Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lenovo och datorer

Innan jul köpte jag en Thinkpad T61 som jag är mycket nöjd med. Innan jag köpte maskinen läste jag specifikationerna och där stod Max RAM: 4 GB. Jag beställde en 2GB modul extra och petade in 4GB i min maskin. Den har en Core2Duo som är en 64bit CPU. Allt borde fungera tycker man... men icke.

Jag fick med Windows XP Pro och Vista Business till maskinen. Bara välja vad man vill köra. Jag valde att installera XP på den, då jag inte alls är en stor fan av Vista. Till min fasa upptäckte jag att XP bara "ser" 3GB RAM, 1GB är alltså borta. Detta är inte alls bra eftersom jag hade tänkt att köra en massa sköna virtuella maskiner på den. Maskinen som sådan klarar rätt mycket. Jag beslutar mig för att ringa Lenovos support och höra vad de har att säga om saken.

Jag förklarar att jag läste "max 4GB RAM" innan jag köpte maskinen och hade handlat 2GB extra till den och att XP bara "ser" 3GB. Killen förklarar pedagogiskt att det är ett 32bit OS och att det inte klarar av mer än 3GB. Jag frågar då om jag kan använda alla 4GB om jag kör in Vista Business istället. Svaret är att det också är ett 32bit OS och gör ingen skillnad. Jag frågar varför de säljer en maskin med specarna 4GB som inte klarar av allt minne. Begränsningen ligger i de versioner av Windows jag har får jag till svar. Så jag frågar snällt om de kan skicka mig en 64bit version av Windows istället. Får svaret att OEM-nyckeln i datorn inte fungerar med 64bit Windows. Anledningen till att de inte skickar ut 64bit OS är att det finns affärsprogram som inte fungerar på den plattformen. Lysande tycker jag och tackar för att jag kommer få köpa ett ny Windows för 5000 kr för att kunna utnyttja allt minne i maskinen.

Jag testar openSUSE 32bit på maskinen och "ser" 3.7GB RAM. Jag testar 64bit Ubuntu och "ser" 3.7GB. Tyvärr "måste" jag ha Windows på denna maskinen eftersom jag jobbar i ett nytt projekt som involverar Windows Sad. Så här sitter jag och saknar 1GB RAM - för att en leverantör har bestämt vad som är bäst för mig.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredentofts bild

Visst är det jobbigt när andra vet bättre än du vad du vill ha/behöver.

En lösning skulle väl vara att köra ditt "måste-windows" virtuellt i en Linux-miljö?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

kimjohanssons bild

Kan det vara så roligt att Jonas köppt en windows-licens för en sluten virtaulliseringsplattform?

----------------------------------------------------------------------------------------------

APOLOGIZE, v.i. To lay the foundation for a future offence.

www.superkadavret.net

valdermans bild

Userspaceprogram kan under Windows inte utnyttja mer än maximalt tre gig RAM (dock maximalt två gig per process utan PAE och PAE-anpassade program,) men den resterande gigabyten kan fortfarande utnyttjas av kernel till diverse saker (buffring, readahead, prefetching, etc.,) så helt värdelös är inte din sista gigabyte, men den kommer väl knappast till jättestor användning för dina virtuella maskiner.

Skälet till att openSUSE hittar alla fyra gig är sannolikt att din kernel är kompilerad med PAE-stöd, vilket funkar betydligt bättre under Linux än under Windows.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Bra svar valderman PAE är korrekt.

Tyvärr har inte alla distar PAE stöd inkompilerat då det kan leda till att det inte fungerar rätt på alla cpu:er och du får då en

PANIC: CPU too old for this kernel

under uppstarten om du har pae i kärnan.

 

Kan tänka mig att windows inte använder pae i 32-bit då alla processorer inte stödjer detta vilket är bättre än att det inte hade fungerat i flertalet datorer.

fredentofts bild

Windows laddar sedan XP SP2 som standard en PAE-kärna eftersom pae krävs för "data execution prevention".
http://support.microsoft.com/kb/900524

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

PAE-stödet i Windows är dock väldigt skraltigt, så det gör ingen större skillnad.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

fredentofts bild

Jo, openSUSE kör in en pae-kärna om man har så mycket minne, jag tycker dock det verkar lite konstigt att Jonas installation bara ser 3,7 GiB, min ser alla 4,0.
Minne i openSUSE 11.0 med PAE aktiverat

Och visst är det så att linux hanterar pae bättre än windows, min XP ser lika lite minne oavsett om PAE är aktiverat eller inte.
Minne i Windows XP SP3 med PAE aktiverat
Minne i Windows XP SP3 med PAE avstängt

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Maarkuss bild

"jag tycker dock det verkar lite konstigt att Jonas installation bara ser 3,7 GiB, min ser alla 4,0."

Har ni samma hårdvara? Grafikkortet i T61:an kanske använder en del av RAM-minnet och därav blir det mindre utrymme kvar?

jonasbjorks bild

Grafikkortet skall ha 128MB dedikerat minne.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tufftuffs bild

För att man ska kunna använda alla 4GB krävs att chipsetet kan mappa om delar av det. Eftersom T61:an är begränsad till 4GB så misstänker jag att den inte kan det. På min stationära med max 16GB använder jag alla mina 4GB - 128MB UMA grafikminne. En koll i /proc/mtrr visar att 640MB är ommappat och ligger fysiskt över 4GB gränsen (jag kör 64-bit SUSE).

Att det måste vara så beror på att diverse hårdvara kräver memory-mapped I/O i området under 4GB. Exempelvis grafikminne mappas in där. Jag har läst om ett skräckexempel, en Dellmaskin med 4GB minne med 2 värstinggrafikkort med 1GB minne vardera. Minne tillgängligt för Windows var en bit mindre än 2GB!

jentins bild

Men Jonas som företagare med datainriktning kan du väl köpa Microsoft Partners "Action Pack"

Det innehåller. XP 64b / Vista 64b / Server 2008 etc etc etc. Kostar 3990:- ex moms ungefär.

action pack

-------------------------------------

Linux är Linux, valet av distribution beror oftast på hur lång tid det tar för dig att nå dina mål.

jonasbjorks bild

Det bär mig emot att ens betala en krona till för att kunna köra Windows. Jag funderar på att köra in 64bit Linux på maskinen och sedan köra Windows virtuellt. Men, då kommer jag till problemet att jag inte har licens för att köra Windows, eftersom de licenser jag fick med maskinen hör till maskinen (OEM).

Det är fan svårt att vara laglig i denna värld!

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jentins bild

U got mess

-------------------------------------

Linux är Linux, valet av distribution beror oftast på hur lång tid det tar för dig att nå dina mål.

FoHs bild

Jag skulle vilja ha lite klarhet i det där med virtualisering. Även fast det är en OEM-licens tycker jag man bör få köra den virtuellt på samma dator, det är ju samma underliggande hårdvara.

jonasbjorks bild

OEM-licensen följer med den fysiska maskinen. Dvs, du får inte köra den virtuellt på maskinen.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Fast du kör ju den på samma hårdvara (dvs på den fysiska maskinen den medföljer) Smile Det måste ju finnas några restriktioner i licensen specifikt för virtualisering isf.

fedors bild

Enligt MS eula ja men det finns ingeting i lagen som säger emot det. Sen så har ju knappt MS koll själva på sina egna licens villkor.

FoHs bild

Det jobbiga är väl själva aktiveringen. Min Vista-licens har aktiverats på min Dell-dator, med den hårdvaran. Jag kan ställa in exempel Virtualbox att läsa BIOS så att Vista vet att det är en Dell-dator, men den känner inte igen den virtualiserade hårdvaran så den klagar på det. Någon gång ska jag väl kolla med Microsoft om man kan återaktivera (som om man gjort en uppgradering).

jonasbjorks bild

Jag förväntar mig att mina kunder och leverantörer håller sig till de avtal vi skriver, alltså håller jag avtal med andra också. EULA är ingen lag det vet jag, det är ett avtal som godkänns vid installationen av Windows.

Jag skulle kunna ladda ner 64bit windows från nätet och installera, det hade säkert fungerat skitbra också. MEN det handlar inte om vad jag KAN utan vad jag INTE kan. Jag vill (som företagare) få både Lenovo och Microsoft att se problemet. De kommer inte lyssna på mig, men om hundra till ... tusen till.. ringer ner dem om samma sak så blir det ett problem för DEM och då kommer det lösa sig. Om jag istället laddar ner Windows eller bryter mot avtalet kommer ingen förändring ske.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

tufftuffs bild

Bra att du har moral! Och som företagare skall man hålla ingångna avtal, även om det finns tvivel om att EULA verkligen är ett avtal. Jag har inte riktigt samma problem, vi har andra avtal (MSDN bla) som ger oss rätt att köra både det ena och det andra på jobbet. Även om jag personligen valt att köra openSUSE...

Det är en helt annan sak när man är en privatperson. Då torde delar av EULA vara ogiltigt eftersom bla konsumentköplagen går före. Och jag tror de flesta här skriver som privatpersoner. Även om jag tyvärr misstänker att inte alla tänkt på och agerar efter de rättigheter som man egentligen har... Men det är ett svårt område eftersom det är brist på domstolsutslag.

Som privatperson så är inte EULA giltig överhuvudtaget.

Företag är det en annansak med och andra lagar som gäller.

Det som spelar roll är hur den som säljer produkten gått till väga och när och hur avtalet presenterats.

Som företag kan man inte chansa utan måste göra rätt.

Så finns det minsta osäkerhet i ett företag om vad som gäller så antag det värsta och utgå från det.

Så Jonas gör helt rätt och föregår med ett bra exempel.

valdermans bild

Jag är som sagt inte helt säker på att Windows EULA och avtalslagen kommer helt och hållet överrens. Just en sån sak som att du "får" köra det på en fysisk maskin, men inte på en virtuell maskin som körs på samma fysiska maskin låter onekligen som den typ av klausul som faller under rubriken orimliga villkor.

EDIT: under förutsättning att någon först lyckas förklara begreppet "virtualisering" för en jurist. Kan bli lurigt.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Lasps bild

Helt rätt synpunkt Jonas.   Så glöm mitt erbjudande i mailet
Men är det inte så att avtalsvillkoren, som jag har haft uppe och gisslat tidigare, är oacceptabla enligt vår konsumentlagstiftning.
Ni såg ju vad som hände när jag skrev till STIM för ett år sedan.
Man försöker så länge det går.
Jag skriver gärna en rad till Microsoft och frågar.
Kan flera göra det så kommer väl trycket att resultera i något!

 

Ett par mail är sända. Återkommer när jag får svar.

 

jonasbjorks bild

Har du skickat till @helsingborg.se ? Jag har inte fått mail och kommer inte åt @helsingborg.se nu. Skall till skolan imorgon igen. Första arbetsdagen..

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Precis  Han JB skolstaden blev det.
Så ser vi om det blev rätt. ;-)  Jag har ju MSDN.
Skickade licensförfrågan till Lenovo och Microsoft.
Skall förfina språket oxh sända till flera senare.

 

tufftuffs bild

Konsumentlagstiftningen gälller bara privatpersoner. För företag gäller avtalsfrihet.

valdermans bild

Dock gäller fortfarande avtalslagen.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Ja och det är här som säljaren spelar roll i hur han presenterar produkten och avtalet ska presenteras innan beställning. (egentligen direkt redan vid t.ex offert ska avtalet finnas med)

 

Lasps bild

Här är ett av svaren. Detta kommer från Microsoft.

 

 

När
det kommer till användning och installering av operativsystem så krävs
en licens per installation, det spelar ingen roll om det är virtuellt
eller fysiskt.

 

Om ni
ska virtualisera OEM versioner av Vista (oftast förinstallerad på en
nyköpt dator) krävs det att du använder Vista Business eller Ultimate.
Home versionerna går inte att virtualisera vid OEM.

 

Lite av klargörande, eller hur?

 

jonasbjorks bild

Hmm. Jag kan alltså köra Linux i botten och virtualisera min OEM Vista Business? Det är kind-of-good-news.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Jag är inte helt säker på att MS skulle få särskilt många domstolar med sig på att driva igenom sin EULA mot dig i just det här fallet.

