Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Upp med en hand för svensk open source!

Byter snus och skriver ett par rader på Linuxportalen. Det känns som om det var länge sedan. Det är ingen enkel match att hålla en sajt levande, när du jobbar 24/7/365. Min kollega brukar säga 24 hour operations sköter inte sig självt, och det ligger något i det..

Senast jag var in på LP var nog i samband med att jag gick från Aller media till FS Data. På Aller var jag teknisk chef och driftade Aller medias hemsidor på linuxmaskiner. Jobbade också med datamigrering från EPIserver, Lemoon CMS och Incentive till WordPress. WordPress var nog egenligen grejen där. Även om jag mest roddade i Gentoo Linux, Ubuntu Linux och MySQL. Satt där med bland annat Jeff, om ni minns honom från LP-tiden. Jeff flyttade till Stockholm och jobbar med ett finansbolag nu. Senast jag hörde av honom.

Jag sade upp mig på Aller och började som driftchef på det anrika webhotellet FS Data som ligger i Helsingborg. Jobbade med drift av datahallen, linuxservrar och nätverk där. Samtidigt som jag gick in i anställning på FS Data hade jag en tuff tid privat med en sjuk närstående. Livet var tufft, men vi körde på. Bra kollegor på FS Data. Det var en rolig tid, men en dag vaknade jag och tänkte "nej, nu får det vara nog med allt". Jag visste inte vad jag ville längre. Hade ingen aning, och det skrämde mig. Så jag sade upp mig från FS Data utan att ha något nytt jobb.

Några veckor efter att jag sagt upp mig på FS Data pratade jag med Bergman, som också var aktiv på LP ett bra tag. Han tyckte jag skulle komma upp till Stockholm och jobba med dem. Tja, varför inte? Vi kan ju träffas iaf. Så jag träffade hans chef och sedan den 1 augusti 2012 har jag varit på ett företag som heter System Easy Admin Sweden AB, men jag kallar det SEA. Här är jag driftchef och bygger datahall, nätverk och linuxservrar. Varannan vecka sitter jag i Stockholm och jobbar, varannan vecka sitter jag hemma i Helsingborg och jobbar. Det blir en del resor med tåg..

Pratade med Bergman här i veckan och vi började tänka tillbaka på Linuxportalens storhetsdagar. Han påminde mig om att vi hade egen Radio! Är det någon som har de filerna kvar? Vi båda tyckte att det kanske är dags att dra igång aktiviteten på LP igen. Jag har ju försökt uppdatera både Linux och Drupal på servern under ett par veckor och nu har jag fixat texteditorn också. Det känns som om vi skulle behöva en grafisk uppdatering och lite artiklar. Efter 13 år som utbildningskonsult har jag ju en del utbildningsmaterial jag skulle kunna publicera som "skolor". Vad skulle du vilja läsa om?

Har du några idéer på vad vi skall pyssla med? 

Det känns som om det är dags nu. Att det skall hända något. Så upp med en hand för svensk open source!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Nu när texteditorn fått sig ett välbehövligt uppsving så kommer nog materialet trilla in allt eftersom Smile Kommer nog skriva lite nyheter och tips när andan faller på. Med en grafisk upphottning och lite mer aktivitet så kommer nog ytterligare aktivitet när nya användare snubblar över sajten.

"Har du några idéer på vad vi skall pyssla med? "

Jag skulle uppskatta slumpvis visning ur arkivet av Kadavror.

...Till att börja med. Smile

kimjohanssons bild

Med tanke på att den inte gör skäl för namnet veckans kadavro längre så förstår jag det. 

Bra att ni vill satsa igen det behövs en bra aktiv svensk linux sida.

LP har varit i akut behov av uppdateringar i ca 2års tid men behovet sträcker sig lägre tillbaka än så.

Lite funderingar på själva sidan:

Får vi tillbaka en fungerande mobil sida med nu?

Wiki sidan kommer den tillbaka?

Klipp och klistra fungerar inte tillfredställande ctrl+c ctrl+x ctrl+v fungerar samt markera och knapp 3 (mittentryck) men högerklicka och klippa och klistra fungerar inte bra utan kräver onödiga och störande steg.

Stör mig även på mellanrummet på 3st tecken som ibland blir i början av en postning (se innan första ordet i detta inlägg).

Rättstavningskontroll fungerar inte i editorn vilket jag behöver, det blir så omständigt utan den.

Kommer det utses några nya moderatorer som fortfarande är aktiva och snabbt kan åtgärda problem? (såg att andy var intresserad)

Jag minns när LP var en riktigt livad plats och LP-radio nämnde jag nyligen i ett inlägg till Kim.

Veckans Kadavro (kom varje dag i början vill jag minnas, hur kom han på allt) var en höjdpunkt en gång i tiden som man väntade med spänning på, det gjorde Kim riktigt bra men som jag förstår det har han lagt det på hyllan (uppskattade det verkligen men förstår fullt att Kim har annat att göra (vill även minnas att det fanns något avtal en gång i tiden mellan dig och Kim)).

LP hade mått bra av lite uppfräshning (jag trivs än med hur sidan ser ut men en uppfräshning tyder även på nya satsningar) och liv, trots allt finns det endel användare kvar som inte vill att den fria linux sidan går i graven.

Själv minns jag Linuxfika, hack-a-ton (med föreläsningar och linux lan), LP-radio mm LP var så mycket mer än bara ett forum förr.

morpas bild

Kul om du fått tillbaka suget igen pilla med LP. Vad vill du ha hjälp med i första hand för att hålla  portalen igång Jonas: moderator,  tekniskt eller annat?

Jag skulle vilja se en plats där man kan få snacka linux foss o , dra igång hackathons med mera, oberoend av dist o så. Android eller vad det nu må vara. Och jag tycker även bsd o unix ska få vara med.

Kort sagt - en bred portal med utgångspunkt *nix o foss.

kimjohanssons bild

Om linuxportalens radio. Den som har en chans att faktiskt ha ett par filer liggandes är väl Johannes Johansson. Vad gör han nu för tiden?