Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vad hände med Linux på skrivbordet?

Jag körde enbart Linux i många år. Både som server och som klient (skrivbord, om man nu kan kalla en laptop för skrivbord). Till en början var det väl TWM som gällde, jag var rätt tidigt ute med Linux (1994) och anledningen att köra grafiskt på den tiden var att kunna ha flera terminaler öppna samtidigt. Ungefär samma anledning som idag, med andra ord.

Efter något år med Linux kom skrivbordsmiljön KDE. Jag minns KDE 3 fortfarande. Jag gillade den. Körde lite GNOME 2 ibland också och faktum var nog att jag gled mer och mer in på GNOME 2 och lade KDE 3 mer åt sidan. Linux var roligt, det fungerade och jag kunde göra allt jag behövde. Sen kom smällen, KDE 4 och GNOME 3. Jag är inte ensam om att tänka: vad fan gjorde de?

KDE 4 var spännade, nytänkande och lade ut en ny bana för hur skrivbord skulle se ut. Men hur buggigt var det inte? Var det någon som lyckades känna stabilitet och glädje innan KDE 4.5 kom? och inte ens då var det stabilt. GNOME 3 tilltalade mig mer. Nedskalat, fokus på det jag ville använda min dator till och ingen distraktion. En fin miljö, men ack vad oanvändbar om jag inte ville sitta i terminalen hela dagarna. Senast för två veckor sedan provade jag GNOME 3.6. Något borde väl ha hänt? Irritationen nu var inte att det var ostabilt, utan hur de löst ikonerna i "system tray" (om den nu kallas så i GNOME). Att inte kunna se om du fått meddelande på Skype, eller andra meddelanden, utan att dra muspekaren längst ned på skärmen och vänta en stund innan den hoppar upp. Irriterande.

Körde Ubuntu 13.04 (alpha, beta) ett tag. Unity som skrivbordsmiljö. Gillar den inte, men den duger. Räcker till och gör vad den skall. Men HUD? och varför skall den söka på amazon åt mig? eller youtubeklipp, eller vad det nu var? Jag blir galen. Jag vill ha tag på en fil, inte hela internet.

Jag har kört Mac OSX dagligen sedan 2010. Ja i perioder av mitt liv innan dess också. Knappast den bästa skrivbordsmiljön jag arbetat med, men den är helt ok ändå. Nedskalat och gör vad jag vill.

Fick en jobbdator med Windows 8 på. Lite nyfiken var jag allt på hur det fungerade. I början kräktes jag varje gång jag satt med den, men vartefter jag fick koll på hur det fungerade (tack Google!) så var det rätt ok ändå, men jag kan inte arbeta med Windows. Finns ingen vettig terminal och jag saknar alla kommandon jag använder i OSX och Linux. Nej PuTTY är inte samma sak som ssh i kommandoradsläge. Jag vill ansluta till en server, inte klicka runt i fyra minuter och ställa in saker som teckenkodning och beep ljud och allt vad det är jag inte vill ha eller vill ha med. Men visst, jag kan använda det - det tar bara en massa mer tid.

Så vad hände med Linux på skrivbordet? Kör du Linux som skrivbordsdator idag? Vad tycker du om KDE 4 och GNOME 3 ? Unity i Ubuntu?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ibkas bild

Jag kör med Salix OS och XFCE som skrivbordsmiljö och tycker det fungerar bra.
Tidigare använde jag KDE 3 men så fort KDE 4 kom så åkte den ut, jag har provat senare versioner men gillar det inte alls.

GNOME 3 har jag inte provat då jag aldrig har gillat GNOME.

Unity har jag alldrig fått att fungera på mina testdatorer så den vet jag inte hur den är.

fingal12s bild

Jag har provat de olika skrivborsmiljöerna i "buntu" och varken unity, gnomeshell eller kubuntu var något för mig. Har även provat andra linuxos, men nu tror jag att jag hittat "mitt" linuxos.

Manjaro med xfce är för mig en snabb stabil och säker dist, att jag dessutom får de senaste versionerna av programmen är något jag gillar. Vad jag slipper är även alla de olika ppa man var tvungen att lägga till i "buntu" för att just få de senaste versionerna. 

IngeSvs bild

Jag använder mest Linux på skrivbordet för att redigera video med kdenlive. Har alltid föredragit KDE före Gnome. Bytte från Red Hat till SuSE ungefär vid version 8 av den senare då den hade stöd för en digitalkamera som vi hade på arbetet. Windows NT hade ju inte inbyggt stöd för USB.

Edit: Klockan på Linuxportalen verkar gå före.

tux-svens bild

Jag kör endast Linux, har inte ens någon Fönster-maskin! Jag gillade KDE3.5 men gav upp under experimenten med KDE4 och gick över till Gnome 2 (I Mint-stuk) vilket jag gillade. Jag kör fortfarande denna Gnome2-miljö, men numera heter den MATE. Mint, som du en gång i tiden sade "bara hade ändrat Ubuntus färg till grönt", har trots detta "enkla" trix blivit nr 1 på DistroWatch sedan något år. Wink Mint 14 MATE är en alldeles utmärkt skrivbords-dist. MATE i Mint-tappning liknar dessutom KDE3.5 en aning. Smile

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Distrowatch mäter ju endast de okända distributionerna Wink Kollar man på statistik från Steamklienten så är Mint inte riktigt 1/5 av Ubuntus storlek: http://www.webupd8.org/2013/03/steam-march-survey-stats-linux-usage.html

benzins bild

 Hmm, jag hade ett långt svar men det försvann när jag tryckte "Förhandsvisa"...

Nåja, kör en kortare variant. Idag använder jag bara Cinnamon som rullar på Linux Mint 14. Tycker det fungerar utmärkt. Jag har kört unity och gillar det ochså men tyvärr är min laptop inte kraftfull nog så det blir inget flyt..

Gnome Shell har jag knappt testat, så jag har ingen åsikt om det är bra eller dåligt.

KDE 4, har installerat det många gånger och tänkt att, nu ska jag ge det en chans, men jag kommer inte överens med KDE. Vet inte varför men jag gillar det helt enkelt inte..

XFCE och LXDE är ganska ok tycker jag. Kör LXDE på min Rasperry Pi och det fungerar ganska bra.

 

/B

mcnilss bild

 Jag har kört KDE sedan jag startade med linux. Det var 3.5, jag skippade de tidiga versionerna av 4. Tror jag hoppade på 4.4. 

Numera har jag ett skrivbord utan widgets. Bara en panel högst upp med windowlist, meny, lancelott och systray.

FoHs bild

"Men HUD? och varför skall den söka på amazon åt mig? eller youtubeklipp, eller vad det nu var? Jag blir galen. Jag vill ha tag på en fil, inte hela internet."

Du syftar på Dash Smile HUD är den sökruta du får upp om du trycker på Alt-knappen en kort stund, och den söker av menyerna för den aktuella applikationen.

Vill du stänga av internetsökning helt och hållet i Dash så går du till System Settings -> Privacy och stänger av det under fliken Search Results Smile I nästa version (eller i 13.04 med eget PPA) så kommer du förmodligen kunna stänga av individuella söktjänster istället för allihopa. Vill du göra det i nuvarande 13.04 så kan du iofs ta reda på vilket paket du ska avinstallera.

Själv har jag kört Linux på skrivbordet i lite mer än 5 år nu. Enda gångerna jag använder Windows är om någon speciell mjukvara kräver det (exempelvis CAD, CAM, Microsoft Word Viewer för att kvalitetssäkra de gånger man behöver skicka Microsoft Word-filer sparade från LibreOffice). Ogillade Unity när det kom, mest för att det var så ostabilt. Nu anser jag det vara riktigt trevligt. Börjar bli allt mer nyfiken på Gnome 3 och kommer eventuellt att installera det på min egen laptop framöver.

extons bild

Jag kör (liksom alltid) alla varianter av linuxsystem och skrivbordsmiljöer. Alla har sin charm. Det går inte att säga att något/någon är "bättre" än det andra. Der beror alldeles på vad man är ute efter och vilken hårdvara man har.

LINUX.EXTON.NET

morpas bild

Ubuntu eller Lubuntu beroende på om jag vill ha något flashigt eller något avskalat. Kör det som desktop-os både hemma och både jobbet, kodar i Javamiljö.

13.04 känns riktigt fin tycker jag. Dock får man köra en sudo apt-get remove på amazon-shopping lensen:)