Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vad kan man göra med RFID i gymnasieskolan?

I Skåne har man nyligen introducerat JoJo-kort på kollektivtrafiken (Skånetrafiken) och jag har noterat att Västtrafik (Göteborg) har liknande kort. Jag utgår från att dessa kort använder sig av RFID, rätta mig gärna om jag har fel. Kanske är detta något som skulle intressera gymnasieungdomar som läser teknik/data/IT?

Jag har börjat med att samla ihop information om hur RFID fungerar och hittat komponenter att handla för att skapa RFID-lösningar själv. Men har kört fast lite på vad man skulle kunna bygga med det i skolmiljö för att testa tekniken. Har du några förslag?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

 Det är helt rätt konstaterat att JoJo kortet innehåller en läs och skrivbar RFID krets. (Oyster i London)

Jag antar att du har fått se läsare och nyckelringar hos mig? Annars får du höra av dig.

Varje RFID krets har ett unikt nummer och jag använder dessa i CAR. Tar fram en nyckelring och reggar den till objektet. Sedan kan systemet avgöra om det är en bil som skall ut på kontrakt eller om det är en återlämning. Dvs. alla kort kan användas som identitet på något sätt.

Arduino har små läsare för en rimlig peng.

alberts bild

Det vanligaste användningsområdet är väl som passerkort. De brukar även sitta i liftkort, busskort, tågkort, pass med mera. För ett par år sen var det ett himla rabalder när mifare-korten reverse engineerades. Det innebar att det i teorin gick att kopiera många kort enbart genom att komma nära dem. I det första avsnittet av den amerikanska TV-serien "tiger team" kopierar teamet chefens passerkort enbart genom att hålla upp en läsare en meter från chefens bakficka när han är ute och går på stan. Senare i programmet tar de sig in på hans kontor med hjälp av det kopierade kortet.

Ett tiger team är alltså ett team som hyrs in av ett företag för att testa säkerheten hos företaget. Det är enormt kul att följa hur de jobbar i programmet. Efter att de är klara hjälper de till att täppa till eventuella säkerhetshål som de hittar.

Hur som helst så borde det gå att använda som någon typ av passerkort där alla passeringar lagras i en databas. Ett annat användningsområde jag stött på är hos Alfa Laval. De använder RFID i kornas halsband så att maskinerna kan känna igen vilken ko som passerar. Till exempel kan korna få mat som är individuellt anpassad.

LAltinells bild

 Man skulle kunna använda RFID för inloggning till datorerna. På vår skola har vi matkort (liknande student-id) som vi drar i en tallriksmaskin för att få en tallrik. Detta för att endast elever på skolan ska kunna äta. Dessa matkort har vi också till kopiatorer och skrivare. I ett försök att få oss elever att skriva ut mindre har vi under tre år fått en kvot på 200st papper. För att skriva ut så räcker det att vara inloggad. Men för att kopiera papper så måste man använda sitt matkort. Matkorten är idag magnetkort, men ska snart bytas ut till RFID kort.

 

Vi har också elektroniska lås i skolan. Exempelvis är alla salar försedda med elektroniska lås. Då måste man låsa upp med en elektronisk nyckel. Den ser lite ut som en bilnyckel. När nyckeln är i låset lyser nyckeln grönt om man har tillåtelse till det låset, och rött om man inte har det. När nyckeln lyser grönt går det att vrida nyckeln. Jag tror att det är passiv RFID som används.

Detta börjar närma sig min starkaste sida.

Nyligen så gjorde jag en RFID lösning till en skola för matservering så att endast skolans elever kan äta samt att dom bara kan få ut en porttion om dagen.

Men jag har tankar på att skissa på andra lösningar där det även sköter närvaro och ev provskrivningar mm, men det är bara på tanke planet.

RFID har ju börjat att skunka så pass i pris att det går att använda på flera områden numera, men säkerheten i ett RFID-chip kan diskuteras.

Undrar du över pasersystem mm så är det bara att fråga.

 

ein.anderssons bild

 Hör av dig till mig, så kan du få låna lite labbutrustning om du är intresserad, rfid läsare och något kort.

Läsaren klarar av nästan alla stora märken som finns ute på markanden (bland annat Jojo och västtrafikorten Wink)

Exempel på labbar är identifiering, dörrlås, "osynlig streckkod" m.m.

 

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

abergmans bild

Jag skulle vilja ha RFID till närvarokontroll i föreningar etc..

 

 

hoths bild

Ja, lokaltrafiken i Göteborg använder RFID i sina kort.

Det gör även förtetaget jag jobbar för. Det leder till lustiga incidenter vid dörren. Som att försöka öppna dörren med Västtrafikkortet (funkar inte alls). Eller, än bättre, använda båda korten samtidigt i dörren. Resultatet av den övningen blir att dörren går i baklås, i fem minuter. Att säga att receptionen var missnöjd efter den övningen är en mild under statement...

----
Linux växer snabbast!

ein.anderssons bild

 Bytt dörrsystem Wink, dom skall utan problem klara av flera kort. iaf mifare standarden själv gjort flertalet expriment med det, kunde läsa upp till 15kort som låg på varandra.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

ein.anderssons bild

 Kan man inte använda RFID för "automatiskt" närvarukontroll med? dvs när eleverna går in i klassrummet så lägger dom rfid kortet på datorn

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

LAltinells bild

 Nja, det beror på hur skolan arbetar. Om eleverna har egna datorer fungerar det ju inte. Vår skola har fortfarande ett par datorsalar kvar, men snart kommer de att försvinna i och med att skolan försöker slussa in bärbara datorer till eleverna. Men att ha en RFID läsare vid dörren som man blippar när man kommer in i salen, borde fungera! Smile

hoths bild

Ett (passivt) RFID-kort har ganska kort räckvidd. Det räcker nog inte med en läsare vid dörren för att fånga upp alla som passerar. Det finns dessutom en del integritetsfrågor med en sådan lösning.

Däremot så skulle man nog kunna använda RFID-kort för inloggning och/eller närvaru-kontroll.

----
Linux växer snabbast!

vfrs bild

Normala kortläsare för t.ex passagesystem med 125kHz-kort, har ett läsavstånd på 1-10cm ungefär. Egentligen så vill man inte ha mer heller. Då blir det genast problem med att slå PIN-koder om man bara kan använda en hand och inte riktigt kommer bort från läsområdet när man slår koden. Man får då en ny läsning istället.

Jag har däremot sett speciella 125kHz-läsare med uppåt metern i läsavstånd. Men då blir antennen en rätt stor platta på väggen, kanske 50-100cm i kvadrat.

Däremot finns givetvis andra system än 125kHz som medger detta. T.ex system med aktiva taggar med inbyggt batteri. T.ex Cotag och Confident fodonsläsare.

alberts bild

Bra kommentar. Det där med integriteten är viktigt. Trots det tycker jag att det borde vara ok att använda för att kontrollera elevernas närvaro. Som programmerare, och som specialist på att hitta buggar, har jag dock en invändning. Hur kan man vara säker på att en RFID-bricka tillhör eleven som bär den med sig? Om brickan vore inopererad skulle man kunna vara säker, men då skulle det också vara ett definitivt brott mot den personliga integriteten. Om eleverna däremot kan byta kort med varandra kan allt möjligt hända. Någon som skolkar kan skicka en bundsförvant för att registrera närvaro osv.

Ett sätt man kan komma runt det är att ha både foto och RFID-tagg på brickan. Då kan läraren både titta på fotot och läsa av taggen.

alberts bild

Hmm. Men korten med både tagg och foto kan fortfarande kopieras. Det borde man kunna säkra upp genom att införa någon form av ditigala signaturer där de som utfärdar korten har en privat nyckel som används för att signera rfid-taggen. Jag vet inte om rfid stödjer sådant, men det går att ta reda på.

hoths bild

Foto är lätt att lägga in på ett RFID-kort. Det har jag på mitt jobb kort. Där har de en "kortskrivare" och digitalkamera. Man får då ett nytt kort med namn, foto och RFID-tag medans man väntar. Tappar man sitt kort, eller det går sönder, så kan det spärras och man får ett nytt. Snabbt, lätt och enkelt.

Kortet innehåller en antenn ingjuten i plasten. Det har hänt att folk irriterat har felanmält sina kort, efter att de stansat ett hål i det för att kunna hänga det i ett band runt halsen...

----
Linux växer snabbast!

ein.anderssons bild

 Du kan utan problem stansa håli den, är bara ca 20% av kortet som har en antenn. bara lys genom det och försäkra dig om att du stansar på rätt sida av kortet.

 

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

hoths bild

OK, då hade de väl otur. Någonstans finns det ett chip också. Med min tur så hade jag väl stansat bort det...

Jag lyckade för övrigt knäcka antennen också. Min plånbok hade en metalldetalj som trycke sönder kortet.

Hur som helst, de ser hellre att vi använder en svart plasthållare för kortet.

----
Linux växer snabbast!

ein.anderssons bild

dom mifr kort jag "lekt" med, ser ut ungefär som ett "bankkort" placeringsmässigt, en ett chip på ca 2x2 m.m. där som chippet är på bankortet, och runt denna är det en antenn stor som en femkrona, resten är bara döda plast. (Betyder inte att erat kort ser ut så, bara dom jag lekt med)

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

LAltinells bild

 Men det behöver ju inte fånga upp alla som passerar, faktum är att det är bättre om det inte gör det. Det hade räckt med en läsare på väggen brevid dörren som man blipar när man går in, likt västtrafiks system på bussarna. Annars hade man ju inte kunnat gå in i en sal för att exempelvis hälsa på / prata med någon.

 

Det blir ju ingen skillnad ang integriteten. Idag "loggas" man ju via närvarolister, skillnaden skulle bara vara att det skedde elektroniskt.

 

Då hade vi också fått bukt med förseningar. Ni som nyligen har varit elever eller lärare vet att det är många som kommer försent till lektionerna. På vår skola är flertalet av lärarna lata och skriver inte upp sen ankomst.

 

Detta är ett projekt jag hade velat vara inblandad i! Smile