Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Vill tacka ICA

Tack ICA. Vi var nyss iväg och handlade lite grönsaker och övriga färskvaror på ICA Maxi. Nu när vi packade upp våra varor insåg jag att runt hälften av varorna är "ekologiska". Jag har alltid tyckt att det är orimligt att betala 4-5 kronor mer för en vara bara för att den är ekologisk. Vad är fem kronor? På hundratals varor blir det hundratals pengar..

Något har hänt. ICA verkar ha satsat stenhårt på ekologiska varor, där en del av dem till och med är billigare än motsvarande vara som är icke-ekologisk. Jag blev positivt överraskad och nu är det nog inte långt kvar tills kassarna innehåller enbart ekologiskt.

Ville bara delge mig denna icke-linux-relaterade upplevelsen jag möttes av i mitt vardagliga liv Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iampenguins bild

Vill inte förstöra din sköna känsla egentligen Jonas, men min mamma jobbade på ICA - pensionerade sig rätt nyligen. Hon berättade hur deras prissättning ser ut bland annat, men även det här med ekologiska varor. Vad du än gör när det handlar om ICA, Axfood, Coop kedjorna i sverige, så ska du inte lita för fem öre på att det du köper för dina surt förvärvade pengar är ekologiska. Det finns egentligen ingen som helst standard som definierar att något är ekologiskt, än mer att den också då skulle innebära något bra för kretsloppet eller innebära en sundare miljö.

 

Sedan vill ni helst inte höra hur ICA sammanställer undersökningar där de registrerar vad anställda jobbar med och hur de utför uppgifter med mera. Jag anmärkte direkt på att det är rejält olagligt att föra arbetsprestationsdatabas på det viset, men oldschool's förstår inte riktigt vad det handlar om eller vågar sätta sig emot om det (då blir man ju bara jobbig).

 

Vi matas med begrepp hit och dit och sådana i relativitet mot både det ena och det andra, och i slutändan gör det absolut ingen skillnad som det är idag på väldigt enormt många områden. Jag tror det är långt kvar till att det hela verkligen är som de framställer det idag, om det någonsin blir så. det handlar enbart bara om pengar för de här rejält dominerande företagen såsom ICA (och okej.. givetvis ska det göra det för företag, men när det är på etik och morals bekostnad, då har gränsen passerats och gått över i girighet och skada på omvärlden).

Lasps bild

Kul med positiva tongångar! Jag gläds åt Jonas reaktion, skall framföra den, det är min granne Thomas som basar för detta på Maxi.

Visst är det så att vi inte alltid kan lita på våra stora grossistkedjor, men det är viktigt att vi försöker och att vi sänder signaler tillbaka till kedjorna att vi bryr oss.

Och visst finns det stora regler för exempelvis KRAV så gör inte ner allt som har med en varaktig och positiv syn på vår omvärld.

I övrigt tycker jag att ditt inlägg är ett stort svammel som inte hör hemma på Jonas Björk´s inlägg.

Arbetsprestationsdatabas och hur det hanteras, läser jag gärna mycket om så jag förväntar mig att diu gör ett stramt, ärligt och belysande inlägg om detta.

iampenguins bild

"
I övrigt tycker jag att ditt inlägg är ett stort svammel som inte hör hemma på Jonas Björk´s inlägg."

 

Verkligen, i så fall är väl det ingen mening med bloggar och kommentations möjligheter om inte folk ska kunna säga/svamla/utrycka sina åsikter, kunskap och dela med sig av information och erfarenheter.

Man kan ju undra om du på något sett anser dig som någon sorts beskyddande flickvän, när du uttrycker något sådant. Jonas är nog kapabel att utrycka själv vad som hör hemma och inte under sina inlägg, eller hur?

