Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KJ: Veckans Kadavro #105

Lade märke till en diskussion om vi verkligen vill ha över _ALLA_ användare till Linux eller vilka som egentligen är av betydelse för att Linux skall må bra. Hur oviktiga hemanvändarna egentligen kan vara i sammanhanget framfördes vilket jag faktiskt kan hålla med om. Men kanske har de ändå en viss betydelse. Ett av alla argument som framförs från MS är ju att den totala ägandekostnaden blir lägre med deras produkt då folk inte behöver tränas så mkt i det då några suspekta typer kör med Windows hemma. Svaret där är då att introducera Linux mer i skolorna som är viktigare för utfomningen av den framtida arbetskraften. För skulle vi styra valet av verktyg efter vad folk använder hemma så skulle väldigt många företag möta WOW-/CS-döden.

 

När jag skaffade min första hem-pc via jobbet så hade jag i bakhuvudet att jag en dag skulle vilja jobba mer med datorer och gärna som egen företagare. Med datorn följde Win98 (första utgåvan) vilket jag insåg, efter en check på olika verktyg jag skulle kunna vilja jobba med, inte höll måttet (Dessutom hade SE-versionen funnits ute ett tag och jag skulle ha fått betala för att få tillgång till sådant som i stort sett kan ses som extravaganta bug-fixar). Priset för NT och det enkla faktum att det på den tiden ( Och fortfarande är på många sätt) var rejäla skillnader mellan "hem" och "jobb"-win gjorde att jag tvekade inför NT-fiering. Tanken att jag kanske skulle vilja starta en rörelse en dag gjorde att jag dessutom höll mig på rejäla avstånd från piratkopiering. Men jag hade hört talas om Linux också...

 

Man var rätt ensam i sitt hörn med en knagglig uppringd förbindelse och inga bekanta som hade ens hört talas om Linux. Det var hösten 1999. I förbigående hade jag nämnt Linux, som jag läst mig till om via PC+/PC hemma, för min svåger och senare återkom han till mig med "Jag frågade 'datorkillen' på jobbet om Linux och han sa att det var på tok för svårt!". "Datorkillen" var egentligen en WinH*** har jag senare förståt. Surfade gjorde jag mycket lite då det var drygt och dyrt, så Installationsmedium och anvisningar fick jag via PC+ och senare hittade jag en lättpocket om Linux på biblioteket. Jag minns att jag testade Dragonlinux först då det instalerades på min enda partion (fat). Partionering var helt enkelt inget jag behärskade och inte vågade ge mig på riktigt. Men det skulle ändra sig...

 

Den 26 april 2000 togs min partionstabell bort från hårdisken av ett vänligt virus som kommit inbakat med en drivrutin jag fått via mail från supporten. Resultatet blev att supportkillen lärde mig en del enkla saker om partionering så jag själv skulle kunna lösa det. Jag lämnade naturligtsvis utrymme för min nya kärlek. Red Hat 6.2 installerades som dualboot-kompis till Windows och ett tag senare efter Red Hat 7.1 så tillbringade jag endast tid med Windows om jag skulle spela. Vilket blev altmer sällan. Numera talar jag inte om min dator som PC eller desktop eller så, jag kallar den för workstation/arbetstation. Även om jag ibland gör en del oseriösa grejer vid den. Det ger en speciell känsla. Den här datorn är till för att utföra uppgifter och skapa saker på, inte en leksak.

 

Att Linux har slagit sig in som Hollywoods OS No 1 (Hur nu Robbin Rowe räknade ut det.) beror inte på att man kan spela senaste spelen på Linux. Att bilindustrin kör linux-kluster för simulerade krocktester har heller inget med spelprestanda att göra. Det kan ha med TCO att göra men det har nog mest att göra med att Linux gör det jobb de vill ha utfört, på det sätt de vill. Och skulle Linux inte gjort det så hade de haft verktygen för att tvinga pingvinen till lydnad. (Observera att det inte är enbart server-tillämpningar utan även en hel del workstations i Hollywood).

 

Men skall man bara för att workstation låter tufft enbart jobba vid en Linux-maskin? Med tanke på vad spelmisbrukarnas krav gjort för att driva fram grafikkortsutvecklingen så kan man kanske hoppas att detsamma skulle kunna gälla operativsystemen spelen körs på. Och visst är skolorna viktiga för att träna upp en ny generation med användare, men de första sex åren av deras liv då? Är det inte lättast att korrumpera deras hjärnor medan de sitter i knät på pappa som slösurfar runt på roliga sidor?

 

Huvudanledningen till att jag själv gick över till Linux var nog inte riktigt så som jag beskrev det ovan ändå, utan för att jag helt enkelt saknade min gamla C-64-kompis och att Windows är en tråkigt likriktad miljö. Men vad har egentligen orsakerna till att jag gick över för påverkan på att jag nu gör Veckans Kadavro och andra grafikertjänster på en öppen plattform? Om jag nån gång gör en animerad film som folk gillar så beror dock detta mest på att jag är den typ av användare jag och inte på den plattform jag jobbar med. Så sammanfattningsvis efter denna långa, knappt sammanhängande, ordbajsning så vill jag nog sammanfatta min syn på Linuxanvändare som så att alla är välkomna, men jag älskar verkligen när kreativa, driftiga människor tar ett storartat verkyg och skapar något större än livet.