Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KJ: Kulturdag i Bredaryd

Idag var det kulturdag här i Bredaryd. I år var det utan min medverkan vilket medgav att jag kunde promenera runt i godan ro och samtala med lite människor och studera omgivningarna.

 

I gamla småskolans konstnärsatelje blev jag bjuden på kaffe och samtalade kring deras verksamhet osv. Det visar sig att kvinnan jag pratade med gick i pension 2005 och var då altså kollega till mig från tiden då jag på en lös frilansbasis gjorde bildinsändare för VN. Hon hade jobbat på annonsavdelningen. Under den här perioden så gjorde jag nog bara ett besök till redaktionen. Om jag inte minns fel så gick vi faktiskt förbi just denna kvinnan när Christer Nordmark, som då var Redaktionschef, visade mig runt i bygget.

 

Påminnelse till mig själv, besök VN's redaktion och se om de kan vara intresserade av mina tjänster igen.

 

Sedan knallade jag rakt in i skolas gymnastiksal där Designern Jackie Lynd Johansson ställde ut fantastiskt välgjorda akvareller och annan grafik. Med sig hade hon även May-Britt Östman Ljung som visade sina träsnitt. May-Britt är en trevlig bekantskap som gärna diskuterar sitt skapande och under samtalets gång kom vi in på de där testerna som barnpsykologer genomför där de ber barnen att rita gubbar. Hon hade aldrig indoktrinerat sin son i att rita symboler för näsor eller runda cirklar till huvuden. Jösses, grabben ritade dem inte ens med fötterna neråt. Poängen är att han tittade på ett komplicerat motiv och gjorde sitt bästa för att tolka det. Så när en barnpsykolog skulle be honom som 4-åring att rita en gubbe så svarade han "En gammal man? Ush, det blir svårt, kan jag inte få rita ett "H" istället?

 

Paralellen i mitt liv var att ingen heller hade "lärt/indoktrinerat" mig i hur männsikor skall ritas. Så när förskolefröken bad alla barnen, jag och en flicka, att rita av sig själva så våndades jag över uppgiften för jag visste inte vart jag skulle börja med alla dessa detaljer, näsvingar, hår osv... Vi fick ju sitta med en spegel.

 

Tjejen ritade en ikonografisk bild av en flicka duktigt indoktrinerad i att näsor ritas fråns sidan som en vinkel och ögon som mandelformade osv... När man har ett öga för att se ett motiv så kan det vara ett helvete att rita de enklaste saker utan vägledning. Så kom en barnpsykolog... Eller, det var nog bara en handläggare från komunen som skulle se hur det gick med komunens minst sysselsatta  förskolefrökens  grupp. 

 

Den här personen hade lärt sig att tolka barns utveckling efter hur de ritade, och bad mig därför att rita en gubbe.  Här kommer en rolig detalj in i bilden. Om det var på söndagsskolan eller om det var på dagis, kommer jag inte ihåg så noga, men det spelar mindre roll. Jag vill minnas att förskolefröken faktiskt bett oss rita motiv ur bibeln och då hade ju folk särkar som gick ända ner till fotknölarna. Vilken befrielse det var. Det var ju lätt när man nu slapp tänka på hur lång överkroppen är och hur långa benen är. Och så syns ju inte benens ställning heller så man behöver ju bara rita huvudet, armar, särken och fötterna.

 

Så när jag blev ombedd att rita en gubbe så ritade jag just en sådan figur. Chockat konstaterade man att jag fortfarande ritade huvudfotingar och måste gå om förskolan ett år. Född sent på året som jag är så skadade det nog inte att gå skolan med -79'or istället för med -78'or men den vikt man lade vid den bilden var sjuk.

 

Samtalet med May-britt ledde så småningom till att hon frågade vad jag sysslar med och jag berättade bland annat om "Veckans Kadavro" som jag gör för Linuxportalen. Då lös hon upp. "Linux, det sysslar min gubbe med!", Det visar sig att hennes make samlat på sig allsköns hårdvara under årens lopp och att han börjat med datorer på ABC-80-tiden. Hon var inte säker på om han varit inne på LP men skulle be honom besöka sidan.

 

Så får han se mina huvudfotingar...