Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vim, inte frälst men upplyst...

Jag är en sucker för Emacs och har av den anledningen alltid tyckt att Vi och Vim är ett djävulens påfund. Jag har den senaste tiden dock stött på ett par maskiner med enbart Vi/Vim installerat och svurit och gormat för att jag inte ens kunnat stänga av det efter att ha kollat i någon c-fil eller dylikt. Att sedan gör en ändring utan att förstöra filen var i princip en omöjlighet...

Jag bestämde mig således efter ett par försök att jag nog ska lära mig Vi/Vim så pass mycket att jag kan stänga/öppna en fil samt kunna göra lite ändringar. Detta har gjort att min inställning till Vi/Vim har ändrats radikalt. Jag förstår faktiskt lite vad det handlar om, jag uppskattar en del funktioner skarpt (som jag genast sett till att få in i emacs, t.ex matcha paranteser med %) och jag inser nog till viss del varför vissa väljer att sitta i Vi/Vim.

För att förtydliga så vill jag påpeka att jag nog aldrig kommer välja Vi framför Emacs. Dock så kommer jag nog vara lite mer tolerant när jag råkar hamna någonstans där det är Vi/Vim som används.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Sannolikheten att du kommer stöta på vi är mycket hög, för vad jag förstår är det en del av POSIX-paketet (rätta mig gärna någon om jag har fel). EMACS däremot är en add-on Wink Så det verkar smart att lära sig iaf grunderna i vi.

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kattassens bild

Detta var just en av anledningarna till att jag lärde mig lite Vi. Då det är en del av Posix standarden så kommer man ju oundvikligen stöta på det gång på gång..

Kristians bild

Vi ingår i POSIX, men inte Vim. Så din fina .vimrc kan du spola ner i toaletten

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

och var i mitt svar skrev jag vim ? jag skrev bara vi.. Wink

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Nä, du nämnde inte vim. Syftade bara på att många som hyllar vi är bortskämda med vim Smile

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

Skriv vimtutor ( LANG=sv_SE vimtutor ) så får du en nybörjar guide.

Jag anser att det är ett måste i *nix världen att kunna hantera vi även om jag själv föredrar vim om den finns i många fall.

Kristians bild

Äsch, vad är vi för nymodighet? Ska ni vara riktigt tuffa får ni köra ed http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Ed

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

FoHs bild

Om vi är en del av standarden är det ett "måste" att lära sig det, men är vi ett måste för standarden? Finns det nån anledning till att inte byta ut den mot något mer lättanvänt? Vad är dess syfte?

Vet du flera lika kraftiga editorer som är lika små och inte kräver massa onödiga deps?

vi är lättanvänt bara man lär sig den, liten kraftfull samt ska finnas på alla installationer.

Nu är det inte vi i alla installationer utan vissa använder tex elvis istället mm men funktionen ska finnas och skriver man vi i ett skal så ska man få igång en editor.

 

Till kristian så kan jag trösta med att jag faktiskt använder ed med, men oftast så använder jag sed när ed skulle kunna användas.

Och innan jag skrev detta så gjorde jag faktiskt en text i ed för att det var ett tag sedan nu.

FoHs bild

Jag ifrågasätter inte kompetensen hos vi, jag frågar bara om den är nödvändig för POSIX-standarden. Vad finns det för syfte att ha en editor med i standarden till att börja med, är väl frågan man måste besvara för att veta om just vi är det enda valet.

Allt är lätt när man kan det. Jag är av den uppfattningen att man inte ska behöva läsa en manual för den enkla uppgiften att redigera lite text, men det är kanske inte av den enda anledningen som vi finns med i standarden. Det är bara funderingar från min sida Smile

Kristians bild

Givetvis behövs en standardiserad editor. Vi skapades för att det överhuvudtaget skulle vara möjligt att använda en "fullskärmeditor" över långsamma anslutningar, därmed alla dess snabba och smidiga förflyttningskommandon. Jag tycker om vi, den är snabb att använda men jag sitter hellre i emacs.

Den som inte gillar vi kan använda nano, som sedan många år tillbaka medföljer de flesta GNU/Linux-distributioner.

