Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

32 eller 64-bitars Os?

Jag har beställt en ny test/server burk som jag hoppas få till helgen. Jag tänkte sticka upp fingret här på LP å känna vilket håll vinden blåser åt. Alla kommentarer är välkommna, Ju större måltavla(underlag) desto större chans har jag att träffa rätt.

Jag har beställt en 4-kärnig AMD med till att börja med å 4GB i Ram. Frågan är dock om jag ska installera 32-eller 64-bitars OpenSuSE11.2 på den.

Användningsområden är: -file&print, dns-dhcp, squid.

-VirtualBox, om jag installerar 64-bit OS går det bra att köra både 32 å 64-bit guest os?

-Är det mkt problem med drivrutiner till 64-bit OpenSuSE jmf 32-bitars. Det är ett inbyggt ATI HD3200 på MB å med min erfarenhet kring OpenSUSE11.2/ATI så räknar jag med att få igång det.

-Funkar det bra att inst 32-bitars appl i 64-bitars? Något tillägg som måste in?

Frågorna ovan kommer jag finna svaren till själv antagligen men det skadar inte med att få lite input. Naturligtsvis kommer jag skriva några rader när jag har testat. Nåt ska man använda tiden till när sambon är i pingvinlandet Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Pettmans bild

Ska du ha någon glädje av den "sista" gigabyten på ram:et så får du nog installera 64-bitars. Du borde kunna installera ett 32-bitars system på en virtuell maskin som körs på ett 64-bitars system, man kan ju installera och köra 32-bitars system på 64-bitars processorer.

___________________________________
För övrigt anser jag att CapsLock bör förgöras...

jontes bild

Jag trodde det gällde bara win32-system av äldre modell(>4GB)? Jag  tackar för råd och dåd. Smile

 

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

jonasbjorks bild

 Den sista gigabyten fixar PAE i openSUSE-kärnan. Den kör med 36 bitars adressering för RAM-minnet och klarar 64GB max.

 

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fredentofts bild

Men varje process kan väl fortfarande bara adressera 4? Om man nu skulle vilja köra nåt som vill allokera mer än så.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

tufftuffs bild

Nja, normala processer är det, eller snarare någonstans 3GB eftersom OS:et måste ha plats. Men jag har för mig att det finns ett API så att man kan använda mer minne, men det är inget jag tittat närmare på. Så jag kan ha fel. Och om det finns är det säkert förenat med visst besvär att använda det.

fredentofts bild

Jag kör 64-bitars openSUSE 11.2 utan problem. Virtuella maskiner har testats i vmware server och virtualbox, både 32 och 64 bitars utan problem. Kör 32-bitars wine för spotify och voddler. ATI har jag ingen aning om eftersom jag har Nvidia och Intelgrafikkretsar.

Ang. virtualisering är jag däremot mer osäker på om det går att köra en 64-bitars gäst på 32-bitars värd-os. För vmware krävs det dessutom att du aktiverar hårdvarustädet för virtualisering för att kunna köra 64-bitars gäst (på 64-bitars värd), så jag misstänker att detsamma gäller Vbox.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

jonasbjorks bild

 Jag kan bekräfta att man kan köra 64-bit OS på 32-bit OS i Virtual Box. Detta på en Core2Duo (som har 64bit) om det har en betydelse. Host-OS var dock 32 bit.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fredentofts bild

Trevligt att veta...

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Lyfangs bild

När jag ser "till att börja med å 4GB i Ram" så finns det begrännsningar för hur mycket minne 32bit kan hantera tekniskt:

"The 64-bit advantage
When AMD's design team created the x86-64 ISA, they tackled several inherent deficiencies of the old x86 ISA. First and foremost among those was a very basic limitation of accessing memory with 32-bit addresses: the sum total of memory one can address at one time with a 32-bit number is 4GB. That may sound like a lot of memory for the average desktop PC, but then again, not every PC is average, and the x86 ISA is increasingly becoming the platform of choice for technical workstations and servers, as well. As memory densities increase over time thanks to the happy benefits of Moore's Law, that 4GB limit is beginning to look smaller and smaller."

Källa: http://techreport.com/articles.x/8131/2

/ Lyfang

jontes bild

Se där, jag visste att det var en bra ide att slänga upp frågan på LP.

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

gorgos bild

jag har ett ati 3400, det funkar bra i kubuntu 64bitars, så även ditt kort borde funka bra i opensuse 64bitars.

jag hade valt 64bitars, tycker det funkar fint, o man får ju ut allt minne också. inte fel det Wink

Mysticsams bild

jag håller med plus att man måste inte installera om när du skall uppgradera ram minnnet ,vilket jag personligen tycker att du redan nu skall göra till 16 gb ,, om det är möljigt själv så har jag 8 gb ram och just när det gäller virtuelliserning så kommer rammet bra till hands.

tufftuffs bild

Jag har kört 64-bitars sedan suse 9.3. I början fanns det några glitchar, men nu tycker jag inte att det är några större problem. Tex funkar nspluginwrapper bra med ett antal plugin. Och ndiswrapper kör jag på laptopen med 64-bitars XP-drivrutin för WiFi-kortet. Och Suses stöd för 32-bitarsprogram är bra.

Det senaste problemet var ett gammalt PCI SCSI-kort, det hade något med BIOS och DMI att göra. För att få igång kortet krävdes att jag botade en 32-bitarskärna med kortet i en gång. Sedan funkade 64-bitarskärnan utmärkt... Men jag har bytt BIOS sedan dess, då borde ju allt ha rensats, men det gav inga problem så det kanske är fixat nu.

Enda bekymret är Handelsbankens inloggning och BankID. Inloggningen kräver ett 32-bitars tillägg, alltså måste jag köra 32-bitars browser med 32-bitars java. Och det fungerar i och för sig. Men jag har inte lyckats att få det att fungera samtidigt med 64-bitars java, och en del javaprogram tycks vara hårdkodade till 64-bitarsjavan. Men någon gång skickar väl handelsbanken ut en kortläsare, så får vi se hur det går.

En detalj är att x86_64 inte har virtual86 moden. Det får som följd att Wine inte vill köra 16-bitars windowsprogram när du kör 64-bitars OS. Men det funkar när du kör 32-bitars OS på 64-bitCPU. Men det var ju en server du skulle ha...

 

mats_b_tegners bild

Det finns väl ingen anledning att *inte* köra 64-bitars OS på en server? 64-bitars datorer har ju funnits på desktopmarknaden sedan 2003. Minne och lagringskapacitet är billigt i dagens läge så det är inte heller något motargument.

Registered Linux User  #157454

If you like to cultivate insomnia.
Bed down with a pretty girl.
Amor vincit omnia.

gorgos bild

Håller helt o hållet med dig, 64bitars os for the win Laughing out loud