Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Don't stop breathing

Ikväll har jag suttit och funderat, och funderat. På vad? undrar du. Det kanske jag skall ta och berätta för dig..

Min värld är brun just nu. Brun som i Ubuntu. Vi går tillbaka lite i tiden (så jag får sparka på min gode vän Marcus Follrud lite). Jag körde SUSE, Marcus sa att SUSE suger. Han körde Ubuntu och det ägde allt annat som existerade. Brunt. Idag kör Marcus SUSE.. och jag Ubuntu. Om du inte tror mig Marcus så har jag hittat en skärmdump på en chatt vi hade du och jag. I LOG THIS. Remember?

Ok, nog med interna konflikter. Tillbaka till verkligheten. Det här tangentbordet är verkligen trist att skriva på, sitter med min HP nx7010 och skriver. En laptop jag använder för att testa saker med. Normalt skriver jag på en Vaio som har betydligt skönare tangentbord. Kanske mest är en vanesak. GNOME eller KDE? En fråga jag ofta ställer mig. Skall jag fortsätta med GNOME eller bli KDE-användare på heltid? Jag tycker ju KDE är bättre, men GNOME drar alltid i mig. GNOME är useless. Helt useless. Ändå använder jag det, varför? För att det gör precis vad jag behöver. Varken mer eller mindre. Och när jag stängt av Beagle/Tracker så är datorn till och med trevlig att jobba med. I KDE har jag så många val. Ibland när jag testar KDE kan jag sitta en hel dag och bara fångas av hur mycket jag kan göra. Att jag egentligen skulle skriva klart programkoden eller det där dokumentet känns oviktigt. KDE är ju en helt annan värld.

Ibland kör jag Windows XP. Ganska ofta faktiskt. Varför vet jag inte. Det började med att jag lovade att hjälpa till att uppgradera dokumentation för MS Office, från 2003 till 2007. Sen fastnade jag i XP. Jag kan ju göra samma saker i XP som jag kan i GNOME, eller KDE för den delen. Jag startar Firefox, OpenOffice eller skriver dokument i DocBook. Det är ungefär de program jag använder. Just ja, någon form av musikspelare också. Jag är beroende av musik, just nu är det Chillout som gäller. Fast oftast är det reggae. Jag har älskat reggae sedan jag var liten och upptäckte Bob Marley. Jag är en sådan där stackare som lyssnar på texterna i låtar (så varför lyssnar jag på chillout?) och tyckte Bobs texter var bra. Han för fram ett budskap om kärlek och kamp för frihet. Troligen är det därför jag fastnade för Linux en gång i tiden. Linux byggs av tusentals människor runt om i världen (kärlek, medmänsklighet) och linuxanvändare verkar vara sådana som kämpar för frihet. Naturligtvis blev Ubuntu intressant för mig när det kom, en distribution från moderlandet Afrika med ett budskap om medmänsklighet. Kunde ju inte passa mig bättre?

SUSE, min älskade lilla gröna ödla. Jag kämpar för SUSE fortfarande, men sanningen är den att jag mer och mer blir en ubuntuanvändare. Det började nog med att jag (och Staffan) skulle fixa ordning på en terminalserver i skolan. Ubuntu var det bästa alternativet, visst CentOS var nog bättre just då. Men på sikt. Ubuntu kommer ta racet i skolorna. Stjärna övertygad Stjärna. Vad hände egenligen? När jag var liten... känns det igen? (jag är faktiskt 0x20 år nu och inte så liten längre). Debian var mitt allt. True love. Just ja, jag hade flickvän då också. Fast hon kom in senare i mitt liv än Debian.. Sen kom Red Hat. Red Hat hade världens chans att bli kungen av kungarna, men någonstans tappade de bort sig (men verkar vara på väg igen). Sen kom SUSE. Jag förälskade mig igen. Hur kunde Linux vara så enkelt som med SUSE? Jag hade inte en aning och började sakta inse att man inte behövde redigera varenda .conf-fil som fanns i systemet, det var bara att starta YaST och på ingen tid alls hade jag fixat det jag skulle.

I Sverige verkar det vara Ubuntu som är överlägset alla andra distributioner som existerar. Det har till och med gått så långt så att folk inte längre säger Linux, de säger Ubuntu. "Jag kör Ubuntu, ett mycket coolare OS än Windows." och säger jag SUSE får jag skäll av ubuntianerna... "Det heter LINUX". oj, nu startar jag nog ett krig här. Inte bra. Inte alla ubuntuanvändare säger så, men en del. Det är lätt att förälska sig i Ubuntu. En CD-skiva, sen är man fast. Man hinner inte ens att fundera på vad som hände.. förren ett par månader senare när man konstaterar "OMG! Jag kör Ubuntu!!". Världen är brun..

Så rent taktiskt, vad skall man göra om man vill fortsätta med Linux i Sverige? Det verkar rätt logiskt, eller hur? Om jag skriver utbildningsmaterial och guider för Ubuntu kommer jag få betydligt fler läsare än om jag skriver dem för någon annan distribution. Läsarna är ju liksom betalningen för den tid man lägger ner. Som när jag handlade lite prylar på Kjell & Co och killen i kassan (okänd för mig) säger "du är Jonas Björk va? han med Linuxportalen?" och jag svarar "mjo, det stämmer nog" varpå han säger "då skall du ha personalrabbatt" och redigerar beloppet att betala.. Då förstår man att det man gör faktiskt påverkar andra. Ibland går det mot andra hållet också... en del hatar en. Men de är inte så många, tack och lov.

Så mitt strategiska beslut måste vara att bli en ubuntuanvändare. Nu kommer en del gråta sig till sömns "OMG Jonas kör Ubuntu!!" och tycka synd om mig. Jag vet iaf en som kommer ringa psykakuten och be dem hämta mig.. Men vad fan? Är det så farligt egentligen? Vad jag kör? Tydligen är det det, eftersom jag upptagit din tid med att läsa ett hopplöst förvirrat inlägg.. Det är min dator, min tid och mitt liv. Precis som du väljer vad du vill köra på din dator. Skall vi verkligen lägga värderingar i det? OMG!! Firefox SUGER. öööh, nej, det hör jag inte så ofta. Så här såg det ut för en stund sedan i #ubuntu-se (en chatkanal):

22:22 < purity^> ligger i windows just nu iofs *sk?mmas*
Varför skall någon behöva skämmas för att han/hon använder ett specifikt OS? Vi har alla våra anledningar till varför vi kör det vi gör.

Jag skall fokusera mer på det som är bra, än det som är dåligt. Så tills dess vi hörs igen säger jag bara som Bob Marley:

Life is one big road with lots of signs. So when you riding through the ruts, don't complicate your mind. Flee from hate, mischief and jealousy. Don't bury your thoughts, put vision to reality. Wake Up and Live!

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

cryingfreemans bild

Ja, va fasen. Linux som Linux. Smile Om alla bara skulle följa LSB och FHS också, så hade allt varit frid och fröjd.

 

Förresten så har jag ett litet förslag som jag jobbar på och som blandar in dig, men jag tar det via vanlig mail istället. Smile

_______________________________________

Software Freedom Day | 20 september 2008

http://softwarefreedomday.se

_______________________________________

linuxnyheter.se

pbs bild

Ja, va fasen. Linux som Linux. Smile Om alla bara skulle följa LSB och FHS också, så hade allt varit frid och fröjd.
 
Så sant, så sant. Men det tycker tyvärr inte marknadsföringsgubbarna. Det är nämligen mycket enklare att sälja t.ex. "världens mest användarvänliga operativsystem" än "en Linuxdistribution bland andra".
 
Det gäller därför att - åtminstone på marknadsföringsplan - skapa skillnader även där var det egentligen inte finns några. Man kan också "branda om" saker och hävda att saker producerade någon annanstans är egen produktion.
 
Ju mer de egna anhängarna isolerar sig från verkligheten / de andra alternativen desto lättare är det att behålla dem i det egna ledet. Även nya användare hålls bättre i schack när man har sålt åt dem en ideologi istället för bara en programvara. Ju fler det är som tror på alternativlöshet desto lättare är det att sprida den egna disten (och så småningom få in pengar till företaget).
 
I slutändan är det mycket effektivare att satsa pengar på marknadsföring och imageskapande än programvaruutveckling. Koden fås av upstream, men användarbasen blir inte till av sig själv.
 
Eller om man smått överdriver det hela: Den bästa vägen till egen framgång är att kasta bensin på distkrigslågorna och strunta i alla former av samarbete som innebär att man ger någonting tillbaka åt konkurrenterna. Säg inte "Linux" utan "Disten". Den bästa användaren är den fanatiska användaren.
 
Den här typen av strategier fanns inte förr. Men det har hela tiden bara varit en tidsfråga när någon skulle nappa på det. Aggressiv marknadsföring leder så klart till kritik (och även hat) men det är ingenting jämfört med det vad man kan vinna med det. Man blir inte stormakt utan att föra krig.

prafjessors bild

Som min mamma alltid brukar säga: Så länge du har långkalsonger när du kör skoter så spelar det ingen roll vilken dist du använder.

twans bild

Bra och föståndigt skrivet som alltid Jonas!

Sen har jag ett litet förslag på kompromiss när det gäller gröna SUSE och bruna Ubuntu.

Linux Mint - Ubuntu i grön förpackning - typ Smile

Ha det gott och fortsätt med ditt fantastiska arbete!

/ Thomas

Marcuss bild

Haha. Jag minns den konversationen. Det var under suse 10.1, när du ägnade dig åt att installera mp3stöd i 45 minuter och jag i 2 minuter. Då var faktiskt ubuntu lite bättre. även om jag körde kubuntu. Sa jag verkligen att det ägde? Wink Men idag? Nä. Igår slängde jag ut ubuntu ur damens dator och in med suse / kde 4 Smile. Her HP is ready!

Men jag säger som jeff. Kör du gnome och ubuntu; Det är bara du som förlorar på det. Och vad bryr jag mig?

jeffs bild

Härdu! Dra inte in mig i ytterlgiare ett krig nu! Wink

------

Lasps bild

Det var väl ett bra inlägg. Är det inte så vi alla är då och då?  Lite ambivalenta!
Jag tror som JB att trender vänder:

Kolla in detta diagram

http://codingexperiments.com/archives/149

Mest menar jag den sista grafen där får Jonas helt rätt. Ska han ha det!

Kristians bild

Varför ingen skala på y-axeln?

---------------------------------------

 

Marcuss bild

UPDATE: The reason why there is not a scale on the Y axis is because I
took these screenshots when I wasn’t logged in. Sorry for the confusion.

algells bild

Citerat från sidan

"UPDATE: The reason why there is not a scale on the Y axis is because I
took these screenshots when I wasn’t logged in. Sorry for the confusion."

 

Oj. jag var för långsam

Marcuss bild

Laughing out loud

tufftuffs bild

Självklart är openSUSE bäst! Flört

 

Alla andra distron suger! (För det kan väl inte bara vara så att jag är för lat för att prova något annat än openSUSE? Tungan ute)