Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lp är "Grön" -miljövänlig :)

Efter ha stuckit ut hakan lite tidigare under veckan så skriver jag en strof om nåt helt annat. Jag köpte in en kwh-mätare på ClasOhlsson sist(finns numera på stan) å började mäta.

Först ut var min egen burk(ja jag(burken) är gammal)) 3Ghz HT, 3GB Ram, 3xSATA HD och ATI Radeon HD3650 AGP körandes OpenSuSE11.2. Mätningarna har skett utan att skärmen har varit inkopplad på strömkretsen.

Hur testar man strömförbrukning/belastning tro? Jag har ingen aning hur folk rattar sina burkar så jag testade med ett antal fall via I-net. Första siffran är när man vid startat siten å låter den stå å den andra med bläddring nedåt å stanna till för att läsa nåt ex/flash-grafik .

-tomgång utan Firefox igång =100-100w

-dn.se =120-155w

-svd =140-170w (mkt flash där)

-playrapport.se =160-175w

-youtube.com =140-190w (bl a HD-movies)

-linuxportalen.se =110-130w

Stor skillnad hur(vad) man använder sin webbläsare (till).

 

En AMD-burk(2.4Ghz) som bara har kört en SBS2003(Win2003) med mailserver på och värmt upp tvättstugan en del drog mkt ström.. Men tog mig till å stoppade in SBS2003-servern som en virtuell maskin I OpenSuSE-servern. Varför slösa på ström.? Företag har mkt att vinna på server-konsolidering som det har skrivits om.

 

Bifogar nån bild på hemma-nätet just nu å vi har avsatt en del pengar på att köpa in ett nytt serverjärn(nu 2.6Ghz Ht, 1.5MB Ram) för att kunna lägga över mera nere I källaren med mer virtuella maskiner -inga mer lokala virtualbox för komma åt bla win utan köra via rdp/vnc istället på servern. Funderat på linux-terminalserver(vore kul att testa thin-link) så vi kunde utöka nätet lite här hemma med lite gamla burkar. Dreamboxarna är disklösa å kör emot OpenSuSE servern.

Slutsats? Nu sticker jag ut hakan igen, -jag tror inte på tesen om global uppvärmning men det skadar inte att spara ström å dra sitt strå till stacken.

 

 

 

BilagaStorlek
homenet.pdf36.08 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

 Det finns ingen anledning att förbruka KiloWatt i onödan. Det som går åt är ju mest skattekronor.

Att vara varsam kan väl aldrig vara fel Wink
Lycka till säger Lasp

bittins bild

Tongue

ein.anderssons bild

 Kör på en laptop i stället, nu vet jag inte vad den drar i linuxportalen men aftonbladetswebsida suger den 24watt på..

2.5Ghz core 2 duo

4Gb ram

1x Satadisk

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jontes bild

Jupp testade sambons laptop med 2-core 1.86Ghz å den ville ha 65W vid svd.se(å ett antal andra flikar öppna) matandes skärm å sittandes i docka. Det verkar finnas utrymme för förbättringar Smile Ja jag har en gammal burk men den pinnar på.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jonasbjorks bild

Att Linuxportalen är "grön" har jag vetat sedan länge. När det var dags att stänga ner TriNix egen fiber och lägga ut alla våra tjänster på annan hostingprovider var ett tungt kriterium att hostingprovidern skulle ha miljölösningar. Eller iaf en plan för en övergång till detta.

Valet föll på iPeer/Strongbox som har en av de bästa grön-it-policies jag sett i Sverige. Datahallen där LP ligger blev år 2008 utseed till "Årets Gröna Datahall". Läs mer om deras miljötänkande på http://www.ipeer.se/gron-server-hosting.php

Så på Linuxportalen kan du surfa med gott miljösamvete! :)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .