Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vem bidrar till LP? Hur stor är din andel?

Med tanke på mitt inlägg tidigare idag Linuxportalens framtid? började jag fundera på vems LP är egentligen. För att ta reda på det skrev jag lite SQL-frågor och sammanställde en sida (http://www.linuxportalen.se/yourshare.php) som jag kallar Your share. Där kan du söka på en användare (kanske dig själv?) och ta reda på hur mycket du bidragit med av allt innehåll på LP.

Nu skall jag åka och hämta bilen, sen kör vi till Västerås. Trevlig helg!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

asch, det är ju ingen rättvis funktion för mig, men jag har visserligen mig själv att skylla där Wink

Hall of fame är annars en sida jag brukar kolla...

Kristians bild

Haha, man ligger visst ganska "bra" till Wink

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Jag skriver "förmycket" kommentarer. {#emotions_dlg.smile}

 

Kristians bild

Den tanken slog mig också, mängden kommenterar kanske inte direkt korrelerar till det faktiska värdet man tillför. Sen kan man fråga sig vad mer för spännande det finns i världen att upptäcka utanför ett internetforum Wink

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

mindlights bild

Precis!

Jag tycker att topplistan ska baseras på antal tecken per inlägg i genomsnitt... Laughing out loud

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Här har vi en som jagar en topplatsering. Smile

Nä snarare kanske det skulle skilljas på strö inlägg och riktiga inlägg som tex hjälper eller vägleder till lösningar mm.

Men strö-inlägg leder ändå till stämmningen vilket är viktigt det med, det får nog vara som det är.

jonasbjorks bild

Lugn bara lugn.. Det kommer. Det där skrev jag på lunchen med en kopp Zoegas i näven. Tanken är att skriva ett system som viktar innehållet och ger någon form av poäng. På det sättet kan "most valuable member" hittas. Tänkte jag skulle ta och ordna med lite uppmuntran/tack till de medlemmar som gör LP till vad det är. Är du med? Jag försöker driva in LP till att bli en gemenskapsplattform... Se mitt tidigare inlägg om LP Framtid..

(Postade detta i 120 km/h i baksätet på en SAAB 9-5 Biopower på E4:an mellan Ödeshög och Norrköping)

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Tanken är att skriva ett system som viktar innehållet och ger någon
form av poäng. På det sättet kan "most valuable member" hittas.

Kunskap talar, visdom lyssnar. {#emotions_dlg.sealed}

valdermans bild

Jag vet inte riktigt om en persons användbarhet för communityn avgörs av hans/hennes förmåga att spamma kommentarer...

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Det är iofs sant. Kvantitet är i sig inget bra mått nödvändigtvis, inte ens om man skulle försöka mäta längden på inläggen skulle det hjälpa. Å andra sidan kan man ju faktiskt vara väldigt produktiv och vettig Smile Om man ska ha ett system där man försöker lyfta fram sådant som är bra för communityn så känns ju ett sånt här system (med eventuell moderering för de som kan tänkas missbruka det) som mer positivt än negativt. Något enstaka troll kanske fastnar i statistiken, men desto fler icke-troll. Det går väl inte att komma så mycket längre med statistikspåret? Frågan är bara om det är mer gott än ont.

Egenskapade inlägg kan vara av större intresse, och möjligheten att betygsätta exempelvis nyhetsinlägg och bloggar (användaren som postar bloggen kanske borde få välja det) ger den där kvalitetsbedömningen som bara går att få från människor.

valdermans bild

Jag vet inte om antalet blogginlägg heller är särskilt indikativt för hur användbar man är...

Inte antalet nyheter heller, med tanke på att en sån ranking troligtvis skulle placera exton, med sitt evinnerliga spammande om sina taffliga hemmabyggen, rätt högt.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Det är det jag säger, enda sättet att kunna mäta det är att vi användare betygsätter nyheter och blogginlägg. Blogginläggen ska ju dock författaren kunna bestämma om det är något som man vill ska kunna betygsättas och vara med i statistiken, för ibland kanske man som leo vill skriva ett inlägg för att skriva av sig. Personligen så uppskattar jag inlägget ur ett communitysyfte, men det är helt klart väldigt oanvändbart för egen del Smile

Jag tycker iofs att det är kul med rena siffror på kvantiteten också, men man ska ju vara medveten om att det inte är en siffra som korrelerar till ens "användbarhet" på LP Smile

Charlies bild

Om man vill poängsätta så måste man ju veta vad det är man ska sätta poäng för, och vad det är värt. Och det som är värt fem poäng av mig är kanske värt tre poäng av dig FoH men inga alls poäng av tex Valderman. Det gör att allt måste poängsättas av alla. OM man skulle tvinga folk till att sätta en poäng på varje publicerad text hade man fått fram ett medelvärde för hur mycket nytta den texten var värd, och kan således lägga ihop skaparens poäng till nån form av mått för hur mycket den bidragit med som varit till nytta.

Så länge man inte kör med minuspoäng så kommer alltid kvantitet generera mest poäng. I princip. För det mesta är det alltid nån som finner en, för många, ointressant text användbar. Och detta genererar då poäng. Hade man använt sig av minuspoäng kanske dessa mass-postare slutat på minus-sidan istället, om inget av deras babbel nått över nollan. Är du/ni med på hur jag tänker?

Då kommer vi till nästa dilemma;

Värdet förändras. Säg att jag läser en blogg av Kristian ikväll. Jag tycker han skriver bra, korrekt och intressant, men jag fattar verkligen inte vad han babblar om, eftersom han pratar ett annat språk; git-emacs. Som danska, fast krångligare.. typ.
Jag ger Kristians blogginlägg en trea, för han hade ju stavat rätt och var så trevlig i språket.

Så går det en vecka, och jag hamnar själv i git-träsket eller i emacs-beroendet. Plötsligt så förstår jag vad han bloggat om, och informationen är värd minst 20 på den femgradiga skalan. Hur dum känner man sig då när man bara gett en trea för en text som gett mig så otroligt mycket mer. Då måste jag ju kunna ändra min poäng. Men vem orkar läsa igenom gamla grejor (från tidernas begynnelse) om och om igen för att se om poängen bör ändras eller inte? Detta borde ju göras hela tiden för att det ska vara så rättvist som möjligt.

Nej, jag bryr mig inte om vem som betyder vad för LP eller stora massan. Jag tackar er som betyder lite extra för bara mig. Som hjälpt mig när jag behövt hjälp, eller som gått in i en diskussion om det ena eller det andra eller helt enkelt bara underhållt mig med intressanta/givande/underhållande texter, ord och kommentarer. Eller helt enkelt bara bidrar till den stämningen som gör att jag trivs här. Hur sätter man poäng på det? Omröstning på veckans trevligaste medlem?

Ja, varför inte? Vi kör omröstning vecka för vecka. Veckans medlem. Om tio år ser vi vem som fått flest veckor. Priset kan väl bestå av fyra kilo salt och blandat eller nåt annat trevligt.

FoHs bild

Plus/minus-röstning är intressant, absolut. Men det känns lite väl svartvitt, det fungerar nog bäst på kommentarer och inte hela inlägg tycker jag. Men det klart, kan jag inte bestämma om det var plus eller minus så får jag väl låta bli att säga något alls. Youtube använder det t.ex. på sina kommentarer.

Men iaf, det är klart att om ett enstaka inlägg ska betygsättas HELT rättvist så måste alla rösta. Men att endast föra statistik på antal inlägg är ju å andra sidan som att räkna 1 plusröst från alla användare utan att ha tillfrågat dom, dvs hälften av användarna kanske inte alls var intresserad av just det inlägget. Det räknas ändå likadant som ett annat inlägg som är mycket mer intressant. Ett betygsystem blir inte helt rättvist, men det blir mindre orättvist än alternativen Smile Man kan ju se frånvaron av betygsättning på ett visst inlägg som att det helt enkelt inte var så intressant.

Värdeförändringen ser jag inte heller som något problem. Communityn lever ju och utvecklas. Det faller sig naturligt att värderingarna kommer ändras hos enstaka användare. Kristian kommer ju inte sluta skriva om Emacs, men han kan följa betygskurvan på sina inlägg och se om intresset ökar.

jeffs bild

Ett system liknande det som Stackoverflow eller ServerFault anvander tror jag kan vara anvandbart. Dock kan jag tanka mig att ett sadant betygsystem begransas till diskussionfragor eller foruminlagg, da jag inte ar nagot speciellt stort fan av alla bloggar pa LP. Att folk har fatt den ovanan att stalla fragor i sina blogginlagg ar helt enkelt nagot de far vanja sig av med, enligt mig. Jag har ansalange inte last en blogg som inte kunna forvandlats till ett foruminlagg om det inneholl en fraga. Likasa for de som skriver blogginlagg i syfte att informera om saker och ting. Lagg sadant i en forumtrad istallet, fixa ett sjysst tag-system (eller nagot motsvarande) och fixa ett fungerande forumsystem, dar anvadarna kunde filtrera pa "rent informativa" tradar, argumenterande tradar osv.

Koppla aven ihop en sadan viktning med wikin.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

FoHs bild

Jag tenderar att använda bloggen mer än forumet, även för problemlösning så att säga. Dels beror det säkert på att frågorna tenderar att ingå i något litet större sammanhang som jag av någon anledning tycker passar bättre i bloggform, men dels beror det alldeles säkert på att jag inte alls tycker om forumet på LP. Med ett bättre forum (fråga mig inte hur det skulle se ut bara) så skulle jag säkert använda det mer.

valdermans bild

De får gärna skippa den tardiga trådade modellen; den buggar ändå bara ur när man kommer till sida 2, vilket gör långa trådar oläsbara.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jeffs bild

Jag gillar tradade forum, men ja, jag haller med, LPs forum (jag vet inte om det ar drupals forummodul som ar borked?) ar helknappt. Nagon snyggare formatering av indenteringen och nagon sjysst funktion som ser till att langa tradningar inte blir en rand ute i ena hornet vore uppskattat ocksa.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

leochingkwakes bild

Jag vet ju i alla fall hur man har roligt, till skillnad från vissa andra. Wink

valdermans bild

Inget illa ment, jag tänkte bara att även om den typen av inlägg, som FoH, säger, kanske är trevliga ur communitybyggarsynpunkt och troligtvis ger dig personligen en hel del värde, så är det kanske inte så jätteanvändbart för oss andra, men skulle ändå ges samma vikt i Jonas system som ett långt, detaljerad blogginlägg som analyserar mjukvarupatent och dess effekter för FOSS eller en guide till hur man X med distribution Y, för vissa användbara värden av X.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Det är lugnt. Smile

Den typen av inlägg som det du refererar till är inget jag planerar att göra ofta. Jag hade suttit och grejat lite med FreeBSD och Vim. En bild säger mer en tusen ord är det ju sagt och i mina ögon så ser det riktigt mysigt och snyggt ut att ha det som på bilden. Kanske en person blir inspirerad och leker lite med en dator hemma hos sig. Smile

Jag föredrar annars att sätta mig ner och skriva nånting som folk kan svara på.

valdermans bild

Personligen tycker jag "någonting som folk kan svara på" är mycket intressantare och mer konstruktivt än långdragna guider, förutsatt att det inte drabbas av politisk korrekthet och "alla har rätt till sin åsikt, vi behöver inte diskutera det här"-syndromet.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

tux-svens bild

Ja-ja, jag är tydligen lågmäld, försynt och diskret...  (Låter positivt)  {#emotions_dlg.wink}

Mina irl-vänner skulle kanske inte alltid skriva under på det? {#emotions_dlg.undecided}

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

polters bild

Antal kommentarer: 1.84%
Antal noder: 1.32%

jonasbjorks bild

Fick frågan om källkoden till Your Share och visst, jag lever som jag lär. Nu finns fulhacket uppe på git://github.com/jonasbjork/yourshare.git . Det skall bli en Drupal modul när det är klart, just nu är det bara ett... fulhack Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

abergmans bild

Jag har fulhackat om det till en drupalmodul nu:)

 

 

FoHs bild

Intressant! Efter en sökning på mig själv så kan jag konstatera att det är mycket snack och lite verkstad Laughing out loud Eller åtminstone mer snack än verkstad!

hoths bild

Intressant, i mitten på top 10 på båda listorna. Det trodde jag aldrig.