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

FoHs bild

Det ska absolut finnas en standardiserad editor. För mig känns det väldigt konstigt att man håller fast vid en editor skapad för ett annat tangentbord (jag har skummat lite på Wikipedia) i en annan tidsålder. Naturligtvis är det väldigt svårt att byta något som är så inkört. Det finns säkert anledningar att ha kvar vi (att gamla script förlitar sig på ex är kanske problemets kärna), men många av de anledningar som en gång gjorde att det blev de facto-standarden torde numera inte längre vara giltiga. Om vi's uppgift är att editera textfiler anser jag att det bör bytas ut mot nano eller något liknande. Enda möjligheten är förmodligen att en annan editor blir de facto-standard vid sidan om, och letar sig in i standarden vid sidan om vi. Eftersom nano är en del av GNU-projektet känns det som ett naturligt val Smile

leochingkwakes bild

Förhoppningsvis så är det inte så sannolikt att distarna kommer byta ut vi mot nano. Det gör väl inte mig nåt egentligen då jag håller på att migrera till Sourcemage och där väljer man editor under installationen. Men jag skulle inte gilla om det bara fanns nano när man började pilla. Då skulle man ju få sätta sig och installera redan från start och behöver man en editor innan man ens kan installera fler paket så känns det inte alls roligt. Jag ser hellre att man i så fall kompletterar med en eller två editorer...

nano kan aldrig ersätta vi anser jag då vi kan så mycket mer än nano.

Sedan att nano/pico kanske är lättare att använda för en nybörjare är möjligt men den är inte bättre.

Men då många distar har nano eller pico så kan du ju använda den om du gillar den (du kan även använda nano som $EDITOR ).

 

FoHs bild

Som sagt, det beror ju på vad den standardiserade texteditorn har för syfte. Om syftet med editorn enligt POSIX är att klara av de funktioner som vi har, då kan vi inte ersättas och då är vi helt enkelt bättre. Men det råder ju inget snack om saken att nano är enklare för samtliga som inte kan vi. Om man inte använder vi med de funktioner som utmärker det, skulle du fortfarande säga att det är bättre? Jag propagerar inte för endera editorn, jag förstår att båda har sina områden där de står ut. Det går liksom inte att säga att man tycker att Xbox 360 är den bästa moderna spelkonsollen, för det är den enda som klarar av att spela 360-spel Smile

Jag använder uteslutande nano, jag har ingen anledning att göra annat. Att använda vi är som att bli nedsläppt i ett mörkt hål: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/Vi-splash.png
Kan man inte vi-kommandona kommer man ha svårt att ens avsluta programmet. Det är hemskt ur användarsynpunkt Smile Sen får det vara hur fantastiskt det vill när man kan det, men det gagnar ju inte någon som bara ska editera en konfigurationsfil.

Jag vägrade att använda 'vi' när jag var en nybörjare och använde pico istället som jag då tyckte var bra och allt jag behövde.

Men sen så fick jag för mig att jag skulle lära mig vi/vim och först då förstod jag vad jag saknat i en text editor.

Angående $EDITOR så kan du byta då den endast används för att veta vilken editor som du vill använda och den kallas av vissa program/skript men du endast som en texteditor.

FoHs bild

För att redigera konfigurationsfiler så saknar nano ingenting, för min del. Den kan öppna en fil, spara, man kan använda backstegstangenten, man kan skriva tecken och navigera enkelt med piltangenterna. Allt detta med enkla instruktioner på skärmen Tongue "Programmeringsfunktioner" behöver jag inte ha i terminalen, så jag vet inte vad för sorts avancerade textredigeringsfunktioner jag skulle behöva.

jeffs bild

Vilken tur att en standard då inte behöver ta hänsn till vad varje individ känner sig behöva, utan kan fokusera på det som den gör bäst - att vara en standard.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

FoHs bild

Vad menar du?

jeffs bild

Att jag tycker hela diskussionen är ganska meningslös ty POSIX-standarden är en gammal och väl utbredd standard som inte finns till för att göra livet lättare för dig som vill titta på dajväks eller spela WoW, utan som skrevs för de behov som fanns just då. Den här tråden har spårat ut till att handla om "Jag tycker man borde skriva om POSIX för jag tycker minsan att VI är skitdålig eller $foo är så mycket bättre".

Visst kan alla ha åsikter om vad som ingår eller borde ingå i POSIX, men är det något som vi kan eller ens vill ända på? Hade standarden skrivits idag är det troligtvis inte VI som kommit med, utan säkert något annat, men nu finns standarden, den kommer inte att ersättas eller försvinna på en överskådlig framtid och jag förstår inte varför folk är så benägna att bitcha om det.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

FoHs bild

Då har du missförstått min sida av "diskussionen". Min inledande fråga var just varför vi är en del av standarden, och inte "varför är inte nano istället för vi en del av standarden". Så vad var behoven just då? Smile

Standarder kommer i nya versioner. Någonstans längst vägen blir det kontraproduktivt att hålla kvar vid gamla saker. Och det ska du inte tolka som att jag anser att någon bör bytas ut i just POSIX-fallet, utan som att jag inte anser att man kan gömma sig bakom standarder, rent generellt. Det är helt enkelt inget bra argument.

jeffs bild

Svaret på din fråga har Kristian redan gett dig:

"Vi skapades för att det överhuvudtaget skulle vara möjligt att använda
en "fullskärmeditor" över långsamma anslutningar, därmed alla dess
snabba och smidiga förflyttningskommandon."

Du skriver dessutom att du kikat på VIs wikipediasida som är mer än informativ om du verkligen läst igenom den och ytterligare lästips hittar du på exempelvis POSIXs wikipedia-sida.

No offence, men du är för smart för att inte kunna göra lite research.

______________________________________

Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

FoHs bild

Jag läste igenom vi-sidan, ja. Kristians post var ju dock lika informativ, det stod inte så mycket om varför där vill jag påstå. Det finns mycket lästips på sidorna, men väldigt lite om hela den här historian. Jag kan googla, det är inte vad det handlar om. Det som är intressant att se är ju om jag kan få ett svar av de som förespråkar vi. Hänger du med? Om jag frågar varför vi behöver vara en del av standarden, så bör jag få ett tydligt svar från de som stödjer vi och dess del i standarden. Det borde vara självklart varför, och ett svar i stil med "Jo, men det är ju självklart för att...". Däri låg mitt intresse, och jag anser ju att responsen här visar att det kanske inte är främst som texteditor det har plats i standarden (det är säkert, som jag skrev tidigare, inte där problemets kärna ligger, utan kanske snarare kopplingen till ex).

Så, fritt fram för nano vid sidan om vi. Egentligen är det väl inte ens fråga för POSIX, utan snarare för LSB.

Edit: Tack för komplimangen förresten {#emotions_dlg.laughing}

jeffs bild

Svar från de som stödjer VIs del i POSIX-standarden? Vad snackar du om? Sen när blev POSIX-standarden en debattfråga? Det är en genomklubbad standard, det är inte schlageromröstning. standarden klubbades igenom för tjugo år sedan, med de behov som fanns just då i åtanke och har tjänat sitt syfte med en standardiserad plattform sedan dess. Där är ditt "Ja men det är ju självklart för att..."-svar. Finns det bättre alternativ idag? Absolut, men vad gör det? De ingår inte i standarden och om du tycker standarden skall ändras så är det nog snarare IEEE du skall snacka med än LP.

Fritt fram för nano vid sidan om VI? Visst, du använder vad sjutton du vill på ditt system, men räkna inte med att du kommer hitta nano på en HPUX-burk inom någon snar framtid. Om du aldrig beblandar dig med HPUX, grattis -fortsätt då använda nano. Problem solved.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

FoHs bild

Vad grinigt det blev! {#emotions_dlg.smile} LP får väl användas som diskussionsforum om stort och smått? Det verkar på dig som att du går in i alla diskussioner med syfte att förändra världen. Det gör inte jag, utan finner visst intresse att diskutera för att vidga dels mina och andras sinnen/åsikter. Det blev du tydligen fruktansvärt irriterad över så att du kände att du behövde blanda dig i, eller? {#emotions_dlg.surprised} Nästa gång kan du ju trycka på Bakåt-knappen i webbläsaren! {#emotions_dlg.wink}

(För övrigt så är ju standarder inte så huggna i sten som du vill göra gällande. Inte ens POSIX har varit det. Jag tror dock inte det skulle ändras för något så fjuttigt som en texteditor, så jag tror som sagt mer på en sådan grej inom LSB-certifieringen.)

Edit: Just ja, apropå schlageromröstningar och standardisering: http://en.wikipedia.org/wiki/OOXML {#emotions_dlg.laughing}

leochingkwakes bild

Kanske distar kunde kombinera Vi/Vim med MicroEmacs eller liknande. Finns ju inga andra editorer värda att nämna för skalet förrutom kanske ed då.

mindlights bild

vi är lättanvänt bara man lär sig den, liten kraftfull samt ska finnas på alla installationer.

Vem finns till för vem? Är kravet att din dator ska jobba åt dig eller att du ska jobba åt din dator?