 

Och akta er för ICA's egna köttbullar (inhandlade på Maxi i Västerås) med små glasbitar i för ett år sedan. Tur man upptäckte det innan barnen fick dem serverade (och sedan dess gör man alltid egna, på kött från lokala bönder med otroligt bra kvalité för mindre pris).

jonasbjorks bild

Oj, jag har aldrig sett lasp som någon flickvän.. kanske är det så? Wink Visst får du skriva vad du vill (nästan) i dina kommentarer. Jag menar, mitt inlägg (ursprungsposten) är så off-topic från Linux som det kan bli. Tanken med bloggarna på LP är lite att skriva vad man gör om dagarna, kanske mest om Linux. Jag uppskattar iaf att läsa om vad andra gör, om det så är att de lyckats kompilera om hela Gentoo eller om de målat om staketet med grannen.. Det är det som skapar en vi-känsla. Jag tycker jag "känner" en hel del på LP, trots att vi aldrig setts i verkligheten. Det är skoj, tycker jag. Även om vårt primära fokus ligger på öppen och fri programvara är vi människor och vi pysslar väl inte med Linux dygnet runt året om? Eller vänta nu..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Det finns vissa regler för vad som är att räkna som ekologiskt om det odlas i Sverige. Saker som importeras är dock nästan alltid helt omöjliga att kontrollera. Det är grossisterna som är bovarna i dramat här. Det är även de som tar den allra största delen av vinsten. Min farsa var grönsaksodlare innan, och om något kostade 15 kr/kilot i affären fick han ibland bara 1,50.

iampenguins bild

Det finns sådana regler för vad som är att räkna som ekologiskt odlat i Sverige. Korrekt.

Men då ska man veta att det som odlas ekologiskt i Sverige idag är skrämmande minoritet. Detta bottnar i att sedan det otroligt fina systemet med EU och bidrag kom till, lönar det sig väldigt dåligt att vara köttbonde, grönsaksbonde etc. i Sverige.

Vi kommer med all säkerhet att få se matpriset dra iväg mycket mer än vad de redan gjort, just för att vi har väldigt lite närproducerat i sverige idag, relativt till befolkningsmängden, mot vad vi hade runt 1980 tal och garanterat innan inträdet i EU. Idag ska bönder konkurrera med hela EU, som om de inte hade världens bästa feedback på det producerade innan det blev så.

 

Det förutspås en global matkris om en 12 månader (var 16 månader beräknat när jag läste första gången om det). Det ska bli intressant hur Sverige kommer klara av en sådan när vi har sådan enorm import vi har idag, och så lite produktion inom Sverige samtidigt, men det är nog läge att anta/förbereda sig på att priserna kommer sticka iväg om den prognosen visar sig vara så allvarlig som vissa menar på att den blir. Mycket talar för att det i alla fall är något större på gång redan nu dock.

 

Men som du säger när det handlar om priserna. Det är ett jädra meckande med grossister och varor som kan vara omhandlade 10 ggr om inte mer innan de når slutkund. Personligen är det direkt spekulation med matvaror och borde klassas som olagligt då det slår mot fattiga och utsatta grupper i land och samhällen. Tyvärr är det nog svårt såhär att komma åt.. =/

jonasbjorks bild

Tack för ditt inlägg, jag var (och är väl fortfarande litegrann) övertygad om att det finns ett regelverk kring KRAV-märkningen. Jag vill iaf tro att det är miljövänliga produkter jag handlat, även om jag inte tror ett dugg på någon global uppvärmning. Speciellt inte efter att de som pratar om klimat-katastrofen i min närhet hyllade den höga värmen i januari.. Tyckte deras trovärdighet sjönk under noll efter det.

Att chefer registerar hur anställda jobbar är min uppfattning att det görs överallt och det bör göras. De som skriker om "lika lön för lika arbete" skall ju faktiskt ha dokumentation som visar att man gör lika arbete och således skall ha lika lön.. Känns som om jag inte skall gå vidare i den här debatten (heller) efter pedofilskandalen jag gav mig in i nyligen på LP Wink

Jag upplever det som att du är väldigt besviken på ICA och du har säkert dina anledningar, vilket jag respekterar. Jag tycker ICA är en av de bättre affärerna i min närhet, så jag handlar där... till och med självscanning numera trots att jag är emot registeringen av vad jag handlar. Jag ser det praktiska i det, jag slipper stå i kö Wink. Priset är att jag säljer min köpprofil till ICA... som om jag hade något privatliv iaf..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

iampenguins bild

Jag är inte besviken på ICA enbart, förutom att på senare 2 år har jag märkt försämringar i deras produktlinje, samt influerad av all den information som kommit till mig via min mor. Sedan det här med köttbullarna, vilket man undrar hur det i helskotta kan ske. Mögliga och ruttnande chilifrukter i bänkarna, Rättika som är helt rutten och säkert legat i diskarna bra länge. Sedan har priserna dragit iväg upp, samtidigt som deras kvalité på kött och fisk märkbart försämrats.

 

Men det kan vara vilken butik som helst egentligen man kan applicera det hela på egentligen.

 

Det som jag finner så jädra tråkigt är att dessa supermarkets som just Maxi, Coop, Willys förstör närproduceringen i sverige. Som det är nu har vi konsumenter inte en sportmössa, utan det är bara att acceptera priserna. Några av oss, som mig själv har hittat de här lokala handlarna som säljer nöt och griskött, samt en hel del vilt och fågel, till väldigt bra priser och enormt fin kvalité. Man hittar inte sådant kött eller i närheten på affärerna. Maxi/Willys/coop etc säljer exempelvis fryst lax för runt 69 kr halvkilot (som ska hålla ett år.. uhm.. jag lärde mig tidigt att lax aldrig ska vara längre fryst än 3 månader så ni kan tänka er vad det är folk köper egentligen - mycket vatten med salt i) när man kan köpa purfärsk lax för 130/kilot kronor hos en mobil fiskförsäljare från tämligen lokala producenter/fiskare (och jädrar vilken underbar lax det är!).

 

Det som slår mig är att dessa lokala producenter håller ett lägre pris och de går runt på det. Men när det handlar om Maxi, Coop, Willys osv. blir de ruinerade om de ska sänka något 5-10 kronor ner till rimligt pris. Dessa köper in en massa som gått genom en rad mellanhänder, och långa fraktsträckor. Lokala producenter saknar dessa och således kan hålla lägre priser för ren kvalité. Det är förståerligt i sig, men de blir inom en viss radie runtom dessa supermarkets undanskuffade genom att folk dels är lata och vill handla allt på samma ställe, eller av kampanjer som slår periodvis mot deras lilla lönsamhet.

 

Hur som helst är det vi konsumenter som är de riktigt stora förlorarna när matpriserna börjar dra iväg, som de gjort en hel del på senare tid tillsammans med högre bensin/dieselpriser, elpriser osv. Och det finns för få lokala motvikter, för den är mer eller mindre avlivad de senare åren av den globala marknaden, vilket de stora jättarna omfamnat rejält tillsammans med vinstgirigheten som råder över dessa jättar.

 

Däremot kan jag gilla att Maxi importerar fin fina chilisåser från Mexico, eller Japanska/asiatiska råvaror etc. (även fast jag aldrig köper ris som är 1-2 år gammalt på stormarknaderna. Leta reda på en asian import och köp ris märkt AAA eller AAAAA så förstår ni direkt enbart smakmässigt och prismässigt varför). Men jag saknar verkligen mångfalden och lokal produktion av fint svenskt kött/grönsaker till rimliga priser som faktiskt skapar andra tillfällen inom Sverige och då är en tillgång för resten av EU således. Som det är idag, blöder vår bondekultur rejält. Riktigt tråkigt.

dholms bild

gustavnilssons bild

Som PHP-programmerare föredrar jag dock att handla echologiskt

darus bild

Funny stuff! Flört