Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Skriver om virtualisering för elever på gymnasiet

Sitter just nu på tåget hem, har väl passerat Halmstad vid det här laget och har suttit och skrivit om virtualisering i OpenOffice.org (folk tittar konstigt på min skärm, det är ju inte Windows jag kör..).

Sen fick jag en idé. Det finns säkert fler än eleverna jag undervisar just nu som undrar vad virtualisering är och hur det fungerar så jag tänkte göra som de andra tuffa open source killarna, skriva en "call for help".

Ok, så här långt är jag klar med vad jag skriver. Jag har skrivit lite generellt om vad virtualisering är och hur det fungerar (mycket enkelt beskrivet). Jag har tagit upp skillnaden på host och guest. Jag har tagit upp vilka (större) virtualiseringsprodukter som finns, både stängda och öppna. Jag har rubriker satta som "Installera VirtualBox i Windows" och "i Ubuntu Linux".

Det är ett dokument för nybörjare som är nyfikna på vad virtualisering är och hur det fungerar. Nivån på texten är alltså enkel. Jag skriver om Intel VT-x, eftersom både jag och eleverna har Core2Duo processorer i våra maskiner med just Intel VT-x. Jag kommer använda VirtualBox som hypervisor, eftersom den är praktiskt taget omöjlig att misslyckas med. Eleverna kör Windows XP Pro (32-bit) på sina maskiner och jag kör Ubuntu 32-bit på min. Det är förutsättningarna, nu till vad jag behöver hjälp av er med:

  1. Om du kan (lite eller mycket om) virtualisering på x86, vad tycker du är viktigt att ta upp?
  2. Om du inte kan men är nyfiken på virtualisering, vad vill du veta?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

abergmans bild

Det kan vara intressant att ta upp varför virtualisering av x86 64bit inte funkar på  x86, skillnaderna däremellan.
Praktiska exempel, när är virtualisering på en desktop smidigt?

I det stora tycker jag det vore kul om du tog upp miljöaspekterna med virtualisering också.

 

 

polters bild

Vadå? Du kan väl virtualisera 64bit på 32bit med Virtualbox?

abergmans bild

Så kanske det var.. Det var kanske Vmware player som inte kunde det? Då vill jag veta hur det går till att virtualisera x86 64 på x86:)

 

 

ein.anderssons bild

 Fungerar inte för mig, när jag teseta sa den att det inte går.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Det är alltså "bitarna" på operativsystemet som gäller i sammanhanget (x86_64-guest på x86-host). Du måste ha en 64-bitarsprocessor, och den måste dessutom ha stöd för hårdvaruvirtualisering. Du måste sätta på det stödet för just den VM:en, mjukvaruvirtualisering är inte möjlig.

ein.anderssons bild

 Jag har hårdvaruvirtualsering, den där intel tekniken (glömt namnet)

Kan säkert fungera, bara att virtualbox på windows xp inte tillåter det.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

FoHs bild

Vet inte varför det skulle vara så. Har inte sett att det står något i manualen om en sådan begränsning. Har du VT-x påslaget i BIOS? På min Dell-dator kom det avslaget från fabrik.

jonasbjorks bild

Om du kör VirtalBox på en 64bitars CPU (t.ex. Core2Duo) på ett 32 bitars OS kan du köra ett 64-bitars OS som guest på din 32-bitars host. Efter vad jag läst om VirtualBox iaf, kanske skulle ta och testa det..

En sak som uppges vara problem är minnesadresseringen, man får problem med >4GB RAM i guesten om man kör 32bitars host.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

polters bild

Så var det nog. Jag har själv inte testat det heller, men visst, nästa gång jag testkör något i VirtualBox så kanske det vore en bra idé. Jag har för mig att det kräver att man har virtualiseringsstödet i processorn aktiverat, men jag är inte säker.