Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: En vanlig dag med en dotter född -99

- Pappa, kan du skicka över låten från skivan till min dator så jag kan lägga den på min telefon?

- Men vi skickar väl den direkt till telefonen? (Jag är inte den som gör onödigt arbete)

- Det går inte, jag har inte blåtand. Så jag får använda kabeln.. (Hon går och hämtar en USB-kabel till telefonen)

Det är nu jag inser hur IT-smart min dotter (som fyller 9 i höst) är. Nästa problem. Hon har XP Media Center på datorn (delas med min flickvän som har en sådan där hem-pc genom jobbet, har försökt få dem att inse att linux är bättre men men..). Min dotter har ett begränsat konto och nu kommer det roliga. Hennes kabel fungerar inte om man inte är administratör! Jag hjälper henne med att ange Jessicas användarnamn och lösenord och det fungerar. Hon fixar själv med att ställa in telefonen i filöverföringsläge. Nu sitter hon med iTunes och laddar mobilen med nya låtar.

Snart dags att lära henne programmera tror jag.. fast hon får nog fylla 9 först.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Har du funderat på vilket programspråk än? Glad

darus bild

Python ftw. Cool

jonasbjorks bild

Python? Förolämpar du min lilla flicka? Flört Skall hon lära sig programmera är det Mono (.NET) eller Java som gäller! Fast den diskussionen behöver vi inte ta här. Om hon så skulle lära sig Visual Basic skulle jag bli glad. En dag kommer hon själv upptäcka andra programspråk och bilda sig en egen uppfattning.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Hur tänker du kring språkets svårighetsgrad? Det finns ju väldigt nybörjarvänliga språk, som är lite mer abstrakta, men som kanske inte lämpar sig för "bruksprogrammering". Kommer inte på något på rak arm, men har för mig att det finns något som brukar användas i utbildning som en första inkörsport. Ett språk som är ganska förlåtande med variabeltyper osv.

Du kanske inte ägnat det hela nån större tanke än, men vore intressant att höra dina idéer som lärare. Utifall man hamnar i någon situation nån gång där någon vill börja programmera och inte har någon grund att stå på, så vore det kul att ha något att komma med som svar Glad

Fördelen med att lära sig exempelvis Mono eller Java är väl att man inte behöver lära om fullt så mycket om man går vidare/över till något annat. Medan fördelen med att välja något mer abstrakt och enklare att man delar upp resan i två, ungefär lika stora delar. Det hela beror väl mest på vilken kunskapsnivå personen i fråga är på, gällande datorer som helhet...

rejass bild

"Det finns ju väldigt nybörjarvänliga språk, som är lite mer abstrakta,
men som kanske inte lämpar sig för "bruksprogrammering". Kommer inte på något på rak arm, men har för mig att det finns något som brukar
användas i utbildning som en första inkörsport."

Kanske du tänker på Squeak? Squeak lämpar sig som för nybörjare och kan även användas till annat. För programmering och barn så titta på Squeakland, Comcit och Scratch som alla bygger på Squeak.

  /Marcus

FoHs bild

Nej, det var första gången jag kom i kontakt med Squeak. Jag tyckte det såg hemskt krångligt ut Tongue Men det beror på IDEn. Jag kommer inte alls ihåg vilket språk det var, men det kan jämföras med nivån på Squeak.

jonasbjorks bild

 

Nu har jag funderat lite på det här och kommit fram till: vad är ni ute efter? Flört Jag tycker inget språk är bättre än det andra att ha som första språk. Skulle jag ta ett par av dem jag brukar använda med eleverna i skolan (som är nybörjare) ser det ut så här:

  • C, ett bra språk, gör du fel får du veta det direkt. Saknar objektorienteringen dock (min egen ide om att OOP är bättre än allt annat).
  • C++, nu liknar det något. Tillsammans med Qt kan man skapa en massa roliga grafiska program. Sånt gillar elever.
  • Java, fantastiskt språk. Enkelt, lätt och med ett par rader har du ett GUI program.
  • PHP, värre skit får man leta efter. Kräver ingenting av programmeraren. Kan skapa program lite grann med tur. Ger ingen som helst förståelse för datatyper och minneshantering (jo man ökar max ram i php.ini när det tar slut).
  • Python, ganska skoj. Nackdelar: irriterande med indenteringsyntaxen och man är beroende av massor av externa bibliotek om man vill göra något skoj.
  • Visual Basic, har jag hållt en Programmering A kurs i. Eleverna drog ikoner på ett formulär och skrev ett par rader kod. De klarade kursen, men om de lärde sig programmera låter jag vara osagt.

Denna hysteri kring mitt språk är bättre än ditt är hopplöst destruktiv. Jag kan relatera till hur vårt bokföringsprogram för Linux dog av sig självt. Folk började diskutera i vilket språk det skulle skrivas, inte vilka funktioner man ville ha av programmet. Hur sjukt är inte det? Jag försöker använda det språk som jag tycker är mest lämpat för uppgiften när jag programmerar: oftast blir det PHP (ja), Java, Qt (C++) och Python.

Hoppas det ger svar..

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Nej, det gav inte svar, eftersom du har taggarna utåt Flört Jag tyckte jag förklarade mig ganska bra i mitt tidigare inlägg. Marcus förstod vad jag var ute efter. Jag klassar alla de språk du nämner här som att vara på ungefär samma nivå, och jag ville höra dina funderingar kring om det fanns någon nytta av att börja ännu lägre för barn. Möjligtvis säger din förklaring av PHP vad du tycker om det.

Det var alltså mest en fråga ur syntaktisk synpunkt, det spelar ingen roll vad det är för språk. Man kan föra den diskussionen på ett mer abstrakt plan, utan att nämna något specifikt språk vid namn.

jonasbjorks bild

Aha, jag trodde du var ute efter ett sådant där mitt språk är bättre än ditt språk-krig Tungan ute Ok. Jag anser att man skall lära sig ett språk som faktiskt tvingar dig att lära dig vad datatyper är och att snåla med minne. Idag är det mer "äh, RAM är så billigt iaf" än "oj, jag kan spara in tre bytes genom att göra så här". När jag kodade assembler på C64:an hade jag inte mycket RAM att röra mig med, så jag lärde mig (tvingades lära mig) att snåla med RAM-användandet. Dessutom är det nog bra att redan från början få skilja på ett heltal och en sträng och inte göra som i PHP där man inte har en aning om vad variabeln innehåller. På gott och ont. PHP är enkelt att komma igång med och nå resultat. Jämför t.ex. att prata med MySQL i PHP med Java.. Det finns inget rätt eller fel antar jag. Det bästa är nog att man lär ut det språk man kan, eftersom man då kan hjälpa till.

Ledsen om jag hade "taggarna utåt" i mitt förra inlägg. Det var inte min mening.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Det är lugnt, det här är internet så det är en förståelig reaktion Tungan ute

Jag förstår resonemanget, det är ingen dum tanke att man "ska lära sig göra rätt från början". Mina funderingar går lite i banorna kring om det kan rent av vara en fördel att skippa typer och dylikt när man börjar. Det beror så klart på vem det är som lär sig och i vilket syfte. Det finns nog ingen mening att dela upp inlärningen i två steg om man pluggar på högskola. Men om man som absolut nybörjare kan glömma några av programmeringens "svåra" punkter, och fokusera på problemlösning och det lite mer abstrakta runt omkring som även det är väldigt viktigt. Funderar helt enkelt på om det kan finnas någon pedagogisk vinning med att fokusera mer på programmeringsmetodik. Men det kanske också är högskolenivå Skrattande

När jag började med programmering satt jag först hemma lite med QBasic. Senare läste jag Programmering A på gymnasiet, då var det Visual Basic som gällde. Det var inga krångligheter med olika typer och grejer förstås, men å andra sidan upplevde jag det väldigt "hands-on". Det var väldigt mycket "den här koden gör det här" osv, väldigt syntax-fokuserande. Så här i efterhand kan jag tänka lite att man kanske saknade lite annat. Men som sagt kanske det finns en tanke med det också, och att metodik (som väl egentligen inte blir viktigt förrän i större projekt) lämnas till senare utbildningsnivåer.

Lasps bild

En liten kommentar om Budgetprogrammet som du kallade det när vi diskuterade. Jag hoppas att det inte är mig du syftar på om språk, men jag kan förstå diskussionen och frågan! Om det skall utföras i ett språk eller med en databas som jag inte känner, är tröskeln kanske för hög. Jag samlar fortfarande på referenser för att kunna skissa fram funktionalitet som vi tror att målgruppen behöver. Sedan kan man, fortfarande utan valt språk, skissa på GUI och vilka data som skall hanteras. När detta är klart kan man börja skissa på det dataflöde som förväntas-
Men nu börjar invigningen. PPP

jonasbjorks bild

Det var en tidigare omgång jag refererade till. Din och min plan var ju hemlig... tills nu Oskyldig

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Marcuss bild

oops. Får se GUI skissar!!Kyss

sol77s bild

Jag instämmer med foh. Skulle verkligen vara intressant att höra dina tankar om lämpligt nybörjarspråk.

jonasbjorks bild

Själv började jag med 6502 assembler en gång i tiden.. Alla språk är bra som nybörjarspråk.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Heh...

Lasps bild

Man väljer språk beronde på vilken (vilka) man vill nå med ett budskap!
Men för att få fram ett budskap måste man behärska språket!

Därför ar det material Tutorial´s osv. det näst viktigaste när det gäller val av språk.

Det viktigaste är nog att ha någon att bolla tankar och problem med i sin närhet, som kan vara på nätet.

Det tar för lång tid att söka svaret oftast.

Microsoft har en del för Kids, ta en titt på det.

Annars är ju Pascal skrivet för att vara ett utbildningsspråk, nu blev det lite mer.
Men skall man inrikta sig på enkla GUI eller gå in på grunderna?

Det kan nog komma som flera trådar.

http://phrogram.com/kpl.aspx   Läs varför det skiftar.

http://www.simplecodeworks.com/website.html

Här finns en bra beskrivning på varför:

http://oreilly.com/pub/a/oreilly/editors/language_0304.html

Själv tror jag på grejen att få saker att röra på sig:

http://blogs.msdn.com/coding4fun/archive/2006/10/31/912456.aspx

Då är steget till dett ett måste! Åtmindstone för pojkar, och driftiga tjejer:

http://msdn.microsoft.com/sv-se/robotics/default(en-us).aspx  
Själv var vi några som hade Basic som grund, pojkarna har nog kommit längre än så idag Wink
Nu får gärna Jonas kommentera det hela!  Vad finns det för liknande saker inom Linuxvärlden?

tufftuffs bild

Jag gjorde detsamma, 6502 assembler är perfekt att börja med. Sedan lite 8080 assembler i skolan. Om man börjar med ett högnivåspråk så går man miste om kunskapen om vad en dator egentligen är. Det finns till och med utbildade programmerare som inte vet vad en CPU gör, eller vad ett cacheminne har för effekt.

FoHs bild

Fast i ärlighetens namn så är det ju just själva poängen med högnivåspråk att man ska slippa sådant. Eller? Smile Det beror ju helt på vad du programmerar för något. Gör man en Notepad-klon behöver man kanske kunna sådant, som exempel.

tufftuffs bild

Jo, det är ju tanken med högnivåspråk. Men programmet körs normalt i en verklig dator, och därmed behöver man förstå vad en sådan gör. Annars är det svårt att begripa varför man gjort ett väldigt långsamt eller minneskrävande program tex.

FoHs bild

Ptja, det är väl en sanning med modifikation. Ser man det som ett krav att hålla reda på varje byte, något överdrivet, så bör man ju t.ex. helst inte använda Java (svårt att se vad den koden gör på maskinvaran) utan hålla sig till C eller nåt.

Det är min poäng, att du behöver verkligen inte veta exakt hur en dator fungerar och vad den gör för att skriva enklare applikationer. Att behöva optimera sin kod och hålla koll på alla bytes och vad datorn gör exakt, ser jag som ett specialfall. Det är ganska avancerad programmering det handlar om då. Anser jag Smile

tufftuffs bild

Man ska naturligtvis inte hålla reda på varje byte. Och optimera skall man göra när man vet vad flaskhalsarna är. Men det är alltid billigare att göra rätt från början.

Ta en tvådimensionell array av inte obetydlig storlek som exempel. Valet mellan att bearbeta den radvis eller kolumnvis kan göra en faktor 100 i exekveringstid. Men om man förstår effekten av cacheminnet så kan man göra rätt från början, det är nästan gratis. Och det är avservärt billigare än att fixa i efterhand.

Ett exempel ur verkliga livet: I ett menysystem så väljer man att allokera minne och initialisera strukturer för alla möjliga menyer, dialogrutor, meddelanden etc vid programmets start. "Smart" för då kostar det ingen extra tid när man behöver använda dom. Problemet var bara att ingen av de programdelar som skulle göra det verkliga jobbet fick plats i maskinen. Grafikminnet var slut, liksom primärminnet, maskinen swappade som en galning. Resultat: 2 manårs arbete bortkastat, inget gick att återanvända. Bara för att man inte visste vad en dator är för något.

Genom att förstå kan man på ett tidigt stadium inse var flaskhalsarna blir. Och det första man gör är då expriment för att ta reda på om datorns prestanda räcker, eller om man måste ta till mer avancerad hårdvara eller vad som nu krävs.

FoHs bild

Håller med om allt du skriver, men fortfarande är det bara relevant om man i princip ska arbeta som programmerare och göra stora, seriösa program.

Det är inte "perfekt att börja med assembler" för en hobbyprogrammerare Smile

tufftuffs bild

Har man ingen ambition att göra något seriöst rekommenderar jag VisualBasicGlad Jättelätt, så länge man inte kräver att programmet skall fungera ocksåTungan ute

Lasps bild

Det där om VB var väl en rätt dum kommentar! Vist fungerar det. Det kan däremot vara svårare att flytta en applikation till en annna maskin. Visst är det så tufftuff?

Kom gärna med seriösa uttalnaden när det gäller programering Wink

tufftuffs bild

Jag hade smileyn med av en orsak!

VB har sitt främsta berättigande som ett prototypverktyg anser jag. För det är faktiskt inte så enkelt att skriva ett felfritt program i VisualBasic. Även om det naturligtvis går. Framför allt så brukar felhanteringen saknas. Det är inte alltid uppenbart vad som kan gå fel och behöva felhantering. Resultatet blir att man får en ruta där det står "Runtime error 123" (eller något annat nummer), totalt intetsägande för användaren. Enligt min erfarenhet så är program skrivna i VB buggigare än program skrivna i andra språk. Till stor del beror det nog på programmerarna, nybörjare väljer VB medan mer erfarna väljer något annat, men till en del att beror det på att man lockas att tro att det inte behövs så mycket felhantering som det gör.

FoHs bild

Jag tror nog att VisualBasic-programmen i regel är mer buggfria och fungerande än motsvarande kodat i Assembler Smile Framförallt kodar man dom nog några manår snabbare Wink Allt i programmeringens värld är inte kontroll över hårdvara, så enkelt är det.

tufftuffs bild

Ja, det är svårt att skriva i assembler. Och det tar tid. Men det är lärorikt.

Jag har inte heller sagt att man behöver ha fullständig kontroll över hårdvaran. Vad jag har sagt är att det är nyttigt att FÖRSTÅ hårdvaran. Att skriva lite assembler är ett bra sätt att lära sig en del. Kunskaper som man har nytta av även när man använder ett högnivåspråk.

sol77s bild

"Alla språk är bra som nybörjarspråk"

Nja.. ^^ eller det finns ju en bra poäng som jag läser in i vad du skrev: 'Börja med det språk som behövs'.

Annars tycker jag nog att språk som Java och C# är bra att börja med rent allmänt eftersom man får lära sig abstraktion och datastrukturer, och syntaxen är relativt enkel. Dessutom ligger de språken på en hög abstraktionsnivå så man inte behöver tänka allt för mycket på hårdvara och minneshantering.

Lasps bild

Den här tråden, som är av intresse för alla som vill börja programmera borde kanske inte gå till eftervärlden som den där en musiksnutt kom över till en Rosa telefon
Hur bryter man upp detta?
En länk som kan vara intressant! Allt finns ju på nätet!!
http://w3.msi.vxu.se/multimedia/web/JSintro/index.htm
Varför talar ingen om Pseudospråk? Varför talar ingen om GUI och inkommande data?
Det är ju alltid en funktion som skall åstadkommas! Eller hur?

Lasps bild

Kanske en intressant nyhet i sammanhanget?

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article396186.ece
Se att det skall lanseras i bla Brasilien, ett stort Öppet Språk Land.
Jag har testat den gamla typen "Mindstorm" och den var seg.

Så vi får hoppas at detta kan bli bra.

Går det att köra leJOS på den med?

http://lejos.sourceforge.net/

 

jonasbjorks bild

Jag blev ju naturligtvis nyfiken på hur svårt detta skulle vara i Linux så jag lånade hennes telefon med USB-kabel och anslöt till min laptop som kör Ubuntu 8.04 (GNOME). Valde filöverföringsläget i telefonen och ett par sekunder senare hade jag ikonerna "PHONE" och "PHONE CARD" på skrivbordet. F-Spot dök upp också och berättade glatt att hon hittat lite bilder och frågade om jag ville importera dem. Detta gjordes som en vanlig användare i Ubuntu, inga superrättigheter alls. Behövde inte ange något lösenord för administratör och ingen wizard kom upp heller. Det bara fungerade. Sen kommer folk och säger att Linux inte är användarvänligt.. Psssf! Telefonen är en Sony Ericsson W200 (rosa) om någon undrar, den telefonen fungerar med Linux.

Den har IRDA också.. precis som min laptop.. hmm.. och GPRS... nej, jag skall inte fastna i detta nu Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

iaidokas bild

Ditt test gällde ju ROSA telefoner!  Sådana kan man ju inte ha! Smile

 

Test.

Test.