Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Dagens tips - återställa skrivbordet

Jag sitter och tar skärmdumpar på hur man gör olika saker i GNOME och hamnade vid panelerna. Hur de hanteras och vad man kan göra med dem. Allt detta för ett utbildningsmaterial jag skall använda i skolan med eleverna.

Sen hände det som inte fick hända. Mina paneler... de var inte alls som de brukar vara och jag behövde återställa dem. Första tanken var att skapa en ny användare och fortsätta jobba genom den inloggningen, men sen tänkte jag att det borde gå att lösa och det gjorde det.

I hemkatalogen (/home/jonas) finns en dold mapp som heter .gconf , i den finns en mapp som heter apps och i den finns en mapp som heter panel . Jag döpte om den till panel.bak och loggade ut och in igen. Panelerna återställdes till som de var den första gången jag loggade in. Jag kunde lika gärna ha raderat katalogen panel , men av gammal vana döper jag om kataloger/filer innan jag vet om det var rätt.

Så här gör du om du vill göra samma sak:

 1. Genom GNOME. Öppna din hemkatalog (i Ubuntu klickar du på menyn Platser -> Hemmapp , vilket naturligtvis förutsätter att du har gnome-menyn kvar i panelen). Annars trycker du på ALT och F2 samtidigt och skriver nautilus i dialogen som kommer upp och trycker ENTER.
  I filbläddraren markerar du en katalog eller fil och trycker CTRL och sedan h för att visa dolda filer och mappar. Leta reda på mappen .gconf , dubbelklicka på den, leta reda på mappen apps, dubbelklicka och leta reda på mappen panel . Högerklicka på mappen panel och välj Byt namn i menyn som kommer upp. Ändra namnet till panel.bak eller vad du vill kalla den.
  Logga ut från GNOME och logga in igen.
 2. Genom en terminal. Starta en terminal och skriv följande:
  cd ~/.gconf/apps
  mv panel panel.bak

  Logga ut från GNOME och logga in igen.

Så där. Nu har du nya, rena, paneler igen.

Tildetecknet (~) är en genväg till din hemkatalog, för mig som har /home/jonas/ som hemkatalog innebär det att kommandot cd skall byta katalog till katalogen /home/jonas/.gconf/apps/ .Kommandot mv döper om katalogen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


Att skapa backupfiler när man pillar med sånt borde vara en rutin för alla (även om man kör vim), det sparar en från lite frustration. Att använda .bak är också bra då det tydligt indikerar vad filen är för nåt Smile~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~