Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Att slå hål på myter

Det är fredag kväll. Sista fredagen på min semester (för er som inte vet har jag varit ledig i tio veckor, ville bara säga det - mest för att retas). Sitter i soffan med en burk Sort Guld och fick precis en länk skickad från Marcus. Han kommer publicera del 2 av "bygga en drupalmodul" på LP snart. Jag måste ju skriva något som tar fokus från hans fantastiska artikel. För sådana är vi. Competition People.

Jag skall börja med att berätta att jag såg världens troligaste coolaste mobiltelefon idag. och det var inte iPhone! Marcus (ni vet den där som skriver om drupalmoduler) var förbi mig på kontoret idag och drack kaffe. Oj då, nu måste jag erkänna. Jag var på kontoret både i dag och igår. Arbetstränade lite inför måndagen.. Nåväl, åter till den coola mobiltelefonen. Jag tror den heter HTC Touch Diamond Black. Vilken skönhet! Har du inte sett en sådan, kika på den!

Jag kom fram till att jag skulle skriva något som tar fokus från Marcus inlägg och kom på den brillianta idéen om att skriva hur mycket Linux suger.  Sådant brukar skapa trådar med kommentarer, speciellt på sidor som Linuxportalen.. Men sen kom jag på att det tycker jag ju inte, så det blir svårt att skriva om det.. Så jag skall skriva om saker jag hör ständigt, saker som inte är sanna. Så... här kommer det!

Att installera Linux är mycket svårare än Windows!
Japp det är det. Till att börja med är installationen hopplös, speciellt om du installerar Ubuntu eller openSUSE. Jag förstår om du blir ledsen över att dina windows-ninja-skillz som krävs för att installera ett modernt operativsystem inte längre behövs. Det är inte enkelt att acceptera att det tar runt en kvart att installera ett helt OS inkl office paket, bildbehandling med mera. För att göra en rättvis jämförelse tar vi mina 2 recovery DVD till min Sony Vaio. Det tar en och en halv timme att installera dem (ghost). Då har jag en fungerande XP Pro med MS Office 2003 trial, Photoshop elements och lite annat gott. Uppdateringar behöver jag göra både i Ubuntu och XP och all hårdvara stödjs från början i båda fallen. Skillnaden är en kvart mot en och en halv timme.

Det finns inga drivrutiner för Linux!
Jag har hittils inte hittat någon hårdvara som inte fungerat i Linux. Senast var det en HP D7200 skrivare jag köpte. Jag anslöt USB-kabeln till Ubuntu och datorn meddelade mig snällt att jag kunde börja skriva ut (även i färg!). I Windows XP installerade jag runt 200 MB drivrutiner innan det fungerade.

Det går inte att använda mobiltelefonen med Linux!
För någon dag sedan skrev jag om hur min dotter ville överföra musik till hennes SE W200 mobil med USB-kabel. I Windows gick det inte alls utan administratörsrättigheter. I Linux dök telefonen upp som två ikoner på skrivbordet: PHONE och PHONE_CARD. Linux är betydligt svårare... att acceptera, eftersom man inte behöver kunna något.

Det går inte att spela spel i Linux!
Det finns hundratals spel till Linux, men de du brukar spela kanske inte fungerar. Det finns till och med hemliga spel i GNOME. Tryck ALT+F2 så kommer en kör-dialog upp, i den skriver du gegls from outer space. Är inte det ett spel så vad? Dessutom, om du lägger ner lika mycket tid på annat som du gör när du spelar så skall du se att du får ett bra jobb i verkligheten också!

Jag kan inte skicka OpenOffice dokument till andra, jag måste skicka dem i Word!
Varför? Är anledningen att andra inte kan öppna dina filer? Varför skall du vara snäll när andra fullständigt skiter i dig genom att skicka dig Word-dokument? Se det så här: när folk skickar dig word-dokument förutsätter de att du köpt MS Word för många pengar, närmare bestämt 4495 SEK (inkl moms) . När du skickar dokument i openoffice-format krävs bara att mottagaren installerar openoffice som är GRATIS. Jag vill iaf inte betala för att läsa dina dokument. Ok, vill du inte hamna på kant med andra kan du alltid öppna word-dokumenten i OpenOffice och skicka dina dokument i Word (openoffice kan spara i formatet) eller som Adobe PDF:er (openoffice klarar att skapa sådana från dina dokument). Men hur skall du då kunna förändra?

Jag måste ha mIRC, Photoshop, whatever program!
Ok, vi säger så här. Du är så insnöad på att saker och ting skall se ut och fungera som du är van med så Linux är nog inget för dig. Akta dig för att uppgradera till Vista, det ser inte ut som XP. Akta dig för senare versioner av programvaran du älskar - de ser inte ut som du är van med. Ok, det är ok? Men att byta miljö helt och slippa leta produktnycklar på nätet varje gång du behöver ett program är inget för dig? Photoshop kostar 10870 SEK (inkl moms), dustin.se idag. Vilken funktion är det exakt du saknar i GIMP som du behöver för att redigera dina bilder hemma? Eller är det att det ser annorlunda ut?

Behöver Linux fler användare?
och i så fall... vilka? Är det ens lönt att försöka övertyga dem som är så insnöade på att de måste ha Windows, fast de vet inte varför? Vi har gjort experiment där vi ersatt GNOME-ikoner med de ikoner som finns i Windows. Firefox fick IE-ikonen och användaren märkte inget, openOffice Writer fick Word-ikonen och användaren märkte ingen skillnad. Men när vi frågade om de inte ville ha Firefox istället var det NEJ. När vi frågade om de inte ville köra OpenOffice.org istället sa de NEJ. När vi berättade att de redan körde det, blev de arga och sa "ge mig Internet Explorer"..

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Marcuss bild

Va inte det mias pappa på 100 år som inte märkte att IE var firefox och office va openoffice??

benzins bild

Tack för tipset ang mobiltelefonen! Det var mycket riktigt så enkelt att bara plugga i den och börja lägga över musik. Toppen! Så skönt att slippa behöva boota Vista bara för att flytta lite filer. Jag fattar inte varför jag själv inte provat detta tidigare för.... Har nog bara trott att telefonen (w890i) kräver att man använder SE Pc-suite eller vad det heter. Lathet från min sida Smile

/B

FoHs bild

Bra blogginlägg!

Jag har en liten "mobiltelefonhistoria" jag också, fast det var lite enklare. Har en Motorola Razr som jag har velat ladda via USB-uttaget på datorn (orka gå och hämta laddaren liksom!). Under Windows (XP åtminstone) var det helt omöjligt utan att installera en massa drivrutiner. Endera hela telefon-programsviten från Motorola (som dock endast finns på skiva) eller något obskyrt litet program från download.com. I Linux fungerar det direkt förstås Tongue

Angående det här om vi verkligen behöver de där Windows-indoktrinerade så klarar vi oss säkert ganska bra ändå. Men jag tror vi ska vara ihärdiga och försöka ge Linux en större användarskara. Det ger så mycket extra stöd från tillverkare. De kanske inte gör sina egna drivrutiner, men ser de att många använder Linux och OS så kanske de släpper sina specifikationer.

mikaeljs bild


Kan man ha lite bättre struktur på wikin. Istället för att lägga guider direkt under exempelvis http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Eeepc900 så skapar man en startsida för EeePC 900 där och sen en meny med olika alternativ...?~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Ändrade om lite... hoppas ni tycker det fungerar Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Undra varför mina inlägg hamna här? När jag var inne på ett annat ställe och skrev Shock~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

markkuss bild

Angående spel på Linux är det ett faktum att det finns mycket mer spel på Windows. Det spel som jag i första hand använder är Microsofts flygsimulator. Ja det finns linuxalternativ, men dessa är på en nivå som Microsofts var på för flera år sedan. Tyvärr.

Sedan har vi också program som Dreamweaver och Frontpage som inte har några bra motsvarigheter i Linux. Det finns Kompozer och Nvu, men de är ganska primitiva jämfört med windowsprogrammen.

Ovanstående gör att jag kommer att behålla min windowsdator ett bra tag till, men jag använder hellre Linux.

mvh
Markku

mvh
Markku

Pettmans bild

FrontPage klarar man väl sig ändå utan? Jag använde det som en del av en webdesignkurs i gymnasiet och det var som jag minns det ganska hemskt.

___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

markkuss bild

>FrontPage klarar man väl sig ändå utan?

Jo visst! Det går alldeles utmärkt. Exempelvis när jag i badhuset och simmar har jag inget behov av Frontpage! Smile

Skämt åt sido, så tror jag du inte har använt Frontpage så mycket och om du har det, är smaken liksom baken delad.

OBS! Jag är absolut ingen Microsoft anhängare, men som jag skrev, finns det inget som fungerar (änns) lika bra som Frontpage. Det programmet har  många funktioner som är arbetsbesparande, som förenklar underhållet av en webbplats.

mvh
Markku

mvh
Markku

mikaeljs bild


Det verkar stämma riktigt bra det där med baken. För jag tycker Frontpage är ett av dom absolut sämsta WYSIWYG programmen för webben oavsett plattform. Wink

När jag gick webbkurs senast så var det frontpage som gällde i första hand och jag fick tjata rejält för att få använda ett annat program...~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

Kristians bild

Har du en licens till Dreamweaver? Om inte så spelar det väl ingen roll ifall det finns till Linux eller inte, du har ju inte laglig möjlighet att använda det i alla fall Smile

Samma resonemang kan appliceras när folk diskuterar Photoshop vs. GIMP. Både Dreamweaver och Photoshop anses fungera fint under Wine, så problemet är inte så stort.

---------------------------------------

 

sol77s bild

Nu ska man inte anta att folk inte har en licens när det handlar om program av den kalibern som dreamweaver osv. Wink

 

Wine är lite av en räddare i detta fallet. Känns kung att kunna köra sina nödvändiga windowsprogram under linux - när det fungerar iaf.

markkuss bild

>Har du en licens till Dreamweaver?

Nej och jag har inte heller använt det programmet. Det är dock ett bra exempel på program som i dagsläget inte finns i Linux. I varje fall känner jag inte till något motsvarande och om det finns, tror inte jag de är gratis.

Men Wine kan vara ett alternativ, men det känns inte speciellt lockande, om jag tänker på alla installationsproblem jag har haft med Microsofts produkter. Jag kan inte heller tänka mig att Wine gör installationen enklare i Linux än i Windows. Sedan finns det också olika åsikter om hur bra Wine fungerar.

mvh
Markku

 

mvh
Markku

Kristians bild

Det är lugnt. Wine är inte produkt från Microsoft Smile

 

---------------------------------------