Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mail relaying via postfix, Fedora 10

Detta kanske är ett trivialt problem för många. Men för mig som ganska ovan server-admin så tog det lång tids googlande och läsande av /var/log/maillog att lösa detta. Jag valde därför att skriva ihop några rader som kanske någon annan har nytta av.

Mail som skickas genom smtp går genom port 25. Denna port blockeras dock ofta utan ISPn och vi måste därför göra vissa inställningar innan vi kan få vår server att skicka mail med program som sendmail eller postfix.

Detta är en liten berättelse hur jag fick min apacheserver att kunna skicka mail. Detta på en dator med fedora 10 med internet från bredbandsbolaget.

Till att börja med installerade jag postfix som ersättare till sendmail. Samma saker går säkert att göra i sendmail men jag valde postfix.

Jag installerade postfix med hjälp av denna guide: http://www.howtoforge.com/perfect-server-fedora-10

Probemen som nu uppstår är att bredbandsbolaget (och många andra ISPs) blockerar port 25 för utgående post i antispamsyfte. Detta gör att man inte kan skicka mail utan att ändra några inställningar.

Öppnar filen /etc/postfix/main.cf i en valfri textredigerare och hitta raden:

#relayhost =[ ]

Denna editeras till att skicka mailen via ISPns mailserver. I bredbandsbolagets fall är detta smtp.bredband.net. Google hittar lätt din aktuella server.

Den nya raden blir (observera att vi har tagit bort #):

relayhost =[smtp.bredband.net]

Om relayingen fungerar har vi ett nytt problem, och det är att bredbandsbolgaets smtp-server blockerar mail som inte kommer från en giltig domän, också i antispamsyfte. Vi måste därför ändra avsändare på mailen.

I /etc/postfix/main.cf letar vi upp raden:

#mydomain =

och ändrar till:

mydomain = dindomän.se

Sparar och stäng. Starta om postfix med kommandot:

/etc/init.d/postfix restart

Nu borde din server kunna skicka mail!

Någon annan har kanske en smartare lösning på problemet? Dela i så fall gärna med er.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

abergmans bild

Jag vill tillägga att domänen man skickat ifrån med största säkerhet även behöver en giltig PTR (omvänt DNS-uppslag.

Som nybliven mailadmin så kan det även vara bra att känna till SPF (http://en.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework).