Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KJ: Det är det som ger powua!!!

Efter att ha renderat en del arbete på min arbetsstation så har jag sett ett behov av att överlåta det tunga jobbet på en maskin mer lämpad för det. Att bygga ett kluster av mini-itx-moderkort för att spara energi och decibel låter mer häftigt/roligt än smart. Och köpa en superbestyckad burk ligger väl i samma prisklass som 12 mini-itx... Hur som helst så är det inte läge för något sådant äventyr just nu i alla fall.

 

Det finns ett antal företag som hyr ut processorkraft och ett av dessa är Xteque s.r.l., ett Milanobaserat företag som driver http://www.powua.com där en användare kan registrera sig och testa tjänsten. Man får 25 Powua-crediter som välkomstbonus som var och en mostvarar en processor-timme.

 

Just nu har jag registrerat mig och laddar för tillfället ner deras Powua-client som är Java-baserad.

 

Sedan återstår det att se vad en Powua-credit kostar, man har ju hört talas om dubbel italiensk bokföring...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mernils bild

Dubbel italiensk bokföring innebär att man bokför på två konton. Det man debiterar ett konto, måste man kreditera ett annat. Alltså helt i enlighet med god redovisningssed. Tungan ute

kimjohanssons bild

Det är dubbel bokföring kallas även italiensk bokföring... Dubbel italiensk bokföring är, om det uttalas med rätt betoning, ett sätt att dölja egentliga inkomster och utgifter. Man skall gärna tilltalas "Don" för att kunna använda det till fullo. Skrattande

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

suoss bild

Faktum är att det heter dubbel Italiensk bokföring för att du bokför på två (eller flera) konton så att det altid blir 0 när man kollar utgifter mot inkomster, ett enkelt sätt att ha kontroll på sin bokföring. Se mernils kommentar. Metoden uppfanns i Venedig innan Italien blev Italien, men av någon anledning så kallas det just dubbel Italiensk bokföring. Av någon annan helt outgrundlig anledning så verkar det också ha blivit ett uttryck för hur maffian sköter sin redovisning. Kanske för att maffian kommer från Italien (Sicilien).

/urban Laughing out loud

/urban Laughing out loud

kimjohanssons bild

Japp, du fick med hela dubbelmeningen Smile

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

joakimos bild

Detta kanske hade varit en intressant ide?

http://helmer.sfe.se/

Ett linuxbaserat render-kluster inbyggt i en ikea-möbel Smile

bara för att det är Linux... och svenskt på alla vis.

kimjohanssons bild

Ja, ett deskside-cluster är något jag skulle ha varit sugen på att bygga...

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

kimjohanssons bild

Tydligen är tjänsten i Beta-staduim just nu, men de lovar att det kommer bli billigt att använda den.

 

Har bokat en tid senare idag och skall då se hur det är att jobba med den. Den minsta tidsrymden man kan boka är just en timme och det minsta antalet processorer man kan boka per timme är 8, så 8 powua-credits har redan gått åt. Man får planera sitt arbete noga. Allt lättare arbete som går att förbereda i förväg bör man göra på sin vanliga arbetsstation och ladda upp filerna i till sitt Powua-storage. Detta kan man göra redan 5 dagar i förväg. Dock bör man komma ihåg att även ladda hem resultatet när man är färdig då de raderas efter 5 dagar.

 

Jag har testat deras Javabaserade klient för att ladda upp filer, men skulle nog rekomendera en användare att t ex använda gftp.Instruktioner för detta finns på sidan. Deras filhanterare verkar låsa sig efter en uppladdning och i har tydligen en gräns på filstorleken på 200kb vilket är lite i minsta laget.

Deras lista:

For Linux
for the remote connection:
TightVNC http://www.tightvnc.com/

 

to upload and download files:
GFTP: http://gftp.seul.org/

 

Ikväll skall jag se hur klientens VNC-del sköter sig.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

hoths bild

Låter spännande. Vill du sedan testa egen kluster-lösning på en egen farm av datorer så kan jag rekomendera Sun Grid Engine från SUN microsystems, http://www.sun.com

Jag startade upp och driftade ett sådant system på företaget. Det är baserat på standard-klienter för skrivbord, men utrustade med så mycket RAM som det går att klämma in i maskinerna. Finns intresse så kan jag skriva en längre artikel som beskriver detta mer.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Är det open source också?

SKRIV!

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

kimjohanssons bild

Det vore helt klart intressant. Skrattande

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.

hoths bild

Sun Grid Engine, beskrivning av vad det kan och ett användarfall.

 

Läs mer på

http://www.linuxportalen.se/forums/2008/06/08/sun-grid-engine-en-kluster...

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

kimjohanssons bild

Jag testade att använda tjänsten tidigare ikväll. Deras VNC-klient gick drägligt, jag har tyvär inte mycket att jämföra med. Man kunde ju testat med en annan VNC-klient, men det var mest sen uppdatering av visningsytan så det skyller jag på min egna adsl-uppkoppling som är den segaste man kan få hos telia. ( Hm, kan få prova på snabbare för samma pris.)

 

Jag undersökte en del av systemet via ett terminalfönster som jag öppnade i vnc-cessionen... Fåniga lilla jag... det gick ju att ssh-ansluta till tjänsten. Glömde jag minnsan bort att testa.

Efter mycket om och men där jag kollade vad som fanns att tillgå så laddade jag upp en Yafray-XML-fil och startade en rendering. "Vad trögt det går!" tänkte jag och insåg snabbt att jag borde kanske ange antalet trådar, för om jag utelämnade det så startades bara en tråd och då användes ju inte alla processorerna. Jag stoppade och startade om  med detta åtgärdat och nu gick det nog minnsan 8 ggr snabbare än innan.

 

Eftersom jag exprimenterat mig runt en del så hann tiden gå ut så sessionen stoppades abrupt av att filerna kopierades över till lagringskatalogen och det konto jag använde togs bort varpå VNC-sessionen krashade. Felmedelandena tyder på det. Så en annan viktig lärdom är, se till att bli färdig innan din "tvätt-tid" går ut.

----------------------------------------------------------------------------------------------

You are scrupulously honest, frank, and straightforward. Therefore you have few friends.