--

Denna kommentar består till 100% av framtisdsfientligt RMS-skitsnack från Debians sura off-topichörna.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

fsns bild

Du har i den här tråden skrivit den här kommentaren, att EULA inte skulle hålla i en rättssal, eller andra kommentarer med liknande innehåll. Eftersom du är så övertygad om din sak, så är jag nyfiken på vad du baserar dit påstående på? Jag hör den här kommentaren så ofta, så jag skulle vilja få den verifierad. Finns det faktiska, svenska rättsfall som man kan referera till? I såfall, finns det fler olika domslut, både från fall där svarande varit företag och fall där svarande varit privatperson? Har du någon relevant legal kompetens som gör att du kan uttala dig, eller känner du någon som har det, eller kan du visa på skrivelser från någon som har den kompetensen som uttolkat de lagtexter du hänvisar till?

Själv har jag ingen legal kompetens. Jag har uppfattningen att lagtexter är svåra att tolka. Dessutom finns det svensk rättspraxis, som inte står i lagboken, som vidare styr hur svenska domstolar tolkar den faktiska lagtexten.

tufftuffs bild

Det enda rättsfall som jag känner till gäller handel med begagnade spel. Speltillverkaren hävdade att man bara köper rätten att använda spelet, och att den rätten inte kan föras vidare. Ungefär som det brukar stå i programvarors licensvillkor. Men dom förlorade, för enligt konsumentköplagen är en programvara en produkt som vilken produkt som helst. Och som privatperson kan man alltid vidareförsälja en produkt man köpt. Jag har för mig att det var någon slags affär som blev stämd, men det spelar ingen roll eftersom all handel var med privatpersoner.

Men att hitta referenser till detta fall sådär på en gång...

FoHs bild

Det var Bergsala AB (Nintendo) och något år senare även Brio (Sega) som stämde en affär. Historien finns att läsa här: http://hem.spray.se/joakim.ekstrom/ (butiksinnehavarens berättelse). Den verkar dock inte vara uppdaterad på några år. Jag tror iofs inte att målet gick vidare till HD, och om det gjorde det så blev det bakslag för dom igen.

Lasps bild

Nu har jag frågat Lenovo, det är ju deras Licenstolkning som borde gälla:

Hej Lennart och god fortsättning,

Det är standard licensavtalet som gäller
för Windows vilket innebär att du kan köra en skarp version och en virtualiserad
image på samma maskin. Dock kan du inte köra mer än 1 virtualiserad kopia
av samma licens utan för det krävs separata licenser.

Hör gärna av dig om du har fler frågor.

Ha en bra dag,
...Stefan

 

Så nu har vi väl fått ett besked!

Jag har iof ett divergerande svar från MS.

Det kommer i morgon

 

 

FoHs bild

Intressant i sammanhanget är ju även vilken version av Vista det handlar om. Har man inte Business eller Ultimate verkar det ju vara tvärstopp.

Lasps bild

ett annat svar från Microsoft

Hej, Lennart

 Som
min kollega nämnde så behöver du en licens per instans du installerar,
oavsett om den är fysisk eller virtuell. Så för att ta det enligt dina
exempel så blir det som följer.

 

Exempel 1:

 Du kör Windows XP i botten och två virtuella instanser. Detta kräver 3 licenser.

 

Exempel 2:

 Du kör Linux i botten och tre virtuella instanser av Windows XP. Detta kräver också 3 licenser.

 Har du ytterligare frågor är du välkommen åter.

 

Detta var ju det första svaret

Om ni
ska virtualisera OEM versioner av Vista (oftast förinstallerad på en
nyköpt dator) krävs det att du använder Vista Business eller Ultimate.
Home versionerna går inte att virtualisera vid OEM.

 

Men notera att det oftast finns 60 dagars testversioner att tanka ner som är färdiga VHD (Virtuella HårdDiskar)

Det finns ju aldrig någon anledning att slänga in en Nyckelkod förrän man vet att allt fungerar!

 

FoHs bild

Är det färdiginstallerat då, eller måste man genomlida en installation?