Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Det började som ett problem, som blev en idé..

Jag har tusentals bilder tagna med digitalkamera genom åren. Mina barns uppväxt är dokumenterad med digitalkamera och jag känner att jag tappat greppet om alla bilder. De ligger lite överallt, en del på CD-R andra på DVD-R, en del ligger på hårddiskar en del på ftp-servrar.. Jag vill få ordning på dem. Provat ett par bildprogram, både i Linux och Windows men de fungerar inte riktigt som jag tycker de borde. Jag hade en gång en Powerbook med iLife där iPhoto fanns. iPhoto är precis vad ett enkelt "håll reda på dina bilder"-program skall vara. Har du aldrig testat iPhoto skall du inte ens tänka tanken på att uttala dig om att det måste suga för att det är ju MAC! Wink iPhoto äger allt annat, punkt!

Så hur vill jag ha bilderna organiserade? Funderade länge på det och konstaterade att det bästa vore om de fanns i kataloger som döptes efter datumet bilden togs ungefär så här /Photos/2008/06/07/ på så vis kan jag med enkelhet göra en kopia på 2001, 2002, 2003 ... katalogerna till DVD-R årsvis och spara undan på säkert ställe. Inga problem tänkte jag och började skriva en EXIF-läsare i Qt4. Killarna i #qt (en chattkanal) skrattade åt mig och tyckte jag skulle använda libexif istället, inget slår libexif tyckte de. Jag ser inga hinder, bara möjligheter - så jag googlade fram EXIF-info (specifikationerna) och började koda. Det visade sig vara ett enormt jobb. Som uppmuntran lovade folket i #qt att börja använda QExif (som jag kallade den) om den någonsin blir klar..

Googlade vidare och hittade Metadata Extractor som är ett ramverk för att hantera Metadata i bilder i Java. Java kan jag ju lite grann (inte alls bra, men hjälpligt) så jag bytte språk och började knacka Java. Idag har jag fått det att fungera så pass mycket att jag är övertygad om att jag kommer få en grafisk applikation att göra vad jag vill. Jag kan redan nu börja sortera mina bilder på riktigt, då programmet (konsollbaserat just nu) gör precis som jag ville från början.

Sen kommer man till den punkten mitt i allt kodande att man inser att det här kanske är användbart för andra också, så jag ansökte om projektplats på SourceForge.net idag. Licensen (vet att det är jätteviktigt för många) jag valde till det här projektet är GPL. Anledningen är enkel: jag vill att andra verkligen skall hjälpa till och göra det till ett bra program. En del vägrar ju befatta sig med annat än GPL, så jag valde det Smile

Utkastet till idén och en beskrivning finns att läsa på http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Ideas/SortImages där jag hela tiden uppdaterat och ändrat under utvecklingen. Använder sidan som anteckningsblock. Har du idéer på vad som skulle kunna göras får du gärna lägga till det där.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Marcuss bild

Synd att du övergav qt, annars hade jag lagt lite tid till dig =)

iampenguins bild

Kul! Själv använder jag Google Picasa, och har även en server med en öppen fotogallerilösning (php, med eller utan SQL db som val) där man kan definiera olika användare med mera.

 

Ska kika på det du filar på Tongue

falconixs bild

Kan vara fint med lite stöd för andra format, mot framtiden.

Typ, rawformat som NEF och CRW, DNG. Vet inte vad de kör för olika metataggar.
PNG kan också vara något, vet någon hur det ser ut där?

jonasbjorks bild

Inte alls en dum idé. Men jag ser nog till att JPEG stödjs först Wink Dessutom hoppas jag att få projektplats på Sourceforge så andra kan hjälpa till att utveckla.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Publicerade en tidig alpha idag på http://www.linuxportalen.se/blogs/jonasbjork/2008/06/08/jb-en-tidig-alpha-av-sort-image .

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .