Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Datorisera akvariumet

Jag har fått en ide om att jag skall börja styra akvariumet med ett datorsystem. Anledningen till detta är.. jag vill ha något annat att göra på fritiden än att pyssla med det jag gör om dagarna.

Mina idéer är att jag skall kunna:

  • Mäta temperaturer på 2-3 punkter i akvariumet
  • Mäta pH värdet i vattnet
  • Styra belysningen som en timer ungefär
  • Mäta vattenflödet från pumparna
  • Framöver ska jag skriva ett web-ui mot detta så jag kan se allt när jag är bortrest

Så idag har jag googlat och hittat en del lösningar. Det verkar inte vara allt för svårt. Men jag har hamnat på ett sidospår, mämligen 1-Wire. Nu är jag sugen på att dra temp från alla rum i lägenheten och övervaka dörrar och fönster över 1-Wire.. Måste fokusera på att bygga akvarielösningen först tror jag.

Ett par frågor jag funderar över och tror att någon kan ha svar på:

  • Hur kopplar man flera temp-sensorer på en och samma seriella buss? (här verkar 1-Wire vara lösningen där man kopplar på sensorerna i en rak buss)
  • Är PIC användbart för ett sådant här projekt och isf hur kommer jag igång med PIC-programmering?
  • Hur mäter man pH i vatten? Jag har inte hittat någon sensor för det.
  • Kan jag använda expoxylim för att "isolera" sensor/kabel från vatten?

Den lösning jag har i åtanke nu är att använda 1-Wire som verkar smidigast. En DS9490R och ett par DS18S20 verkar vara vad jag behöver för att hämta temperaturen.

Till en början tänker jag använda ena laptopen som dator i detta projekt, men på sikt hade det varit snyggt att använda en mini/pico-itx för att bygga en liten låda av alltihopa. Var hittar jag sådana moderkort?

Jag har gett mig in i ett område där jag inte alls har mycket erfarenhet.. vilket säkert märks Smile

Någon annan här som har akvarium och sugen på att bygga något liknande?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Epoxy fungerar nog men annars så kanske mögelbeständig våtrums silicon skulle fungera.

joakimos bild

absolut inte våtrumssilikon i ett akvarie, mögelmedlet är giftigt för fiskarna.

finns speciellt akvariesilikon att köpa som nog borde funk jättebra.

/joakim

Lasps bild

Så går jag ner i min källare ...

Där finner jag några små datorkort. Mini-ITX samt Pico-ITX.

Tar med dem på måndag till HLUG. Kan det vara något

Jag tar med mig någon tempgivare

Tar med mig ett extensionkort med DAC och vanliga digitala in och ut på.

pluns bild

Digitemp...

http://www.digitemp.com/

Hårdvaran är ett frågetecken.

http://www.elfa.se/

För att styra saker så är det nog värre för då

måste man nog hitta riktiga PLCn

http://www.linuxha.com/

Hur mycket som helst om hemautomation.

(har bara pulat med industri PLC system så Linux och PLCn har jag aldrig kollat på. )

---------------------------------------------------

Som OT-exempel så finns det en större firma i Sverige som avänder Linuxsystem för storskalig industriell styrning...

http://www.cactus.se/

---------------

Theos song

Lasps bild

Nu har jag kopplat upp ett P8055 kort och har då 5 digitala ingångar (räknare) 8 digitala utgångar samt 2 analoga ingångar som jag kan dema på måndag Kortet kopplas direkt i USB port. kostar kanske 400:-

Jag har dll för utveckling i VC++ eller i Delphi. har sett att det finns Linux drivrutiner.

Om ni tycker att detta är enkelt! Vänta tills på måndag när jag har förklarat och demat!

Har nu testat detta kort på USB på min MBP i VmW förstås Wink Så det blir live Demo på måndag.

Sedan för någon låna kortet.

 

Pettmans bild

Elektroniska pH-metrar finns (har använt på kemilabb i skolan). De måste dock kalibreras innan användning och jag vet inte hur länge det håller i sig.
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

JanPihlgrens bild

Det finns en artikelserie i LINUX Format som handlar om en liten kortdator, Arduino.

Artikeln heter "Hardware hacking made easy".

Kortet kostar omkring 300:- SEK

 

http://www.linuxformat.co.uk/modules.php?op=modload&name=NewArchives&iss...

Finns att köpa här: http://www.electrokit.se/index.php "Arduino Diecimila USB board"

Det finns möjlighet att tanka ner "libs" för att programmera i Linuxmiljö. Anslutning till din dator görs med USB.

Mera info finns här: http://www.arduino.cc/

Lasps bild

Rätt grejor, ser det ut att vara. Det finns många vägar att gå men detta med arduino eller ännu hellre den fria motsvarigheten Freeduino kanske är rätt i denna krets!

Jag har testat många olika, typ Rabbit, men programvaran har ofta varit väldigt dyr, typ alt emellan 3000:- och 30000:- tusen.

Men om man inte skall ha många prylar är det oftast enklast och billigast att komma igång med ett vanligt  (fast litet) PC kort.

