Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: FreeNX som remote desktop

Jag sitter i vardagsrummet och behövde komma åt min laptop som står i ett annat rum. SSH dög inte och jag har Windows på den här laptopen. Fick för mig att pröva FreeNX som Staffan leker med ibland och installerade det genom att SSH:a in i min andra laptop.

Ungefär som vanligt när jag gör sådana här saker dokumenterar jag det och i detta fallet hamnade dokumentationen i Linuxportalens Wiki på sidan http://wiki.linuxportalen.se/index.php/FreeNX/Installera .

Så nu kör jag Ubuntu desktop på min Windows XP-laptop och kan jobba precis som om jag satt vid skrivbordet i rummet brevid, med skillnaden att jag ligger i soffan.. och är alldeles för lat för att resa mig för att hämta datorn.. Cool

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

falconixs bild

Kan du logga in på en redan aktiv session? alltså på desktopen

låt mig förklara
Du har logga in fysiskt på datorn och sedan bestämmer du dig att logga in genom FreeNX och logga in på den aktiva sessionen som du loggade in fysiskt genom? Saknar något sådant med X forward. att kunna på något sätt exportera en aktiv session över ssh istället.

jonasbjorks bild

Oj, så långt har jag inte ens tänkt. Då måste jag ju gå in till datorn och logga in den lokalt.. Får se om jag orkar Wink

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Breaking news! Jag "råkade" stänga av WLANet i min laptop och min NX-session dog naturligtvis. När jag återanslöt var jag igång där jag var innan förbindelsen dog, så den verkar spara en NX-session iaf. När jag loggade in på maskinen lokalt och försökte ansluta till samma session fick jag en helt ny tom. Så det verkar som om den inte kan återansluta till en lokal session, men en NX-session.

En annan sak jag upptäckte var att jag kan kopiera text i Ubuntu (NX-sessionen) och klistra in den i windowsprogram. Så copy-and-paste fungerar sömlöst mellan dem. Det är riktigt bra!

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

iaidokas bild

Emmm?  Vadå ssh dög inte?  Har du ingen xserver på windowshinken?

Test.

Test.

Vad ger detta för fördelar jämnfört med diverse vnc lösningar.

VNC kan även den anslutas över ssh.

jonasbjorks bild

Jag har inga vetenskapliga bevis, men upplever FreeNX som 1) enklare att installera/sätta upp och 2) snabbare än VNC.

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

staffans bild

Visst är det kul, Jonas! Glad

NX är onekligen mycket snabbare är både vanlig
X-forwarding och VNC. Den är helt enkelt grymt snabb. När man väl provat NX tycker man faktiskt inget annat duger för remote grafisk miljö. Jo, det skulle förstås vara tunna (eller halvfeta) klienter, men det är ett annat kapitel.

Jag vet inte hur man skulle kunna ansluta till en lokal session på en remote dator. Däremot kan en NX-session sättas i "Suspend" och då får man vid nästa NX-inloggning välja om man vill återansluta till denna session (eller skapa en ny). Och här har man helt plötsligt en intressant möjlighet att köra ett grafiskt alternativ till irssi, eller hur? Smile

Som server använder jag också FreeNX, men för klienten finns tyvärr inget bra alternativ till NX egen klient. NX-klienten däremot fungerar riktigt fint. Och det har som sagt sina fördelar att grafiskt kunna logga in till sin Linuxburk från andra datorer och OS - om det nu är Linux, Windows, Mac eller Solaris.

En annan bra sak med klienten är att man även kan konfigurera den så att användarnamnet inte sparas från den ena inloggningen till den andra, att inga lösenord kan sparas och att valet "Configure" helt kan tas bort. Speciellt bra när det är flera som använder datorn. Kolla här: http://www.nomachine.com/documents/configuration/client-guide.php

Har också för mig att man kunde välja att
använda nxserverns login-databas eller helt gå på SSH. Jag tyckte
SSH var att föredra, kändes pålitligare och enklare. Minns inte var detta ställdes in eller om valet dök upp under installationen.