De flesta människor är helt ointresserade av att lära sig kommandouppsättningar för att editera en ascii-fil. Punkt.

Om jag sitter med mus, tangentbord, en skärm med 1280x1024, 2GB Ram och 3GHz CPU så är det minsta jag begär en editor där jag slipper lära mig en kombination av kommandon för att byta ut ett ord mot ett annat.

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jeffs bild

När du då sitter med din "mus, tangentbord, en skärm med 1280x1024, 2GB Ram och 3GHz CPU" på din fina skrivbordsdator så har du också andra val - de allra flesta skrivbordsdistar skickar med en annan editor eller gör det enkelt för dig att skaffa en annan.

Att varenda AIX-maskin i helaste världen skulle behöva "uppgraderas" till något mindre "krångligt" för att "de flesta" har en mus och en 3Ghz CPU tycker jag däremot låter som en konstig idé.

______________________________________
Maniacs of Noise - For your listening pleasure.
SOASC=

------

mindlights bild

Med argumentet du drar angående AIX-maskiner i helaste världen kan man ju undra över hur VI ens kom in från början... för inte var det väl så att applikationen kom in med en uppgradering en gång i tiden och blev standard?

Argumentet att VI finns i alla distar och därför är bra att kunna säger jag inte emot. Men argumentet har skrämmande stora likheter med "Men så har vi alltid gjort...".

(Tittar man på fallet med AIX som körs på IBMs PowerPC-arkitektur kan vi lugnt räkna med finesser och features i dessa som gör att en texteditor som inte bara kan söka och ersätta ord utan även kan koka kaffe, gå ut med hunden, vara en god lyssnare när din flickvän har något på hjärtat och kolla tempen på ditt badvatten varje cpucykel utan att cpu-utyttjandet går över 1%)

Lustigt att OpenSource står för en klar majoritet av världens alla texteditorer men det finns egentligen bara en som man kan räkna som standard... och det råkar vara en som fastnat i en VT200-värld...

 

Eller för att citera Björn Ranelid:

Jag simmar från min strand till din strand i havet vi

...eller som vi nerdar skulle säga:

För helvete... håll koll på om du tryckt escape så du inte drunkar!

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Nu pratar du om Emacs, och har man det programmet är hela AIX överflödigt

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Lite om emacs:

"a great operating system, lacking only a decent editor"

"Escape Meta Alt Control Shift"

"EMACS Makes Any Computer Slow"

(saxat från wikipedia)

mindlights bild

När jag pratar om en editor som är allt för spartansk så slår du till med en editor som... kanske inte bloatad men... är verkligen EMACS en editor? Smile

 

---

Alla vet att a) Microsoft vill dig väl och b) signaturer aldrig är seriöst menade på internet.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Kristians bild

Frågan kring om en editor är användarvänlig eller inte beror nog på vem den ska vara vänlig mot..

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Off topic men... Har du provat att bygga ett system på Emacs? Alltså installera en linuxdist eller bsd utan x. Sen installera emacs och diverse tillbehör?

Kristians bild

Nej Wink Det är tråkigt att surfa helt utan grafik

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

Ok Smile

Min syster vill inte ha tillbaka sin Advent och jag har ingen användning egentligen av 4 datorer. Så jag tänkte göra ett litet experiment. Jag tänkte installera bsd och sen bygga upp Emacs på detta. Smile

Kristians bild

Det finns en länk i wikin till hur det går till. Frågan är varför du inte gör sådant i QEmu/Virtualbox? Färre tangentbord att hålla reda på ifall du samtidigt behöver referenshjälp..

---------------------------------------

Varje ny generation får en så kall och bitter ton efter en tid och det är bara de under tio som förstår hur man ska leva ett värdigt liv

---------------------------------------

 

leochingkwakes bild

För att jag inte kommit på nåt annat roligt användningsområde för Adventlaptopen. Den står förövrigt brevid min Thinkpad och jag grejar ofta med två datorer samtidigt. En som jag gör arbete med och en som jag kollar referenskort och annat för det jag gör. Lite som dubbla skärmar fast endå inte Tongue

Sen känns det som det är dags att jag verkligen lär mig emacs... Och finns bara emacs på datorn så lär jag väl tillslut bli en hyfsad emacsanvändare Wink

jonasbjorks bild

Det är tur w3m finns! Smile

--
Failure is not an option. It comes bundled with your windows installation.

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .