Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linuxportalens framtid?

Marcus tackade för sig i ett inlägg häromdagen. Jag satt i bilen på väg hem när jag läste det på twitter, för att sedan läsa hela inlägget på LP. Det var för mig helt okänt att han ville hoppa av och kom som en chock för mig, precis som många andra. Jag har alltså inte hört om detta innan han publicerade inlägget på LP, vi har inte talats vid efteråt heller.

Jag respekterar naturligtvis Marcus beslut och vilja. Han har varit en oerhörd tillgång på LP och varit den som varit absolut snabbast på att fixa till saker med webbplatsen. Marcus hade höga ambitioner med LP och började utveckla det som skulle bli LP6. Ofta fick jag lugna honom, då hans vilja att köra otestade saker på webbplatsen var ganska hög. "Varför köra Drupal 6 Jonas, Drupal 7 är ju under utveckling och vi kan lika gärna köra den." Tro mig, vi har haft många diskussioner under åren på LP. Marcus är en fantastisk kille som inte är rädd för att koda dygn i sträck. Ge honom en uppgift så löser han det. "Kan du kolla detta Marcus?", "Sure visst, jag fixar", någon timme senare fick jag ett SMS "klart".

Livet förändras och man måste prioritera. LP är knappast den högsta prioriteringen för någon av oss i det vi brukar kalla "core team". Jag noterade häromdagen, tror det var en kommentar på Marcus inlägg, att någon ställde frågan "vilka är core team?". Inte ens jag vet Wink. Ibland undrar jag hur LP kan leva fortfarande. Tidvis är det inget underhåll alls av webbplatsen och ibland är vi inte ens inloggade på dagar. LP är något mer än en webbplats. LP är en gemenskap och det är den jag tänkte ta upp i detta inlägg, men innan dess vill jag tacka Marcus för allt arbete han lagt ner på LP under åren! Gudagåvan enligt honom själv, the man enligt mig!

Linuxportalen som fenomen
Till att börja med vill jag resonera lite kring vad LP är. Jag besöker ibland andra svenska linuxsidor för att se vad de gör och hur de fungerar. Kanske gör de något som vi inte gör som vi skulle kunna göra? Jag blir ofta förvånad över hur "bråkigt" det är på andra sidor. Ubuntu-SE.org är ett mycket bra exempel på där man har stora problem med sina medlemmar. Det röstas om allt, precis allt. Jag har fått för mig att det är så de ser på demokrati - alla skall säga sitt innan man tar besluten, så man röstar om man skall rösta om frågan.. Hårda ord utväxlas ofta mellan medlemmarna och de som driver sidan.

Hur kommer det sig att LP är en trevlig sida, där människor (med få undantag) är trevliga mot varandra? Jeff brukar kalla LP för "bastuklubb" och kanske är det så att vi har vuxit ihop under åren på LP och "känner" varandra? Kanske ser vi oss som kompisar, fast många av oss inte ens träffats i det verkliga livet? Kanske är det så att vi som driver sidan går ut med våra riktiga namn och kontaktuppgifter som gör att våra medlemmar ser oss som verkliga människor och inte som någon "Mr X" eller "Snapphanepojken" ? Det är knappast så att vi måste sitta och moderera LP varje minut. Vi litar på våra medlemmar och de verkar lita på oss också.

LP är en av få webbplatser som har fri publicering. Medlemmarna får publicera vad de vill helt fritt, så länge det inte bryter mot svensk lagstiftning. Kanske är det så att denna enorma frihet faktiskt indirekt skapar en ansvarskänsla för medlemmarna? Friheten var ett av grundpelarna i det beslut jag tog när vi startade LP, vi skall inte hindra våra medlemmar att uttrycka sina tankar och funderingar.

Så LP är en gemenskap. En samlingsplats där svenskalinuxanvändare delar med sig av sina erfarenheter, tankar och funderingar. LP är en community, ett slags Lunarstorm eller Facebook - fast för linuxanvändare.

Nyheterna
Med det jag skriver ovanför i tanke ter det sig ganska knasigt om vi skall bli en konkurrent till till exempel IDG.se på nyhetssidan. Varför ska vi som gemenskap sitta och skriva nyheter? Vi borde istället fokusera på det LP är bra på: bloggar och forum. Jag skulle vilja göra om "framsidan" så att den listar de senaste bloggarna istället. På så sätt kommer LP att ständigt uppdateras och nya (ej inloggade) besökare skulle se att vi har aktivitet på sidan. Det är inte förren man hittat trackern (/tracker) som man inser vilken aktivitet det är på LP. Kanske inte nu under sommaren men iaf... Wink

Finansieringen
Jag tror att alla är medvetna om att det kostar en del pengar att driva ett projekt som LP. Detta är en fråga som varit på tapeten många gånger tidigare. Vi har provat med reklam och vi har erbjudit frivilliga donationer via SMS och PaySon. Jag tror inte på reklam, dels tycker jag själv att det är störande för min upplevelse av webbplatsen, dels krånglar Google hela tiden med utbetalningar. Ena dagen har vi $110 på kontot, andra dagen har vi $74. Affilliator som vi körde ett tag registerade hälften av våra klick som "felaktiga" därför försvann de från sidan.

Jag ser en ny finansieringsmodell som möjlig: medlemmar betalar en liten summa med SMS på regelbunden basis, vad är lämpligt här? företag med intresse för öppen och fri programvara sponsrar LP med en årsavgift och får sin logga publicerad på LP. Skulle vi få fem företag som sponsrar LP (fyra utöver TriNix som forfarande kommer sponsra projektet) och att 200 medlemmar donerade 10 kr med SMS varje månad så skulle LP både gå runt och ha möjlligheter att skapa externa arrangemang. Det handlar inte om att skapa en enorm vinst utan att överleva.

Det är så mycket nu..
Jag sitter och funderar på vad nästa lämpliga steg för LP är. Jag tror vi skall fokusera på att göra det vi är bra på: vara en gemenskap. Nyheter och annat media-relaterat har visat sig vara en sida vi inte är bra på. Kanske skulle jag lämna över rollen som LP-farfar till någon annan? Någon som har ambitioner och ideer på hur man utvecklar sidan vidare? Kanske skulle vi bygga upp ett team som har intresse av att utveckla sidan? Vi kör Drupal som är väldokumenterat och varför inte sätta upp en labbmiljö där vi kan utveckla och testa nya saker innan de kommer till den stabila sidan? Kanske skulle vi kunna utveckla moduler för Drupal som vi sedan skickar upstream till Drupal projektet?

Jag vill gärna höra era synpunkter på detta. Skriv gärna en kommentar på inlägget. Jag skall snart hämta en bil för att köra upp till Power Meet i Västerås, min kontakt med internet under helgen kommer vara begränsad så räkna inte med svar förren i början av nästa vecka.

Jag önskar er alla en trevlig helg och än en gång tack Marcus för ditt arbete med LP!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Jag har sett i min wordpressinstallation att man kan välja vilken sida som skall visas som startsida. Borde väl finnas nåt liknande i Drupal?

I alla fall, jag har efterfrågat bättre nyheter eftersom det finns en nyhetsfunktion. Om det inte vill satsas på nyheter så är det lugnt för mig bara den funktionen i så fall försvinner. Jämför man iofs med Linux.nu så har nyhetsfunktionen funkat hyfsat här. Linux.nu är ju ett perfekt exempel på hur illa det kan gå när vem som helst får publicera nyheter och få är aktiva.

Om KF lämnar några slantar till mig så skall jag försöka donera nåt lite då å då. LP är ju trots allt den enda svenska Linuxsidan som är värd att besöka.

valdermans bild

Jag skulle vilja göra om "framsidan" så att den listar de senaste bloggarna istället.

Snälla, låt bli! När någon skriver en nyhet har de åtminstone en tanke om att det ska vara hyfsat välskrivet, genomtänkt och intressant för andra, vilket inte precis är fallet när en slumpmässig person skriver blogginlägg. Visst, det skulle bli mer aktivitet på framsidan, men det på bekostnad av en extrem kvalitetssänkning.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Håller med. Det är sån väldig skillnad på blogginlägg och blogginlägg. Jag kanske vill skriva ett väldigt personligt inlägg som kanske inte alls har något med Linux att göra, och det skulle ju inte passa på framsidan.

En lösning kan ju vara att ta bort nyhetskategorin och låta användare blogga om nyheter, och sedan välja om bloggen ska publiceras på förstasidan. Vore det omoraliskt att aggregera någon annan nyhetssidas feed till LP? Det kan ju åtminstone ge den där känslan av att ha allt på samma plats, så det fortfarande finns nyheter.

valdermans bild

Jag tror att ett sådant system skulle behöva modereras; det är lite för lätt att tagga allting som "visa på framsidan," en ganska stor skillnad mot att vara tvungen att följa helt olika menystrukturer beroende på om man vill skriva ett blogginlägg eller en nyhet.

Något som möjligen skulle funka, även om jag skulle sakna nyheterna i deras nuvarande skepnad, vore i såfall att utse ett par pålitliga redaktörer, som får i uppgift att sålla bland blogginläggen och befodra sådana som är välskrivna och intressanta (och inte enbart en länk till ett filmklipp plus en enda osammanhängande, missvisande mening text *hrrrm*) till förstasidan.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag tror inte riktigt på idén med en redaktion. Nja, nyheterna som de är i nuvarande form kanske, men med en slashdot-funktion där man kan betygsätta nyheterna och ställa in vilket betyg en nyhet måste ha för att visas i nyhetsfeeden, tror jag på. Då blir det användarskapat och användarmodererat. Slashdot har ju redaktörer också, men det är naturligtvis en sida av en annan kaliber.

abergmans bild

Jag gillar den idén!

 

 

valdermans bild

Låter som en bra ide.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

Jarulfs bild

+1

leochingkwakes bild

Intressant från undersökningen är att enbart en av dom som deltagit vill ser mer bloggande. Samtidigt så vill ett stort antal se mer nyheter på svenska. Frågan är då hur Linuxportalen skall göra i detta läget?

FoHs bild

Fast det där stämmer ju inte riktigt. Hade jag haft möjlighet att välja flera saker på fråga 10 så hade jag absolut valt bloggande också. Jag stod nämligen och vägde mellan bloggande och Guider (har jag för mig att jag tog). Anledningen till att bloggande gick bort är ju för att de kan vara väldigt personliga till sin natur och därför inte för så stort värde för mig, nödvändigtvis. Sen kan man ju skriva guide-liknande blogginlägg också, så det är helt klart ett bra sätt att få in material i communityn som inte har samma regler på sig som en ren guide. Nja, jag tror bloggandet i fråga 10 mest fått sig konkurrens mellan de andra alternativen.

leochingkwakes bild

En person har ju använt sig av annat alternativet och nämnt att den vill se mer av dom flesta saker som nämndes där. Det är ju nåt fler kunde ha gjort i så fall.

FoHs bild

"Tänkte inte på det" Tongue

leochingkwakes bild

Wink

Men du har en poäng, jag vill bara att undersökningen skall vara någolunda användbar. Det tar bara några sekunder för mig att fixa till undersökningen men jag tror inte dom som svarat vill göra det igen.

Jag var så fokuserad på att komma på hyfsade frågor att jag i slutet glömde av det steget där man väljer hur folk får svara.

Jaja, får hoppas att man kan ta till sig informationen från undersökningen och göra nåt bra av det Smile

FoHs bild

Ja, det är väl inte hela världen. Oavsett om folk bara svarar en grej så är ju den information bättre än inget Smile Det går ju att göra ytterligare en kort liten undersökning direkt här på sidan om det skulle vara så.

Förresten, vet du om att Google har enkätfunktion på Docs? Smile

leochingkwakes bild

Nope, det har jag totalt missat. Får ta en titt på det. Freeonlinesurvey.com ger inte alla detaljer till gratismedlemmarna. Jag ser alla svar men kan inte få detaljerat eller ladda ner xlsfil...

FoHs bild

Anade näsan att det fanns lite begränsningar. Googles Forms är väl egentligen ett Spreadsheet med ett formulär-framände kanske man kan säga. Så allt det där sköts automatiskt. Riktigt fiffigt faktiskt Tongue

Bra inlägg och helt rätt i tiden.

Angående utvecklingen av själva sidan så hade jag önskat en öppnare utveckling där vem som helst kan se todo och snabbt slänga ihop en modul och testa.

Kanske skulle det kunna finnas ett testing dir där dom som önskar skulle kunna få ladda upp nya moduler för test.

Hade varit bra om man kunnat köra LP- beta där man ser vad som fungera eller ej och kan bidra med förbättringar löpande.

Vi behöver inte ha en chock uppdatering för medlemmar som alltid finns och bidrar utan låt dessa få bidra och hjälpa till så vi får en rullande beta för dom som vill (kräver dock inte att den är skarp/direktkopplad mot den riktiga då det skulle kunna påverka säkerheten) detta då nya moduler bör testas med resterande för att se att dessa faktiskt fungerar ihop.

Vad kvarstår att göra innan vi kan se nya LP då jag förstått det som att markus varit den som dragit det tunga lasset med utvecklingen.

Någon direktdemokrati kan jag aldrig se skulle gynna LP utan bara leda till onödigt tjafsande så rösta om allt vill jag inte se, påverka kan vi ju redan idag med ett inlägg med åsikter så ser inte behovet.

Vist kan vi ha kvar möjligheten att skriva nyheter men vi bör inte lägga förmycket tyngd på detta, för dom flesta här använder väl mest trackern eller är det bara som jag inbillar mig?

Jag hade väldigt gärna sett en diskution om hur vi vill att LP utvecklas dom flesta har nog en uppfattning.

Och vi har ju väldigt många användare(både registrerade och ej) som aldrig framför åsikter men finns här och läser och frågan är hur vi ska nå ut till dessa användare och vad dom vill se på LP. (jag läste ett bra tag på LP innan jag registrerade mig och det dröjde rätt länge innan jag var riktigt aktiv)

 

leochingkwakes bild

Ingen undersökning (survey) heller?

Klart vi kan rösta vägledande om vi tror att det behövs även beslutande men inte i onödan.

leochingkwakes bild

Om man kunde få iordning på en bra undersökning som folk tog sig tid till att svara på så tror jag informationen kan vara till nytta. Om inte annat så skulle det vara intressant att se hur folk tycker och tänker. Kanske man då även kunde få in lite åsikter från dom tysta besökarna?

Precis vad även jag tror.

 

andys bild

Det jag skulle vilja ändra på är att samma text står på flera ställen en rubrik under "nya diskussionsämnen står även under " aktiva diskussionsämnen"

Tex inlägget firefox 3.5 som startades 1 juli står fortfarande under "nya diskussionsämnen".

Det vore smidigt om ett nytt inlägg syntes under rubriken "nya diskussionsämnen" när det skrivs och sedan endast syns under aktiva efter 24h om diskussion pågår.

 

Att blogginläggen står längst ner är också smidigt då det är något som jag inte finner lika intressant att läsa, men  kastar ändå ett hököga i kolumnen varje gång jag loggar in.

 Angående att betala för sitt medlemsskap så tycker jag att det är bättre att vi gör det nu i liten form (det är skillnad på 10kr och 100) så att det bidrar till utveckling, än att vi inför det i stor form när det är kris och projectet går undet pga det infördes för sent.

en grupp användare är alltid intressant för annonserande företag, betalande använderare är ännu intressantare, så om vi användare visar att vi stödjer vår portal / intressen så kan det bidra till att företag sponsrar annonserar på LP.

Att betala 10 kr/ månad via sms kan jag definitivt tänka mig att göra regelbundet.

 

hoths bild

Instämmer med detta och kan även jag tänka mig att betala 10kr/mån i någon form av "prenumeration".

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Arbeta mer med mervärden. För mig räcker det med en propellerhatt på min gröna gubbe för att jag ska vara nöjd...

Personligen ser jag ingen större skillnad på 10kr/mån och 200kr per år.

Visst... det är 20ggr mer pengar... men helt ärligt... 200kr...vad är det idag?

200kr är typ tre hamburgermål.

Hur många av er käkar högst tre hamburgare per år? Va?

 

Precis. Konsumtionen ligger mycket högre än så... och då lär inte 3 hamburgare märkas så mycket.

Men de tre hamburgarna skulle ge Jonas en betydligt större kalaskula och vem vill inte se en välgödd Jonas?

 

Eh... tillbaks på spåret.

Alltså. Medlemsskap, 1 år á 200kr är grymt bra. Taget. Punkt.

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...