Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: HeLUG openSUSE release party

Jeff bjöd in till en releasefest på Harrys för openSUSE 11.0 släppet. Vi var ett gäng som skulle komma dit, när kvällen var över hade vi varit totalt fyra personer..

Trots detta hade vi det skoj. Jag hade med mig min gamle trotjänare till laptop som jag använder för att experimentera med. På denna skulle openSUSE 11.0 installeras på kvällen, så vi kunde se miraklet.

Det började ganska bra på eftermiddagen med en seg nedladdning av DVD-skivan. Jag skulle inte hinna med att få ner den i tid. Då släpper Sundmark länkar för nedladdning med högre hastighet. Skivan kom hem i tid!

Satt med en Windows XP maskin och skulle bränna ut skivan. 100 Mbit nätverk överföring från nedladdningsmaskinen till arbetsstationen med XP 1.1MB/sek. Hopplöst.. startar om maskinen med openSUSE 10.3 och får en överföringshastighet på 11MB/sek. Wrooom. Avbilden är överförd och jag startar K3B för att bränna ut den. Tick tick.. klockan passerar 18.00.. jag kommer ner med dator och skiva till Harrys 20 minuter försenad. Det visar sig att det bara är Lennart (lasp) som är där..

Patrik hade SMS:at att han skulle komma, Jeff hade jag pratat med och Marcus skulle bara handla mat inför helgen innan han kom. Staffan kanske skulle komma med tåg. Jeff dök upp en stund efter mig.

Vi satte igång installationen av openSUSE 11.0 och konstaterade att den är 1) snyggare 2) enklare och 3) snabbare än tidigare. Installationen av openSUSE med GNOME tar knappt 20 minuter. Under tiden visar Jeff upp KDE 4.1, eller det som skall bli KDE 4.1. Jeff kör bleeding edge. Han får nya paket varje morgon installerade på sin maskin och säger "ibland slutar saker fungera som fungerade igår. dåligt paket, bara vänta till dagen efter så fungerar det igen.." Att Jeff kan KDE är det ingen tvekan om. Han går igenom alla nyheter med KDE och ser helt lyrisk ut. Jag frågar honom vad man skall ha vissa funktioner till och han skakar på huvudet och tycker jag är konstig... han menar "om det går att göra, skall man väl göra det?". Själv funderar jag på vad poängen med sju olika klockor på skrivbordet har för funktion..

Staffan kom lite senare och vi pratade om AIX, loggservrar, Red Hat Enterprise Linux 3 och massor av annat Linux.

Bilder från kvällen finns här..