En Pico-ITX kostar från 2500:- en Mini-ITX kan landa under 1000:-

Men om man vill ha allt från början tar man bara en EeePc så är det klaart!

Men vi tittar på detta i morgon? Eller hur!

alberts bild

För varje PIC processor hittar du en motsvarande Atmel AVR processor. De mest populära heter Atmel ATmegaXYZ där XYZ är siffror som talar om vilken modell det är. AVR har en bättre community avrfreaks och dessutom funkar GCC med AVR. Du hittar tutorials, kompilerings-toolchains och allt annat du behöver hos avrfreaks.

Du behöver någon typ av kretskort att sätta dit processorn på också. Det enklaste är väl att använda ett färdigt kit. Det mest populära heter Arduino (som Jan Pihlgren skriver om i ovanstående kommentar). Om du tittar lite på Make Magazine, Hackaday eller bara söker på youtube hittar du hundratals Arduino projekt. Verkar rätt kul faktiskt, önskar jag hade mer tid.

jonasbjorks bild

Tack för alla svar! Jag misstänkte att det fanns en del kunskap om detta här på LP. Ser fram emot vad Lasp har att visa på måndag.

Jag har googlat lite mer på nätet och har fastnat för 1-Wire lösningen. På 1-Wire bussen kan man ansluta mängder med enheter som är enskilt adresserbara och det enda som behövs för att styra dem är en DS9490R, som dessutom har stöd i Linux genom flertalet programvaror. Har hittat DS2405 som kan styra relä vilket innebär att jag skulle kunna hantera belysningen. Har dock aldrig pysslat med reläer och att koppla in ett sådant på 230V ... låter farligt Obestämd

Något mini-itx kort har jag inte letat efter. Det känns som om det får komma senare. Jag behöver skaffa mig lite prylar också. Har räknat ut att en lödkolv och en multimeter är nog väldigt bra för ett sådant här projekt. En experimentplatta för att koppla prylarna på i början kan vara ganska smart också.

Letar fortfarande efter en lösning för pH värdet, har hittat en del färdiga sådana man kan köpa ungefär som digitala termometrar man har för att ta feber.. kanske kan jag köpa en sådan pH-mätare och använda "sensorn" ?

Att mäta vattenflödet har jag inte löst heller. Misstänker att jag skulle kunna använda någon form av "propeller" som ökar strömgenomgången ju snabbare den snurrar? Frågan är dock hur jag läser av strömmen över 1-Wire.

Som isolering för sensorerna har jag hittat Cascos Glassilikon som är gjord för att täta akvarium. Utgår från att den klarar vattnet och är ofarligt för fiskarna..

Nu skall jag ut och olja klart staketet, gick upp vid sju i morse för att klara av den biten också.. synd man inte bara kan låsa in sig i en skrubb och bygga på detta projektet istället.

--
Ingen signatur idag.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Pettmans bild

Du skulle ju kunna ha en pH-meter med display, en webkamera och någon form av bildigenkänningsprogramvara. Ingne bra lösning men skulle kunna fungera.
___________________________________
Förkortningar jag använder:
FOSS - Free (and) Open Source Software
to be continue...

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

forslunds bild

pH-mätare verkar mäta emk vilket innebär en spänning som mest troligt försärks och sedan samplas av mätaren innan den konverteras till ett pH värde. Den förstärkta spänningen borde man kunna plocka ut och använda en 1-wire-adc (t.ex

DS2450) för att plocka upp och sedan själv räkna ut pH. frågan är bara hur ofta kalibrering behöver göras på en sådan mätare och hur länge den kan vara i kontinuerlig drift utan att problem uppstår. Blir lite trixigt men med lite lödande bör det gå =/ Det kan ju iochförsig också finnas mätinstrument med en data-ut utgång...

Angående att mäta ström så kan det göras relativt enkelt genom att låta den passera ett motstånd och mäta spänningsfallet över detta. Spänningen (U) = Strömmen (I) x Resistansen (R). I = uppmätt U / känt R.

/Åke

I am not a number, I am a free man!

 

I am not a number, I am a free man!

urbans bild

Traditionella labphmetrar tror jag inte funkat så bra i ett akvarium. Sensorn är ömtålig har för mig att den består av glas som är så tunt att vissa joner kan passera. Dessutom misstänker jag att den får fnatt om det börjar växa alger på den.

Men det borde finnas specialare. Antar att man mäter kontinuerligt på vatten- och avloppsverk numera exempelvis och ditt akvarievatten borde vara snällare än avloppsvatten i alla fall.

_______________________________________________________________

http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

tufftuffs bild

One Wire File System http://www.owfs.org/ är ganska coolt...

FoHs bild

Borde du inte ha en automat för fiskmatsdosering också? Tungan ute

jonasbjorks bild

Det finns på listan.. men jag tänkte börja med en avgränsad version.

--
Ingen signatur idag.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jentins bild

Sen när du tröttnat på ditt akvarium så monterar du denna till USB porten

-------------------------------------

Linux e skitkul