, när ni är på ett jobb och det känns rätt. Alla har vi fått ett nej här i livet, så några till skadar aldrig Wink

 

 

-------------------------------------

www.jentin.com

Lasps bild

Det här är ett mycket svårt ämne. Jag vet faktiskt inte hur jag skall ställa mig till det!
Något binärt bidrag kan det kanske bli. Men jag tillhör dem som inte kan med reklam heller.

Vi har diskuterat på webforum.nu som är både gratis och reklamfri. Jag kan inte den ekonomiska situationen men jag har kanske stötta där lika väl som här.

Att det kostar tid förstår jag, men det andra, med plats och maskinvara, det borde väl kunna gå att lösa.

Jag har själv ett par gånger gnällt över tiden, nu, när jag loggade in. via en länk i FF, tog det 26 sekunder innan huvudsidan dök upp från LinuxPortalen.

Jag klagar inte eller säger att det är oacceptabelt! Men jag kollar inte in på LP lika ofta.

Så är det. Kanske tar mig tid till en öl i morgon ändå säger Lasp.

mikaeljs bild


Det är svårt att donera pengar när man inte har några. Förhoppningsvis så kommer min ekonomi ordna sig framöver och då kan jag börja donera lite pengar till sånt som jag vill donera till. Jag vill ju donera pengar till viktiga projekt som ecpat m.fl. samt stödja ställen som man besöker regelbundet Smile

 

Kan dock erkänna att det känns lite tveksamt att donera ibland till LP då man ser hur saker är. Folk startar egna bloggar nånstans och nämner dess innehåll i bloggen här med en eller två meningar och sen en länk? Varför inte posta hela inlägget och nämna bloggen i slutet, eller i alla fall en mer omfattande text som talar om för en om det är värt att gå vidare till den aktuella bloggen...

 

Jaja, jag kommer försöka donera pengar så fort jag har nåt Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

gustavnilssons bild

LP behöver få in minst 1500 kronor/mån för att det skall gå plus/minus noll på en co-location-lösning

Borde inte något webbhotell kunna sponsra med hosting? Några exempel på siter som sponsras

  • PHPportalen.net - sponsras av Qualitum
  • PHPsidan.nu - sponsras av Loopia
  • ubuntuforeningen.se - sponsras av Binero

Borde väl finnas någon villig sponsor åt LP med?

abergmans bild

Ska jag vara ärlig tror jag att LP drar så mkt trafik att det är dyrt att sponsra oss.
-----------
www.abergman.se - Webtjänster för privatpersoner, småföretag och föreningar.

 

 

FoHs bild

Nå, jag är väl med i gruppen "linuxanvändare", och som sådan gruppmedlem måste jag yttra mig mot generaliseringen:

Jag skulle snarare vilja påstå att det är en undergrupp till den stora grupp Linuxanvändare, för väldigt många av dom är ju faktiskt generösa personer annars hade vi aldrig varit där vi är idag när det gäller Linux. Otroligt många jobbar gratis till exempel, det är väl mer lag än undantag? Många lockas förstås till öppen mjukvara just för att man får så mycket för ingenting. Ett problem som man måste komma runt på något vis. Framförallt är det ju ett problem med sådana här sidor och annat som har resurser som kostar, att bidra med sig själv och sin egen tid är väl en annan sak.

Jag blockar reklam, nästan utan undantag. Det är absolut inget konstigt i att man gör det, tycker jag. Det handlar om min integritet. Jag vill inte ha blinkande och i vissa fall låtande reklam på sajter som jag väljer att besöka. Lika lite som jag helt plötsligt vill ha något störande moment i en bok som jag läser. Däremot har jag ju inte aktivt blockat LP per se, det är ju så Adblock fungerar och jag har helt enkelt inte tänkt på att lägga till LP på den vita listan. Nu har jag gjort det, och jag har faktiskt klickat på en banner. Varsegod Jonas! Skrattande

Det om reklam. Givmildheten är naturligtvis olika hos oss människor. Det här med att betala bara om man behöver det är väl lite samma tänk som pirater pysslar med. Det är inte schysst. Jag kanske inte har betalat mycket i pengar till LP, men jag ligger nog bättre till än många andra. Jag fixade en grön gubbe ganska snabbt, och för en månad sedan så tömde jag mitt Payson-konto på de ynka 142 kronorna som fanns där (hoppas de kom fram!). Alla kan inte betala, vet inte hur det ser ut med åldrar och sådant här, men det kanske är många ungdomar? Sen har ju många bidragit på annat sätt, genom innehållet. Vilket man absolut inte ska förakta, för vad vore LP utan dess medlemmar och innehåll? Man kanske borde försöka fånga upp de här som är lite mindre aktiva i innehållsbidragande, de som använder LP för nyheter och support. Lite mer aggressiv marknadsföring.

Ovanstående gäller väl lite för punkt 3 också. Man får väl hoppas att de som kräver även ger något tillbaka.

Hur som helst, jag förstår att du reagerar och att generaliseringen är en del i din irritation över detta. Jag tycker det är bra att du "kräver" lite. Sätt gärna upp lite notiser runt om på sidan, tex forumet, om vad proffessionell support kostar och be användare donera lite Glad Det måste vara enkelt. Anonym SMS-tjänst kanske vore nåt? Alla som besöker sidan är inte medlemmar.

Hur vore det med att registrera en förening, och kanske få stöd från staten? Kanske blir merjobb.

Hur som helst, jag satte in 500 kr på LPs bankkonto nu (kan dock inte lämna så långa meddelanden som doneringssidan vill!), så jag ligger på 642 kronor i donationer detta år. Hoppas andra kan donera lite också - mer än sin tid Flört

polters bild

Problematiken ligger i att community-sidor, webforum, och bloggar är dussinvara idag. Jag loggar in på LP några gånger om dagen, men jag strösurfar rätt mycket runt hela internet, och jag har fler fasta punkter än bara LP, vilket gör det svårare att motivera ekonomiskt stöd till en sida framför andra. 

Och jag får i ärlighetens man mindre utbyte av sidan idag än när jag var ny. Idag läser jag bloggar aggregerade av Tuxmachines, Planet Gnome, osv. Det är en trevlig punkt att läsa lite svenska bloggar om fri mjukvara, men det bästa tycker jag ärligt talat är IRC-kanalen, vilken inte borde kosta några större summor.

Oj vad jag kände mig träffad.

Vad min tråd dragit igång och jag som bara undrade i all välmening.

Ang. att stödja så var det därför jag frågade efter länken för "stöd oss".

Och som jag skrev i tråden så önskade jag bara lite info.

Jag trivs på linuxportalen och uppskattar det jobb du lägger ner Jonas.

Framförallt gillar jag "veckans kadavro" som verkligen gör denna sidan unik från liknande sidor.

Jag undrar även om sms tjänsten för att stödja linuxportalen är "case sensitive" för att få grön gubben eller görs detta manuellt?

Vad kosstar förresten sms-tjänsten? misstänker att inte allt kommer fram.

Marcuss bild

Lasps bild

Jag tror att nille undrade vad det kostar för LP att ta emot pengar via sms.

Det gäller ju inte bara att betala utan att få fram så stor del av kakan som möjligt.

Det finns många forum att välja på, om denna diskussion spårar ur så tror jag att det är flera som väljer andra forum.

Det vore väl synd!

Ett forum är så många saker, de personer som gör inlägg har en stor betydelse för att man framgent vill vistas där.

Om detta bromsas upp pga reklam, pengar, slö uppkoppling eller otrevliga individer och diskussioner så förlorar alla på det!

Så vill vi väl inte ha det undrar Lasp, som förövrigt njuter av detta stilla sommarregn! Kunskap, Omväxling, Mångfald. K O M på LP

 

PS till nille Känn dig inte träffad för att du tog upp detta om segt LP. Det var bra. Kan man inte diskutera detta här, var skall man då göra det? /DS

jonasbjorks bild

Det var inte meningen att du skulle känna dig träffad. Frågan har kommit från många. SMS-betalningarna "kostar" oss lite mindre än hälften. Tror att det är 5.40kr vi får ut av en tia. Resten går till teleoperatörerna. Tyvärr, skulle jag vilja säga, är SMS-betalningarna de bästa. Systemet sköter det helt och hållet själv.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

LAltinells bild

Jonas, nu när jag blivit myndig och allt så har jag faktiskt fördelen att kunna föra över pengar! Wink

Men jag har fortfarande inte mycket att röra mig med, men en tia eller två i månaden ska väll kunna gå! Problemet är att jag då vill köra autogiro, men belopp under 100SEK inte får föras in på det bankkontot, eller hur? Varför "får" jag inte det?

 

 

---------------------------------------------------------------

www.selan.se -Lan i Borås!

jonasbjorks bild

För att det krävs oerhört mycket administration för bankkontot. Jag har en tjej som sitter (med lön) i företaget och hanterar ekonomin åt mig. Hon kostar pengar varje minut. Skall du överföra 10 kr till bankkontot går det ungefär till så här: 1) koll av bankkontot, 2) utskrift av transaktionen, 3) inmatning av transaktion i bokföringen. Detta tar tid och jag kan lova att till och med 100 kr är för lite för att det skall vara "lönt". Dvs, det kostar mer att hantera transaktionen än vad beloppet är. Det är "billigare" att hantera en SMS-betalning då de beloppen klumpas ihop till en summa och vi fakturerar leverantören.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

På Handelsbankens internetbank kan du ställa in en automagisk månadsöverföring som återkommer.

Borde gå på andra internetbanker också...

 

...eller så öppnar du ett nytt konto som du sparar 10kr på varje månad och en gång om året sätter du in de 120kr du sparat ihop...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...