Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

lite underhåll

Har uppgraderat en del moduler på Linuxportalen till senare versioner. Rapportera eventuella buggar här.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

extons bild

CAPTCHA är en modul antar jag. Den fungerar i så fall ännu inte riktigt bra. Det kan inte vara meningen att CAPTCHA ska ingripa när man redigerar sina egna inlägg. Väl?

Å andra sidan är Spam ett gissel. Häromdagen tvingades jag ägna ca en timme åt att rensa SPAM-inlägg på LINUX.EXTON.NET, som kom från "medlemmar" med GMail-konton. Man kan rapportera sånt HÄR om man orkar. Jag "löste" mitt Spam-problem genom att bannlysa alla med GMail-konton. För att registrera sig på LINUX.EXTON.NET är det numera säkrast att ha en se-adress. Hotmail går också (fortfarande) bra. Några tycker kanske att min "problemlösning" är konstig, men jag försvarar den med att det inte längre är obligatoriskt att registrera sig på LINUX.EXTON.NET för att ladda ner "extondistar".

LINUX.EXTON.NET

jeffs bild

När man, som du, redigerar sina inlägg en gång i kvarten, så är det nog faktiskt spam, och då skall ju spamfiltret fånga det.

------

extons bild

Är man perfektionist så är man. (Synd att inte flera är det).

LINUX.EXTON.NET

jeffs bild

Är du sån perfektionist så kör dina inlägg genom ett stavningsprogram _innan_ du postar dem. Annars se till att läsa igenom inlägget både en och två gånger och ändra länkar/stuva om/lägg till/ ta bort eller vad det nu är du vill göra innan du postar.

------

extons bild

Stavningen är det (oftast) inga problem med. Tilläggen/ändringarna beror på att jag kommit på något (väsentligt), som jag inte tänkte på eller hade kommit på när inlägget postades första gången. För att då inlägget ska bli så perfekt som möjligt gör jag då mitt tillägg eller min ändring. Jag förstår inte hur någon kan tycka att det är fel.

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Oavsett om man tycker det är störigt eller ej, så klassas det inte som spam enligt någon vedertagen definition. Så diskussionen känns ju ganska irrelevant... om du, Jeff, har problem med det kan han väl spamma exton i pm istället!

laves bild

Problemet är inte att du gör ändringar utan att du (oftast) inte talar om vilka ändringar du gör.

Varför är detta då viktigt? Jo. om jag läser ett inlägg som intresserar mig och sedan ser att trådstartaren uppdaterat sitt inlägg så blir jag naturligtvis nyfiken på vad som tillkommit. Om jag då klickar på inlägget så förväntar jag mig att det finns en "revisionslista" i slutet av inlägget så jag snabbt kan se vad som ändrats. Om jag inte ser detta så kanske jag skummar igenom inlägget om jag är riktigt intresserad eller så går jag därifrån irriterad över att trådskaparen inte respekterat min tid bara för att ett "och" har fattas eller för att inte allt kom med från början och inte bemödar sig med att tala om vad som ändrats (för det skulle väl förstöra det i övrigt perfekta inlägget).

Hoppas du förstår varför folk blir irriterade och att det i slutändan bara drabbar dig (folk kommer sluta läsa vad du skriver).

extons bild

Ok, jag ska bättra mig vad gäller "ändringsförklaringar", men jag tror inte att det är särskilt många medlemmar som är så lättirriterade. Inte heller tror jag att det är särskilt många som är så "tidspressade" att de inte kan/vill läsa om ett inlägg (om de nu fann det intressant första gången).

LINUX.EXTON.NET

laves bild

Även om det är intressant första gången så behöver det inte vara speciellt intressant andra gången, särskilt inte om jag inte upptäcker vad som är nytt och då känner jag mig lite lurad och önskar att jag valt att lägga den tid jag har på något annat istället. 

Spamm-botar bekämpas vid registreringen inte senare.

Dessa botar stoppas inte med captcha varken nu eller i framtiden, så captcha är endast till besvär för den riktige användaren men inte för botar.

Du kan göra en captha så svårläst att en människa inte kan läsa vad som står men en bot lär klara av den endå.

En modern bot kan även själv registrera e-post konton hos dom flesta gratistjänster så att begräns en av dessa lär endast hjälpa ett kort tag.

Hur bör man då bekämpa en spambot vid registreringen?

Svaret är logik, frågor med ett svar som är självklart för en människa men omöjligt att gissa för en bot.

Helst ska det vara slumvisa frågor så det inte bara är samma som efter ett tag kan läggas in manuellt i en bot.

Att lägga till skydd efter registrering känns meningslöst för om dom kommer förbi ett sådant skydd under registreringen så kommer dom förbi det även senare, det enda som man gör är att man försvårar för en legitim användare.

På LP kommer captchan även vid förhandsgranskning vilket jag finner ytterst irriterande och rent felaktigt och borde snarare vara en ren bugg. (Har dock inte fått upp den när jag förhandsgranskat den senaste tiden så hoppas att den är fixad)

Utöver captchan så stör jag mig på att klipp och klistra inte fungerar som det ska utan jag får ett fönster som påstår att säkerhetsinställningarna i min webbläsare inte tillåter detta utan jag ombeds att använda tangentbordet istället (CTRL+C), även detta anser jag vara en bugg.

Men dessa är inte nya för denna moduluppdatering.

Men om dessa skulle åtgärdas så skulle jag vara väldigt nöjd.

extons bild

Så då missar jag egentligen inget? D v s jag som (fortfarande) vägrar att ha CAPTCHA på min sajt. HÄR kan intresserade läsa en artikel som kritiserar användandet av CAPTCHA. Artikeln är på svenska.

Tips på hur man går tillväga för att förhindra att "autospammare" registrerar sig? D v s finns det något program/en modul för det i Drupal?

LINUX.EXTON.NET

jonasbjorks bild

 Jag gör ett försök..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

 meddela gärna om ni upplever färre CAPTCHAs nu. och det där med kopiera och klistra in i fältet hör nog ihop med att det är Javascript som skapar textredigeraren här på LP och din browser gillar väl inte att det? Jag vet faktiskt inte..

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Tack för svaret och visat intresse. Smile

jonasbjorks bild

Alla ni som brukar gnälla om CAPTCHA. Hur tycker ni att det fungerat den senaste veckan? Har det blivit bättre?

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Har inte sett skymten av den, tror jag :P 

extons bild

Det verkar ha blivit bättre. Å andra sidan har jag inte skrivit/redigerat något längre inlägg de senaste dagarna. Jag återkommer i saken snart.

LINUX.EXTON.NET

Jag har inte sett en endaste senaste veckan så det verkar fungera nu.

extons bild

Nu tror jag CAPTCHA fungerar (som tänkt är). Jag skrev just en längre nyhet om Toorox-Exton med länkar och allt utan att CAPTCHA "ingrep".

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Är det nån som fått upp en CAPTCHA alls då? Eller slutade den fungera helt? Har inte sett något spam iofs...

extons bild

Den ska väl inte ingripa när "gamla" medlemmar skriver något på svenska?

LINUX.EXTON.NET

FoHs bild

Nej, det tycker jag inte. Vet inte vad det finns för inställningsmöjligheter i modulen, att gamla medlemmar inte ska utsättas för det anser jag borde ha varit påslaget från början.