Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Sommar och semester

Jag är inte så flitig på att skriva bloggar här just nu. Kanske är det så att jag inte har så mycket att skriva om? Tänkte skriva ned några reflektioner ikväll.

Semester är det inte skönt? Jag har ett konto på Facebook och där kan jag dagligen läsa "x dagar kvar till semester" i kompisars statusmeddelanden (små anteckningar om vad man gör just nu) och jag kan inte låta bli att småle lite. Själv är jag inne på min femte semestervecka och har fem kvar. Det är fördelen med att arbeta som lärare. Tio veckors ledigt under sommaren. Vad jag gör? Försöker vara med familjen så mycket jag kan, men pysslar med lite arbetsrelaterat också.

Jag städar bland filer på gamla backup-skivor och hårddiskar. En ekorre skulle bli grön av avund om han såg hur mycket jag samlat på mig under åren. Framförallt är det digitalfotona som stör mig. Jag har backup av samma bilder på flera olika skivor/mappar. Om och om igen. Jag har bestämt mig för att gå igenom allt och sortera dem efter årtal: 2000, 2001, ... och bränna ut dem på DVD-skivor märkta med årtalet.

Jag skriver utbildningsmaterial för de gymnasiekurser jag skall hålla under det kommande läsåret. Mycket har jag redan klart, så vad det mest handlar om nu är att jag putsar på det jag har och lägger in övningar och sådant direkt i materialet istället för att ha dem på papper "vid sidan om". Jag har också en hel del anteckningar med mig från föregående läsår, där jag skrivit ned vad eleverna haft svårt för och försöker lägga in svaren på deras frågor i materialet.

Jag läser Getting Things Done (108 kr), eller snarare Få det gjort! (36 kr). Jag beställde båda böckerna samtidigt, då jag trodde det var olika böcker. Det visade sig att den svenska boken är den svenska översättningen av Getting Things Done. Det handlar om att bli effektivare i vardagen och ta kontrollen över livet. Det är David Allen som skrivit boken och enligt honom själv är det den bästa vägen till kontroll. Mer om Getting Things Done (GTD) kan du läsa på Wikipedia. Känner du, som jag, att du har alldeles för mycket att hålla reda på är de där 36 kronorna för den svenska översättningen troligen de bästa pengar du gjort av med i ditt liv.

Källkod. Hur mycket källkod kan man producera? Hur många rader PHP har jag skrivit under de senaste åren? Massor är svaret. Det jag försöker göra nu är att sortera upp källkoden och värdera vad som är användbart och vad som är "fulhack". Har satt upp en lokal subversionserver (versionshantering) och skickar in det i den. Funderar på att släppa flera av de saker jag skrivit under åren fria på SourceForge. Saknar jag en svensk Sourceforge eller gör jag? Sätt upp en sådan och jag kommer börja lägga mina projekt där istället. Det är ett löfte!

Vi flyttar. Företaget byter lokaler så min uppgift är att gå igenom servrarna och se till att allt kommer fungera vid flytten. Min plan är att göra mig av med en del servrar och förhoppningsvis kunna köra med enbart en server. På den blir det virtualisering, så vi kan köra flera servrar i en. Kraften och minnet finns på den, så det skall inte vara några större problem.

Planerar. Jag har börjat planera på Linuxportalens framtid (igen). I oktober kommer vi uppgradera LP till Drupal 6, detta bestämdes redan när jag och Marcus uppgraderade till Drupal 5 i april. Vi skall köra större uppgraderingar var sjätte månad. Vi vill förnyas och förändras. Jag kommer finnas med på Open Source Forum 2008 i oktober och rapportera därifrån, precis som jag gjorde under Open Source Forum 2006 och Virtualiseringsforum 2007. Jag planerar också att delta på Dreamhack Winter 2008 och skriva om Dreamhack ur en linuxanvändares synvinkel. Det är väl de stora sakerna som kommer hända under hösten vad jag vet just nu. En del mindre saker kommer hända också - så klart! Jag skulle verkligen vilja delegera uppgifter till andra på LP, inte för att det inte fungerar just nu - utan för att det skulle kännas bra. Wikin har jag varit inne på förut och skulle vilja få fart i den. Några som är intresserade av att ta hand om wikin? Ni får fullständiga rättigheter till att designa om och uppdatera den så vi skapar sveriges bästa wiki för öppen- och fri programvara. Ingen som skulle vilja skriva lite recensioner av programvara, skriva hårdvarutester och liknande på LP? Skulle du vilja förändra sidan? (kom nu inte med en massa "blah-blah är bättre än Drupal", sidan blir inte bättre av annan teknik. sidan blir bättre med mer innehåll!) Vad skulle krävas för att få igång aktiviteten på LP? Tänk helt fritt! Kom med idéer! Vill du inte exponera dina tankar som en kommentar till det här inlägget? Skicka mig ett mail!

Kontakta mig gör du enklast genom att skicka ett meddelande på LP, eller skicka elektronisk post till jonas (punkt) bjork (snabel-a) gmail (punkt) com .

Det får räcka för den här gången. God natt Sverige, var ni än är.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

alberts bild

Som Kernighan sa: en av mina mest produktiva dagar någonsin tog jag bort 1000 rader kod.

(angående stycket om källkod)