Mernil kommer högt på den första listan men har nästan inga kommentarer, märkligt. Men, han hade ju ett eget sätt att skriva dessa kommentarer vilket kan ha bidragit till att de har ehum, försvunnit...

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

Vem var/är denne mernil? Det måste ha varit före min tid.

Ett orginal, och jo det var före din tid.

Han var lite impulsiv i sina inlägg mot vissa personer ibland.

Charlies bild

Finns det inga av dessa "klassiker"(?) kvar? Nu blev jag ju nyfiken. LP har funnits så länge innan jag hittade hit, och jag är nyfiken på hur det var här "förr i tiden". Hur var stämningen, vad var det för medlemmar osv?

leochingkwakes bild

Några jag inte sett på länge är Sebastian och Zlotnik... Zlotnik har skrivit en del intressanta saker i wikin... Även Sebastian har väl bidragit med en del läsbart i wikin om jag minns rätt...

Charlies bild

Och vart tog mikaelj vägen? Berätta nu, för även om andra verkar veta och ger antydningar här och var så fattar inte jag vad som menas. För det är ju du, eller hur? Så varför ett namnbyte?

leochingkwakes bild

ehum... ja du... det råkar vara så att jag får konstiga irritationer ibland och säger upp mitt konto... men jag går på mediciner nu så nu skall det inte vara nån fara... jag har haft konton innan "mikaelj", från början var jag väl mest känd som "mosp" och ja... {#emotions_dlg.embarassed}

Charlies bild

No problems. Det är inte vad man heter som är det viktiga. =)

valdermans bild

Förslag: slå ut antalet "användbarhetspoäng" över antalet dagar man varit medlem, för en lite mer rättvisande bild.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

ein.anderssons bild

Orkar inte gittra och dra ner såsen men hur fungerar

Tio i topp - kommentarer
jonasbjork : 5076 kommentarer (40.52%)
Kristian : 4508 kommentarer (35.98%)
lundatok : 2309 kommentarer (18.43%)
FoH : 2219 kommentarer (17.71%)
mindlight : 2205 kommentarer (17.6%)
Marcus : 1886 kommentarer (15.05%)
hoth : 1854 kommentarer (14.8%)
Nille : 1846 kommentarer (14.73%)
polter : 1465 kommentarer (11.69%)
curium : 1441 kommentarer (11.5%)

lägger jag ihop procent talet så får jag en bra bit över 100%

Totalt på webbplatsen
Antal noder: 12528
Antal kommentarer: 79446
Om vi tar JB som är överst 5076 / 79 446 = 0,0638924553 ~ 6%

Vad är det som jag missat som får hans kommentarer till 40% bugg i min hjärna eller bugg i scriptet?
--
QuadMotion - bringing you torque
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

ein.anderssons bild

Hittat buggen Smile
I koden är node och kommentar förväxlat så att det blir

5076 / 12 528 = 0,405172414 ~ 40%
(antal kommentarer av person / totalt antal noder)
borde det inte vara
(antal kommentarer av person / totalt antal kommentarer)

Vet inte, kanske jag som är för trött.
--
QuadMotion - bringing you torque
Sveriges största nyhetskälla om elfordon!

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jonasbjorks bild

Jag skrev ju att det är ett fulhack Smile Bergman har tydligen skrivit en modul av det och vi får putsa på det under veckan.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Lasps bild

Den här mätningen har tydligen dragit ut till en diskussion om vem som är nyttigast!

Karl Marx sa för länge sedan,

av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov!

Räcker inte det undrar Lasp

jeffs bild

...Sen har varenda rationell varelse pa den har planeten forkastat Marxs ideer och inte ens nutida marxistiska ekonomer tror pa dumheter som att tillvaxt skulle vara ett nollsummespel, vilket var en av Marx huvudteser.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

Lasps bild

Min andemening med Marx citatet var att få folk att fårstå att när det finns ett behov av något är det värdefullt oavsett vem som ger svaret!
Därför kanske en mätning med antalet frågor inte har så stor betydelse! Eller hur. Nollsummespel har jag inte pratat om Men väl min gode Eric Rehnman.

valdermans bild

This is what neoliberals actually believe.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん