Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Jag gillar inte det jag ser

Kära medlemmar på LP. Ibland skäms jag över mina medmänniskor. Jag är inte så aktiv på LP just nu, har väl egentligen inte varit på hela året.. mer än periodvis. Det jag försöker hinna med bakom kulisserna är att uppgradera LP. Tar ju lite längre tid nu när Marcus droppade projektet. Jag planerar också för LP's framtid och att wikin inte hör hemma på LP är nog klargjort med mitt tidigare inlägg.

Nåväl, vad jag vill säga egentligen är att jag inte gillar den ton som används på LP. Varför måste det vara en massa tjafs? Visst har författarna ibland rätt, men det behöver inte slängas i ansiktet på de som är nybörjare. Ja, jag vet att jag kommer få kommentarer på det här.

Linuxportalen är till för alla linuxanvändare i Sverige. Inte bara för oss som tillhör inventarierna här. Låt oss komma överens om att vi hellre låter bli att svara än att bråka med andra användare. Vi måste skapa en trevligare stämning här. Samma som vi hade när vi började med LP. Låt oss vara stolta över LP! Vi har skapat något som är unikt i Sverige! DET skall vi vara stolta över.

Finns det missnöje kring LP? Lyft upp det i ljuset. Låt mig få veta! Vill du inte skriva det som en kommentar här, skicka mig ett mail på jonas@jonasbjork.net . Jag lyssnar.

Slutligen, alla moderatorer på LP - använd er makt. Ta bort inlägg som är provocerande eller där det inte råder någon som helst tvivel om att det är personangrepp på enskilda medlemmar. Ingen kommer veta att det är DU som tagit bort det och jag tar på mig ansvaret för alla borttagna inlägg/kommentarer. DU har fått makten att moderera på LP för att jag litar på dig och ditt omdöme. Börja rensa så fort du ser något som kan leda till urspårade trådar. Du behöver inte ens skriva "inlägget borttaget". En del kommer bli skitförbannade på det här - hänvisa till mig. Jag är ansvarig för sidan och dess innehåll och här accepterar vi inte vad som helst!

Hur gör vi med offtopic-inlägg? Om bosse vill skriva om sitt nymålade staket eller att katten har fått ungar är det OK - om det är i bosses blogg. Livet handlar om mer än Linux och vi tillhör en gemenskap. Iaf jag tycker det är intressant att veta mer om människorna som använder Linux.

Men om det handlar om Windows då? Läs inlägget, har det någon som helst tekniskt intresse är det troligen OK. Låt inte ditt microsofthat avgöra detta, utan använd ditt sunda förnuft. Detta gäller naturligtvis saker som iPhone, Arduino, TRAC2 ... och andra coola tekniska prylar.

Vad skall publiceras på framsidan? I princip nyheter. Eftersom det är vad vi kom fram till vid den senaste diskussionen kring ämnet. Är det något på framsidan som inte kan ses som en nyhet redigerar du inlägget och väljer bort "Publicera på första sidan". I framtiden kommer detta troligen att ändras så att framsidan kommer bli ett nyhetsflöde med aktuella ämnen på LP. Men den frågan är inte avklarad än och vi kör med vad vi sagt tidigare.

Jag stör mig på användaren XYZ och tycker han är dum i huvudet, kan jag radera alla hans inlägg då? Nej, du får ALDRIG använda din makt som moderator för att ta bort inlägg från specifika användare. Du skall bedöma innehållet - inte vem som skrivit det.

Hoppas att jag är tydlig i detta och finns det frågor kring det - kommentera eller skicka e-post eller varför inte ringa? Jag finns fortfarande på 0735-310522.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

Jag vill att nyheter skall vara minst ett stycke långt där det beskrivs vad det handlar om. Helst inga personliga åsikter i nyhetstexten utan så objektivt som det går.

Larsemil gör ett bra jobb där, förutom en "liten" miss på en nyhet om Pardus. Jag hoppas han fortsätter trots diverse kommentarer.

jonasbjorks bild

Nu var det inte frågan om vad du vill, utan vad som gäller enligt de diskussioner vi haft tidigare på LP. Vad som är tydligt nu är att det behövs någon form av regelverk. Vi har vuxit ur rollen som liten klubb för inbördes beundran till att nå en större skara människor. Vi har tidigare kunna komma överens om saker och löst konflikter på ett bra sätt. Nu verkar det som om någon (speciellt om det är ett nytt nick) har en annan åsikt än jag själv så får jag attackera den personen hur mycket jag vill. Det gillar jag inte.

Vet larsemil om vad vi sagt om nyheter tidigare? Vet han inte det, hur skall han då kunna rätta sig efter det?

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

leochingkwakes bild

Ok, jag önskar få se nyheter som innehåller mer än bara nån mening och en länk till nån nyhet på extern sida. 

valdermans bild

Den första meningen i ditt inlägg var nog det i särklass otrevligaste svar jag sett från någon som uttryckligen bett folk om kommentarer. Ifall det är vad som gäller, varför säger du inte bara rakt ut att "vi skiter i vad du tycker, det är den inre bastuklubbens åsikt som räknas?"

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

För att det inte är så.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Jag vill uttrycka mitt missnöje med att det blir ett jävla drama så fort någon tillrättavisar inlägg som antingen består av "hej, X funkar inte, lös mitt problem annars går jag tillbaka till Windows" eller som utgör en gruvlig våldtäkt på det svenska språket.

Antingen bör ni fascistmoderera mig och andra som insisterar på någorlunda acceptabelt språkbruk och att folk åtminstone ska googla själva innan de frågar saker och klargöra att ingen fråga är för oläsbar eller uppenbar, eller så får ni förklara vänligt men bestämt för nykomlingar att andra på LP inte har betalt för att dechiffrera deras rotvälska eller vara deras personliga googlesquad bara för att de själva är för lata. Vilket av dem spelar ingen roll, så länge ni väljer någon av dem.

Som det är i dagsläget ställer vissa till med en sjuhelvetes kalabalik bara de ser ett inlägg i stil med "har du testat att googla själv" eller "ett tips inför framtiden är att försöka använda ett lite mer korrekt språk så har du bättre chans att få svar," eftersom de anser att det utgör en gräslig människosyn, narcissism och en massa andra spännande saker, och det är aningen irriterande.

Notera att jag inte efterfrågar carte blanche för att vara otrevlig
mot nykomlingar, utan att helt enkelt sakligt kunna peka dem i en
riktning som är till fördel för både dem själva och LP - en deltagande communitymedlem som bär sin egen vikt, vet hur han/hon ska gå tillväga för att felsöka sina problem, och vet hur man ställer en fråga med goda utsikter att få svar. Notera även att jag inte lägger in någonting negativt i att "fascistmoderera," utan helt enkelt vill ha tydlig och effektiv moderering där den här frågan är involverad.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

fredentofts bild

Svar som inte innehåller mer än kommentarer på språkbruk eller brist därav, eller för den delen ett kort "googla själv" känns kontraproduktiva eftersom det ju visat sig att det (nästan) enda de leder till är en massa upprörda känslor. Om man nu ändå tar sig tid att besvara ett sådant inlägg, varför inte samtidigt försöka hjälpa frågeställaren? I annat fall kan man faktiskt strunta i tråden helt och hållet.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

Nej, det är inte kontraproduktivt, eftersom användaren uppmuntras att fortsätta med den sortens beteende om ingen påpekar att det inte är OK, och blir på så vis sakta men säkert en rejäl börda istället för en produktiv medlem i gemenskapen.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jeffs bild

Ja, det har visat sig att sådana kommentarer till stor del genererar
bad blood, men tanken bakom de inläggen är inte helt obegriplig. Jag
tror, personligen, på samma strategi - lär en man/kvinna att fiska,
kontra att fiska åt densamme.

Lika lite som någon här är intresserad av att vara någon annans googlesquad/personliga it-slav, så kanske de/vi som besvarar inlägg borde mötas halvvägs med de som ställer frågor. En nyregisterad användare har ett problem som de är mycket frustrerade över, jag kan förstå om frustrationen ökar ytterlgiare om de första svar de får handlar om språkbruk eller efterforskningar, men samtidigt så är dessa kommentarer skrivna i all välmening. Kanske kan vi med nyregisterade användare ge kakan och besvara den direkta frågan så gott vi kan, men även påpeka att kakor inte växer på träd och att om denne vill ha så bra hjälp som möjligt i framtiden, så försök att lägga ner lite mer tid på att köra ditt inlägg genom Word-/Aspell-/openoffices stavningskontroll och kanske att kolla på säg ubuntus wiki efter problemen, innan denne skriver fler frågor. Om användaren fortsätter i samma stil utan att ta till sig dessa råd, så tycker jagd et är helt okej att ignorera användaren till denne tagit till sig råden.

Vore det en bättre kompromiss?

______________________________________

------

leochingkwakes bild

+1

fredentofts bild

Ungefär det jag ville ha sagt...

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

jeffs bild

Då ber jag om ursäkt om jag snodde din tid i rampljuset. Sad

______________________________________

------

jonasbjorks bild

Det är ju inte svårare än att låta bli att svara på "hjälper ni inte mig kommer jag installera windows och strypa min katt"-inlägg. Får de inget svar dör de ju, trollen. Om vi utgår från att användaren har försökt att googla men inte lyckats hitta rätt, hur hjälper vi då? Alla besitter ju inte svart bälte i googlesökning.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Rätt: jag har googlat på X och Y, men inte hittat något, kan ni hjälpa mig?

Fel: hjälp mig.

Inget fel med att ha svag google-fu, däremot bör man verkligen få lära sig att åtminstone försöka googla så fort som möjligt.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

Jag har en önskan till dig. Jag skulle vilja att du skriver en "lär dig googla på tio minuter"-guide som beskriver hur man gör för att få relevanta träffar på Google. Denna guide vill jag att du publicerar som en nyhet(!) och att vi hänvisar till framöver. Kanske som en länk i en box ovanför rutan för nytt inlägg. Deal?

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jeffs bild

Det behöver inte vara en guide i hur du googlar, bara se till att länka det här dokumentet i redigeringsvyn: http://se.linux.org/dokument/how-to/att-stalla-smarta-fragor

ESRs klassiska How To Ask Smart Questions, som fortfarande än idag, är så otroligt relevant och sann.

______________________________________

------

leochingkwakes bild

Problemet är att många inte vill sätta sig och läsa något som är så långt.

valdermans bild

Inga problem alls, det kan jag gärna göra.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

leochingkwakes bild

Jag tycker att det handlar om mer än att bara få bort "bråken" från LP. Jag gillar Linux och vill att folk skall ha positiva tankar om Linux. Jag vet att vissa av mina kommentarer inte passar in i den bilden.

Om man har en sida om Linux som lockar flest användare och som är den mest kända så är det så mycket annat som man borde göra. Inte bara skapa en trevlig och medmänsklig sällskapsklubb. Jag tycker att man borde satsa mer på att styra upp saker så att man även får bort den stämpeln om att Linux är ett lekos för nördar.

Vill man vara en förespråkare för Linux så skall man ju inte bara vänlig utan även försöka vara lite professionell. Det är en sak att friheten låter användare blogga om vad som helst. Det ger ju lite karaktär till sidan.

Men hur bra är det egentligen när det ploppar upp twitterinspirerade nyheter, det brister på guider och andra bra texter som finns lätt tillgängliga för nya användare. När folk förväntar sig att andra skall göra allt medans man själv bara sitter och tar emot. När folk blir sura när nån påpekar att deras tid är dyrbar och inte borde behöva slänga bort den på soffpotatisar.

Ja, jag kan tänka mig på att ställa upp på att inte vara tillrättavisande och "elak" som vissa förmodligen tycker. Jag kan tänka mig att ställa upp och spendera min tid till att hjälpa dom som förtjänar det. Att skriva nyheter och guider. Men inte förrän det känns värt det...

jonasbjorks bild

Min tid är också dyrbar. Jag använder den för att skapa något bra istället för att sitta och kommentera trådar jag egentligen inte borde svara i. Som att "hörru, sträck stavas streck, jävla noob!" och "har du googlat?". Jag tror att ju fler som använder sin tid på LP till att skriva inspirerande och bra texter istället för att sitta och reta upp sig på stavning och oförmåga att söka på nätet desto bättre blir LP i helhet.

Ibland funderar jag på om folk förtjänar LP, ibland undrar jag om det är värt det.. Men jag tror, jag tror på människor och att vi kan skapa något bra. Annars hade jag lagt ner LP för länge sedan.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Jo, det är alldeles uppenbart att du tror! Det är åtminstone jag glad för, jag gillar LP. Jag kan tycka att många här missar något viktigt när man i princip säger "Du har bidragit med något dåligt". Ofta ligger fokus på ordet "dåligt" och man bortser helt från ordet "bidragit"... Även en dålig bidragen nyhet har ett värde, om så bara för att det skapas en tråd där man kan diskutera nyheten vidare. Om man har problem med huvudinlägget kan man ju alltid utveckla nyhetstexten i sin första post!

Det är rätt hemskt att man sätter någon sorts ribba på var man får tillåtas bidra. Att säga att något är dåligt är inte konstruktivt när man istället kan visa hur det borde göras. För all del, man kan kommentera nyhetslängd och språkfel, men man är inte bättre själv om man gör det utan att visa hur det kunde se ut. Det är väldigt lätt att peka på fel, och inte fullt så lätt att göra rätt Smile

leochingkwakes bild

Själv har jag väldigt mycket tid just nu så jag fyller min vardag med både och Smile

Jag trodde en gång att det skulle inspirera andra att göra nåt om man själv gjorde nåt. Jag satte igång för några år sedan och skrev nyheter för LP. Skrev regelbundet nyheter, kanske inte nån som minns men. Det ända som hände då var att jag skrev nyheter. Ingen annan blev inspirerad...

Jag har i perioder bidragit på olika sätt men ofta så känns det som det kvittar. Responsen är minimal om man får nån respons överhuvudtaget. Och det är väl sällan man sett att det har inspirerat fler.

Men visst, man borde bara svara på dom inlägg där man har något att säga som hjälper personen. Vet inte om jag pratat så mycket om stavning. Men att söka borde vara det första alla gör. En del gör det i alla fall ibland och det märks på dom att dom försöker. Sen finns det dom som man ser ställa korta kryptiska frågor hela tiden och som uppenbarligen inte försökt själv. Varför skall då nån annan ge en sån person hjälp?

Shit min bla bla fungerar inte... HJÄLP MIG!!!

Skapa faddrar, frivilliga personer som kan bidra med råd. Hey, jag vill faktiskt bidra med nyheter men jag är lite osäker på hur jag skall gå tillväga. Jag har aldrig gjort detta förr, kan du hjälpa mig?

Skapa sidor som informerar om saker, hur skriver jag nyheter, hur ställer jag en fråga för att höja chansen på svar? osv.

Tänk om man skrev guider så som nyheter skrivs ibland...

Installation av Ubuntu

Hämta iso
Bränn iso
Starta upp med skivan i datorn
Gå igenom installationsprogrammet
Avsluta installationen, ta ut skivan och starta om datorn
Logga in
Klart

extons bild

Jag tror/befarar att Linuxportalen blir tråkig utan alla dessa "bråk"/hårda diskussioner. De s k angreppen på bl a "nybörjare" är ju oftast befogade. Måste alla skribenter/frågeställare vara så känsliga/lättsårade? D v s den som ställer en fråga och sedan i hårda ordalag blir upplyst om att frågan varit obefogad/korkad borde kunna ta det och be om ursäkt för sitt tilltag.


 

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Vad tillför ett sådant svar?

Om man nu tvunget vill klanka ner på hur någon skrivit så kan man ju ta sig tid att ge något mer konstruktivt svar samtidigt.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

extons bild

Jag uttryckte mig nog lite oklart/snävt i mitt förra inlägg. Det är ju inte bara "nybörjare" som ibland utsätts för mer eller mindre berättigad kritik. Vi borde alla tåla lite mera och inte vara så snarstuckna. Därmed inte sagt att rena personangrepp bör uppmuntras.


 

LINUX.EXTON.NET

fredentofts bild

Frågan kvarstår:

Vad tillför ett svar av typen "lär-dig-svenska" eller "har-du-googlat"?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

Det tillför att vi slipper stå ut med dylik idioti i framtiden. Är det verkligen så svårt att förstå? Du kanske tycker det är kul att googla åt andra utan kompensation, men vissa andra kanske inte vill se LP bli Sveriges svar på Yahoo Answers?

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

fredentofts bild

Nej, men om jag vet svaret, eller råkar ha lite google-tid över kan jag ibland tänka mig att ge en kort fingervisning åt rätt håll, och då har jag också "förtjänat rätten" att gnälla lite. I annat fall ger jag fan i att svara över huvud taget.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Grejen är ju att i 95% (ja, jag överdriver sannolikt med den höftningen) av fallen där man slipper utstå "dylik idioti i framtiden" så beror det på att användaren inte kommer tillbaka (till LP eller Linux). Lite beroende på vad man har för inställning själv till Linux så kanske det är precis vad man vill, dvs behålla Linux bland "power users".

Och nej, det är ingen "uppmuntran" att besvara även dåligt ställda frågor. Om användaren stannar kvar i communityn så kommer man definitivt märka av vad som fungerar och inte fungerar, trots att ingen säger något. "Man blir som dom man umgås med." Det tar ju dock avsevärt längre tid, givetvis. Poängen är att det inte "uppmuntrar" till dåligt beteende bara för att man ger svar. Hur som helst är ju inte de här sk lösningarna mutually exclusive, dvs det går att svara på en fråga samtidigt som man ger schysta pointers om hur frågeställning bör gå till och vad som är bra språkbruk. Det är väl där schismen i den här konstiga diskussionen är, att vissa förutsätter att det måste vara antingen eller.

valdermans bild

För egen del ser jag hellre att en gnällig användare försvinner helt och hållet än fortsätter att vara gnällig. Det är inte riktigt mitt problem.

Som jag ser det så finns måste det vara antingen eller. Folk är lata till naturen, de gör det som ger resultat fortast. Om jag frågar "X funkar inte, hjälp mig om du vill se din hund vid liv igen" och någon svarar med "du kan göra Y och Z, eller kanske W, men tänk på att skriva lite bättre nästa gång," tror du då på fullt allvar att jag kommer att bättra mig till nästa gång? Det funkade ju alldeles utmärkt att ställa frågan på det viset; jag fick svar på den utan att behöva lyfta ett finger.

Om folk inte märker av negativa konsekvenser av ett beteende som de kanske inte själva har insett är mindre lyckat, så är risken överhängande att de fortsätter i samma spår, helt enkelt därför att de enbart fått positiv feedback. (Och nej "lilla vännen, du är så duktig och ingen har rätt att säga till dig vad du ska göra, men om jag som ödmjukast får be dig, så kanske du kunde testa en googlesökning nästa gång" eller andra liknande påhitt från folket som tycker att det viktigaste i världen är att Linux får ytterligare en användare (som ändå kommer att byta tillbaka inom två veckor) påhakat på slutet är inte negativ feedback i någon praktisk bemärkelse.)

EDIT: sammanfattningsvis; jo, det uppmuntrar till negativt beteende. Försök applicera samma filosofi på barnuppfostran, samhällsplanering eller hunddressering och se hur bra det går att ge positiva signaler samtidigt som man ödmjukt ber barnet/hunden/samhället att ändra sitt beteende.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Jag tycker du gör hela grejen väldigt svartvit. Svaren på frågor levereras i en väldig gråskala, allt från tykna svar till väldigt hjälpsamma svar. Vad som levereras följer säkert till stor del sättet frågan ställs på. Det är med andra ord inte så enkelt som "Jag fick svar alltså var det helt ok" utan det beror naturligtvis på vilket sätt svaret gavs. Undantag finns, vissa människor ser inte sådant. Dra gärna paralleller till vardagslivet: 9/10 kanske du får det du vill ha även om du ber om det på ett otrevligt sätt ("Ge hit saltet!"), dock så får man signaler och återkoppling som gör att man ändrar sitt beteende. Folk vill i regel inte stöta sig med andra.

Det är ju en lite lustig människosyn att jämföra vuxna människor med hunddressering eller barnuppfostran... jag tycker inte de faller inom samma kategori.

jonasbjorks bild

Jag har hittills aldrig sagt åt mina barn att googla när de frågat mig något. Jag har heller aldrig sagt "svaret är .... nästa gång kan du googla fram det". Jag är nog för snäll.

Med tanke på barnuppfostran..

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

valdermans bild

Sluta fåna dig, du förstår precis vad jag menar. För en bättre liknelse, låt säga att ditt ena barn t ex har snattat en chokladbit från en kiosk. Reagerar du med att klappa honom på huvudet, bjuda på en kaka och därefter säga "fast nästa gång kanske du inte ska snatta choklad?"

Jag tror inte du gör det.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

fredentofts bild

Nu får du fan ta och ge dig, hitta på nåt relevant att jämföra med istället.

Hur kan man ens komma på tanken att jämföra att ställa en korkad, dåligt formulerad fråga med att begå ett brott?

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

Min favoritfeature med Linuxportalen: så fort någon inte håller med om något spelar de efterblivna och låtsas att de inte förstår de enklaste liknelser.

Poängen är, att om du vill ha bort ett visst beteende så måste detta beteende ge övervägande negativ feedback. Klappar man sin snattande son på huvudet ger man positiv feedback, oavsett om man milt tillrättavisar honom efteråt. Besvarar man frågor i stil med "X funkar inte, hjälp mig annars går jag tillbaka till Windows" ger man positiv feedback, oavsett om man lägger på ett försynt "men du kanske kan googla först nästa gång" efteråt.

Det rör sig om extremt grundläggande beteendevetenskap, inte kvantfysik.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

Beteendevetenskap som du inte verkar ha koll på alls om jag skall vara ärlig. Vem är jag att uttala mig om det? Jag vet inte, men jag tror att mina nio år med utbildning av människor i olika åldrar och mina totalt 16 år som förälder har gett mig en viss erfarenhet av hur man får andra människor att lära sig något.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

extons bild

Jag tycker att valdermans liknelser är både relevanta och intressanta. Denna gång.


 

LINUX.EXTON.NET

valdermans bild

När jag och exton håller med varandra, då mer eller mindre måste folk inse att vi har rätt - hade det inte rört sig om en objektiv sanning hade vi sannolikt haft brutalt olika åsikt i frågan. Wink

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Eller så betyder det att ni har en lika mycket annorlunda människosyn Wink Det är väl inte för inte som det är mest "kontroverser" kring er.

valdermans bild

Jag förstår inte varför alla prompt ska prata om "människosyn." Jag tycker det är lite fånigt att bedöma någons "människosyn" efter hur mycket personen i fråga tycker att andra ska försöka själva innan det är värt att hjälpa dem.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

FoHs bild

Det är inte så att du förväxlar "människosyn" med "människovärde"? Jag vet inte vad jag ska använda annars för ord som sammanfattar din och andras föreställning om hur de som kommer hit och frågar om hjälp är. Det ligger liksom ingen värdering i själva ordet "människosyn". Vissa rynkar säkert lite på näsan åt ordet, vilket jag kan förstå.

fredentofts bild

Följ gärna tråden bakåt och se vem som införde begreppet människosyn här.

Om jag inte misstolkar det som skrivits här i tråden så är det inte många som tycker att det är nåt fel i att tycka att nån som söker svar ska försöka själv. Det jag och vissa andra här vänder sig mot är att man som ENDA feedback ger något i stil med "googla själv ditt pucko" eller "sluta misshandla svenska språket". Det signalerar ju ändå att den som svarar tycker det är värt att besvara frågeställaren. Om så inte varit fallet hade ju det enklaste varit att bara ignorera och gå vidare med sitt eget.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

valdermans bild

Den 3 oktober 2009 @ 00:53 skrev fredentoft [VIP]

Följ gärna tråden bakåt och se vem som införde begreppet människosyn här.

Tyvärr kan jag inte hänvisa till tråden där någon tard fick släppet och började gasta om människosyn i dessa sammanhang eftersom något ljushuvud tagit bort alla hans inlägg.

--
valderman är i den positionen att han inte behöver "argumentera"
för vare sig det ena eller det andra. Det han gör är alltid i princip
rätt och genomtänkt.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

jonasbjorks bild

Ljushuvudet är jag. Han ville inte ha sitt konto kvar och jag raderade det.

Edit: Nu har jag publicerat hans inlägg igen.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Vad tråkigt att han inte ville vara kvar på LP.

Men när det hackas på bagateller utan någon riktig orsak så kan jag förstå honom.

Och just den tråden där man går hårt åt mot en 13åring angående skrivspråk gillade inte jag heller och hoppas att det var en engångsföreteelse.

Men om det forsätter att hackas hårt på skrivspråket i forumet så funderar även jag på att lämna LP, för det är lägre än glocalnet att klaga när någon säkert ansträngt sig för att försöka ställa en fråga om ett ämne dom saknar kunskap i samt ev har skrivproblem eller stavar dåligt.

mindlights bild

Jag är nog en av dem som stör sig rejält på folk som inte vet vad punkt är etc... och jag har nog kommenterat dåligt författade inlägg. Har det varit en nyhet har jag lackat ett par gånger... men kom igen. Jag är här för att umgås med likasinnade, förkovra mig i OSS underbara värld och hjälpa andra se ljuset. Men efter att ha följt denna tråden sen Jonas skapade den så inser jag att det här med tolerans är fanimej inte självklart.

Ja, jag syftar bland annat på Valdermans oförmåga att kunna formulera kritik mot någon utan att kalla dem utvecklingsstörda till höger och vänster. Helt otroligt att det finns så få beskrivningar av människor-jag-ogillar i ett vokabulär... Är faktiskt lite imponerad.

Jag förstår verkligen inte hur svårt det kan vara att fatta följande:

Om du inte anser dig att ha tillräckligt med energi att vara trevlig, vänlig och svara på frågan som ställs i en tråd... skit då i att lägga mer energi på att vara otrevlig och försöka uppfostra internet.

Hint: Du kan inte uppfostra internet hur många åsikter du än må ha om hur man uppfostrar barn. Det enda ditt gnäll medför är att du gör folk irriterade... och detta bara för att du inte kunde hålla käft utan var tvungen att få ur dig din frustration... så så länge du mår bättre är det skit samma om andra mår sämre..

Helt ärligt. Hur svårt är det att konstatera att trådstartaren är en retard, klicka på blockera och hålla sin käft?

 

Och detta var riktat till fler än Valderman.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Ligger något i det du säger.

Person påhopp gillar väl ingen om det inte är skämtsamt med glimten i ögat och det framgår tydligt. (skämt kan bli konstigt i skrift)

Visst kan det uppstå olika meningar i en tråd och det är bara bra men ibland så är det ju annat som spårar ur totalt.

Angående nyheter så är det helt okej med hårdare krav på stavning, språk och meningsuppbyggnad.

Tack för din åsikt mindlight ha en trevlig kväll/natt och även alla andra på LP

fredentofts bild

Bra, då vet vi att dessa "alla" som prompt måste prata om människosyn är:
a) En person i en tidigare tråd, som därefter valt att få sitt konto raderat,
b) Du själv som var först i denna tråden att ta upp det och
c) FoH som nämnde det lite senare i tråden du nämnt det i.
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Argumentera aldrig med idioter. De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

FoHs bild

Alla som räknas kanske? Laughing out loud Yay! I'm important!

jonasbjorks bild

Jag hade tagit honom till kiosken där han själv skulle få berätta för ägaren vad han hade gjort och ersatt vad chokladen kostade och dragit det från sonens veckopeng.. men det är inte relevant i diskussionen. Vad jag syftade på var att du jämförde att ställa frågor på forum med barnuppfostran och hunddressyr. Som förälder har jag ju lite erfarenhet av barnuppfostran och besvarade ditt antagande med att det har aldrig hänt att jag bett dem Googla..

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .